Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end, co słychać a czego nie

Piotr91

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już wszystko słyszę!

Dziękuję Forum za przetkanie uszu!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Ale to już nie byłoby tak łatwe do wymiany prawda :) Z tym, że kolega SzuB nie odpowiedział na moje pytanie z jednej strony ufa producentom, ale z drugiej wymienia bezpieczniki i gdzie tu logika?

Ufam Vandersteenowi, a nie Ziutkowi z garażu z lutownicą, który zna się na wszystkim i pisze o tym na AS, a bezpiecznik wymieniłem w tajemnicy przed panem Taku Hyodo, bo gdyby się dowiedział, to by mnie skrzyczał. Zwykł tak robić, gdy w czasach świetności odpowiadał za najlepsze produkty Luxmana, z którym pożegnał się w 1979 roku. Byłem już wówczas na świecie w przeciwieństwie do większości piszących tu gimnazjalistów. Amen.

Ta Twoja dychotomia Vandersteen - Pan Ziutek z garażu a pośrodku nic (również nad i pod tym zakresem nic) jest w najwyższym stopniu niepoważna. Przeciwników Vandersteena okazuje się w tym wątku być więcej niż zwolenników (tutaj jest jeden, mianowicie Ty).

Czy może być karta wędkarska?

dd59025ec8c1408943daa7936dd22dfb.jpeg

Może być :-) . Na pewno będzie bardziej wirygodna od pisania.

To prawda. Dlatego, Lechu, udowodnij, że nie słyszysz :-)

A po co ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

... i prawidłowo przeprowadzony test.

A dlaczego nie ? Prawidłowo przeprowadzony test porównawczy jest fundamentem wiedzy technicznej o hobby które uprawiamy. Jak ktoś chce rozwijać wiedzę o tym technicznym hobby to nie powinien unikać takich testów. Oczywiście każdy postępuje tak jak mu podpowiada jego osobisty "komputer pokładowy" czyli mózg.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Taki test nie istnieje.

A jaki istnieje ?

To duża umiejętność umieć każdą rozmowę sprowadzić do poziomu pyskówki. Ja tego nie potrafię, w innych kręgach kulturowych wyrastałem. Dalsza rozmowa z Tobą @ SzuB jest zwykłą stratą czasu.

P.S. Pewnie nie zwracasz uwagi na takie drobiazgi, ale ja zawsze zwracam się do Ciebie z dużej litery (Ty, Twój, Tobie, Ciebie itd itp). Wiesz dlaczego?

Bo to jest wymóg dobrych manier i szacunku dla rozmówcy. Ty natomiast zwracasz się do wszystkich z małej litery. Ot taki malutki szczególik, a jak dużo mówiący.

A istnieje test na głębokość sceny, barwę, jakość stereofonii itp.

To nie są cechy nagrania ?

A istnieje test na głębokość sceny, barwę, jakość stereofonii itp.?

Tak, skoro słyszysz te wszystkie zmiany, to nie będziesz miał problemów ze wskazaniem odpowiednich kabli tylko na słuch.

PS.

Posty wyparowały widzę pozdrawiam słyszącego moderatora :)

To duża umiejętność umieć każdą rozmowę sprowadzić do poziomu pyskówki. Ja tego nie potrafię, w innych kręgach kulturowych wyrastałem. Dalsza rozmowa z Tobą @ SzuB jest zwykłą stratą czasu.

P.S. Pewnie nie zwracasz uwagi na takie drobiazgi, ale ja zawsze zwracam się do Ciebie z dużej litery (Ty, Twój, Tobie, Ciebie itd itp). Wiesz dlaczego?

Bo to jest wymóg dobrych manier i szacunku dla rozmówcy. Ty natomiast zwracasz się do wszystkich z małej litery. Ot taki malutki szczególik, a jak dużo mówiący.

Kotuś, nie zaczepiaj mnie znów, nie prowokuj, nie przemycaj pogardy. To, co robisz, to wyrafinowana forma trollingu i ciekawy przykład bezpardownowego chamstwa w białych rękawiczkach. Tak, nic mnie nie łączy z twoim "kręgiem kulturowym". Aż tak nisko się nie zapuszczałem.

