Skocz do zawartości
IGNORED

Żebracy, bezdomni na ulicy - potrzebujący, czy naciągacze?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Lista aparatury medycznej, jaką kupił dla szpitali jest publicznie dostępna. Więc nie dołączaj do dyrygowanego przez pewną rozgłośnię radiową z Torunia chóru opluwaczy.

Generalnie sprawdza się tu zasada. Ci naprawdę potrzebujący klepią swoją biedę w czterech ścianach. Na ulicy są głównie zwykli naciągacze.

NIE ON KUPIŁ A LUDZIE KTÓRZY NA TO DALI. !!!!!!

Teraz Ci ludzie nie mają nawet możliwości skorzystania z tego sprzętu to raz, dwa za tyle kasy to by szpital pobudował i wyposażył we wszytko co on zebrał, wiem od jednej miłej lady co pracowała w tej szacownej orkiestrze.

Co do biedy i żebractwa są różne jego przyczyny i tak wielu jest alkoholików co przepiło wszystko, są młodzi nawet, którym życie zgotowało taki los, a także oszuści przeważnie cyganie, którzy z tego żyją.

NIE ON KUPIŁ A LUDZIE KTÓRZY NA TO DALI. !!!!!!

Ale potrafił otworzyć ludzkie serca.

Niektórym bardzo nie w smak, że ta kasa nie idzie do Caritasu, który nie rozlicza się przed nikim. No może wyłącznie przed Panem Bogiem.

Rozliczenia Caritas są co rok publicznie przedstawiane.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Rozliczenia Caritas są co rok publicznie przedstawiane.

Było również publicznie podane do wiadomości, że po katastrofie w którejś z kopalni zarząd TVP wpłacił do Caritasu 5 mln zł dla rodzin ofiar (wypadało ponad 125 tys zł na rodzinę). Zainteresowani dostali po 5 tys zł, w sprawie reszty Caritas oświadczył, że "wypłaci w stosownym terminie", nie podając w jakim. Na razie nimi obraca.

Wiadomo jest również którzy biskupi rozbijają się luksusowymi brykami kupionymi za pieniądze Caritasu.

Przeznaczam co roku 1% mojego podatku na organizacje pożytku publicznego, wspieram je również darowiznami. Ale Caritas nigdy nie dostał i nie dostanie ode mnie złamanego grosza.

Są w Polsce (nawet tu) organizacje, które dla potrzebujących przeznaczają w miesiąc więcej niż Owsiak w rok. Ale chwała Owsiakowi za to, że też się dokłada.

Napisz że Sobie robisz "Jaja" że ten Pan coś dokłada!

Może "odkłada" a nie "dokłada" ....pomyliło Ci się coś?

Owsiaka tez.

z wyjątkiem........... Złotego Melona i Mrówki Całej :)

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Odezwał się kolejny opluwacz spod znaku Rydzyka.

z wyjątkiem........... Złotego Melona i Mrówki Całej :)

028-Please-dont-feed-the-church.jpeg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Co oni się uczepili tego Złotego Melona i Mrówki Całej? Jakieś kolejne byty istniejące wyłącznie na falach wiadomego radia i telewizji z siedzibą w Toruniu. Jak się można kogoś obrzucić g....m to się coś wymyśli.

A tu TAKA KASA im ucieka sprzed nosa, bo ludzie wolą wspierać Owsiaka... Nie mogą tego przeżyć. Stąd ta piana na pyskach.

Przede wszystkim to pomagać tylko Polakom.

Mnie trafia jak słyszę czy czytam, że gdzieś tam ślemy pomoc, a w Polsce dzieci głodne.

Z dawaniem na ulicy to chyba nie tędy droga, kilka razy słyszałem wypowiedzi w telewizji aby tego nie robić. Jeśli chcemy pomóc to kierować środki do określonej, znanej organizacji pomocy społecznej. Na ulicy po pierwsze nie wiemy komu dajemy, po drugie hodujemy żebraków.

O wyrzucaniu darowanego jedzenia nie raz słyszałem, najlepiej dać pieniądze.

