Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny DAC R2R 24bit 384kHz

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli sa jacys chetni na zamowienie po nowym roku to zapraszam na priv

Na razie jest nas trzech. Przy 5 sztukach juz znaczacy upust

Jestem potencjalnie zainteresowany. Trochę to zależeć będzie od styczniowego stanu kasy.

DAM 1121: "Multiple board can be synchronized for balanced or multi-channel use."

To należy rozumieć, że łącząc dwie takie płytki i synchronizując odpowiednio ich zegary można uzyskać niebuforowany, zbalansowany sygnał wyjściowy, tak? Czy ktoś już zastanawiał się nad takim ewentualnym wykorzystaniem dwóch takich modułów?

Edytowane przez zjj_wwa

Dzisiaj odpaliłem DAM-a plus Amanero i muszę przyznać, że gra ciekawie, zupełnie inaczej niż chińczyk z AK4490. Gra jakoś tak klinicznie precyzyjnie, jeszcze sam nie wiem czy to zaleta czy też nie. W tej chwili odsłuchy tylko na słuchawkach z hybrydy audiotonu.

Nie jest to jego docelowe brzmienie ponieważ to wersja wstępnie złożona i w torze sygnałowym do DAM-wtyki RCA mam cienkie kabelki od kompa, a Amanero jest spięty pociętą taśmą komputerową :)

Opowiem przy okazji, że na początku Amanero nie chciał się synchronizować z komputerem, a jak już się połączył to były obcięte wysokie i bas, grał "monofonicznie". Powód był prozaiczny mianowicie zamienione kable GND-Sygnał w wyjściu do RCA. Zatem jakby ktoś miał podobne objawy to niech sprawdzi czy jak ja nie popełnił tak trywialnego błędu :)

<br />To należy rozumieć, że łącząc dwie takie płytki i synchronizując odpowiednio ich zegary można uzyskać niebuforowany, zbalansowany sygnał wyjściowy, tak?  Czy ktoś już zastanawiał się nad takim ewentualnym wykorzystaniem dwóch takich modułów? <br />

Zajrzyj na link poniżej, tam są różne patenty włącznie z 2x DAM1021 i są odnośniki do odpowiednich wątkow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten moduł wejściowy można zastosować, ale nie koniecznie.

Wystarczy odpowiednio podłączyć do źródła sygnału I2S i w konfiguracji DAM wybrać opcję w biasie. Dla jednego modułu, kanał lewy, dla drugiego kanał prawy.

Zresztą sam moduł wejściowy, nie steruje tymi opcjami i tak trzeba to zrobić ręcznie.

<br />en moduł wejściowy można zastosować, ale nie koniecznie. <br />

Kolega zadał pytanie otwarte czy można połączyć dwie płytki stąd mój link. Oczywiście ta płytka nie jest potrzebna i na diyaudio.com jest kilka przykładów jak ludzie to rozwiązali.

Chłopaki grzebiecie coś w swoich Soekrisach? Ja ostatnio zrobiłem mod z tranzystorami BC550/560 którego bardzo zachwalam. Myślałem co dalej, ostatecznie nie spodobał mi się wbudowany stabilizator zegara 3.3V ZLDO 17 3.3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myślę że tutaj powinno być coś lepszego . Postanowiłem użyć stabilizator kolegi Muzg, wybór prawdopodobnie padnie na V3. Zobaczymy/ usłyszymy co się zmieni.

post-30149-0-93874300-1450129835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłopaki grzebiecie coś w swoich Soekrisach? Ja ostatnio zrobiłem mod z tranzystorami BC550/560 którego bardzo zachwalam. Myślałem co dalej, ostatecznie nie spodobał mi się wbudowany stabilizator zegara 3.3V ZLDO 17 3.3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myślę że tutaj powinno być coś lepszego . Postanowiłem użyć stabilizator kolegi Muzg, wybór prawdopodobnie padnie na V3. Zobaczymy/ usłyszymy co się zmieni.

Wczoraj zrobiłem moda BC550/560 i jest chyba bardziej znaczący od dodania pojemności na referencji. Ciekaw jestem jakby zagrał sam mod tranzystorowy z oryginalną pojemnością, ale już się raczej nie dowiem.

Co do zegara to opisz efekty. Ja się nie spodziewam, by coś to dało. DAM powinien być na zegarze SI570. W dokumentacji tego oscylatora nie ma słowa o wpływie zasilania na parametry, więc producent nie uznał tego za istotne. Dodatkowo zegar idzie pewnie na pętlę PLL w Xilinxie i to jej jakość i stabilność ma decydujące znaczenie. Nawet przy świetnym zegarze to będzie główne ograniczenie. Stąd jestem sceptyczny, ale może coś jeszcze z tego wyciśniesz. A jak już bierzesz stabilizator od Muzga, to nie lepiej cały zegar wymienić na jego konstrukcję?

