Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase E-250 czy Hegel H200 ?

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

to inne wzmacniacze, Accuphase jest bardziej łagodny, ciepły, spokojny, natomiast Hegel H200 to urządzenie o mocniejszym, bardziej dynamicznym charakterze.

Moim zdaniem lepszym połączeniem z Diapason będzie wzmacniacz typu Hegel czy Naim (takie połączenia u nas w salonue testowaliśmy i grały rewelacyjnie).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, proponuję wypożyczenie wzmacniacza do testu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie dalej jak kilka dni temu toczyła się dyskusja na temat tych kolumn, gdzie Koledzy podkreślali połączenie z Naimem jako fatalne. Jak wspomniałem w tamtym wątku w innym zestawieniu te kolumny grają zupełnie inaczej . Czy Hegel - nie wiem. Accuphase chyba bym nie łączył ( chociaż to tylko moje przypuszczenia ).

Nie dalej jak kilka dni temu toczyła się dyskusja na temat tych kolumn, gdzie Koledzy podkreślali połączenie z Naimem jako fatalne. Jak wspomniałem w tamtym wątku w innym zestawieniu te kolumny grają zupełnie inaczej . Czy Hegel - nie wiem. Accuphase chyba bym nie łączył ( chociaż to tylko moje przypuszczenia ).

czyli co najlepiej byłoby kupić do Diapason Neos?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

czyli co najlepiej byłoby kupić do Diapason Neos?

Sam sobie musisz odpowiedzieć .

Jakie pomieszczenie , źródło , muzyka , preferencje ?

Swoją drogą kolumna stojąca w tej cenie i wadze 11kg...

Taki żarcik jak dla mnie .

Na prądożerne smoki nie wyglądają więc wybór wzmacniacza masz większy i nie wiem czy bym do nich kupował tak drogi wzmacniacz jeżeli chcesz kupić nowy.

Accuphase to marak legenda o wybitnej jakości wykonania i za to płacisz .

Sam sobie musisz odpowiedzieć .

Jakie pomieszczenie , źródło , muzyka , preferencje ?

Swoją drogą kolumna stojąca w tej cenie i wadze 11kg...

Taki żarcik jak dla mnie .

Na prądożerne smoki nie wyglądają więc wybór wzmacniacza masz większy i nie wiem czy bym do nich kupował tak drogi wzmacniacz jeżeli chcesz kupić nowy.

Accuphase to marak legenda o wybitnej jakości wykonania i za to płacisz .

żarcik dla mnie to pytanie o żródło, muzykę itp.... wzmacniacz powinien być dobry niezależnie od granej muzyki, albo gra albo nie:)

waga kolumn ma znaczenie? w jakim stopniu? zapytam na poważnie: ile kg musi posiadać kolumna aby była dobra, akceptowalna...??

wzmacniacz powinien być dobry niezależnie od granej muzyki

Najdroższe i najlepsze wzmacniacze na świecie nie są uniwersalne i lepiej się czują w innym repertuarze .

żarcik dla mnie to pytanie o żródło, muzykę itp....

To jeszcze długa droga szukania przed Tobą .

waga kolumn ma znaczenie? w jakim stopniu?

W dużym . Waga to jakość i stabilność obudowy co łączy się z tłumieniem rezonansów a co przekłada się na brzmienie .

Najdroższe i najlepsze wzmacniacze na świecie nie są uniwersalne i lepiej się czują w innym repertuarze .

nie szukam najdroższego i najlepszego wzmacniacza na swiecie

To jeszcze długa droga szukania przed Tobą .