Mullard nieco inaczej pokazuje to samo nagranie niż Amperex. W obu przypadkach świetnie, ale inaczej. A więc niektóre cechy nagrania mogą być różnie pokazane przez sprzęt. Nie wiedziałeś? Różne CDP także różnie prezentują to samo nagranie.

Mullard nieco inaczej pokazuje to samo nagranie niż Amperex

Lampy w złożeniu ze zmienną impedancją kolumny i na skutek zjawiska mikrofonowania nigdy nie były neutralne dźwiękowo. To nic nadzwyczajnego. One kreują dużo od siebie. To moim zdaniem nie jest prawidłowe, ale wiem że może się podobać.

Powiedz, Lechu, czemu lampa jednej firmy o znakomitych parametrach inaczej prezentuje scenę i barwę niż lampa innej firmy o identycznych mierzalnych parametrach?

Kotuś, nie zaczepiaj mnie znów, nie prowokuj, nie przemycaj pogardy. To, co robisz, to wyrafinowana forma trollingu i ciekawy przykład bezpardownowego chamstwa w białych rękawiczkach. Tak, nic mnie nie łączy z twoim "kręgiem kulturowym". Aż tak nisko się nie zapuszczałem.

Właśnie pokazałeś na jakim poziomie przebywasz i buńczuczne słowa tego nie zmienią. Dobre mniemanie o sobie to za mało. Żenada.

EOT

Powiedz, Lechu, czemu lampa jednej firmy o znakomitych parametrach inaczej prezentuje scenę i barwę niż lampa innej firmy o identycznych mierzalnych parametrach?

Bo może mieć np. trochę inną konstrukcję mechaniczną mniej podatną na mikrofonowanie. Parametry lamp mierzy się bez fali akustycznej dochodzącej z kolumn.

Bo może mieć np. trochę inną konstrukcję mechaniczną mniej podatną na mikrofonowanie. Parametry lamp mierzy się bez fali akustycznej dochodzącej z kolumn.

Nowatorska teoria! Czyli za brzmienie lamp odpowiada fala akustycza i mikrofonowanie? Czy także wówczas, gdy urządzenie z lampami jest poza pokojem odsłuchowym? Lub gdy lampy są ukryte w pancernej obudowie?

Nowatorska teoria! Czyli za brzmienie lamp odpowiada fala akustycza i mikrofonowanie? Czy także wówczas, gdy urządzenie z lampami jest poza pokojem odsłuchowym? Lub gdy lampy są ukryte w pancernej obudowie?

Nie wiedziałeś o tym ? To dziwne jak na użytkownika wzmacniacza lampowego. Fala akustyczna z Twoich głośników "trzęsie" Twoimi meblami, ścianami, stropami i różnymi przedmiotami w pokoju a sądzisz, że lampa, która w szklanej bańce jest konstrukcją mechaniczną postawioną na mechanicznej konstrukcji wzmacniacza jest od tego wolna. Lampa drga powodując drganie jej konstrukcji wewnętrznej, która powoduje słyszalny efekt zwrotny w układzie wzmacniacz kolumna. Im głośniej tym większy. Przy cichym słuchaniu ten efekt może być, a w zasadzie jest pomijalny. Oczywiście przeniesienie do drugiego drugiego pokoju lub odizolowanie od drgań wywołanych przez falę pochodzącą z kolumn eliminuje ten problem. To nie jest żadna nowatorska teoria. Są tacy co twierdzą że wzmacniaczy tranzystorowych też to dotyczy tylko skala jest zdecydowanie inna. Moim zdaniem nieistotna.

Lechu, nie manipuluj. Nowatorską teorią nie nazwałem mikrofonowania. Zadałem pytania, na które tradycyjnie nie odpowiedziałeś. No sam powiedz, czemu tak robisz?

Lechu, nie manipuluj. Nowatorską teorią nie nazwałem mikrofonowania. Zadałem pytania, na które tradycyjnie nie odpowiedziałeś. No sam powiedz, czemu tak robisz?

Post wyżej jest niewystarczający ?

