Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ kabli na brzmienie - klęska niesłyszących

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Serwisantom bicie piany jest niepotrzebne, a nawet niewskazane :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możesz zaznajomić sie najpierw z tą notą od Maxim Integrated Products. Krótkie i z przykładami pomiarów THD dla różnych typów kondensatorów. W sieci znajdziesz dużo wiecej na ten temat - wystarczy poszukać. Najtrudniesze w tym jest, by przestać widzieć realny kondensator jako symbol elektryczny ze schematu. ;)

Jarek to wszystko wykrywa odsłuchowy porównawczy test. Po co bić teoretyczną pianę. Robisz test porównawczy jak usłyszysz różnicę to wybierzesz to co wydaje ci się lepsze. Pamiętaj tylko, że to ma być test a taka procedura wymaga już planowego postępowania. Inaczej będziesz żyć złudzeniami choć te też potrafią być przyjemne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bieganie po internecie za jakimiś linkami i rysunkami nie zwiększy Twojego doświadczenia.

Pomierz coś sam to się przekonasz co i jak i jak to się ma np. do tego obrazka który wkleiłeś.

Gość baca5

(Konto usunięte)

Cóż za brak zrozumienia tego co się czyta i cytuje .

Muda, mleko sie wylalo i odwracanie tego kota ogonem juz Cie nie uratuje.

Pisałem wcześniej wyraźnie że do takich zmian jest potrzebna wiedza i doświadczenie .

A jakaz to Ty masz wiedze i doswiadczenie, w strzelaniu na oslep, a noz sie trafi?

Muda, mleko sie wylalo i odwracanie tego kota ogonem juz Cie nie uratuje.

Jednak nie rozumiesz co czytasz i co cytujesz anie nie wiesz na co i co odpowiedzieć ...

A jakaz to Ty masz wiedze i doswiadczenie, w strzelaniu na oslep, a noz sie trafi?

Jakbyś był odrobinę bardziej bystry to w tym wątku masz odpowiedzi dodając do tego odrobinę logiki .

Już nie wymagam żebyś przejrzał tematy do których wkleiłem linki ani moje wpisy w zakładce DIY bo całkiem się pogubisz .

Zacznij czytać ze zrozumieniem w sporze z muda44 chodziło, o takie same kondensatory pod względem parametrów, a nie różne. Rozchodziło się o jakąś cudowną magię, która ma niby sprawić, że ten droższy kond brzmi lepiej pomimo tego, że mierzalnie będzie identyczny. Kondensator nie ma brzmienia (dosłownie) to podtrzymuję, ale zmiana parametrów oczywiście zmieni charakterystykę kolumny, a więc brzmienie. Już rozumiesz dlaczego twoje pytanie o wyschniętym kondensatorze jest bezsensu? :)

A tak przy okazji znalazłem twoje wpisy w moim wątku jak wymieniasz kondy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cyt

Napisano 10.10.2013 - 19:26

MCap faktycznie dobry tani kond nie jest taki przesadnie ostry jak SCR. Na dziś to mój wzmacniacz wiem wiem, że nie jest to dobre rozwiązanie, ale pogodzić 5.1 i stereo tanim kosztem się nie da więc na razie sobie to plumka:)

To jak to jest z tą magią ?

Tam twierdzisz że słyszysz różnice między konadami i je zmieniasz a tu nie ?

Skoro przestałeś je nagle " słyszeć " to twój udział w tamtym wątku uważam za zamknięty ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak przy okazji znalazłem twoje wpisy w moim wątku jak wymieniasz kondy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jak to jest z tą magią ?

Tam twierdzisz że słyszysz różnice między konadami i je zmieniasz a tu nie ?

Skoro przestałeś je słyszeć to twój udział w tamtym wątku uważam za zamknięty ...

Takich przykładów jest masa .

Wiem sam też pisałem tego typu teksty :)

Nie zastanowiło Cię, czemu to napisałem w tym wątku? Poszukaj jeszcze trochę to znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zastanowiło Cię, czemu to napisałem w tym wątku?

Nie wnikam i nie chcę wnikać .

Tam słyszałeś , zmieniałeś , testowałeś z podaniem konkretnych kondensatorów a tu zaprzeczasz .

Jak wypadła wiarygodność ?

Jarek to wszystko wykrywa odsłuchowy porównawczy test. Po co bić teoretyczną pianę. Robisz test porównawczy jak usłyszysz różnicę to wybierzesz to co wydaje ci się lepsze. Pamiętaj tylko, że to ma być test a taka procedura wymaga już planowego postępowania. Inaczej będziesz żyć złudzeniami choć te też potrafią być przyjemne.

To oczywiście słychać, więc nie musisz mi tłumaczyć.

To oczywiście słychać, więc nie musisz mi tłumaczyć.

