Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda czasu na eksperymenty z tymi kondensatorami ,jeżeli juz coś taniego polipropylenowego to Rifa PHE420 lub 426, MKP 1840 ROE ,ICEL MPW ,Audiophiler.

Znajdziesz je w swoich czeluściach?

A ja robiłem próbę z Vishay 1822 i wypadły zaskakująco dobrze. Te śmiesznie tanie kondensatory MKT sprawdziły mi się lepiej niż różne MKP ze "średniej półki" jak np. mundorf'y supreme. Warto spróbować, inwestycja niewielka, więc w razie nie trafienia strata również niewielka.

A ja robiłem próbę z Vishay 1822 i wypadły zaskakująco dobrze. Te śmiesznie tanie kondensatory MKT sprawdziły mi się lepiej niż różne MKP ze "średniej półki" jak np. mundorf'y supreme. Warto spróbować, inwestycja niewielka, więc w razie nie trafienia strata również niewielka.

Wielu ludzi nie potrafi zrozumieć prostej rzeczy, kondensatory sprzęgające stopnie lampowe mają spory wpływ na dźwięk, natomiast te same "topowe" kondensatory użyte w sprzężeniu zwrotnym tak jak w Lamm mogą narobić więcej szkody jak pożytku.

A ja robiłem próbę z Vishay 1822 i wypadły zaskakująco dobrze

Ja też je testowałem 1,5 roku temu na początku zabawy w Lamm-a i szybciutko wylądowały na śmietniku.
Gość JanF

(Konto usunięte)

Wielu ludzi nie potrafi zrozumieć prostej rzeczy, kondensatory sprzęgające stopnie lampowe mają spory wpływ na dźwięk, natomiast te same "topowe" kondensatory użyte w sprzężeniu zwrotnym tak jak w Lamm mogą narobić więcej szkody jak pożytku.

Właśnie mi się zwolniły dwa MCap 10uF/250V, fajnie.

Dodam jeszcze jedną rzecz na nie, w pre powinny być użyte jak najlepsze lampy - chociaż ich wpływ widoczny jest dopiero ze wzrostem jakości innych elementów toru.

Smutno było patrzeć, jak LAMM2 poległ u kolegi, włączony między TDA1541 a 300B SE na kolumnach za 9 tys.zł.

Sam układ LAMM2 nie jest przepustką do audiofilskiego nieba, jeszcze trzeba trochę kasiory w elementy włożyć.

Ciekawa sprawa. W oryginale ani topowych kondensatorów ani topowych lamp i gra podobno bardzo dobrze a aby klony mu dorównały to wszystko najwyższa półka i jest szansa że jakoś to zagra. Pewności w każdym razie nie ma. Ehh

W oryginale ani topowych kondensatorów ani topowych lamp i gra podobno bardzo dobrze a aby klony mu dorównały t

no nie- klony mu nie dorównują tylko graja o klasę lub dwie klasy lepiej. Dlatego wszystkie oryginały które były w Polsce zostały wyprzedane za bezcen a w ich miejsce graja klony .

no nie- klony mu nie dorównują tylko graja o klasę lub dwie klasy lepiej. Dlatego wszystkie oryginały które były w Polsce zostały wyprzedane za bezcen a w ich miejsce graja klony .

Ok. Więc co proponujesz zamiast oryginalnych kondensatorów 2,2uF i 10uF? Sprzęgąjcy 0,1uF? I jakie lampy u Ciebie zagrały?

Ok. Więc co proponujesz zamiast oryginalnych kondensatorów 2,2uF i 10uF?

Nie zapominajmy, że równolegle do tych kondensatorów w oryginale są jeszcze 33 nF.

Nie zapominajmy, że równolegle do tych kondensatorów w oryginale są jeszcze 33 nF.

A to juz jest wyższa szkoła jazdy.

To są kondensatory które odpowiadają za scenę ,rozciągnięcie w górę i w głąb czyli dwa najważniejsze kierunki.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Wima.

Może być?

Edytowane przez JanF

To będziemy szukać dalej i tyle :-)

Ale po co szukać Lamm już to znalazł. wystarczy odwzorować oryginał za 1500zł i jest super cena . w sklepie 7000 USD .

czysty zysk.

To Lamm cena oryginału odwzorowanie ( elementy elektroniczne bez obudowy -obudowa przerasta kosztowo elektronikę lampową)wraz z podłymi lampami które serwowane są fabrycznie .

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Czy posiada ktoś do odsprzedania rezystory 22,6k/3W ? Potrzebuję również stabilizator LT 1963ET lub inny 1,5A o takim samym rozkładzie pinów. Chetnie przygarnę. Wiadomosć na priva.

• 3 tygodnie później...
Gość JanF

(Konto usunięte)

Te ruskie lampy wyrzuć i wsadź coś normalnego.

Niestety, ale lampy do pre muszą być the bast.

Dlatego zrezygnowałem z Lamm'a na lichych lampach, jak spieprzył sygnał z TDA 1541.

Edytowane przez JanF

te ruskie lampy są bardzo fajnym odpowiednikiem( właściwie "podobnikiem" :) ecc82, posłuchaj, warto

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

te ruskie lampy są bardzo fajnym odpowiednikiem( właściwie "podobnikiem" :) ecc82, posłuchaj, warto

I tak:

- Te lampy ( 6n1p-ew) są bardzo dobrymi lampami. O bardzo liniowej charakterystyce w różnych punktach pracy, mogące pracować zarówno z dość dużym Ua jak i dobrze brzmiące z miarę niskimi napięciami, mocne i wytrzymałe. Ja je bardzo lubię

I nie:

- nie są odpowiednikiem ani -ECC82, ani co często błednie można znaleźć w necie - ECC88.

Oficjalnie nie mają żadnego odpowiednika. Jeśli już szukać podobieństwa to raczej 6N8P (6SN7) tyle, ze w octalu.

• Pokaż nowe odpowiedzi