Skocz do zawartości
IGNORED

Porządny wzmacniacz do 7kzł

marcin1987

Rekomendowane odpowiedzi

O BOOŻE to nieźle im się udała ta "niezgodność" bo chyba wstawili tam podzespoły prosto z gryphona lub czegoś tej klasy hehe :O ;P

Drodzy producenci sprzętu hi-fi: PROSIMY O JAK NAJWIĘCEJ TAKICH "POMYŁEK" :D ! ! !

Może to była wersja na wystawy i recenzje prasowe :) a reszta to standard, bo w przypadku h-80 to rozpisywanie się recenzentów w ohah i ahah również u mnie nie znalazła potwierdzenia w rzeczywistości, może Hegel stosuje podwójne standardy :) - kilka modeli składa wybitnie a później wozi je i pokazuje jak małpy w cyrku.

Marcinie1987 Pan Moderator sobie trochę żartuje z tym omyłkowym wkładaniem w płytkę ale nie tak do końca. W nawet wielkich poważnych dzisiejszych fabrykach które produkują wielką serie może zdarzać się że coś jest robione na tzw. karcie odstępstw technologicznych. Przytaczam te nazewnictwo od kuchni. Chodzi o to że jak na taśmie produkcyjnej zabraknie czegoś tam to się w pośpiechu szuka komponentów spełniających te parametry. Niby takich samych ale nie zawsze identycznych. konstruktor wraz z technologie takową kartę podpisywali może i dziś podpisują i na taśmę produkcyjną są wrzucane np elektrolity nie z tej fabryczki co zazwyczaj bo zabrakło ale od innego producenta co był w stanie dostarczyć niemal na telefon. Oczywiście dziś w erze wspaniałej logistyki i wszystkiego sterowanego komputerami brzmi to jak bajka i wcale tak być nie musi tak być. przytoczyłem jak to bywało gdy pracował przy produkcji urządzeń rtv. takie podmianki komponentów skutkowały czasem in minus a czasem na plus wychodziły wyrobowi finalnemu. Co Ci mogę doradzić to postaraj się o numer seryjny tamtego Hegel co miałeś od człowieka który go używa i szukaj po zbliżonych numerach serii. Możesz też do producenta napisać na jakich rynkach była sprzedawana ta seria i mniej więcej w jakim czasie. Oczywiście nie licz na to że producent do czegoś tam się przyzna :) więc nie argumentuj że ten Twój egzemplarz grał lepiej a reszta to szajs.Pozostanie tylko szukać ale czy warto :) w około tyle fajnych klocków mogących z palcem w nosie pokonać te Twoje kolumny i wycisnąć z nich max na co je stać. To dobre udane głośniki ale tylko zwykłe dość tanie kolumienki. Kup se Hybrydę od HAUKI za tylko 3 kzl a potem mi flaszkę przyślesz za poradę i rozpiszesz się na forum że tego kolumny tak zajebiście nigdy jeszcze nie grały. Zobaczysz :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

marcin1987

Zaraz, zaraz bo nie wiem czy dobrze rozumiem.

Oceniasz bardzo fajne wzmacniacze ( Xindak A-06, Roksan Caspian M1NG, Blacknote DSA100, Naim XS, Naim Supernait, Mcintosh MA6500 i Hegla H100) na swoim sprzęcie, który jest naprawdę budżetowy. O ile dobrze zrozumiałem grasz na:

- kolumny Kef Q5 mocno budżetowe kolumny za ~ 2tyś

- źródłem jest PCet - jak go podłączałeś do wzmacniaczy?

- budżetowe kable - możesz napisać jakie?

I te kolumny podłogowe w pomieszczeniu 14m2????

Przecież Twoje opisy dźwięku nie mogą być wiarygodne.

To tak jakbyś opisywał obraz HD lub Ultra HD korzystając z monitora CRT, lub właściwości bolidu F1 jeżdżąc po szutrowej drodze...

Naprawdę nie wiem jak jest z tymi Heglami, ale chyba faktycznie spodobał Ci się jakiś uszkodzony model. Przecież gdyby ich wzmacniacze nie były powtarzalne to długo by nie posprzedawali. Ludzie przecież wcześniej wypożyczają i słuchają u siebie w domu. Gdyby później dostali inaczej brzmiący sprzęt co by było?

