Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja zwrotnicy Rogers Ls-55

shittzu

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny szybki projekt, za który w koncu się zabralem. Wyjalem Alcapy ze zwrotnic, zastapilem MKP, które pomierzylem i ustawilem im dosc dokladne pojemnosci. Te MKP maja to do siebie i jest to dla mnie zaleta że zawsze są zbyt małe lub równe w stosunku do tego co napisane. Pozwala to dokupić mniejszych i dostroic. Potrzebowałem 4.7 6.8 i 8 mikro. Z braku 8 mikro kupilem 8.2.

4,7 miały po 4,5; 6,8 miał jeden 6,8 a drugi 6,6, a te 8,2 mialy równo po 8 :)

Razem z kondensatorami wymieniłem Vify d19 na kolejne bo jeden miałem spalony, Vify przed zalozeniem rozebralem i naladowałem ferrofluidu w szczeliny po okolo 0,1ml. Nie miały te co kupiłem akurat, a przyda im się uspokojenie i moc Uszkodzoną vifę wyślę razem z ta dobrą do przewinięcia.

Zmiana w jakości dzwięku jest druzgocąca i to pomimo że Alcapy króre wyjałęm mają swoje pojemności bo je pomierzyłem i w kilku przypadkach były za duże 10%. Glosniki są mniej piskliwe, dużo gładsze w graniu, i w końcu znikło takie dziwne "coś" - nazwę to szorstkim nieokreslonym nalotem, który zawsze działał mi na nerwy. Nie ma, jest aksamit. Stały się troche podobne średnicą do Kefa Carlton 3 znajomego, kto słyszał ten wie co mam na mysli, z tym że Kefy mają bas, a Rogersy dziure ponizej 1,5 khz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51116-0-20651400-1413255886_thumb.jpg

post-51116-0-66293300-1413255898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115108-modyfikacja-zwrotnicy-rogers-ls-55/

Wszystko fajnie, tylko po co ci ten ferrofluid? Chcesz przenosić meble, wybijać szyby dźwiękiem? Czy kulturalnie słuchać? Otóż to >>dziwne "coś" - nazwę to szorstkim nie okreslonym nalotem<< to głównie wina ferrofluidu. Swoje modyfikacje zaczynam od jego usunięcia, można wtedy zmniejszyć wartości tłumików, jeśli takowe są. Efekt jest niesamowity. I nie ważne, czy to Seas, Scan-Speak, czy Morel, każdy gwizdek bez tej smoły gra czyściej.

u mnie raczej musi być, te cewki są mikroskopijne, drutu pod lupą 20x trzeba szukać. jeden wzmacniacz mam 150W/6ohm a harman zależy jak go ustawie trafem 150 - 230W, moje wzmaki są stabilne ale ludzie różne przysyłają. Góry nie brakuje i tak, te vify odtwarzają do 50-60 khz, przytłumienie ich ze wiele nie nabroi, tak myślę. A wymienę na mkp już wyrażnie zauwazylem kiedy gwizdkow nie bylo jeszcze ogole, same woofery lepiej zagrały. Z tego co pamiętam jak gadałem z pracownikiem rogersa to te gwizdaki i tak są ledwo na styk mocowo, nie wolno absolutnie zmieniac elementow zwrotnicy, ferrofluidu usuwać pewnie tez nie - ale zrobie zresztą eksperyment, mam wyjętą jedną dobrą vifę a para i tak pójdzie do naprawy,

chcialem kupić takie same przyszly podobne jedna roznica oprocz kosmetycznych wygladu te co przyszly byly bez ferrofuidu. magnesy i cewki te same. Sila magnesu i szczelina taka sama. Więc poprawiłem. te nowe są ciut cichsze przesadzilem widać z ferrofluidem wieczorem poprawie. Mkp znalezione w jakims sklepie w internecie,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a dlatego te bo w miare tanie i są wymagane wartosci. Uzywam je dosc dlugo i nie narzekam, zaden sie nie popsul, robią co mają robić i wszędzie podchodzą.

Ukryta Zawartość

sprawdziłem wersję bez ferrofluidu. Było inaczej, ale nie lepiej raczej, roznica duża. Bez ferro wcielo srodek, wcielo kontur na wokalach i zjadlo detale, zagralo mocniej górą i piskliwiej. Z analizatora nic nie wynika, były odchylki po 2-3db w różnych miejscach, ucho jest ze 100 razy bardziej czułym przyrządem do analizy. Zalałem głośnik z powrotem.

