Skocz do zawartości
IGNORED

Używany zestaw do muzyki klasycznej

strauss81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako miłośnik muzyki klasycznej... jazzu i rocka, postanowiłem stworzyć zestaw stereo do takiej muzyki. Zestaw stereo cd+wzmacniacz. Do wydania na używki mam do 12000zł (więc jak znajdzie się taniej to nie będę obrażony). Szukam połączenia, które zagra duuuuużo lepiej niż zestawy budżetowe w tym zakresie cenowym i zagra przez następne kilkanaście lat. Powiem szczerze, że jestem otwarty na propozycje.

Właśnie przeglądam alle,,, i zastanowiła mnie "podobno" Hi-Endowa firma McIntosh. Co sądzicie o produktach tej firmy?

Oraz czy ktoś jest w stanie się wypowiedzieć na temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czy warto, czy cena jest odpowiednia, ile taki zestaw może zagrać, no i jak nadaje się do muzyki klasycznej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcesz wydać 12kzł na używaną "przypadkową" elektronikę, a nawet nie piszesz jakie masz kolumny...

Szczerze wątpię, żeby ktokolwiek ci tutaj pomógł, jak w większości takich przypadków temat zapewne umrze śmiercią naturalną ;)

Szczerze wątpię, żeby ktokolwiek ci tutaj pomógł, jak w większości takich przypadków temat zapewne umrze śmiercią naturalną ;)

Znajdzie się kilku...:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

E tam kolejna prowokacja. Człowiek chce wydać 12kzł i nie wie co jest Mcintosh ;)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

jaki repertuar klasyki Cię najbardziej interesuje: barok, klasycyzm, romantyzm, współczesna?

jakie formy: kameralistyka, symfonika, koncerty?

Twoi ulubienie wykonawcy: orkiestry, dyrygenci, soliści?

Wątek nie jest prowokacją. To że nie znam produktów firmy McIntosh to nie moja wina. Nie miałem do tej pory do czynienia z Hi-Endem, tylko z typowo budżetowymi produktami. Kolumny? Nie mam, chciałem założyć nowy wątek na ten temat. Ale widzę, że lepiej tutaj skupić się na całości i nie zaśmiecać forum.

Co do muzyki klasycznej, to kręci mnie barok, romantyzm, symfonika... Strauss, Szostakowicz, Sergei Prokofiev, BACH, Vivaldi, Telemann... i jeszcze bym wymienił kilku.

A może ten wzmacniacz Marantz PM-14

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Co do muzyki klasycznej, to kręci mnie barok, romantyzm, symfonika... Strauss, Szostakowicz, Sergei Prokofiev, BACH, Vivaldi, Telemann... i jeszcze bym wymienił kilku.

Duży rozrzut tematyczny.

Może wstrzymaj się z wydatkami na sprzęt jeszcze przez jakiś czas.

Odwiedź kilka salonów audio ze swoimi płytami, może wproś się do któregoś z kolegów z forum i posłuchaj ich systemów.

Odpowiedz sobie na pytane - jakiego dźwięku oczekujesz? Co ci się podoba a co nie podoba?

Zastanów się także gdzie chcesz swój sprzęt postawić.

Potem dokonaj wyboru zestawu głośnikowego.

Gdy będziesz miał wybrane kolumny, zacznij szukać elektroniki do nich.

J.w polatać po salonach i posłuchać.

A tak to bym radził wzmacniacze lampowe jeżeli głównym priorytetem jest powietrze i rozmach w dźwięku, oraz barwa czyli czysta muzykalność przekazu. Jeżeli zależy Ci na precyzji/lokalizacji żródeł i próbie dążenia do powyższego to tranzystor. Co do kolumn to mogę napisać, że dobrze grają takie co i wyglądają Solidnie 3-way na basie 12', średniak i kopułka wysoko tonowa oby nie metal.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

gdybyś słuchał głównie XVIII wiek czyli barok i klasycyzm to jak lampa Cię odstrasza to to bym polecał:

Ukryta Zawartość

marantz i całą reszta przy nim nie ma czego szukać jeżeli chodzi o wokal, barwa i nasycenie. Niestety mocowo już szału nie ma.

Ukryta Zawartość

Co do kolumn to mogę napisać, że dobrze grają takie co i wyglądają Solidnie 3-way na basie 12', średniak i kopułka wysoko tonowa oby nie metal.

Też popieram ten kierunek, choć wielu uważa, że to ślepa uliczka, bo potem trzeba dobrego pieca, by to napędzić i podobno obecnie można lepiej, taniej i przyjemniej na 18cm basowcach...

Szkół brzmienia jest kilka, jeśli mogę zasugerować to brytyjskie kolumny mają sens w klasyce (barwa), ale odmiennym tropem jest dynamika i potęga brzmienia (bardziej przekaz live) i tutaj szkoła amerykańska ma sens. Oba podejścia przerabiałem, są pewnie i inne, równie słuszne.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.