Ponadto proponuje mieć trochę umiaru w opisach. To jest bezpodstawne tworzenie kolejnych mitów na forum. No i uświadom sobie, że reszta Twojego toru naprawdę nie pasuję do w/w wzmacniaczy.

Pisze to bez złośliwości, po prostu chyba się gdzieś pogubiłeś....

Pzdr

"To co teraz, ha?"

Balum Balum jesteś tu kolejna osobą, która nie czyta tylko pisze ;)

Ja już wyraźnie napisałem, że to nie są kolumny za 2kzł tylko za 4kzł ;) tak czy siak i tak kasa nie gra.

Zawsze jak podłączam u siebie jakieś głośniki na próbę to twierdzę, że te kefy grają całościowo najmuzykalniej i tyle :))

Dają mi najlepsze wypełnienie, spójność i barwę.

A tak poza tym nie pogubiłem się :)

H100 miał wbudowanego DACa i na nim mi to grało przepięknie po kabelku usb wireworld ultraviolet 7... koniec i basta :)

Znudziło mi się słuchanie muzyki na płytach cd, cenię sobie wygodę, a na to pozwala mi choćby spotify dając niemal nieograniczony dostęp do muzyki i możecie wierzyć lub nie, ale miałem różne odtwarzacze i nigdy nie zagrało to z taką klasą i jakością dźwięku co ze wspomnianego H100 prosto ze spotify oczywiście w wersji premium ;P

To był naprawdę dla mnie najlepszy zakup za najniższą cenę.

Problem w tym jak teraz do tego wrócić mieszcząc się w 7kzł :P skoro producenci takie cyrki odwalają =D

marcin1987

Przeczytałem wszystko nawet starałem Ci się doradzić.

Domyślam się, że w Heglu 100 korzystałeś z DACa.

Jednak nie wiem jak odsłuchiwałeś wzmacniacze, które DAC'a nie mają???

Ja już wyraźnie napisałem, że to nie są kolumny za 2kzł tylko za 4kzł ;) tak czy siak i tak kasa nie gra.

No wiem, że to pisałeś. Może tyle za nie zapłaciłeś.

Pamiętam, że kosztowały one niewiele ponad 2tyś (spójrz nawet na cenę w teście Audio). Był chyba nawet promocja gdzie można je było kupić nowe za 1600,-pln...

Za 7tyś spokojnie można kupić dobry wzmacniacz. Może jednak warto pomyśleć o sprzedaży Kef Q5? Mając kwotę 7-9tyś można kupić ciekawe kolumny + wzmacniacz.

"To co teraz, ha?"

Ja wiem, że można kupić dobry, ale nie tak dobry, że wręcz prawie doskonały bo ja nie potrafię nawet lepszego brzmienia sobie wyobrazić.

Jeśli jesteś taki pewien to co ... polecisz mi coś ?

Jakieś spektakularne połączenie wzmaka z kolumnami i żeby ten wzmak miał wbudowanego DACa, grał płynnie jak wybitna lampa, miał też takie nasycone kolorowe barwy, naprawdę bardzo wysoką rozdzielczość, miękkość, szybkość i atak na basie, aurę między instrumentami i grał zarazem tak wybitnie jasno i przejrzyście, że gardło było widać w wokalu (jedyny wzmacniacz przy, którym mogę z ręką na sercu w końcu stwierdzić, że znikła kotara pomiędzy tym co słyszę, a mną) :P

WĄTPIĘ, ale cierpliwie poczekam na propozycję ...

No chyba, że ktoś ma takiego H100 i chce go sprzedać :D ?!?!

A tak na marginesie Balum Balum to w teście Audio są iQ5, a nie Q5.

iQ5 mają węższą obudowę to są mniejsze podłogówki i one faktycznie były o połowę tańsze od Q5.

Poza tym Q5 ma dwie oddzielne komory ze swoimi bassrelfexami (głośnik basowy z tylnym bassreflexem i głośnik średnio-wysokotonowy z przednim), a nie jak iQ5, który ma jedną komorę wspólną dla wszystkich przetworników z jednym bassreflexem umieszczonym z przodu.

Tak więc iQ5 to zupełnie inna konstrukcja powiedziałbym, że uboższa od Q5 ...