Ukryta Zawartość

Ktos juz grzebal przy zegarze, wsumie dodal jedynie kilka kondensatorow i bardzo chwalil zmiany, wiec lepsze zasilanie powinno jeszcze bardziej pozytywnie wplynac na zegar, no ale zobaczymy, w koncu cos robic trzeba, bo nic sie nie dzieje, a ten wbudowany stab mi sie nie podoba ;). Potem pomysle nad wbudowanymy stabami 5v, tez technicznie nie jest to max. Nie jest to wykluczone ze zegar zmienie, ale na dzien dzisiejszy o tym nie mysle, za duza ingerencja w plytke, za duze koszta. A moze pewnego dnia powiem STOP, starczy.

A i tez zadecydowala prostota instalacji, odlutowac stab i ladnie przylutowac nowy.

Po nowym roku bedzie juz dostepna wersja OEM: dam1121 :)

Nie wiem czy ta wersja jest ok - oglądałem zdjęcia - części są tak małe że ledwo widać... Jeżeli chciałoby się coś modyfikować - to może być to problem...

Ciekawe jakie bede zmiany, jak nie bedzie to trudno, probowalem;) Przy jakiej temp lutujecie swoje damy? lato odkleic pady .

Ukryta Zawartość

post-30149-0-72746700-1450377713_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy ta wersja jest ok - oglądałem zdjęcia - części są tak małe że ledwo widać... Jeżeli chciałoby się coś modyfikować - to może być to problem...

Zalezy co by sie chcialo modyfikowac. Dla mnie na plus jest to, ze bedzie mozna podpiac odrazu -/+5V. Co oznacza, ze bedzie mozna zastosowac niskonapieciowe Salas Reflector D, ktory jest lepszy "brzeminiowo" od Salas SSLV BiB. Dodatkowo z opisu wynika, ze bedzie mozna podpiac wlasne zegarki z wlasnym zasilaniem :) "... Clocking is with low jitter digital programmable oscillator, either on board or off board. ...". Chyba nie trzeba tlumaczyc jakie to bedzie mialo znaczenie :). Moznaby sprobowac rowniez wysterowac reflektory na -/+4V i podpiac je bezposrednio do drabinki. Pozostal by jeszcze tylko do wymiany regulator FFPGA.

Troche posluchalem po zmianie staba od zegara i efekt jest ciekawy. Glownie scena, glebokosc, szerokosc, ale przede wszystkim efekty 3D. Te aspekty sie poprawily. Sluchajac plyte Shpongle - Are You Shpongled w wiekszosci siedzialem spiety nie wiedzac co sie dzieje. Nie jest to kosztowny mod ale jest to wyrazny krok na przod. Jednak czlowiek "gupi" i mu ciagle malo;) teraz mysle nad zmiana wbudownaych stabilizatorow +-5v,sa to chyba wlasnie te od drabinki. Myslalem zeby zastosowac wersje shunt Muzga bo sa male i dobre, ale nie wiem czy nie przesadze z shuntami, na glownym wejsciu mam salas 1.1bib shunt, potem kolejny shunt?

teraz mysle nad zmiana wbudownaych stabilizatorow +-5v,sa to chyba wlasnie te od drabinki. Myslalem zeby zastosowac wersje shunt Muzga bo sa male i dobre, ale nie wiem czy nie przesadze z shuntami, na glownym wejsciu mam salas 1.1bib shunt, potem kolejny shunt?

Jak czytam ile "modów" zrobiłeś to się zastanawiam czy nie powinieneś posłuchać znowu tego DACa bez moda, może też by Ci się to brzmienie spodobało :)

Nawet surowy dac gral dobrze, ale kazdy potwierdzi ze mody wiele poprawiaja. Nie pierwszy raz robie mody zwiazane z zasilaniem i wiem ze wiele dobrego wnosza. Pogrzeb i sam to potwierdzisz.

Tak teraz pomyslalem co mozesz miec na mysli, sadzisz ze modujac mozna przesadzic? Jak widzisz mody to w zasadzie ulepszenie tym miejsc gdzie Soren przyoszczedzil.Dobrze wie ze nawet w tej postaci jego DAC R2R moglby kosztowac duzo wiecej i tak by ludzie kupowali.

Miałem na myśli fakt, że jak się zacznie gonić zajączka to już pewne poprawki robi się dla samej zabawy i niewiele wnoszą.

Myślę, że opisywane modyfikacje powinniśmy korelować ze sprzętem na, którym robimy odsłuchy, czyli w jakim systemie, jaka poprawka, co daje.