Zresztą w swoim własnym otoczeniu i swoich znajomych można najczęściej spotkać zweryfikowaną osobę i faktycznie pomóc.

Nie rozumiem potrzeby istnienia kościelnych fundacji pomocy społecznej, gdyby one jeszcze same zbierały same pieniądze, lecz często są tylko pośrednikiem między państwem, a społeczeństwem. Większość ludzi nie jest tego świadoma.

Przekazują pieniądze otrzymane od państwa, czyli nasze, pomniejszając kwotę o koszty swojej działalności, inaczej mówiąc są pośrednikiem pobierającym prowizję.

Po cholerę nam te instytucje państwowe i ich urzędnicy ?

Co do Owsiaka to powoli zbierają się nad nim czarne chmury, nie wiem jak jest naprawdę, ale nie chodzi o te trzy po trzy co pisze Bobkat tylko prawdziwy proces z blogerem "Matką Kurką" przed sądem zasiał wiele wątpliwości i pokazał, że tam chyba dzieje się źle.

Firma Owsiaka "Złoty Melon" może być niezłą drwiną ze zbieraczy z samej nazwy.

Poczytajcie o kulisach tej sprawy bo daje do myślenia.

Tutaj jeden z artykułów na blogu tego człowieka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli WOŚP okaże się kolejnym wielkim oszustwem to sam już nie wiem. Co ciekawe np. TVN ten wyrok przedsatwił jako zwycięstwo Owsiaka, gdzie tak naprawdę przegrał sprawę. W ogóle bardzo cicho było w mediach o procesie.

Ja nigdy nie dawałem na orkiestrę, nie dlatego, że uważałem ich za nieuczciwych, ale inaczej postrzegam rolę i obowiązki państwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie rozumiem potrzeby istnienia kościelnych fundacji pomocy społecznej, gdyby one jeszcze same zbierały same pieniądze, lecz często są tylko pośrednikiem między państwem, a społeczeństwem. Większość ludzi nie jest tego świadoma.

Przekazują pieniądze otrzymane od państwa, czyli nasze, pomniejszając kwotę o koszty swojej działalności, inaczej mówiąc są pośrednikiem pobierającym prowizję.

Po cholerę nam te instytucje państwowe i ich urzędnicy ?

Dlatego że państwo z jego strukturą urzędniczą jest żałośnie nieefektywne w rozpoznawaniu potrzeb ludzkich a więc i skutecznej pomocy (czy dostarczaniu produktów na rynek w PRL-u). Przykładem mogą być domy dziecka - finansowane państwowo, pieniądze na głowę dziecka takie o jakich wiele rodzin może tylko pomarzyć, z wykształconymi pedagogami - wychowawcami. Rezultaty są oględnie mówiąc kiepskie, stąd zresztą eksperymenty z rodzinnymi domami dziecka.

Podobnie z pomocą potrzebującym - fundacje prywatne wielokrotnie dokonywały cudów niemożliwych do pojęcia dla państwowych urzędników, i stąd próba ożenienia ognia z wodą a więc dania państwowych pieniędzy prywatnym fundacjom. Zwykle rezultatem jest jednak klęska - fundacja "urzędniczeje" i zbliża się efektywnością do państwa. Nie dziwne skoro zamiast kombinować jak pomóc potrzebującym trzeba pisać sprawozdania z wydatkowania państwowych środków. Podobnie z rodzinnymi domami dziecka - prasa opisywała przypadki wyłudzaczy państwowych pieniędzy którzy potrafili doskonale pisać podania do urzędów, gorzej z wychowywaniem dzieci. Były nawet głośne morderstwa dzieci w takich "rodzinach" zastępczych.

Napisano dziś, 14:48

Użytkownik gregin dnia 25.10.2014 - 14:26 napisał

Czemu nie mogą korzystać z tego sprzętu?

jak zachorujesz to się dowiesz ale obyś nie musiał

Liczyłem na jakąś konkretną odpowiedź.