Tak na prawdę odpowiednikiem dawnej wersji Q5 były iQ7 tyle, że i one podobnie jak iQ5 mają jedną wspólną komorę dla wszystkich głośników z jednym bassreflexem umieszczonym z przodu ;)

I te kolumny podłogowe w pomieszczeniu 14m2????

Przecież Twoje opisy dźwięku nie mogą być wiarygodne.

To tak jakbyś opisywał obraz HD lub Ultra HD korzystając z monitora CRT, lub właściwości bolidu F1 jeżdżąc po szutrowej drodze... (...)

Ponadto proponuje mieć trochę umiaru w opisach. To jest bezpodstawne tworzenie kolejnych mitów na forum.

Kolego, zarzucasz innemu tworzenie mitów a sam powtarzasz stare. ("...i te kolumny w pomieszczeniu 14m2?...").

Byłeś w tym pomieszczeniu, słuchałeś?

---> do autora wątku - poczynając od kwoty właśnie ok. 7k można już myśleć o wzmacniaczu ASR Emitter (oczywiście używanym) i zaręczam Ci, nawet najstarsza jego wersja (z lat 80.) potraktuje wszystkie Hegliki (jakich by ich tam nie wymyślili do tej pory, nawet egzemplarze z "błędem" :))) jak przysłowiową (na tym forum) przystawkę.

poczynając od kwoty właśnie ok. 7k można już myśleć o wzmacniaczu ASR Emitter (oczywiście używanym) i zaręczam Ci, nawet najstarsza jego wersja (z lat 80.) potraktuje wszystkie Hegliki (jakich by ich tam nie wymyślili do tej pory, nawet egzemplarze z "błędem" :))) jak przysłowiową (na tym forum) przystawkę.

Odpowiem Tobie tak jak Ty mnie:

Kolego, zarzucasz mi tworzenie mitów a sam powtarzasz stare. (".. potraktuje wszystkie Hegliki...").

Słuchałeś te wszystkie Hegliki, słuchałeś? Nawet egzemplarze z "błędem:??? :-))))

marcin1987

Na pierwszej stronie (zanim ten wątek podążył w dziwną stronę) masz co najmniej 10 propozycji wzmacniaczy ( w tym moja z Sugdenem).

A tak na marginesie Balum Balum to w teście Audio są iQ5, a nie Q5.

Faktycznie! Co nie zmienia tego, że nowe KefQ5 można było kupić za niewiele powyżej 2tyś a czasami mniej. Zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To tyle z mojej strony. Powodzenia w poszukiwaniach życzę!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"To co teraz, ha?"

grał płynnie jak wybitna lampa, miał też takie nasycone kolorowe barwy, naprawdę bardzo wysoką rozdzielczość, miękkość, szybkość i atak na basie, aurę między instrumentami i grał zarazem tak wybitnie jasno i przejrzyście, że gardło było widać w wokalu (jedyny wzmacniacz przy, którym mogę z ręką na sercu w końcu stwierdzić, że znikła kotara pomiędzy tym co słyszę, a mną)

Nie no niezłe jaja robisz sobie z nas wszystkich. Tak kef q5 grał z Heglem:) :) :). Najgorsze, że niektórzy to łykają.

Wiesz, BB - gdybym w porównaniu do ASR napisał podobnie w kontekście np. Vitusa, Krella FBI, ML to zarzut przesady byłby uzasadniony.

Jednak Hegel to budżetowa zabawka, o zawyżonej cenie (oj oj oj ma DACa na pokładzie, no rzeczywiście szok!), mocno promowana i obcmokana w audio świerszczykach i obecnie modna w kręgach podatnych na wpływ tychże.

To mocno inne ligi, to tak jakby porównywać piłkarską 1ligę norweską z... Bundesligą :)

...więc słuchanie Hegla - wybacz = strata czasu.

Widać, że pisałem jak do ściany :) Przecież napisałem jak to grało, a dla mnie to był najlepszy dźwięk jaki kiedykolwiek słyszałem i to tylko z jednej sztuki H100 ! więc nie musicie sie powtarzać bo i jak powiedziałem, że napotkałem w większości beznadziejne setki, ale wy z pewnością tej jednej porządnej sztuki nie usłyszeliście i w tym problem.

