Skocz do zawartości
IGNORED

Izolatory USB

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

Nie oczekuj ode mnie odpowiedzi, myślę że można by na ten temat napisać książkę. Producenci jakoś sobie radzą. Nie ma zakłóceń, ale i "nie gra". Wszystko jest kwestią wiedzy i zbudowania prawidłowego układu.

Ale nie można też zbudować prawidłowego układu jeżeli urządzenia i kable pochodzą od różnych producentów i każdy ma inną filozofię.

Lepszy niż taka infomacja byłby schemat, ale domyślać się można, że izolacja jest na szynie i2s i więcej raczej nie potrzeba. Poza tym jakbym miał strzelać, lub zakładać się w ciemno obstawiłbym, że ten m2tech z adum na usb działał nie będzie.

Chyba jednak jakaś izolacja jest w tym dacu :) wprawdzie schematu brak, ale z fotek w dobrej jakości kumaty elektronik chyba też czegoś się dowie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś znalazłem jeszcze :

Ukryta Zawartość

For the USB 2.0 interface the M2TECH chose a Cypress CY7C68013A properly programmed; the latter is normally used for apparatus for general use, but is separated from the rest of the circuit with a barrier of various insulators magnetic high-speed ADUM of Analog Devices - 3441, 1251 and 5403.

Ukryta Zawartość

the Young has two inductive decoupling (Analog Devices ADuM5403

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) literally filter out all the noise on the line and more 'reconstruct perfectly the digital stream. besides that the USB and 'obviously asynchronous , or the clock and' managed by dac, and in the case of the Young and the clock 'separate sequences of 44 or 48 (there are physically two oscillators). if that were not enough, the USB receiver (Cypress a very special and very powerful that I have rarely seen on audio equipment) and 'was partly reprogrammed to work with these decoupling.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No przecież to właśnie napisałem :) Jest czterokanałowy izolator ADUM, więc dla picu go tam raczej nie wsadzili :)

Tylko chciałem się upewnić, bo Piopio trochę zbił mnie z tropu :) Dzięki :)

W tych okolicznosciach chyba odpuszczę zewnętrzny izolator.

Izolatorem galwanicznym USB jest tylko ADUM3160/4160.

Izolacja na wyjściu to nie to samo co na wejściu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie zgadzam się z powyższą tezą.

Opisz swoje doświadczenia w tym względzie - jaki system, jak testowałeś.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

Dzięki uprzejmości Markazawa, który użyczył mi do testu swoją płytkę z izolacją na USB na ADUM4160 z zewn zasilaczem, udało mi się przeprowadzić test na kilku utworach.

Tak jak się można spodziewać ale żadnych słyszalnych różnic nie zauważyłem.

Sprzęt w zakładce o mnie.

Na Thielach słychać bardzo dobrze każdą zmianę w torze, czy to kabel sygnałowy, głośnikowy. O Preampie czy DAC nie wspominając.

Tym razem remis 1:1

Mój DAC Nuforce 80 ma widocznie tak zrealizowane USB, że dokładanie izolacji jest niesłyszalne.

W Foobarze w zakładce Output, po wyborze KS i dalej nazwa DAC, po podłączeniu płytki z izolacją pojawiają literki 'fs'

Poprzedni test na który się skusiłem, nabierając się na marketingowy bełkot forumowej branży, był z użyciem konwertera USB Spdif od Nostromo, również z zewn. zasilaczem.

Tam jednak była słyszalna lekka degradacja, teraz nic nie wysłyszałem

Wiemy, wiemy rambo54, że Ty składasz tak znakomite komputery, które nie potrzebują izolacji galwanicznej USB a tym bardziej zasilania liniowego. To prawdziwy High-End !

Powiedz jak to robisz ... niech branża się czegoś nauczy od miszcza.

Znowu będziesz przepraszał, znowu wylecą twoje posty..

Na co Ci to młody człowieku..

Powołując się na twoje subiektywne testy, to jeśli izolacja na ADUM4160 zapewnie wg Ciebie ten sam efekt brzmieniowy, co lutowane w garażu karty PPA, to zrobiłeś im niezłą krecią robotę z antyreklamą.

Moje gratulacje ;)

Przykro mi, że jesteś głuchy. Szkoda, że uważasz to za atut i popisujesz się na forum.

PS: poczytaj w DIY, posty JarkaC, projektanta i konstruktora konwertera USB Spdif który siedzi w konwerterze Nostromo, jaki sens a w zasadzie jego brak jest podłączać liniowe wysoce filtrowane i stabilizowane do urządzeń z działu PC Audio.

A potem wróć i przeproś, i nie rób wiecej ludziom wody z mózgu.

Założ sobie klub i wypisuj tam co chcesz, TU to nie przejdzie

JarekC mówi tak, Teddy Pardo co innego.

Wydaje Ci się, że masz monopol na rację.

A mnie się wydaje, że ja mam rację.

Kto lub co nas pogodzi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wow, podlacz do routera, ewentualnie NASa i przezyj nirwane. A dane beda sie szybciej sciagac? To juz zakrawa na jakis koszmarny zart.

W sumie coz innego moze pisac sprzedawca? Kup, a nie poczujesz roznicy?

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Kto lub co nas pogodzi ?

Pogodzi was tylko Wielkopolski Test ABX, Edycja II :D

Ja chętnie bym się przejechał na taki event jako komentator i smakosz kawy ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Trochę jest, tylko nie ma znaczka. A skoro jest i dobrze gada to tym bardziej szacun :)

Jestem elektronikiem ale projekty związane z audio to moje hobby.

Zawodowo zajmuję się trochę innymi rzeczami więc nie wim czy podpadam pod hasło "Branża"

Pozdrawiam

JarekC

Ależ JarekC sprzedaje swój świetny konwerter. Tylko się nie reklamuje.

To hobby a nie główne zajęcie. Dlatego nie musi. Produkt finalny dla końcowego użytkownika sprzedaje Projekt Nostromo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.