Poczytałem o co chodzi - w starych glosnikach ferro twadnieje i robi sie guma i glosniki przestają prawidlowo grac, ktoś tam z drugim wpadl na pomysl zeby to wyczyscic i glosniki ozyly. Ferro było niedostepne, i robili na sucho. Inni przeczytali i zaczeli robic na slepo to samo na zasadzie małpa widzi małpa robi.

Zeby glosnik bez ferro zagral dobrze nalezaloby przezbroic zwrotnice i dolozyć pułapkę na rezonans cewki. w moich zwrotnicach tego nie ma.

Niesamowicie ważną rzeczą jest prawidłowe zmontowanie głośnika wysokotonowego po rozbiórce. Pół biedy, gdy jest skręcany śrubkami, gorzej, gdy ma plastikowe zatrzaski. Efekt, jaki opisujesz kojarzy mi się z niewłaściwym montażem cewki względem szczeliny. Wyczyściłem dziesiątki głośniczków z ferrofluidu, żaden nie grał mocniej i piskliwiej, dokładnie na odwrót, nieco ciszej i pełniej, z mikrodetalami.

wiem o zatrzaskach. składac umiem, skąd takie podejrzenie? :) Bardziej piskliwe granie bierze się z wycięcia się średnicy, na analizatorze to wychodzilo, ale czemu ginał kontur z wokali pojęcia już nie mam. U mnie może być wszystko na odwrót - to są kopułki 19mm z bardzo wysokim rezonansem, koło 1700hz, wyjęcie ferro uwydatniło ten rezonans, przy braku pułapki efekt wyszedł jaki wyszedł. Z ferro jest bardziej pełny w całym zakresie i bardziej plastyczny, i najwyższe tony oraz detal jest tez bardziej słyszalny, sprawdzalem to na kilku plytach i cd-kach, bez ferro gineły niewielkie zmiany tonów na gitarach, echo na wokalach i inne takie, zlewało się. Lubię słyszeć wszystko i nie lubie jak coś mi dominuje.

w tej chwili granie cholenie mi się podoba, bardzo trudno jest trafić taki dzwięk, słyszałem takie coś dawno temu, w UK, był to system 5+1 BOSE dedykowany do komputerow, gral wlasnie takim srodkiem i górą jak teraz u mnie nie slyszalem czegos takiego wczesniej i mnie się bardzo to podobalo, nie bylo mnie stac na kupno bo tanie to nie było. Kefy 104ki, concerto, itd na t27 - t33 mają coś takiego też ale grają bardziej nosowo i dolną średnicą.

W rogersach jest równo i wychodzi detal kiedy się go w ogole nie spodziewać. Ls-1 Rogersa też mają takie granie jak u mnie ale ja jeszcze mam bas. W takim dzwieku można się zatopić ale trzeba dojrzeć zeby to polubić, mi zeszło trochę czasu a zawsze się zastanawiałem czemu anglicy się tym zachwycają. Słucham plyt które zawsze męczyły a teraz już nie.

A tu mi samo wyszło takie coś :)))) Trochę martwi to że kiedyś Ls-55 można było kupić tanio i łatwo a już znikły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chcialem kupić takie same przyszly podobne

Głosniki wymienia się 1:1 albo " nieco " inne i trzeba robić pomiary , tak samo pomierzyć po rozkręceniu . Inaczej to taka sztuka dla sztuki .

Chyba ze o zabawę chodzi .

Mkp znalezione w jakims sklepie w internecie,

I tego właśnie nie rozumiem .

Jeżeli modyfikować to wstawiać części wysokiej klasy a nie " dobre " na nowe .

Pewnie że każdy polipropylen będzie szybszy i bardziej precyzyjny od elektrolita ale jak już się brać to wstawiać coś porządnego . Minimum SCR MKP albo lepiej białego Mundorfa .

Głosniki wymienia się 1:1 albo " nieco " inne i trzeba robić pomiary , tak samo pomierzyć po rozkręceniu . Inaczej to taka sztuka dla sztuki .

Chyba ze o zabawę chodzi .

I tego właśnie nie rozumiem .

Jeżeli modyfikować to wstawiać części wysokiej klasy a nie " dobre " na nowe .

Pewnie że każdy polipropylen będzie szybszy i bardziej precyzyjny od elektrolita ale jak już się brać to wstawiać coś porządnego . Minimum SCR MKP albo lepiej białego Mundorfa .

z rozmowy z angolem pamietam ze oni w fabryce tez wrzucali albo vife albo seasa albo co im tam przyszlo, ogólnie co popadnie. Kupowali po 2 funty za sztuke jak leci. Zeby smieszniej zamawiali dechy i glosniki w chinach (ktore chinczylki kupowali stad :P), potem wymieniali okablowanie na swoje, potem wysylali kolumny do chin w pakietach do poskladania albo nawet gotowe bo nie mieli miejsca w magazynie a po kilku latach wracaly z powrotem... A ja jestem daleki od dorabiania do tego jakiejs religii, byla 19mm vifa, jest 19mm vifa i gra gitara, kiedys moze kupie takie same po numerach to nawet nie bede przekladal beda lezec na zapas. A, zamiennikiem polecanym przez support Rogersa - wciaz dziala - jest Seas 19mm nie pamietam juz symbolu...