Nawet nie wiecie jak ta muzyka z niego wciągała do takiego stopnia, że po paru dniach sam dopiero się przyłapałem na tym, że kiedy tylko jestem w chacie to wciąż go słucham xD

Trzecia w nocy, a ja bym słuchał i nie szedł wcale spać no, ale obowiązki wzywały więc go wyłączałem hehe

A tak na marginesie to nie robie sobie JAJ !!! i to sobie wypraszam ............. :D

Dziękuję za uwagę hehe

Widać, że pisałem jak do ściany :) Przecież napisałem jak to grało, a dla mnie to był najlepszy dźwięk jaki kiedykolwiek słyszałem i to tylko z jednej sztuki H100 ! więc nie musicie sie powtarzać bo i jak powiedziałem, że napotkałem w większości beznadziejne setki, ale wy z pewnością tej jednej porządnej sztuki nie usłyszeliście i w tym problem.

Nawet nie wiecie jak ta muzyka z niego wciągała do takiego stopnia, że po paru dniach sam dopiero się przyłapałem na tym, że kiedy tylko jestem w chacie to wciąż go słucham xD

Trzecia w nocy, a ja bym słuchał i nie szedł wcale spać no, ale obowiązki wzywały więc go wyłączałem hehe

A tak na marginesie to nie robie sobie JAJ !!! i to sobie wypraszam ............. :D

Dziękuję za uwagę hehe

Tu nawet nie chodzi o tego hegla ale przede wszystkim o kefy. Po prostu nie wierzę aby pokazały to wszystko o czym wyżej pisałeś. Słuchałem ich biorąc je pod uwagę przy zakupie. Grały dość przeciętnie bo ich konstrukcja z założenia generuje oczywiste ograniczenia. I nawet gdybyś podłączył wzmak idealny (który nie istnieje) to tak nie zagrają. Po prostu od razu słuchać pewne braki w brzmieniu.

ciekawy wątek się zapowiadał ale ciągle czytam Marcinie, że "to był wspaniały dźwięk", albo "czytajcie ze zrozumieniem", ignorujesz wiele porad wciąż powtarzając w koło tą sama śpiewkę... proszę nie zrozum mnie źle ale albo promujesz Hegla, albo lubisz grać na emocjach:)

proponuję wpisy rzeczowe a jeśli nie to zamknąć wątek ponieważ nic nie wnosi konstruktywnego...

moja propozycja dla Ciebie - Myryad MXI2150 - sam miałem i szczerze polecam

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

daniel-de powinieneś wiedzieć, że audio to strraszna loteria i cóż kefy jednak wszystkie zalety H100 pokazały jak na dłoni...

slaaawek wybacz ale tak wyszło i dzięki za propozycje :)

W sumie to WSZYSTKIM dziękuję za propozycję ! ! !

W miarę moich możliwości spróbuję z nich skorzystać i przesłuchać polecane przez was klocki :)

Slaaawek, przecież wątek jest raczej antyreklamą Hegla, nie promocją.

Dwa, jeśli poważnie potraktujemy doświadczenie Marcina z H100 i komentarze Robina i Mudy to Q5 Marcina mogą akurat też brzmieć wyjątkowo, jak np. za 8 tysi.

Najgorszy wniosek jest taki, że nie tylko recki są niewiarygodne, ale nawet opinie zwykłych userów, testy przed zakupem na jednym egzemplarzu a zakup po tygodniu drugiego itp itd. Jednym słowem - paranoja.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

nie chce się naśmiewać ale po Twoich opisach obcowania Hegla + Kefy,nasuwa się wniosek iż Twoje kolumny też posiadają jakąś wadę ukrytą :) lub trafił Ci się wyjątkowy okaz

Co do iQ5 to wersja iQ5s miała już dwie komory,wiem bo szukałem Kefy i ostatecznie po zakupie iQ70 wytrzymały u mnie 2 miesiące,obecnie Castle na wygrzaniu,napisze że po rozpakowaniu dorównywały dzwiękiem do iQ70 a po ponad 50h słuchania bez wysiłku przeskoczyły wspomniane Kefy a miły sprzedawca poinformował mnie że 100-200h potrzebują,więc słucham i czekam hehe

