Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz parcie na gadżety do poprawy usb to proponuje zainteresować się aktywnym habem usb 3.0 opartym o nowy kontroler usb Via. Jest to blizniacze rozwiazanie do tego jakie stosuje audiofilskie ifi ;-).

No chyba że wierzysz że oni stosują jakąś nieznaną w świecie komputerowym technologie ;-)

Przemek,

znajdź sobie zdjęcie hi-res tego płytki z iFi iUSB a potem pisz, że to jest to samo co kontroler USB VIA, ok?;)

Rozumiem i sorry za pomyłkę. Zatem zastanawiam się jeszcze:

1. Komputer USB- iFI IUSB3.0- iLink- DAC.

Jaką masz elektronikę i kolumny? To jest podstawowa sprawa.

Za źródło robi zwykły laptop, dalej jest Vlink, smsl, LAR IA-120H, Harpia Acoustics Marcus. W torze uczestniczy też jako przedwzmacniacz Earstream Black Pearl. USB, coaxial i jedna para RCA też od Michała Wyroby (średnia półka) oraz Chord Reference i głośnikowe Signature Reference.

Heh to poczytałem sobie o tym Gigabyte Brix. No i zacząłem kompletować. Pamiętajmy - micro PC z Win10 od ok 500zł się zaczyna.

Poskładałem, poskładałem, wcale nie wybierałem najdroższych części - Brix w promocji za 544zł (nie ten wypasiony za 1290zł), do tego 4GB ram, dysk 120GB SSD, system operacyjny Win10 - wchodzę do koszyka i ... tadam ponad 1800zł... no shit, to za tyle to ja tego nie kupię... bez windozy 500zł taniej... ja wiem... reszta toru to wielokrotność tej kwoty, ale jakoś nie mogę.

popatrzyłem na chinskie komputerki na alibabie, ale poniżej 300USD to nie zejdę (znaczy można, ale nie ma sensu).

Szukam dalej.

Lubię słuchać muzyki! :)

Dobra tam, bez kombinacji znalazłem jeszcze coś ciekawego:

Intel NUC BOXNUC5PGYH0AJR za ok 1100zł - ma lepszy procesor niż Gigabite Brix którego brałem pod uwagę (Pentium 3700 vs Celeron 3150), od razu zainstalowaną pamięć 2GB (dokupiłem od razu na wymianę 8GB), niewielki dysk 32GB z Windows 10, wsparcie Intela na 3 lata. Do tego ma port IR do pilota, 4USB (z czego jeden jest źródłem zasilania), HDMI, BT4.0, WIFI 2 zakresowe w najnowszych standardach, jest bez wiatraków i ma zewnętrzny zasilacz (też do wymiany). Do tego port kart SD i parę jeszcze drobiazgów. Mały jest 11x11x5cm. Za komputerek z pamięcią zapłaciłem 1300zł. Do przełknięcia.

Aha, za 1300zł mógłbym mieć golutkiego Gigabite Brix na nowym i3-6100 ale dokupując dysk, pamięć, system operacyjny, wyszło by ponad 2500zł. A za trochę większą wydajność karty graficznej i procesora na komputerze na któym i tak nie będę grał to nie ma znaczenia. Straciłby 3 letnie wspracie Intela, port IR i ładujący port USB. Nie warto.

No to jutro odbieram Intela.

Edytowane przez bagnet

S.M.S.L, to chiński produkt. Mam protoplastę modelu SD-192 na WM8805, przy czym był przerabiany przez Earstream (wymiana m.in. opamp, ekranowanie). Generalnie DAC jest ze mną od samego początku mojej przygody z audio, nie porównywałem go z niczym ale opinie są dość pochlebne, jak na tak tani mały produkt.

może coś takiego Pipox8-pasywne chłodzenie,zewnętrzny zasilacz,touch screen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez triode

A po co aż tak wydajny procesor ? Jriver, nie mówiąc już o Daphile, to nawet na Celeronie single core pójdzie. I to z zapasem.

Można kupić jakąś zintegrowaną płytę z J1900 na pokładzie @ 400zł, do tego 4GB ram (więcej nie potrzeba), dysk SSD, tania obudowa, zasilacz liniowy (np. Tomanek) i komputer do audio gotowy. A jak starczy funduszy, to jeszcze karta USB Jcat @ 1600zł i będzie petarda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

masz oczywiście rację.