W dużym . Waga to jakość i stabilność obudowy co łączy się z tłumieniem rezonansów a co przekłada się na brzmienie .

to dlaczego kolumny podłogowe i podstawkowe nie są jeszcze cięższe od swojej wagi? producent powinien dołożyc jeszcze z 10-15 kg do nominalnej wagi a może i jeszcze więcej.... wydaje mi się, że nie tędy droga kolego. Uważasz, że producent Diapasonów jest zwykłym uczniem, amatorem? i zrobił 11kg kolumnę?? coś mi tu nie pasuje. Miałem przyjemnośc jej posłuchać z Heglem ale H80. Byłem w szoku....

p.s. nie szukam najdroższego i najlepszego wzmacniacza na świecie, a jedynie bardzo przyzwoitego i odpowiedniego do modelu Neos

to dlaczego kolumny podłogowe i podstawkowe nie są jeszcze cięższe od swojej wagi?

Bo to są koszty a koszty się tnie .

Ma być ładnie kolorowo z ładną recenzją ...

producent powinien dołożyc jeszcze z 10-15 kg do nominalnej wagi a może i jeszcze więcej....

Wystarczy porządnie zrobiona warstwowa obudowa , kratownica , maty bitumiczne . Rozwiązań jest masa ale to generuje koszty ...

wydaje mi się, że nie tędy droga kolego

No właśnie , wydaje Ci się . Kolumny powinny być stabilne z porządnie zrobionymi skrzynkami a to właśnie waga skrzynek wskazuje na ta " porządność ".

Zobacz ile ważą i jak są zrobione Kef LS50 i R300 .

Uważasz, że producent Diapasonów jest zwykłym uczniem, amatorem? i zrobił 11kg kolumnę?? coś mi tu nie pasuje.

Producent ten jak każdy inny chce sprzedać coś jak najdrożej przy jak najmniejszym wkładzie ...

Zyski się liczą .

Miałem przyjemnośc jej posłuchać z Heglem ale H80. Byłem w szoku....

A coś innego słuchałeś ?

W tej kwocie i 2way bym mocno się zastanowił nad kolumnami Studio 16Hz czy Kefami R300 , R700.

OKI - dajmy spokój.

Masz , kupiłeś i niech tak zostanie ...

Skoro z H80 Ci się podoba to z H200 będzie jeszcze lepiej.

Popytaj w klubie Hegla o różnice miedzy tymi wzmakami , będziesz mniej więcej wiedział czego się spodziewać .

Bo to są koszty a koszty się tnie .

Ma być ładnie kolorowo z ładną recenzją ...

Wystarczy porządnie zrobiona warstwowa obudowa , kratownica , maty bitumiczne . Rozwiązań jest masa ale to generuje koszty ...

No właśnie , wydaje Ci się . Kolumny powinny być stabilne z porządnie zrobionymi skrzynkami a to właśnie waga skrzynek wskazuje na ta " porządność ".

Zobacz ile ważą i jak są zrobione Kef LS50 i R300 .

Producent ten jak każdy inny chce sprzedać coś jak najdrożej przy jak najmniejszym wkładzie ...

Zyski się liczą .

A coś innego słuchałeś ?

W tej kwocie i 2way bym mocno się zastanowił nad kolumnami Studio 16Hz czy Kefami R300 , R700.

OKI - dajmy spokój.

Masz , kupiłeś i niech tak zostanie ...

Skoro z H80 Ci się podoba to z H200 będzie jeszcze lepiej.

Popytaj w klubie Hegla o różnice miedzy tymi wzmakami , będziesz mniej więcej wiedział czego się spodziewać .

własnie nie kupiłem jeszcze Diapasonów... jeszcze.... cały czas sie zastanawiam:)

testuję rózne opcje, dzięki za wszelkie rady i cenne wskazówki, z każdej rozmowy coś się zawsze dowiemy:)

pozdrawiam Cię:)

własnie nie kupiłem jeszcze Diapasonów... jeszcze.... cały czas sie zastanawiam:)

I zastanawiaj się jak długo wytrzymasz !

:)

testuję rózne opcje, dzięki za wszelkie rady i cenne wskazówki, z każdej rozmowy coś się zawsze dowiemy:)

Miej na uwadze to co wcześniej pisałem . Kolumny nawet " stojące " z midwooferem średnicy 18cm nie dadzą Ci dużej skali dźwięku i jebn...cia na basie .