Ja za chwilę pewnie też coś "grzebnę". Obecnie DACa zasilam z Kubota, a już czekają niskoszumowe zasilacze z DIYHINK oraz jadą do mnie płytki Normunduss-a.

Przy odsłuchach na Exposure Amp 1010 i monitorach Ghost H60 jestem bardzo zadowolony, a nad "dziurką" na słuchawki troszkę popracuję. Odsłuchy na HD380PRO są ok ale na DT-150 jest jedynie poprawnie.

Zabawa to raczej podstawa, przy zegarze nie sadzilem ze efekt bedzie znaczacy, jednak efekt jest slyszalny. Najbardziej znaczace przerobki to 16 kondensatorow na odwrocie plytki i dodanie tranzystorow BC550-BC560. A co myslisz ze na innym sprzecie zagra inaczej? po co mam pisac jaki mam sprzet skoro nikt nie wie jak gra?

W mojej ocenie zagra tak na ile "system" pozwoli, być może poprawki kompensują niedostatki w innym elemencie układanki i nie mam na myśli ułomności tych elementów.

Dla przykładu, jak dane słuchawki nie grają dobrą średnicą to podmiana OPAMPA może wnieść dużo dobrego, a ten sam efekt możemy także uzyskać wymianą słuchawek na inne, oczywiście to jest ułomny przykład ale mam nadzieję, że zobrazuje co mam na myśli.

BTW ja i tak wcześniej czy później zrobię te modyfikacje :)

Panowie, czy pomieniał już ktoś firmware na wersję 0.99? Nie zrobiłem tego u siebie bo nie chciałbym stracić tej konfiguracji filtra jaką mam w tej chwili. Z drugiej strony w najnowszym oprogramowaniu poprawiona jest precyzja obróbki właśnie w sekcji filtracji. Cały czas waham się. I jeszcze jedno. Czy przy nowej wersji poprawiona została sytuacja ze strzałami sygnału przy przechodzeniu na inne częstotliwości próbkowania?

Ja juz jakis czas temu podmienilem. Te strzaly to i tak slabo slyszalne byly i nie denerwowaly, a po zmianie FW juz praktycznie nie wystepuja.

Najwieksza zmiana jest naprawa gubienia synchronizacji przy przewijaniu oraz zmianach utworu. Teraz jak wystepuje, to trwa w milisekundach, a nie trzy sekundy jak bylo wczesniej :)

Minusem nowego FW na pewno sa filtry, mam wrazenie, ze te nowe z moredamfilters brzmia gorzej niz poprzednie. Uzywalem wczesniej MP a te nowe jakby troche ostrzejsze byly, nawet ten NOS, ktory chyba podbija jakos zakres od 2-5Khz albo cofa wyzsze oktawy.

Hej,

Panowie gdzie w PL kupię na szybkości trafa do SPDIF-a pasujące do Soekrisa ?

Będę zamawiał, jak chcesz to napisz na Prv

Hej,

Panowie gdzie w PL kupię na szybkości trafa do SPDIF-a pasujące do Soekrisa ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurde, trafko wyciaglem z poprzedniego projektu i nie pamietam czy to byl coaxial czy AES/EBU.. Da sie to jakos sprawdzic? Niestety po naklejce nic nie stwierdze bo ma opisane tylko nr nozek i nazwe COIL ;d

Siema, czy ktoś z Was testował zasilanie tego daca z bateri np Litowo-polimerowuch ?

DAC potrzebuje mało prądu więc nawet niewielki pakiet mógłby spokojenie wystarczyć..

Pytanie tylko o realny wpływ na dzwięk..

Artur

Na diyaudio.com jedna osoba wszystko zasila w ten sposob, z tym ze nie porownywal z lepszymi stabilizatorami tylko z wbudowanymi do soekrisa.

Uff, wczoraj rzutem na taśmę uruchomiłem DAC-a. Trochę słabo się uruchamia układ jak nie wiadomo czy USB<>SPDIF działa, czy działa DAC i czy serwer z muzyką działa z USB/Amanero/Sam z sobą ;-). Dużo zmiennych w tej układance. Koniec końców układ zmontowany na desce zagrał ;-)..

Teraz musze dorobić inteface do SPDIF-a oraz pobawić się z buforem do niebuforwanego wyjścia bo tak na pierwszy rzut ucha jakoś gra to bez emocji ;-)..

BTW. Czy jest szansa że cyfrowa regulacja dziwaku degraduje przekaz (brak szczegółów, wygrzmień, akustyki sal nagraniowych itd ..)

Artur

Ukryta Zawartość

post-14895-0-20510200-1451471740_thumb.jpg

post-14895-0-85336200-1451471747_thumb.jpg

post-14895-0-84897500-1451471752_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi