Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 8-9.11.2014

NE5532

Rekomendowane odpowiedzi

Aplikacja WIMP pod Windows jest lekko mówiąc daremna. Trzeba zastosować ASIO bridge.

Znacznie lepiej działa pod Daphile. Obsługa nie różni się od grania lokalnych plików. Jakość oczywiście taka jak plików.

Ja probowalem tylko Spotify , ale w najwyzszej jakosci poprzez streamowanie z ipada do Aurendera W20.

Jakosc dzwieku jest bardzo znaczaco gorsza , od grania z wewnetrzego dysku W20.

Wimpa probowalem wersje demo w podobny sposob, ale rowniez nie bylem zachwycony.

Ciekawe , jaka moze byc przyczyna takiej roznicy w jakosci, czy to fakt streamowania przez ipada tak wplywa degradujaco na dzwiek ?

Konto w trakcie usuwania

WIMP oczywiście w wersji HiFi czyli jakości CD.

Spotify to MP3 max 320kB ...

Fakt, że ciężko uruchomić WIMPa jako pełnoprawne źródło muzyki. Trzeba mieć albo sprzęt natywnie odtwarzający WIMPA (np. Auralic Aries) albo komputer z Daphile. Windowa się nie nadaje, może Mac byłby lepszy ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Fakt, że ciężko uruchomić WIMPa jako pełnoprawne źródło muzyki. Trzeba mieć albo sprzęt natywnie odtwarzający WIMPA (np. Auralic Aries) albo komputer z Daphile. Windowa się nie nadaje, może Mac byłby lepszy ...

To sobie WIMPA odpuszczę i zostanę ze Spotify, kórego używam głównie poza domem. Wimp tylko potestuję, jeśli w ogóle zdołam urochomić :). WIMP przypomina mi czasy gier na PC w latach 90'ch, kiedy do końca nigdy nie było wiadomo, czy dana gra ruszy na danym PC (bo sterownik, bo aktualizacja, bo zawsze coś tam...) :-].

• Użytkownicy+

Czas skończyć ten offtop. Piopio trafia do pomalowania (a jednak...), zasady są proste i równe dla wszystkich.

Może ktoś dorzuci jakieś zdjęcia z wystawy?

Czas skończyć ten offtop.

Jaki offtop znowu? Wimp był patronem AS, a zatem i częścią wystawy. Więc tak samo możemy dzielić wrażenia na temat takiego FMA, jak i W. Tak samo ten temat, to nie sama galeria (linki do galerii były wielokrotnie wrzucane tu i tam, więc nietrudno odnaleźć). Sam sobie więc wrzuć lub załóż wątek: Galeria AS 2014 :) ... [wulgarna propozycja]

Bardzo subiektywny raport z wystawy AudioShow 2014

Dźwięk wystawy (ex aequo)

- Equilibrium/Audiothlon/Equiaudio/Ether Ceramique Aqual (Accutony)

- Franco Serblin Accordo

- Wilson Audio – zawsze

Wstęp

W tym roku zrobiłem sobie plan: gdzie wchodzić a gdzie nie warto (za duże głośniki, za drogie, analog). Przymierzam się do kolumienek do 16 metrów kwadratowych. Na pierwszym miejscu była dla mnie estetyka, na drugim dźwięk, ponieważ nie chcę patrzeć przez lata na coś brzydkiego, a posłuchać muszę i tak u siebie. Zatem celem było poszukiwanie głośników, które dobrze wyglądają i grają obiecująco.

Dziękuję bardzo tym wystawcom którzy grali z CD, pozwalali na użycie swoich płyt lub chociaż dali mi swój tablet do sterowania (Raidho). Nie wszystkich odwiedziłem, więc nie można mojej relacji traktować w kategoriach obiektywnej oceny. Spośród prezentujących na pochwałę zasługuje Pan z Nautiliusa prezentujący Spendory – szacun ! W kategorii najlepszy pomysł na prezentację – Grobel Audio (magnetofon !). Najfajniejsze z całej wystawy były spotkania ze starymi i nowymi kolegami. Przez drogę dowiedziałem się więcej rzeczy niż przez całą wystawę. Ogólnie jest to bardzo potrzebna wystawa, oszczędza mnóstwo czasu tym, którzy chcą coś kupić. W jednym miejscu można zobaczyć bardzo wiele różnorodnego sprzętu. Za parę złotych. Potem można zadzwonić do sklepu i wypożyczyć sprzęt do swojego domu. Zero presji sprzedawcy. Może następnym razem zrobię tak jak inni – będę pełne dwa dni.

Skrót odwiedzonych pokoi:

16 Hz kolumny– bardzo dobrze grają, wyglądają źle. Teoretycznie można zrobić okleinę jaką się chce. Ale zero gwarancji, że to będzie ładne.

Akkus Monolith – dobrze gra za niewielkie pieniądze. Może inne ich modele są ładniejsze ?

Albedo Aptica – na Accutonach. Dźwięk naprawdę bardzo dobry, wspaniała stereofonia czy scena – jak kto nazwie. Wygląd – koszmar, dla mnie nie do zaaceptowania. Z tego powodu wykluczam je z dalszych rozważań.

Ancient Audio – niestety nie wiem o co chodziło Panu Waszczyszynowi. W moim odczuciu dźwięk bez procesora był tak zły, że to niemożliwe aby tak grało cokolwiek (tak jakby sam zepsuł ten dźwięk specjalnie aby pokazać zalety procesora). Wg moich kolegów odwrotnie – dźwięk z procesorem był gorszy niż bez :).

Ascendo Rosewood – tylko wystawiane przez SoundClub – nie podobają mi się.

AudioResearch (nowy)– może być (pod względem wyglądu), ale wolę stary. Może ceny starych modeli spadną ?

Boenicke Audio – przepiękne, prawdziwe drewno (klon !), super scena, ciekawe jak zagrają w moim pokoju, boję się, że ten dźwięk będzie męczący po dłuższym czasie. Ale na pewno do posłuchania.

Cary + Kudos – budżetowe, nieduże głośniki, dobrze grały, może miały trochę mało basu ?

Diapason Adamantes – posłuchałem dłużej tylko dlatego, że Piotr Ryka polecił mi ten pokój. W ogóle jakoś było śmiesznie bo trzeba było przejść przez inne pomieszczenie . Granie – super, ceny – OK, wygląd – masakra (oczywiście dla mnie).

Equilibrium/Audiothlon/Equiaudio/Ether Ceramique Aqual (Accutony) – zacznę od minusów – nie wiadomo jak te kolumny się nazywają i jaka firma je produkuje; poza tym nie ma nigdzie opinii o nich; natomiast grają fenomenalnie i kosztują niedużo (ok. 20tys ?). Wygląd – OK, płyta MDF klon, wykonanie solidne, oglądałem je dookoła, jest dobrze. Dźwięk – Accutony – otwarty, jasny, mnóstwo szczegółów, świetny bas, dobra, prezycyjna średnica. Robi wrażenie, nie tylko przez krótką chwilę. Zobaczymy jak będzie na dłużej. W tym dźwięku jest wszystko czego mi trzeba.

ESA – nie grało i nie wyglądało. Nie wiem. Przecież ludzie to chwalą.

Fonica gramofony– ładne, serio. Zero informacji o cenie. Nic nie grało.

Franco Serblin Accordo – świetny pomysł na prezentację. Bardzo przyjemny dźwięk, bardzo ładne kolumny, ich kolor nie pasuje do moich przyszłych mebli. Niezła cena. Świetna przestrzeń/scena. Widać było, że ludzie przychodzą tam odpocząć od innych ostrych prezentacji. To argument za tymi głośnikami. Bezwzględnie do wypożyczenia.

Harbeth HL5Plus – nic specjalnego, wiele osób poleca te kolumny, może przy dłuższych odsłuchach ujawniają swoje zalety, w tej chwili nie myślę nad ich wypożyczeniem.

JAG – dźwięk kolumn - OK, nowy wygląd elektroniki – lepszy, ale ciągle nie moja bajka.

Lampizator - nie wiem o co chodziło w tej prezentacji. Ogromne klocki elektroniki, gigantyczne kolumny, małe pomieszczenie ?

Magico S3 – dlaczego nie zagrały ????

Mark Levinson + JBL – bardzo dobry dźwięk.

McIntosh – nie jest wcale taki brzydki jak wcześniej sądziłem. Warto się przyjrzeć bliżej.

Morel – dobre granie, brzydkie kolumny :) Cena sensowna.

Raidho D1 – mili ludzie prezentujący. Wygląd OK, ale nie są tak piękne jak Accordo. Cena – koszmar. Niestety tutaj lekko się zdenerwowałem. Na stronie dealera widnieje cena 59 tysięcy, na zdjęciu są kolumienki brązowe, nie ma nic o dodatkowej cenie podstawek. Zatem mogłem przypuszczać (moja wina) że z rabatem będę miał brązowe głośniczki za mniej niż 50 tysi. Okazuje się, że cena brązowych/drewnianych jest 69 tysi + podstawki 7 tysi. Na pytanie czy podstawki grają Pan prezentujący odpowiedział, że owszem dźwięk jest lepszy. Zatem razem aby posłuchać tych głośniczków trzeba dać kaucję prawie 80 tysięcy. To wpłynęło na moją ocenę dźwięku i już mi się tak nie podobały. Sorki.

Soundart (nowy)– nadal robi rzeczy niezbyt ładne.

Spendor + Accuphase - świetne, przyjemne granie, retro wygląd, może trochę za duże do 16 metrów (bardziej wyglądem niż graniem). Coś w stylu Harbeth.

Sveda Audio – cóż, jak byłem w pokoju to od basu jakaś część elewacji dostała drgań i grało głównie to :). Te kolumny są dla mnie za głębokie. Poza tym – muzyka, którą puszczali była tak dynamiczna, że musiało wyjść dobrze.

Technics (nowy) – wg mnie bardzo ładny, porządne wykonanie, dobre granie dużych kolumn, małych nie słyszałem.

Vivid Audio – grało dobrze, wygląd nie dla mnie.

Wilson – zawsze i wszędzie, w każdej aplikacji, to jest mój dźwięk. Amerykański – OK, może napompowany, może przewalony bas, może na dłuższą metę męczący, może się z tego wyrasta. Ale na razie - dla mnie - MEGA !

Zeta Zero – nie moja bajka (zarówno dźwięk jak i wygląd).

Wniosek – głośnikami, które grają równie dobrze lub lepiej niż słuchawki są kolumny na Accutonach. Postaram się wypożyczyć Accordo, Audiothlon, Boenicke, może Raidho ?, Magico ? może będą już małe Wilsony ?

Pozdrawiam WŁ

Na audiostereo ktoś promował Daphile,może ktoś zapamiętał.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ależ proszę bardzo................tylko jeszcze kilka szczegółów interesuje nie tylko zresztą mnie.

1.-cena zestawu

2.-czy Pan Guzek jest na waszym garnuszku?

3.-czy dudniący bas w/g was jest normą ,standardem-czy jednak coś było nie tak?...........przyznać się to nie wstyd.

Ad3.

Byłem , słuchałem dzisiaj , szukałem dudniącego basu ...ale wyszedł gdzieś i już nie wrócił...

Nie wiem jak grało w hotelu , ale dzisiaj słuchałem osobiście w takim samym zestawieniu , bez korektora i nic nie dudniło...

Proszę tu nie imputować ;)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jaki offtop znowu? Wimp był patronem AS, a zatem i częścią wystawy. Więc tak samo możemy dzielić wrażenia na temat takiego FMA, jak i W. Tak samo ten temat, to nie sama galeria (linki do galerii były wielokrotnie wrzucane tu i tam, więc nietrudno odnaleźć). Sam sobie więc wrzuć lub załóż wątek: Galeria AS 2014 :) ... [wulgarna propozycja]

Ja rozumiem, że widok moderatora działa na niektórych jak płachta na byka ale przecież Paltonowi chodziło o off-top w sprawie oznaczenia Piopio jako branżysty a nie o WIMP. Chyba krew z wściekłości oczy zalała i Kolega nie doczytał ;)

Chyba krew z wściekłości oczy zalała i Kolega nie doczytał ;)

Krwi nawet kropli nie ubyło i doczytał, doczytał, tylko jak się pisze niejednoznacznie, to potem wychodzą takie nieporozumienia. Dla mnie była mowa wyraźnie o W. Zresztą, nie jest to teraz istotne, bo temat upadł był już :).