I tu właśnie dlatego pisałem o preferencjach i muzyce . Co innego małe składy czy wokale a co innego muzyka gdzie ma być rąbnięcie .

Nie znam Twojego pomieszczenia i to o czym wyżej wspomniałem ale jak masz możliwości to daj za kolumny z 15000zł a resztę na wzmak i źródło .

Jak dobrze pokombinujesz to nowy wzmak dostaniesz dużo niżej niż cena wyjściowa .

Nie kuś się też na reklamy i testy.

Przeznacz nawet te 1000zł , pojeździj i posłuchaj w sklepie i u jednego czy drugiego kolegi .

pozdrawiam Cię:)

Również ;)

I powodzenia oraz CIERPLIWOŚCI życzę .

Mówiłem Ci też o Atollu , który moim zdaniem będzie świetny.

Może ważą mało..są filigranowe.. ale nie porównywałbym do wymienionych powyżej. Nie wiem o jakich aspektach brzmienia mówimy i jakim pomieszczeniu. Te kolumny grają naturalnie i muzykalnie i wciągają przekazem. Sławek - odezwij się na priv to podpowiem jak znaleźć to czego szukasz.

Szanowni,

tzw. jebnięcie na basie, to mogę Wam zaproponować za 800zł za szt i do tego Onkyo za 1500zł. Mam od dwóch dni Altusy 300, mistrzostwo świata w jebnięciu na basie, za niewielkie pieniądze, nie trzeba 15tysi wydawać, myślę nawet, że w dobrych kolumnach za 15tysi takiego jebnięcia nie dostaniecie... :)

Jeśli ktoś szuka sprzętu grającego neutralnie, to po co mu jebnięcie, gdzie w przyrodzie ono występuje? Zresztą każdy to j......cie inaczej postrzega...

Co do Diapason Neos, to zapraszam do siebie na odsłuchy, bo albo szanowni koledzy słuchacze i branżowcy cierpią na lekkie uszkodzenie słuchu, albo nie wiedzą jak zestawić system aby pokazał wszystkie swoje zalety. Połączenie Naim+Neos = Bezcenne :) Rozumiem, że system budowany alfabetycznie... Pracownik salonu dostaje swój zakres literek i w ramach marek czy modeli na te literki musi coś stworzyć...

Niezłe ćwiczenie. Warto tylko czasami do tego zaangażować uszy i zastanowić się czy chciałbym taki system mieć u siebie w domu?

Czasami ma wrażenie, że niektórzy w tej branży są za karę i robią swoim klientom na złość, skoro ja jestem nieszczęśliwy, to ty też będziesz... :0

pozdrawiam i zachęcam, aby więcej słuchać, a mniej czytać i pisać farmazonów...

Kto słucha, nie błądzi...

Czasami ma wrażenie, że niektórzy w tej branży są za karę i robią swoim klientom na złość, skoro ja jestem nieszczęśliwy, to ty też będziesz... :0

Zapewne takimi wpisami

tzw. jebnięcie na basie, to mogę Wam zaproponować za 800zł za szt i do tego Onkyo za 1500zł. Mam od dwóch dni Altusy 300, mistrzostwo świata w jebnięciu na basie, za niewielkie pieniądze, nie trzeba 15tysi wydawać, myślę nawet, że w dobrych kolumnach za 15tysi takiego jebnięcia nie dostaniecie... :)

Jeśli ktoś szuka sprzętu grającego neutralnie, to po co mu jebnięcie, gdzie w przyrodzie ono występuje?

I to się nazywa " Premiumsound "

Nie chodzi o ilość ale swobodę dynamiczną , szybkość i zróżnicowanie .

Duży woofer jest tu niezastąpiony . Miałem i słyszałem wiele konstrukcji na 18tkach Scan Speaka który jest uważany za jedne z najlepszych jeżeli chodzi o bas .