Było również publicznie podane do wiadomości, że po katastrofie w którejś z kopalni zarząd TVP wpłacił do Caritasu 5 mln zł dla rodzin ofiar (wypadało ponad 125 tys zł na rodzinę). Zainteresowani dostali po 5 tys zł, w sprawie reszty Caritas oświadczył, że "wypłaci w stosownym terminie", nie podając w jakim. Na razie nimi obraca.

Potrafisz przytoczyć coś więcej niż tylko pomówienia?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Potrafisz przytoczyć coś więcej niż tylko pomówienia?

Czy kościelni bojówkarze muszą wp... się w każdą rozmowę?

Jestem Europejczykiem.

Czy kościelni bojówkarze muszą wp... się w każdą rozmowę?

Muszą. Po to tu są. Przecież oni tu zaglądają służbowo.

Tematyka audio i inne wątki może ich interesują niejako "przy okazji". Porównaj ilość wpisów niektórych osób w wątkach merytorycznych i w wątkach ideologiczno-światopoglądowych. Od razu widać kto tak naprawdę jest hobbystą audio video i tylko przy okazji chce sobie dla odprężenia porozmawiać o czymś innym, a kto jest tu głównie dla pilnowania czystości i słuszności ideologicznej.

<br />z wyjątkiem........... Złotego Melona i Mrówki Całej :) <br />
a te 40%kosztów caritasu to co jest kaplanie??Wobec 8% Owsiaka.Zakopuja w ziemi na potrzeby jesusa chrustusa.

Koszty równiez sa analizowane podczas audytu i zawieraja melona i mrowke.kaplanie bozy.

Owsiak specjalizuje się w kupowaniu sprzętu dla szpitali, a więc jest czymś w rodzaju hurtownika i to wybierającego sobie arbitralnie dziedzinę w której w danym roku ma fantazję zadziałać.

Caritas działa na dużo szerszym froncie, łącznie z "detaliczną" pomocą pojedynczym osobom, a wtedy koszty dotarcia do takiej osoby (lokale, etaty czy zlecenia - nie wszystko daje się zrobić wolontariuszami) sa o wiele większe.

Każdy prowadzący biznes wie jak ciężkim chlebem jest działalność usługowa dla detalistów, a jak fajne są zamówienia na setki tysięcy sztuk od przemysłu.

Poza tym proces Kurki pokazuje że deklaracje o 8% kosztach Owsiaka należy traktować co najmniej podejrzliwie.

Oho, ślepy wyznawca kapitalizmu stanął po stronie biednych detalistów.

Wprawdzie serce się raduje, ale rozum podpowiada, że coś tu śmierdzi.

A propos smrodu - w moim mieście swego czasu była afera z darami gnijącymi w piwnicach Caritasu. Przypadek taki.

Jestem Europejczykiem.

proces niczego nie pokazuje.Wszytkie dokumenty zostaly dostarczone takze te z rozliczeniami z mrówkwa i melonem.Tyle ze mamuska zapragnal wydruków programu komputerowego bo juz nie mial pomyslu na wygranie, tam szukajac potwierdzenia swoich zarzutów.Wczesnie pomawiajac nie mial jednego dowodu.Owsiak nie zrezygnowal z procesu tylko ze teraz bedzie cywilny w ktorym bedzie mozna mamuske puscic z torbami.

40% a 8 % to roznica na korzysc detalistów.A jaka to korzysc.Zalozone konto na nazwisko i przekazanie pieniedzy z rozliczeniem.Gdzie tu te koszty.

<br /> a jak fajne są zamówienia na setki tysięcy sztuk od przemysłu.<br />
chiba nie wiesz co mowisz.Generalnie.

to sa najwyzej dziesiatki sztuk i to dokladnie obgadane w zakresie i parametrow.

Chodziło mi o analogię - obrazującą jak trudna jest działalność obliczona na detalistów.

A proces pokazał bardzo dużo - niechęć Owsiaka do zejścia z piedestału dla guru - z którym się nie dyskutuje, i który wszystko załatwia jednym błazeńskim numerem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.