Przy wejściu dostałem tylko bilet. Żadnego katalogu ani kodu do wimpa nie...

a przewodnik po wystawie dostałeś....jeśli tak to masz przyklejony kod na pierwszej stronie.....chyba że instynktownie wywalasz każdą reklamówkę :)

a przewodnik po wystawie dostałeś....jeśli tak to masz przyklejony kod na pierwszej stronie.....chyba że instynktownie wywalasz każdą reklamówkę :)

przewodnika nie dostałem, może za szybko biegłem :)

Wilson is the best :)

z gorszej beczki : dlaczego śmiać mi się chce jak słucham Taga Pylon Tonsil? Słyszałem że w nagrodę w Hiendzie Tonsila w Omegach tweeter jest "dodawany dodatkowo do uzupełnieni pasma" :)))) aż k..wa. Kto tam pracuje?

Co to znaczy "Taga Pylon Tonsil"?

po taniości zrobiony sprzęt czego efektem jest dźwięk którego ja nie kupię, zapewne klienci się znajdą. Z drugiej strony to nie oznacza, że drogo=proporcjonalnie lepiej :)

Przykładem może być Monolit Akkus. Za nie całe 5tys masz taką jakość, która w porównaniu do Altusów za 5tyś powoduje nadal chroniczny śmiech.

po taniości zrobiony sprzęt czego efektem jest dźwięk którego ja nie kupię, zapewne klienci się znajdą. Z drugiej strony to nie oznacza, że drogo=proporcjonalnie lepiej :)

Przykładem może być Monolit Akkus. Za nie całe 5tys masz taką jakość, która w porównaniu do Altusów za 5tyś powoduje nadal chroniczny śmiech.

Czyli akkusy brzmiały gorzej niż tonsile?

Z.

co do Akkusów - imho wyjątkowa barwa i kultura grania za takie pieniądze.

Rzeczywiście te głośniki w cenie porządnych słuchawek ;) Akkusy Monolit grają bardzo uczciwe granie. Słuchałem z zasłuchaniem na dobrze znanych mi utworach, rynkowy sukces im wróżę na tej budżetowej półce kolumnowej.

16 Hz kolumny– bardzo dobrze grają, wyglądają źle. Teoretycznie można zrobić okleinę jaką się chce. Ale zero gwarancji, że to będzie ładne.

Cholercia bym się śmiał z tym niezgodzić ;) , że nie jest ładnie.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Próbowałem słuchać Spotify u siebie już ze cztery razy, za każdym razem byłem znudzony. Te ich plejlisty są dla jakichś młodocianych upalaczy Facebooka. Muzyczka w stylu jakiś light gender, zupełnie bez wyrazu. Jakieś listy tematyczne to dwa utwory w temacie, a kolejne już zmanierowane w ichnym bezpłciowym stylu. To już lepiej posłuchać dobrego radia, gdzie muzyką zajmują się ludzie znający się na rzeczy i potrafią człowieka nakierować na coś dobrego.

Nazwę zespołu lub wykonawcy wpisuje się w wyszukiwarkę a nie jakieś gotowe playlisty.

Tysiące niszowych grup i artystów czeka na odkrycie - każdy sam wybiera to, czego chce słuchać.

Dla mnie żaden band tzw. tuzów nie broni się przed autentycznie utalentowanymi muzykami grającymi nie dla wypełnienia kontraktu płytowego, ale z prawdziwej pasji. Muzyka z Francji, Włoch, Australii, Słowacji... Tego nie ma w radiu ani żadnym szerszym obiegu.

Za to w niezliczonej liczbie jest w Spotify (podobnie jak w Deezerze).

Trzeba brać sprawy w swoje ręce (jak w DIY), a nie zawierzać specom od marketingu (a raczej badaczom gustów gimbazy).

Tys prawda, ale trzeba przebić się przez hektogodziny średnizny chyba.

Te plejlisty źle świadczą o zarządzaniu serwisem. Mianowicie, że robi to ktoś, kto nie ma pojęcia o muzyce. Wszystko w myśl idei że wszyscy będą się dzielili wszystkim, że wszystko będzie super i w edytorze tekstu odpalę filmy, muzykę i wymienię się tym wszystkim z ludźmi z całego świata, a na koniec wyrwę dupę, która też słucha jazzu. No i tak to właśnie działa.