Uczepiłem się ich na całego . dopiero przypadkiem gdy posłuchałem Harpii Amstaff zrozumiałem że duży woofer to inny świat .

Wszytko w SS było dobrze do pewnego momentu i dupa . Dusiły się .

Zresztą przy dużych powierzchniach wooferów nawet przy małych głośnościach jest całkiem inny bas .

Co do Diapason Neos, to zapraszam do siebie na odsłuchy, bo albo szanowni koledzy słuchacze i branżowcy cierpią na lekkie uszkodzenie słuchu, albo nie wiedzą jak zestawić system aby pokazał wszystkie swoje zalety.

Z całym szacunkiem dla tych kolumienek , dla samej ich wagi bym ich nie kupił .

Z czego są zrobione ? Tektura , styropian ?

Są pewne podstawy przy budowie dobrych kolumn . Rozumiem kompromisowo zrobione paczki po 20 kg ale 11 ?

Zapewne takimi wpisami

I to się nazywa " Premiumsound "

Nie chodzi o ilość ale swobodę dynamiczną , szybkość i zróżnicowanie .

Duży woofer jest tu niezastąpiony . Miałem i słyszałem wiele konstrukcji na 18tkach Scan Speaka który jest uważany za jedne z najlepszych jeżeli chodzi o bas .

Uczepiłem się ich na całego . dopiero przypadkiem gdy posłuchałem Harpii Amstaff zrozumiałem że duży woofer to inny świat .

Wszytko w SS było dobrze do pewnego momentu i dupa . Dusiły się .

Zresztą przy dużych powierzchniach wooferów nawet przy małych głośnościach jest całkiem inny bas .

Z całym szacunkiem dla tych kolumienek , dla samej ich wagi bym ich nie kupił .

Z czego są zrobione ? Tektura , styropian ?

Są pewne podstawy przy budowie dobrych kolumn . Rozumiem kompromisowo zrobione paczki po 20 kg ale 11 ?

Kolego muda...

miałem ponad rok temu niby wspaniałe kolumny Akustyka, model AR3, basowy 30cm!!!

I lipa totalna!!!! Wierz mi proszę.... sprzedałem po roku - zero konkretnej podstawy basowej! wyobrażasz to sobie? Paczki sporo ponad 10kzl i porażka kompletna!!!!

p.s. AR3 ważą około 30kg

A kto i gdzie napisał że Akustyk ma wspaniałe kolumny ?

Kiedyś były dobre bo i nie było wiele konkurencji na naszym rynku .

Nie wiem też jak były strojone i czy miałeś odpowiedni naped do nich .

Głośniki o niskiej sprawności i dużym wychyleniu potrzebują spawarki do napędu .

Miałem Vienny Beethoven . Słuchałem ich z Vickiem 236 który nie miał siły ich ruszyć i bas to była jedna wielka napompowana buła.

Xindak A600P dopiero nimi zamiatał .

Zrobić dobre kolumny to trudna sztuka . Ja miałem ich sporo a zostałem z R900 Kefa .

Warto poczytać ich test w AUDIO i co Kisiel o nich sądzi w porównaniu do Blade za 100 000zł

A kto i gdzie napisał że Akustyk ma wspaniałe kolumny ?

Kiedyś były dobre bo i nie było wiele konkurencji na naszym rynku .

Nie wiem też jak były strojone i czy miałeś odpowiedni naped do nich .

Głośniki o niskiej sprawności i dużym wychyleniu potrzebują spawarki do napędu .

Miałem Vienny Beethoven . Słuchałem ich z Vickiem 236 który nie miał siły ich ruszyć i bas to była jedna wielka napompowana buła.

Xindak A600P dopiero nimi zamiatał .

Zrobić dobre kolumny to trudna sztuka . Ja miałem ich sporo a zostałem z R900 Kefa .