O.K. :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No, przynajmniej masz też trochę poczucia humoru, Doceniam :)

Dzięki !

Gość baca5

(Konto usunięte)

Jakbyś był odrobinę bardziej bystry to w tym wątku masz odpowiedzi dodając do tego odrobinę logiki .

To moze mi zacytuj gdzie odpowiedziales na pytania o Twoje przygotowanie fachowe i zaplecze techniczne.

Nie wnikam i nie chcę wnikać .

Tam słyszałeś , zmieniałeś , testowałeś z podaniem konkretnych kondensatorów a tu zaprzeczasz .

Jak wypadła wiarygodność ?

To samo mi zarzucił ktoś, co do kabli słyszałeś, a teraz nagle nie jak to jest? Odpowiedz ma 3 litery ABX. Testowałeś tak kiedyś nawet z czystej ciekawości kable lub kondensatory MKP różnych firm? Jak nie to polecam sporo wyjaśnia.

To moze mi zacytuj gdzie odpowiedziales na pytania o Twoje przygotowanie fachowe i zaplecze techniczne.

Wybacz ale skoro tego nie potrafisz wyłapać nie będę się tłumaczył skąd moja wiedza , jakie mam wykształcenie , doświadczenie i zaplecze techniczne .

Większość informacji jest na tym forum . Wystarczy cierpliwość , poszukać i poskładać to do kupy .

Ci którzy powinni wiedzieć wiedzą i to mi wystarcza .

To samo mi zarzucił ktoś, co do kabli słyszałeś, a teraz nagle nie jak to jest? Odpowiedz ma 3 litery ABX. Testowałeś tak kiedyś nawet z czystej ciekawości kable lub kondensatory MKP różnych firm? Jak nie to polecam sporo wyjaśnia.

W moich oczach straciłeś wiarygodność i tyle .

Opisywałem na forum nie raz dokładnie swoje metody porównań w zależności czego dotyczyły .

Są dobre , skuteczne i niezawodne .

Opisywałem na forum nie raz dokładnie swoje metody porównań w zależności czego dotyczyły .

Są dobre , skuteczne i niezawodne .

Takie metody, gdzie wiesz co gra nie są wiarygodne.

Jeżeli już, to tylko takie są wiarygodne. Ślepy test w audio nigdy nie jest wiarygodny.

Odpowiedz ma 3 litery ABX

Ta magia tu nie działa. ;)

Metodologia testów ABX jest zupełnie inna i słuzy do zupełnie innych celów.

Zwróć uwagę na definicję z wikipedii

Ukryta Zawartość

"An ABX test is a method of comparing two choices of sensory stimuli to identify detectable differences between them. A subject is presented with two known samples (sample A, the first reference, and sample B, the second reference) followed by one unknown sample X that is randomly selected from either A or B."

Pogrubiłem specjalnie wyrażenie "znane próbki". Oznacza to, że próbki muszą być dokładnie zdefiniowane a przedmiotem badania jest człowiek.

A przy testach, jakie tu są nagminnie proponowane i przytaczane zupełnie ten wymóg znajomości próbek jest pomijany. Ba, w tle dokonuje się banalnego i prostackiego założenia, że niczym się nie różnią. I tu zaczynają się schody i kłótnie, kto ma dłuższego i wie lepiej, bo przeceież 2+2-4 a z prawa Ohma to wynika, że żadnych, k... różnic znaczących to być nie może.

Zauważ, do czego w dziedzinie audio używane są ślepe testy. Do zweryfikowania, czy człowiek jest w stanie rozróżnić oryginał nagrania od tego samego nagrania skompresowanego. W tym przypadku są ściśle określone i wiadomo czym różniące się próbki. Cała reszta układu służąca do porównywania jest niezmienna. Dlatego w tym przypadku ma to sens.

Z tego ABX, po prostu stworzono audio internetową religię, bez zrozumienia zasad i celów do jakich w rzeczywistości może służyć.

Ukryta Zawartość

Gość baca5

(Konto usunięte)

Wybacz ale skoro tego nie potrafisz wyłapać nie będę się tłumaczył skąd moja wiedza , jakie mam wykształcenie , doświadczenie i zaplecze techniczne .

Większość informacji jest na tym forum . Wystarczy cierpliwość , poszukać i poskładać to do kupy .

Ci którzy powinni wiedzieć wiedzą i to mi wystarcza .

Twoim klientem nie bede, to trudno abym sie przekopywal przez kilka tysiecy Twoich kryptoreklamowych wpisow.

Zauważ, do czego w dziedzinie audio używane są ślepe testy. Do zweryfikowania, czy człowiek jest w stanie rozróżnić oryginał nagrania od tego samego nagrania skompresowanego. W tym przypadku są ściśle określone i wiadomo czym różniące się próbki. Cała reszta układu służąca do porównywania jest niezmienna. Dlatego w tym przypadku ma to sens.