Rzecz w ty,że tańszy Pipo x8 lub nieco droższy x9(wyświetlacz FHD w cenie ok 135usd)-mają legalny Win8/10 i Android 4.4 oraz modułową budowę-co daje spore możliwości do personalizacji i ewentualnych poprawek.

Więc po co wyważać otwarte drzwi?

Wydaje mi się,że jest to doskonała alternatywa dla osób szukających tanich rozwiązań do słuchania Tidal czy innych internetowych stacji radiowych takich jak:

Ukryta Zawartość

W kontekscie dac-a LKS,sporym plusem jest złącze hdmi.

Ukryta Zawartość

Oooo cześć Elberoth... :)

No tak, ale Twoje rozwiązanie to tak lekko licząc 2000zł - 2500zł razem z Systemem Operacyjnym, pamięcią, dyskiem, obudową, zasilaczem. Do tego trzeba dokupić kartę BT, Wifi no i nie masz do tego takiego wsparcia.

Ten NUC jest o połowę tańszy i wydajniejszy pod każdym względem. Jedyne czego nie ma, to możliwości wpięcia karty PCIe, ale to ma wszystko więc nie wiem, co trzeba by jeszcze wpinać. A dzięki portowi z zasilaniem możemy wpiąć filtr iFi albo zrobić DAC Loop'a ze wykorzystaniem DAC we wzmacniaczu i przesyłając to do LKSa. W dodatku jest malutkie, ma wyjście audio 7.1 po HDMI. No nie znajduję żadnych braków w hardwar'e a dodatkowo ma system legalny.

No szczerze to nie widzę w czym mógłby być lepszy mały komputer o którym napisałeś. Ja nad tym siedzę od kilku dni po kilka godzin analizując za i przeciw i na razie do takich wniosków doszedłem. Nie wiem, czy jest to najlepsze rozwiązanie, ale na razie lepszego nie znalazłem.

Triode, te Pipo to ja od razu obadałem, naprawdę fajne i dostępne w polskiej dystrybucji. Ale intel atom to nie jest za dobry procesor. Windows będzie na tym wooolno działał.

Edytowane przez bagnet

W kontekscie dac-a LKS,sporym plusem jest złącze hdmi.

A jak się ma zestawienie HDMI vs. USB w kontekście jakości sygnału, jittera itd?

Tak na boku, Koledzy ktoś próbował Fidelizera? Używam wersji darmowej i nie mogę się nadziwić, jaką różnicę robi na gołym Win10.

O tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Złącze hdmi można wykorzystać na dwa sposoby:

jako typowy s/pdif

lub i2s

Wszystko zależy od budowy i kompatybilności urządzeń.

bagnet,

po co Ci taki mocny sprzęt tylko do audio? Po co Ci windows - chcesz jplay lub bardziej multimedialny jriver?

A jak się ma zestawienie HDMI vs. USB w kontekście jakości sygnału, jittera itd?

Tak na boku, Koledzy ktoś próbował Fidelizera? Używam wersji darmowej i nie mogę się nadziwić, jaką różnicę robi na gołym Win10.

O tu:

Ukryta Zawartość

Ja jestem, żywotnie tematem zainteresowany.

Rozważam upgrade źródła. Mini PC jest dobrym rozwiązaniem i dla tego jestem ciekaw waszych opinii. Mam streamera Pioneer n70 ale już podłączenie pod ten streamer w roli daca zewnętrznego mini pc pokazało że jest przyrost jakości dzwięku.

Mam więc 2 opcję. Wymieniam streamer na lepszy streamer. Opcji jest mało i wszystkie są drogie (urządzenia używane są trudno dostępne). Zasadniczo są Luminy (najtańszy D1 ze słabym zasilaniem i ograniczoną funkcjonalnością za 10kPLN); Marantz na 11 (stara konstrukcja w Polsce ca. 15 kPLN) i Ayon s3/s3 mini (ceny 15 kPLN w zwyż).

Mini PC plus zewnętrzny dac to już szereg opcji w przedziale cen w zasadzie już od 4 kPLN.

Pytanie jest takie czy mini PC / tablet na windows 10 jako streamer filtrujący napięcie przez wbudowaną baterię i działający z wentylacją bierną jest wstarczająco dobrym źródłem (tj. czy będzie ograniczeniem dla DACa za dajmy na to 6 -8 kPLN)?

