Skocz do zawartości
IGNORED

"Zjemy nasze jabłka, świnie a ty trawę żryj, Putinie!" :)

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Też nie jestem specjalistą ale wydaje mi się,że takie porównanie może się jedynie odnosić do sytuacji gdzie zbrojeniówka zaopatruje własną armię po zaniżonych cenach (taka sytuacja przypuszczalnie może występować w Rosji),ale już jak Rosjanie kupują okręty np. we Francji to raczej płacą $ a nie jabłkami co obciąża ich budżet zbrojeniowy w takim samym stopniu jak każde inne państwo,które takie okręty chciałoby nabyć.

Myślę także,że struktury wydatków na armie też są bardzo różne,znaczna liczebność armii chińskiej powoduje pewnie to że spory % budżetu przeznaczony jest na sprawy socjalne (wyżywienie,zakwaterowanie,obsługa logistyczna,biurowa...etc),a np. w USA,Rosji czy Brazylii może to wyglądać już inaczej.

l'enfant sauvage

Problem w tym, że jeszcze do niedawna Amerykanie prowadzili dwie kosztowne wojny jednocześnie co pochłaniało olbrzymią część budżetu Pentagonu.

Ktoś, kto śledzi temat wie, że USA okroiły większość zbrojeniowych programów modernizacyjnych bo zwyczajnie nie starczało na nie pieniędzy.

Jestem Europejczykiem.

E, tam. Radzą sobie:

"... rosyjskie służby weterynaryjne tydzień po ogłoszeniu kontrsankcji znoszą zakaz importu chińskiej wieprzowiny, który obowiązywał od 10 lat. Do tego czasu obawiano się infekcji "jaszczur", na które chorują chińskie świnie...

...była wojna, też nie było amerykańskich produktów, jakoś wyżyliśmy. Już dawno nie kupuję importowanych produktów. Sadzę w ogrodzie buraki, cebulę i ziemniaki. Poradzimy sobie – brak gruszek i brzoskwiń to nie koniec świata. Ważne, żeby na stole był chleb i ziemniaki...

...Prezydent powiedział, że na resztę produktów ceny się nie podwyższą. Ser brie i tak rzadko jadłam..."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

E, tam. Radzą sobie:

"... rosyjskie służby weterynaryjne tydzień po ogłoszeniu kontrsankcji znoszą zakaz importu chińskiej wieprzowiny, który obowiązywał od 10 lat. Do tego czasu obawiano się infekcji "jaszczur", na które chorują chińskie świnie...

...była wojna, też nie było amerykańskich produktów, jakoś wyżyliśmy. Już dawno nie kupuję importowanych produktów. Sadzę w ogrodzie buraki, cebulę i ziemniaki. Poradzimy sobie – brak gruszek i brzoskwiń to nie koniec świata. Ważne, żeby na stole był chleb i ziemniaki...

...Prezydent powiedział, że na resztę produktów ceny się nie podwyższą. Ser brie i tak rzadko jadłam..."

Ukryta Zawartość

Dokładnie poradza sobie my tez za komuny jedlismy co jedlismy i zyjemy.... wiec i ruscy przezyja tym bardziej ze tam prawie jak za komuny tylko supermiliarderzy moga istnieć. ....

Problem jest inny swiat poszedł do przodu a tym mysleniem dosc ze byli z tylu to jeszcze sie cofaja.... a zgnily zachod to niestety lub stety ale maxymalny obecnie poziom rozwoju i nic lepszego na razie nie ma... nie warto wracac wstecz....

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Nie ma przymusu, możesz jechać w teren i jakichś psiurek sobie nazrywać.

Ja ostatnio na spacerze trafiłem na całkiem fajne gruszki.

Jestem Europejczykiem.

Jak nie chcą jabłek to może auto kupią? Specjalne takie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A niech zdychają z głodu - co nas to obchodzi? :)

Ponoć w ruskich sklepach już zaczynają straszyć puste półki a ceny żywności rosną.

U nas - odwrotnie, więc w czym rzecz?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A niech zdychają z głodu - co nas to obchodzi? :)

Ponoć w ruskich sklepach już zaczynają straszyć puste półki a ceny żywności rosną.

U nas - odwrotnie, więc w czym rzecz?

Wiesz co to jest klęska urodzaju? :-) To embargo uderzy w NAS, nie w Ciebie bo jesteś daleko i masz w... gdzieś to co tu sie dzieje poza tymi pieniackimi hasełkami :-) jesteśmy uzależnieni od Rosji jako eksporter żywności ogólnie rzecz ujmując, rolnicy dostaną w d..ę a jak oni to pośrednio reszta społeczeństwa. Cała Europa jest uzależniona od Rosji jako biorcy wszelkich usług, towarów etc. Ale co tam Tobie gdzieś na zielonej wyspie ;-) patriota szabelkowy wymachujący z kilku tys. km :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Wiesz co to jest klęska urodzaju? :-) To embargo uderzy w NAS, nie w Ciebie bo jesteś daleko i masz w... gdzieś to co tu sie dzieje poza tymi pieniackimi hasełkami :-) jesteśmy uzależnieni od Rosji jako eksporter żywności ogólnie rzecz ujmując, rolnicy dostaną w d..ę a jak oni to pośrednio reszta społeczeństwa. Cała Europa jest uzależniona od Rosji jako biorcy wszelkich usług, towarów etc. Ale co tam Tobie gdzieś na zielonej wyspie ;-) patriota szabelkowy wymachujący z kilku tys. km :-)

Za chamskie inwektywy wylatujesz z tego wątku.