Łokmen Saba

Witam wszystkich,tak przyglądam sie waszej dyskusji a z racji tego iż niedawno przerzuciłem rownież kilka wzmaków w poszukiwaniu swojego dzwięku nauczylem sie ze nie watro mówic ostatecznie to jest to i basta. Grajac na heglu h100 który gosciłu mnie jakiś czas po roksanie caspianie m1 ng z monitorami dynaudio contour 1.3 se w tym zestawieniu w stosunku do roksana poprawila mi sie znacznie głebia dzwieku. Szerokośc sceny oceniłem na podobną. Wysokie zdecydowanie w heglu bardziej doświetlone,bardziej otwarte. Jednak średnica bardziej wciągala w roksanie. Kontrola zdecydowanie po stronie hegla,czuc moc.Ogólnie to zestawienie mogłoby sie podobac jednak dalsze poszukiwania oraz brumienie trafa jakie miałem w moim modelu spowodowaly ze zakupilem hegla h1mk4. Grał u mnie z monitorami dynaudio contour s1.4 i powiem ze wedlug mnie to byla wieksza synergia niż poprzednie polączenie.Niestety to tez już historia,obecnie doceniam walory simaudio moona i-5 ktory w duecie z dynkami c1 tworzy spektakularną przestrzeń i zacny całościowy prźekaz. I można go kupic wlasnie do 7k.

marcin1987 moja propozycja to NAD 326. Do dostania wszedzie, mysle ze bedzie strzalem w 10.

I nie sugeruj sie cena, bo jak sam zaznaczyles juz nie raz, ona nie gra.

D4ncer dzięki za propozycję, ale słyszałem mocniejszy model C356 i chodź brzmiał z moimi kolumnami dość przyzwoicie to jednak dźwięk był co najmniej "sztuczny" i mało dojrzały (słuchane wraz z odtwarzaczem cd NADa) ... więc nie chodzi tylko o synergię, ale i o bardzo wysoką kulturę grania ...

D4ncer dzięki za propozycję, ale słyszałem mocniejszy model C356 i chodź brzmiał z moimi kolumnami dość przyzwoicie to jednak dźwięk był co najmniej "sztuczny" i mało dojrzały (słuchane wraz z odtwarzaczem cd NADa) ... więc nie chodzi tylko o synergię, ale i o bardzo wysoką kulturę grania ...

356 wbrew logice jest gorszym wzmacniaczem niz mlodszy brat. Naprawde warto sie samemu przekonac :-)

No ale przecież D4ncer może znać akurat ponadprzeciętny egzemplarz 326 a ty słuchałeś jeden z gorszych 356. Rozumiesz chyba że nie sposób wyciągnąć żadnych wniosków, więc jaki sens ma pytanie. Ot, paranoja...

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Dlaczego nie możesz pożyczyć tego wzmacniacza od tej osoby której mu sprzedales ,przekonać się czy naprawdę była nirvana czy tylko akurat tak odbierales je a może po czasie gust nie zmienil

:)

szwagier83 bo ta osoba już ma dość moich telefonów i nie odpowiada hehe proste xD

Poza tym nie wiem czy możesz to zrozumieć, ale setka odcisnęła na mnie spore piętno w postaci tego, że teraz zupełnie inaczej patrzę na sprzęt reprodukujący muzykę.

Od tej pory dobry sprzęt to taki, który wywiera na mnie potok emocji...

Wiem, że dużo tu opisywałem o tych wszystkich składowych brzmienia H100, ale nie o to do końca chodzi tylko o to jak ten wzmak prezentuje muzyke dzięki zespoleniu tych wszystkich cech, a prezentował tony emocji.

Nie usłyszałem tego w żadnym wzmaku ani przed ani po Heglu wiec to nie było żadne złudzenie i nie widzę sensu sprawdzania go ponownie :)

Ba! widzę w tym problem... jakbym pożyczył to bym mu nie oddał xD

Marcin bez urazy ale te Twoje kolumny to żadne kolumny są. Dobre a jakże ale żadne niestety na tle dobrych głośników którym taki seryjny hegel dał by rade. Skorzystaj z porad. Chociażby mojej co do seriala wzmaka czy zasilenia tych głośników silną hybrydą to z nich soki pocisnął. Sam sprzedałem i odkupowałem już to samo a jednak nie to samo wiec ból rozumiem ale że nie jesteś w stanie wzmaka dobrać do na dobrą sprawę do kolumn które ograniczą każdy ambitniejszy wzmacniacz to się trochę dziwię tak po przyjacielsku. Pożycz od HAIKU hybrydę na próbę.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.