Warto poczytać ich test w AUDIO i co Kisiel o nich sądzi w porównaniu do Blade za 100 000zł

miałem do Akustyków AR3 potężną integrę 2 x 150W przy 8ohm, Myryad MXI2150...możesz sprawdzić wszystko na forum

no i okazuje się, że nie wszystko co potęzne, jest dobre... Diapasony Neos jak posłuchałem w sklepie wywarły na mnie niesamowite wrażenie, pełna kultura, spokój, opanowanie, niczego nie brakowało...rewelacja....i też zauważyłem ze sa lekkie jak piórko, tylko co z tego jak grają przepięknie!!!

możesz sprawdzić wszystko na forum

Ale tu nie chodzi o sprawdzanie :)

Jeżeli tak wygląda w środku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To liche to trafko jest .

Mocny wzmak ma trafo od około 700-800W

Zobacz jak wygląda Xindak A600P z trafem 1300W .

Kolejna sprawa to strojenie kolumn i granie wzmaka .

Jak wzmak ma dużo niskiego i miękkiego basu a woofer jest strojony nisko w dużej budzie to też buła wyjdzie . Takie kolumny steruje się wzmakiem z szybkim punktowym basem ;)

Ale odbiegamy od tematu a ja co miałem napisac to napisałem .

Ukryta Zawartość

Ale tu nie chodzi o sprawdzanie :)

Jeżeli tak wygląda w środku

Ukryta Zawartość

To liche to trafko jest .

Mocny wzmak ma trafo od około 700-800W

Zobacz jak wygląda Xindak A600P z trafem 1300W .

Kolejna sprawa to strojenie kolumn i granie wzmaka .

Jak wzmak ma dużo niskiego i miękkiego basu a woofer jest strojony nisko w dużej budzie to też buła wyjdzie . Takie kolumny steruje się wzmakiem z szybkim punktowym basem ;)

Ale odbiegamy od tematu a ja co miałem napisac to napisałem .

to nie ten model na linku, mój był dual mono...MXI 2150, ten co pokazałeś to 2080

a tak wracając do tematu, to szukam możliwie najlepszego wzmaka do Diapason Neos:)

Ukryta Zawartość

Napisano dziś, 22:21

wskaz mi jedną rzecz która jest w nim lepsza od starego sudgena a21 A klasowego a poza tym ze wysteruje wiekszość kolumn a sudgen nie? :)

Zadałem jedno proste pytanie - słuchałeś go ?

Wątpię bo do niedawna miałem jedyną sztukę w kraju .

Nowy właściciel pożegnał się z najlepszym dzielonym Coplandem a drugi zainteresowany sprzedał jakiegoś nietaniego BATa i go sprowadził .

Było na forum z czym był porównywany oraz porównanie gorszej integry A600E z dużo , dużo droższym Sugdenem w Audio de ...

integry tak

Piszemy o końcówce A600P a nie integrze .

przestań czytać zacznij słuchać

Jak wyżej

fajnie ze zmieniłes na pma2020, jednak mozna lepiej:)

Ile razy to ja słyszałem ?

PMA2020AE też oczywiście miałeś ?

Mniejsza z tym . Dla mnie to jest to LEPIEJ .

Wzmacniacz ma nie tylko super grać a ten spełnia moje założenia wśród wzmacniaczy poniżej 12000zł

W końcu otrzepałem się z " audiofilskich " mitów , baśni i legend . A zwłaszcza testów , branży i podszytych naganiaczy .

Gdybym nie potrzebował wejść analogowych to bym A600P w życiu nie sprzedał .

Polecam ludziom myślącym a nie patrzącym na znaczek .

i radze posłuchać diapasona w dobrym towarzystwie pozdrawiam:)

Nie interesują mnie 11kg pierdziawki .

Pozdrawiam również .

Znalazłem

Ukryta Zawartość

Audreal to Xindak na rynek niemiecki .