SzuB, a potrafisz to udowodnić?? Ale w prawidłowo przeprowadzonym, profesjonalnym teście! Bo szukałem w wikipedii i tam nic takiego nie ma, więc wnioskuję, iż takowe zagadnienie nie istnieje!

A istnieje test na głębokość sceny, barwę, jakość stereofonii itp.?

No co Ty Lechu? Słyszałeś kiedyś na żywo sesję live ze studia, albo akustyczny, kameralny koncert jazzowy, jam session lub jakikolwiek gig? Barwa, głębia brzmienia instrumentów, naturalna i żywa stereofonia, scena...? To nie są według Ciebie cechy nagrania? Please, nie przeginaj... '-)

Parker's Mood

SzuB, a potrafisz to udowodnić?? Ale w prawidłowo przeprowadzonym, profesjonalnym teście! Bo szukałem w wikipedii i tam nic takiego nie ma, więc wnioskuję, iż takowe zagadnienie nie istnieje!

Przecież Entuzjaści mają zawsze pod ręką dowód najwyższej rangi, niepodważalny i ostateczny: ja to słyszę. A wy co nie słyszycie jesteście ... (tu padają słowa nie nadające się do druku). Taka to z nimi rozmowa. Przejrzyj choćby ten wątek.

Lechu, dwa zestawy lamp dwóch firm, znakomite parametry, a jednak różna prezentacja brzmienia, lampy poza falą akustyczną - dlaczego?

Korespondencyjnie trudno jest powiedzieć dlaczego prezentacja jest różna. Może zastosowałeś błędną procedurę porównawczą, która potrafi potrafi dać mylne wyniki porównania. To Ty testujesz te lampy i Tobie jest łatwiej dojść do właściwych wniosków. Trzeba tylko pokombinować. Nic nie przychodzi bez elementarnego wysiłku z naszej strony, choć czasem się zdarza.

No co Ty Lechu? Słyszałeś kiedyś na żywo sesję live ze studia, albo akustyczny, kameralny koncert jazzowy, jam session lub jakikolwiek gig? Barwa, głębia brzmienia instrumentów, naturalna i żywa stereofonia, scena...? To nie są według Ciebie cechy nagrania? Please, nie przeginaj... '-)

To SzuB słucha nagrań na żywo czy czegoś nie doczytałem ? Chyba chodziło o nagranie ( np. na płycie) odtworzone u nas w domu. Wymienione elementy obrazu muzycznej sceny będą tylko takie jak zostały nagrane na płycie plus popsucie lub polepszenie przez akustykę naszego pokoju, która do efektów live się dodaje. Nie zawsze pozytywnie. Piszę o nagraniach live bo te studyjne są w dużym stopniu modyfikowane efektami dodatkowymi.

Słyszałeś kiedyś na żywo sesję live ze studia, albo akustyczny, kameralny koncert jazzowy, jam session lub jakikolwiek gig

Zdarzało się.

Korespondencyjnie trudno jest powiedzieć dlaczego prezentacja jest różna. Może zastosowałeś błędną procedurę porównawczą, która potrafi potrafi dać mylne wyniki porównania. To Ty testujesz te lampy i Tobie jest łatwiej dojść do właściwych wniosków. Trzeba tylko pokombinować. Nic nie przychodzi bez elementarnego wysiłku z naszej strony, choć czasem się zdarza.

Stawiasz kable i lampy na równi?

Wymienione elementy obrazu muzycznej sceny będą tylko takie jak zostały nagrane na płycie plus popsucie lub polepszenie przez akustykę naszego pokoju,

Niezależnie od tego, czy wzmacniaczem będzie Denon, czy Krell?

Stawiasz kable i lampy na równi?

W jakim sensie ?

Niezależnie od tego, czy wzmacniaczem będzie Denon, czy Krell?

W takim przypadku odpowiedzi najlepiej sobie udzielić po teście porównawczym. Oczywiście prawidłowo technicznie przeprowadzonym. Dla Ciebie ten test musi być dodatkowo "ślepy" (bez widoczności urządzeń). Wiesz dlaczego ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.