Ukryta Zawartość

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

S.M.S.L, to chiński produkt. Mam protoplastę modelu SD-192 na WM8805, przy czym był przerabiany przez Earstream (wymiana m.in. opamp, ekranowanie). Generalnie DAC jest ze mną od samego początku mojej przygody z audio, nie porównywałem go z niczym ale opinie są dość pochlebne, jak na tak tani mały produkt.

Czyli vlink jako konwerter usb->spdif a potem SMSL.

Jeżeli wybierzesz DAC z dobrym konwersterem usb->i2s to nie będziesz potrzebował vlinka. Dokupowanie iFi iUSB ma sens IMO tylko wtedy gdy wbudowany konwerter zasilany jest z USB. Jeżeli nie jest, szkoda kasy.

bagnet,

po co Ci taki mocny sprzęt tylko do audio? Po co Ci windows - chcesz jplay lub bardziej multimedialny jriver?

Bo za słabszy sprzęt zapłacę tyle samo lub niewiele mniej. To rozwiązanie jest o tyle fajne, że jest sterowane przez tablet, pilota, telewizor, klawiaturę z touchpadem itd. Wszystko co działa po BT lub IR lub WiFi. Jeszcze jak mi się uda zapisywać Tidala na NAS to będę szczęśliwy, bo czasem jak pracuję, syn korzysta z kompa i żona coś robi na tablecie, to mi się Tidal potrafi przyciąć.

No i rozwiązanie pod Windows jest jednak szalenie skalowalne jeśli chodzi o soft. Tylko tyle i aż tyle. Streamery pokroju JFeng UDS czy Auralic Aries mini są "jednorazowe". Jak się coś pojawi nowego w kwestii streamingu lub formatów, to będzie tak jak z CA i brakiem odtwarzania Tidala. Sprzęt za grubą kasę i już niektórzy sobie plują w brodę. Oczywiście zawsze chodzi o to, by gonić króliczka, ale na tę chwilę nie znalazłem nic lepszego. A jeśli się mylę, to mnie "wyprostujcie".

To wszystko jest kwestia priorytetów.

Urządzenia ``do wszystkiego`` nigdy nie zaoferują jakości wyspecjalizowanych jednostek.

Urządzenia J.Feng mają otwartą architekturę-są aktualizacje firmware etc.Ta linia będzie rozwijana ponieważ jest bazą do produktów OEM.

Tidala tam nie ma ponieważ europejscy dystrybutorzy są b.nieliczni.W Chinach ,Tidala nie ma i raczej nigdy nie będzie.

Bo za słabszy sprzęt zapłacę tyle samo lub niewiele mniej. To rozwiązanie jest o tyle fajne, że jest sterowane przez tablet, pilota, telewizor, klawiaturę z touchpadem itd. Wszystko co działa po BT lub IR lub WiFi. Jeszcze jak mi się uda zapisywać Tidala na NAS to będę szczęśliwy, bo czasem jak pracuję, syn korzysta z kompa i żona coś robi na tablecie, to mi się Tidal potrafi przyciąć.

No i rozwiązanie pod Windows jest jednak szalenie skalowalne jeśli chodzi o soft. Tylko tyle i aż tyle. Streamery pokroju JFeng UDS czy Auralic Aries mini są "jednorazowe". Jak się coś pojawi nowego w kwestii streamingu lub formatów, to będzie tak jak z CA i brakiem odtwarzania Tidala. Sprzęt za grubą kasę i już niektórzy sobie plują w brodę. Oczywiście zawsze chodzi o to, by gonić króliczka, ale na tę chwilę nie znalazłem nic lepszego. A jeśli się mylę, to mnie "wyprostujcie".

Mam daphile, WIFI działa, IR i BT pewnie też - nie używałem. Tidal działa, BruteFIR działa, odtwarzanie z RAM również. Na windowsie pewnie też to wszystko można zrobić, tyle że jest to trudniejsze. Pendrive, NUC na celeronie czy atomie wystarczy.

Co do softu w streamerach to pełna zgoda:)

Złącze hdmi można wykorzystać na dwa sposoby:

jako typowy s/pdif lub i2s

Wszystko zależy od budowy i kompatybilności urządzeń.