Z tego ABX, po prostu stworzono audio internetową religię, bez zrozumienia zasad i celów do jakich w rzeczywistości może służyć.

Zaraz zaraz, przecież jak podmieniasz jakieś kable, to cała reszta układu również jest bez zmian, to nie rozumiem czemu w tym wypadku ten test jest zły? Co do próbek to mamy np: oryginalny kabel Nordost i jakiś tam 2zł/m i również w tym wypadku próbki są ściśle określone, bo innych kabli nie wpinamy tylko te dwa z którymi badany się zapoznał, a wiec dokładnie wie czym się różnią.

Jeżeli już, to tylko takie są wiarygodne. Ślepy test w audio nigdy nie jest wiarygodny.

Poproszę Pana o jakieś argumenty :)

Zaraz zaraz, przecież jak podmieniasz jakieś kable, to cała reszta układu również jest bez zmian, to nie rozumiem czemu w tym wypadku ten test jest zły? Co

Nie, bo kabel nie stanowi placebo dla układu ektronicznego, więc nie można pominąc jego wpływu na działanie urządzenia. Tym samym, nie znamy wyniku końcowego - tego, co wydobywa się z kolumny. A juz kurioazalne jest wtedy wyciaganie wniosku na podstawie założenia.

Twoim klientem nie bede, to trudno abym sie przekopywal przez kilka tysiecy Twoich kryptoreklamowych wpisow.

To bardzo wygodne napisać, że mozna te informacje znaleźć w tych wpisach. Ale o ile pamietam niczego konkretnego tam nie ma.

Wiec nie licz na to, że Muda coś konkretnego napisze. On zapewne, podobnie jak Rafael (ten od kabli) nie wie co to FFT ;-)

Nie, bo kabel nie stanowi placebo dla układu ektronicznego, więc nie można pominąc jego wpływu na działanie urządzenia. Tym samym, nie znamy wyniku końcowego - tego, co wydobywa się z kolumny. A juz kurioazalne jest wtedy wyciaganie wniosku na podstawie założenia.

Ale my nie badamy w tym teście, czy kable mają wpływ na sprzęt tylko czy my możemy to usłyszeć. Swoja drogą każdy większy wpływ kabla na jakikolwiek układ byłby na rękę badanego nieprawdaż?

Jakaż wspaniała ekwilibrystyka. Nie przetestuję wpływu paliwa na spalanie, bo.... zmieniłem paliwo i nie wiem jaki będzie miało wpływ na silnik i opony.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Bez sensu ;-)

Poproszę Pana o jakieś argumenty :)

Padały już wielokrotnie w jednej z wielu tych absurdalnych paplanin o kablach. Dlatego pisanie raz jeszcze, raz jeszcze i raz jeszcze nie ma sensu, bo i tak nikt tego nie czyta, nikt tego nie zapamiętuje, nikt się do tego nie odnosi. Toczą się te bleblania w iluś już wątkach, nikt nikogo nie przekona, wszak jest to pojedynek przekonanych z przekonanymi. Sens jest żaden. Kable wpływają na brzmienie, a wśród tych, którzy tego nie słyszą, jest garstka misjonarzy i neofitów, którzy nadal będą zaśmiecać audiofilskie fora swymi wyssanymi z palca, miernika i lutownicy teoryjkami bez praktycznego wsparcia. Napisać można wszystko, jednak żaden wierzący w brak różnic nie udowodnił jeszcze, że tych różnic nie ma, ba, nie udowodnił nawet, że zmian nie słyszy, dalej twierdząc uparcie, że chodzi o zmiany ilościowe, a nie jakościowe. Argumentów nie macie panowie niesłyszący żadnych, ale głośni jesteście tak, że im donośniejszy wasz głos, tym wątlejszy pogląd, jaki forsujecie. Pogląd fałszywy i nigdy przez was nieudowodniony.

Padały już wielokrotnie w jednej z wielu tych absurdalnych paplanin o kablach. Dlatego pisanie raz jeszcze, raz jeszcze i raz jeszcze nie ma sensu, bo i tak nikt tego nie czyta, nikt tego nie zapamiętuje, nikt się do tego nie odnosi. Toczą się te bleblania w iluś już wątkach, nikt nikogo nie przekona, wszak jest to pojedynek przekonanych z przekonanymi. Sens jest żaden. Kable nie wpływają na brzmienie, a wśród tych, którzy to słyszą, jest garstka misjonarzy i neofitów, którzy nadal będą zaśmiecać audiofilskie fora swymi wyssanymi z palca teoryjkami, bez teoretycznego i praktycznego wsparcia. Ot filozofowie i humaniści. Napisać można wszystko, jednak żaden wierzący w różnice nie udowodnił jeszcze, że te różnice istnieją, ba, nie udowodnił nawet, że słyszy zmiany, dalej twierdząc uparcie, że chodzi o zmiany jakościowe, a nie ilościowe. Argumentów nie macie panowie słyszący żadnych, ale głośni jesteście tak, że im donośniejszy wasz głos, tym wątlejszy pogląd, jaki forsujecie. Pogląd fałszywy i nigdy przez was nieudowodniony.