Ten wątek jest tylko dla ludzi umiejących dyskutować w sposób kulturalny.

Klęska urodzaju? Nie słyszałem. Słyszałem, że jak jakiegoś towaru jest na rynku więcej to ceny spadają - czysty zysk dla społeczeństwa. Tak działa ekonomia.

A mądry producent czy handlowiec nie uzależnia się od jednego rynku - skutki takiego uzależnienia teraz odczują.

Co do Irlandii - to jęczy teraz o jakichś milionach za masło, wołowinę i whiskey ale generalnie mają to w doopie bo ZDYWERSYFIKOWALI rynki zbytu.

Dywersyfikacja - trudne słowo, ale polscy producenci i handlowcy winni się go nauczyć jak najszybciej.

Uzależnianie się od jednego odbiorcy w dodatku chorego psychicznie i złośliwego powoduje złe skutki dla gospodarki.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Bez jaj. Gdyby rzeczywiście Europa była tak strasznie uzależniona od Rosji, juz dawno czołgałaby się pod kremlowkim murem (brzuchami swoich komisarzy).

Propaganda rosyjska robi w Europie dobrą robotę. Trzeba im to przyznać.

Bez jaj. Gdyby rzeczywiście Europa była tak strasznie uzależniona od Rosji, juz dawno czołgałaby się pod kremlowkim murem (brzuchami swoich komisarzy).

Propaganda rosyjska robi w Europie dobrą robotę. Trzeba im to przyznać.

Dokładnie!

A dla kremlowskich propagandzistów nie ma w tym wątku miejsca! :)

Ja nie myślę żeby thrak był kimś takim. Po prostu powtarza tylko to, co można wyczytać na wielu portalach informacyjnych (głównie w komentarzach), a co jest efektem działalności specjalnych komórek propagandowych powołanych do życia przez spec służby FR. Działają w wielu krajach, a pomagają im (często nieświadomie) różni tak zwani "pożyteczni idioci"- politycy, dziennikarze, ...

Ja nie myślę żeby thrak był kimś takim. Po prostu powtarza tylko to, co można wyczytać na wielu portalach informacyjnych (głównie w komentarzach), a co jest efektem działalności specjalnych komórek propagandowych powołanych do życia przez spec służby FR. Działają w wielu krajach, a pomagają im (często nieświadomie) różni tak zwani "pożyteczni idioci"- politycy, dziennikarze, ...

On nie wyleciał za kremlowską propagandę tylko za chamstwo.

A że pozwolił, aby Gwiazda Śmierci wyprała mu mózg - to już inna historia.

"Nie oglądaj telewizji, bo będziesz miał w głowie glizdy!" :)

Może dzięki temu , za rodzime jabłka (ok.4 zł. kg) będziemy płacić mniej , niźli za banany i pomarańcze (2-3 zł.za kg. ) ?

Wiesz co to jest klęska urodzaju? :-) To embargo uderzy w NAS, nie w Ciebie bo jesteś daleko i masz w... gdzieś to co tu sie dzieje poza tymi pieniackimi hasełkami :-) jesteśmy uzależnieni od Rosji jako eksporter żywności ogólnie rzecz ujmując, rolnicy dostaną w d..ę a jak oni to pośrednio reszta społeczeństwa. Cała Europa jest uzależniona od Rosji jako biorcy wszelkich usług, towarów etc.

A ja uważam , że akurat z tego powodu Polska się nie zawali , wystarczy sobie przypomnieć , jak żyliśmy 20 , 30 , 40 , czy 50 lat temu , po prostu trzeba będzie obniżyć loty (miast Mercedesa kupić Fiata , telefon wymieniać raz na 3 lata , telewizor raz na 10 lat , budować domki , a nie pałace , oryginalne perfumy Davidoff zastąpić rodzimym Kanionem , no i oczywiście z Accuphase i Tannoy przesiąść się na poczciwego Nad-a i Tonsile ) serdeczności Thrak !

Piotr

Może dzięki temu , za rodzime jabłka (ok.4 zł. kg) będziemy płacić mniej , niźli za banany i pomarańcze (2-3 zł.za kg. ) ?

A ja uważam , że akurat z tego powodu Polska się nie zawali , wystarczy sobie przypomnieć , jak żyliśmy 20 , 30 , 40 , czy 50 lat temu , po prostu trzeba będzie obniżyć loty (miast Mercedesa kupić Fiata , telefon wymieniać raz na 3 lata , telewizor raz na 10 lat , budować domki , a nie pałace , oryginalne perfumy Davidoff zastąpić rodzimym Kanionem , no i oczywiście z Accuphase i Tannoy przesiąść się na poczciwego Nad-a i Tonsile ) serdeczności Thrak !

Tak na zdrowy chłopski rozum - kto jest w lepszej sytuacji: ten co więcej żarcia tańszego czy ten co ma mniej i droższego? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.