Jak chcę posłuchać dobrej muzyki, to nie mam ochoty na nic innego. Także nadal wybiorę może jednak radio i kogoś kto się na tym zna.

To tak jak ze sprzętem... jak masz rozeznanie, to nie tracisz czasu. Za to na pewno zaoszczędzasz na wydawaniu kupu kasy za 10 piosenek, których dodatkowo nie zawsze masz gdzie posłuchać przed kliknięciem "kupuję" w sieci. Z tego powodu jest to genialna sprawa, bo żadne mieszkanie nie pomieści tylu płyt, do ilu masz dostęp dzięki tej platformie.

Trzeba słuchać tego, co inni polecają. W tym np. prezenterzy radiowi. Fajna jest w "Trójce" Strefa Rokendrola Bez Angola - wszystko grają oprócz angielszczyzny, a nazwy prezentowanych zespołów masz na e-stronie audycji. Muzyka z Litwy, Chin, Wenezueli... czasami nie wiadomo, gdzie leży dany kraj. A muzyka stamtąd wymiata. I robisz sobie własną playlistę, którą jakby ktoś chciał Ci potem zabrać, to byś zabił bez zastanowienia. Bo to prawdziwe i niedostępne skarby. Taki jest sens korzystania ze Spotify i podobnych serwisów muzycznych.

W podsumowaniu: widać żeś zatracony audiofil, co więcej życia odda za sprzęt niż za muzykę :-)

Nie do końca. Mam już muzykę którą lubię, ale czas na bycie melomanem to już jak się ustatkuję. Na spotify szukałem muzyki relaksacyjnej, takiego Zen Reiki brzdąkania do relasksu. Nie powiodło się. A na przykład na Trójce w niedzielę w nocy słuchałem takiej audycji Radio Teheran. Coś bardzo niszowego, ale magia. Inna kultura, inne podejście do muzyki i uczuć. Świat arabski, pustynia, etniczne perełki.

• Użytkownicy+

co do Akkusów - imho wyjątkowa barwa i kultura grania za takie pieniądze.

Tonsil, pylon itd. to przy tym zupełna pomyłka.

To ja byłem na innej wystawie. Tonsil, tu zgoda, zresztą to dopiero prototypy. Ale Pylon? Może same w sobie kolumny są gorsze (tego nie wiem), ale jako całość na wystawie, to był całkiem niezły dźwięk. Akkus był zbytnio ugrzeczniony, bez życia. Nie twierdzę, że to złe głośniki, podobnie jak wiele innych na wystawie, jednak sztuka strojenia w Sobieskim, do łatwych nie należy. Tu ewidentnie zbytnio ugrzeczniono dźwięk i brakowało mi pazura.

Mam wrażenie, ze znów ocenia się legendą, kasą, a nie dźwiękiem tu i teraz.

To tak jak ze sprzętem... jak masz rozeznanie, to nie tracisz czasu. Za to na pewno zaoszczędzasz na wydawaniu kupu kasy za 10 piosenek, których dodatkowo nie zawsze masz gdzie posłuchać przed kliknięciem "kupuję" w sieci. Z tego powodu jest to genialna sprawa, bo żadne mieszkanie nie pomieści tylu płyt, do ilu masz dostęp dzięki tej platformie.

Trzeba słuchać tego, co inni polecają. W tym np. prezenterzy radiowi. Fajna jest w "Trójce" Strefa Rokendrola Bez Angola - wszystko grają oprócz angielszczyzny, a nazwy prezentowanych zespołów masz na e-stronie audycji. Muzyka z Litwy, Chin, Wenezueli... czasami nie wiadomo, gdzie leży dany kraj. A muzyka stamtąd wymiata. I robisz sobie własną playlistę, którą jakby ktoś chciał Ci potem zabrać, to byś zabił bez zastanowienia. Bo to prawdziwe i niedostępne skarby. Taki jest sens korzystania ze Spotify i podobnych serwisów muzycznych.

W podsumowaniu: widać żeś zatracony audiofil, co więcej życia odda za sprzęt niż za muzykę :-)

Wimp oferuje takze hd music videos.Masz idee czy sa to koncerty? I,jak to sie odtwarza?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.