Robi się trudniej, niż było. Jak rozumiem, "na starcie" HDMI wyprzedza USB większą wszechstronnością. Ale co z jakością sygnału/stratami?

Czyli vlink jako konwerter usb->spdif a potem SMSL.

Dokładnie tak.

Jeżeli wybierzesz DAC z dobrym konwersterem usb->i2s to nie będziesz potrzebował vlinka. Dokupowanie iFi iUSB ma sens IMO tylko wtedy gdy wbudowany konwerter zasilany jest z USB. Jeżeli nie jest, szkoda kasy.

Pytanie rodzi się takie, iż od jakiej półki cenowej należy poszukiwania DACa zacząć, by nie musieć "ulepszać sygnału" zewnętrznymi urządzeniami typu iFi iUSB?

Podam taki przykład: źródło PC HDMI - DAC z wejściem HDMI np. rzeczony tutaj LKS. Sygnał lepszy od USB, żadnych zewnętrznych "ulepszaczy", porządek na półkach.

Krzych L, podzielam Twoje rozważania.

Podam taki przykład: źródło PC HDMI - DAC z wejściem HDMI np. rzeczony tutaj LKS. Sygnał lepszy od USB, żadnych zewnętrznych "ulepszaczy", porządek na półkach.

Kto Ci powiedział, że lepszy? Jestem odmiennego zdania.

Można bezpośrednio do LKS'a podłączyć laptopa po HDMI? Jak to zrobić?

Czy któryś z kolegów którzy posiadają LKSa zamontował MUSE na buforze RCA ( najlepiej wspólnie z OPA na I/V).

Wszystkiego dobrego w nowym roku.

U mnie

Channel 3 HD

Extra jakość,

chyba z analogu puszczają,

bo knieje w ognisku skwierczą :-)

A nie ... to sprzęt mi się sypie ...

Żartowałem

A ja rozgrzewkę do Sylwestra robię z Tidalem, też jazzowo ale bardziej w klimatach nu ;)

Kto Ci powiedział, że lepszy? Jestem odmiennego zdania.

Nikt własnie. Jeśli posiadasz wiedzę, podziel się proszę faktami.

Fakty są takie, że wśród ogólnie dostępnych rozwiązań USB->i2s Amanero jest najlepsze, dodatkowo Amanero z LKS to poprawiona o dodatkową stabilizację wersja (o ile mnie pamięć nie myli zamiast 2 stabilizatorów w standardowej wersji jest 7).

Dochodzi do tego separacja galwaniczna na i2s za Amanero. Po dołożeniu niezależnego od komputera zasilania otrzymujemy wysokiej klasy konwerter USB->i2s. Sprawdzone. Komplet w jednym miejscu: separacja, niezależne zasilanie i sygnał i2s.

Po HDMI nie będzie separacji galwanicznej, i2s powinien być jak najkrótszy - ten warunek oczywiście nie jest spełniony. Transmisja rzecz jasna też nie jest asynchroniczna - DAC dostaje sygnał jakości zegara w źródle i2s. Tu możemy się zakładać czy lepsze zegary są w Amanero czy w chińskich streamerach. O wynik jestem spokojny;)

Wczoraj przyszedł J.Feng S-1 PRO, ale dopiero dzisiaj znalazłem trochę czasu na testy. Pierwsze wrażenia są pozytywne.

Do porównania posiadam PIPO X8 , terminal z daphile-m na pokładzie, coctailaudio x30 i L.K.S. Wzmak Hegel H300 i AP Tempo VI. Jednak tylko miniPC czyta iso-sacd .dff . Apka z J.Feng-a na android steruje też coctailem lepiej niż oryginalnie przez WEB. Na wrażenia odsłuchowe daje sobie jeszcze trochę czasu. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!!

EMiL

Dziękuję za wytłumaczenie. Czyli najwłaściwszym jeśli mówimy o PC audio, uznajesz rozwiązanie: złącze USB, DAC z Amanero na pokładzie (np. LKS)?

Tym czasem, Koledzy, czas na chwilę odłożyć ściganie króliczka i oddać się celebracji żegnania starego i witania nowego- 2016ego :)

Życzę Wszystkim, aby moc muzycznych doznań była z nami i nie szargała zbytnio naszymi portfelami ;)

Do siego roku!

Edytowane przez MajkeM
  • Pokaż nowe odpowiedzi