Audreal A 600 E (4.000 Euro) Audreal A 600 E Klangurteil: 125 Punkte Preis/Leistung: sehr gut

Unison Performance Anniversary (11.000 Euro) Klangurteil: 135 Punkte Preis/Leistung: sehr gut

Sugden LA 4 und MPA 4 (2.850 und 9.400 Euro) Klangurteil: 120 Punkte Preis/Leistung: sehr gut

A600E wyżej punktowany od Sugdena za dużo , dużo wyższe pieniądze.

Tu

Ukryta Zawartość

Warto przeczytać ostatnie zdanie .

To sa " tylko " testy i ale w jakim zakresie cenowym ?

Wierzyć , nie wierzyć ale warto wziąć pod uwagę że coś może być narzeczy .

Powinno to dać do myślenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

W końcu otrzepałem się z " audiofilskich " mitów , baśni i legend . A zwłaszcza testów , branży i podszytych naganiaczy .

Czegoś tutaj nie rozumiem.

Piszesz o testatch to co powyżej a za chwilę powołujesz się właśnie na testy aby udowodnić "lepszość" tego chińczyka.

To w końcu jak jest, wg ciebie - testy są dobre czy są be?

Szanowni,

tzw. jebnięcie na basie, to mogę Wam zaproponować za 800zł za szt i do tego Onkyo za 1500zł.

"Branża" wymiata. ;)

Będę omijał Twoją norkę z daleka Szanowny.

to dlaczego kolumny podłogowe i podstawkowe nie są jeszcze cięższe od swojej wagi?

Jezu... Sławek opamiętaj się. Idź do sklepu i posłuchaj tych kolumn z kilkoma wzmacniaczami, a potem jeszcze kilku innych cobyś miał jakieś porównanie. Jak będziesz się kierował wyłącznie opiniami z forum to okaże się że; żadna kolumna z 15 cm głośnikiem nie zagra (bo nie może!), dobra kolumna musi ważyć 50kg, a wzmacniacz kosztować nie mniej niż 15k i to z drugiej ręki. Nie kupuj byle czego, ale wiedz że znacznie ważniejsze od samej ceny jest osłuchanie i dobranie urządzeń pod Twój osobisty gust. Dla jednego B&W mają wyszukaną górę, dla innego Spendor, czy Harbeth. Obu ostatnich radziłbym posłuchać jako alternatywy. Jak szeroko otworzysz oczka i poszukasz to znajdziesz w b. dobrej cenie.

Szanowni,

co do samego „jebnięcia”, którego użyłem na określenie basu, to rozumiem, że gdy jest tak jak u Mudy: „jebn…cia” , jest ok?

Całe życie się człowiek uczy.

Przepraszam wszystkich poruszonych moim chamstwem, na co dzień jestem jak pluszowy miś… Ale obiecuję, że nawet z kropeczkami nie będę już takich słów używał.

Mrok – nie rozumiem o co Tobie chodzi, bo jeśli słownictwo, to masz rację, mój błąd. Już to napisałem wyżej...

Ale co do norki, to masz złe wyobrażenie o salonach, przynajmniej o moim. Staram się(z opinii innych wynika, że z powodzeniem), aby norką, norą, nie był. Nigdy też nie przeklinam w pracy.

Także nie lękajcie się. Zapraszam na kawę. :)

Natomiast jeśli chodziło Tobie o treść zdania, to już wyjaśniam – to był sarkazm… ale trzeba czytać całość, ze zrozumieniem i odnosić się do meritum sprawy, a nie szukać punktów zaczepienia branży...

Muda… Nie dam rady. Musisz sam przez to przejść…

Ale zapraszam na odsłuch Diapason Neos i innych konstrukcji z tektury i styropianu. Specjalizuję się w takich. W dodatku twierdzę, że z ważących niecałe 5kg Diapason Karis wydobywa się bas. Widziałem przez otwór bass-reflex'u...

Oj ta branża…

Kto słucha, nie błądzi...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.