Mkp -

I tu masz rację. Te moje mkp doskonałe nie są ale na ten eksperyment byly bdb a nie wiedzialem co bedzie a ich cena ich naprawia wszelkie wady. A efekt jest do tej ceny calkowicie niewspolmierny na plus oczywiscie, a w przypadku mundorfa tez tak jest moze tylko w druga strone. Bawilem sie kiedys jakimis mundorfami, szalu nie robily znalazlem lepsze kondy ale teraz kupuje te mundorfy bo dobrze chodzą na zasilaniu.

W tej chwili kiedy juz wiem co to dalo i w jaki sposob moze pomysle nad lepszymi MKP, albo i nad olejakami. Do takich eksperymentów nigdy nie laduje gratów za $$$, bo są tez nieudane. Do takich np. zaliczam próby poprawienia lampowego Sonic Frontiers gdzie kondy wyjmowalem prędzej jak wkładalem bo sluchac sie nie dalo. Te co dali byly nie do zastapienia. Albo też próby z MKP-owaniem calego tranzystorowego wzmacniacza, pomysl kompletnie chybiony dzwiekowo, gdzie to samo w lampowcu działa bdb. Pzdr :)

i po próbach wczoraj z nowym i starym gwizdkiem - z nowym i ferro mam lepszą integrację na przełomie, bym rzekł że wręcz wzorową w tej chwili. całkiem możliwe że w starych vifach ferro już zgęstniało i zmieniło parametry.

Wnioski z tej operacji takie, ze jak się ma stare gwizdki z feroofluidem to wymiana go może być jak najbardziej wskazana, lub w przypadku większych 25mm - usunięcie ale tu radzę zbadac wersję z i bez, bo stary zgumowialy ferrofluid zmienia brzmienie, bez bedzie lepiej ale nie powiedziane ze nalanie swiezego jeszcze tego nie poprawi.

stary zgumowialy ferrofluid zmienia brzmienie

Shitzzu, całkowita zgoda. Widzę, że wiesz o co biega w tej zabawie. Faktycznie, usunięcie ferrofluidu zmienia nieco charakterystykę, trzeba znowu grzebać od nowa jakby. Te MKP są badziewne niesamowicie, muły bagienne. Ja polecam Audyny MKP QS, nigdy mnie nie zawiodły, stosunek jakości do ceny extra.

Mkp -

I tu masz rację. Te moje mkp doskonałe nie są ale na ten eksperyment byly bdb a nie wiedzialem co bedzie a ich cena ich naprawia wszelkie wady. A efekt jest do tej ceny calkowicie niewspolmierny na plus oczywiscie, a w przypadku mundorfa tez tak jest moze tylko w druga strone. Bawilem sie kiedys jakimis mundorfami, szalu nie robily znalazlem lepsze kondy ale teraz kupuje te mundorfy bo dobrze chodzą na zasilaniu.

W tej chwili kiedy juz wiem co to dalo i w jaki sposob moze pomysle nad lepszymi MKP, albo i nad olejakami. Do takich eksperymentów nigdy nie laduje gratów za $$$, bo są tez nieudane. Do takich np. zaliczam próby poprawienia lampowego Sonic Frontiers gdzie kondy wyjmowalem prędzej jak wkładalem bo sluchac sie nie dalo. Te co dali byly nie do zastapienia. Albo też próby z MKP-owaniem calego tranzystorowego wzmacniacza, pomysl kompletnie chybiony dzwiekowo, gdzie to samo w lampowcu działa bdb. Pzdr :)

Nic nie robi się na chybił trafił a zwłaszcza kilka elementów w sygnale na raz .

Shitzzu, całkowita zgoda. Widzę, że wiesz o co biega w tej zabawie. Faktycznie, usunięcie ferrofluidu zmienia nieco charakterystykę, trzeba znowu grzebać od nowa jakby. Te MKP są badziewne niesamowicie, muły bagienne. Ja polecam Audyny MKP QS, nigdy mnie nie zawiodły, stosunek jakości do ceny extra.

O, dobra cene maja :) kupię kilka i zaeksperymentuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.