A teraz SzuB przeczytaj to od drugiej strony i powiedz, że brzmi to sensownie.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Zdjęcia z 2007r . Sa na tym forum.

Porównanie dwóch takich samych modeli odtwarzaczy CD .

2 takie same płyty nagrane ze znanymi mi , różnorodnymi kawałkami . 2 takie same kable IC i tak samo spolaryzowane wtyczki zasilania odtwarzaczy .

Obydwa odtwarzacze " wygrzane " i grające przed testem na tych samych płytach przez kilka godzin .

Jak widać na zdjeciu 1 - takie same czasy na wyświetlaczach grających odtwarzaczy a na zdjęciu nr 2 w górnym odtwarzaczu wpięte na wyjściu inne kondensatory . Na szafce obok są inne kondensatory użyte akurat do tamtego testu .

Siadam w miejscu odsłuchowym i pilotem włączam PLAY . Odtwarzacze startują jednocześnie a je nie ruszając się z miejsca przełączam wejścia we wzmacniaczu , przełączając odtwarzacz fabryczny z tym z " testowanym " .

Można testy robić świadomie albo poprosić inną osobę o podłączenie odtwarzaczy do wzmacniacza . Wtedy nie wiemy który odtwarzacz gra na którym wejściu i mamy " ślepe " testy .

Proste , pewne i skuteczne bo w czasie rzeczywistym możemy sobie porównać wszelkie nawet bardzo drobne zmiany .

A często modyfikacje robi się właśnie takimi małymi kroczkami z sumowanym efektem na koniec :)

Takie testy pokazały choćby , że ten sam odtwarzacz - model może grać inaczej .

Tak też wyłapałem kilka innych , inaczej grających a modelowo identycznych urządzeń.

Często miewam kilka takich samych modeli odtwarzaczy , wzmacniaczy , DACÓw i mogę sobie porównać fabryczne między sobą ale i też fabryczne vs modyfikowane i użyć ich do porównań w trakcie modyfikacji .

Przykład 2

Kondensator w zwrotnicy kolumn .

Potrzebne 2 przekaźniki ze stykiem przełączanym .Do tego zasilacz , kabel łączący przekaźniki w zwrotnicach i kabel z " pstryczkiem " załączającym przekaźniki które online przełączają sygnał pomiędzy dwoma kondensatorami .

Pstryczek jak go nazwałem nie ma oznaczeń więc nie wiem kiedy jest załączony a kiedy wyłączony .

Puszczam znaną mi muzykę i siedząc w miejscu odsłuchowym " pstrykam " , przełączając kondensatory w torze .

Kondensatory wcześniej pracowały w sygnale minimum kilkanaście - kilkadziesiąt godzin .

Podobnie można testować kable głośnikowe , interkonekty i wiele innych elementów układów itd.

Praco , finansowo i czasochłonne zajęcie .

Tak się bawiłem 7 lat temu .

Teraz mam inne , jeszcze lepsze metody .

Nadmienię tylko że z biegiem lat nabiera się doświadczenia i z góry można przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem jak dany element się sprawdzi w danym miejscu ( jeżeli stosuje się go dziesiątki razy w różnych układach itd )

Mam nadzieję że to wystarczy zainteresowanym .

Więcej przykładów nie będzie .

Ale my nie badamy w tym teście, czy kable mają wpływ na sprzęt tylko czy my możemy to usłyszeć. Swoja drogą każdy większy wpływ kabla na jakikolwiek układ byłby na rękę badanego nieprawdaż?

Dalej nie rozumiesz zasad testów ABX. Badać, czy przedmiot badania (człowiek) może coś "rozróżnić" można w ten sposób, jedynie gdy wiemy dokładnie co on ma za zadanie rozróżnić. Tak jest w przypadku testów ABX dla kompresji w audio, tak tez jest w przypadku testów ABX w farmacji. Nie może być dwóch niewiadomych do testowania w jednym doświadczeniu.

Inaczej wszelkie wyniki są nic nie warte i na ich bazie żadnych sensownych wniosków wysnuć nie można.

Bez sensu ;-)

Wiem, ze to trudno pojąć, szczególnie, gdy się wierzy, że ma sie oczywistą rację i wie lepiej :) To właśnie ta wiara blokuje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.