Skocz do zawartości
IGNORED

Żebracy, bezdomni na ulicy - potrzebujący, czy naciągacze?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Caritas najczęściej realizuje zadania własne gminy na której działa, czyli dysponuje forsą samorządów.

A to rzuca inne światło na jego dobroczynność.

Już nawet terapię par i poradnictwo rodzinne próbuje robić, chociaż nie ma o tym pojęcia.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Chodziło mi o analogię - obrazującą jak trudna jest działalność obliczona na detalistów.

A proces pokazał bardzo dużo - niechęć Owsiaka do zejścia z piedestału dla guru - z którym się nie dyskutuje, i który wszystko załatwia jednym błazeńskim numerem.

Wzoruje się na Balcerowiczu.

Jestem Europejczykiem.

Caritas najczęściej realizuje zadania własne gminy na której działa, czyli dysponuje forsą samorządów.

A to rzuca inne światło na jego dobroczynność.

Już nawet terapię par i poradnictwo rodzinne próbuje robić, chociaż nie ma o tym pojęcia.

80% forsy jaką dysponuje Caritas pochodzi z budżetu państwa i budżetów samorządowych.

a polowa idzie do krajow afryki i osciennych w ramach wspierania kosciola.Troche to kosztuje...darczynców.

<br />A proces pokazał bardzo dużo - niechęć Owsiaka do zejścia z piedestału dla guru - z którym się nie dyskutuje, i który wszystko załatwia jednym błazeńskim numerem. <br />
kwestia odbioru.Owsiak jest guru i nie musi schodzic.Niektorzy probuja sie wspiac i ciagle spadaja.Jakajacy sie niepiekny facet robiacy tyle... to daj boze wiecej takich.

Nie ma znacznie czy to WOŚP, czy Caritas czy inna fundacja czy fundacyjka .

Wszystko jest niestety po to żeby zarabiać kasę!

Szkoda tylko że tyle w tym wszystkim hipokryzji i bezdennego fałszu.

Jeśli Państwo wywiązywałoby się ze swoich zobowiązań bez zastrzeżeń nie trzeba byłoby organizować żebraniny i oddawać procenty na tak zwany pożytek publiczno/społeczny,

nikt by się w mediach się nie lansował i nie odbierał medali honorów i zaszczytów za to że "pomaga".

Wszelkie wartości związane z tak zwaną pomocą ..... "zabił chory kapitalizm"....nie boję się tego stwierdzenia .... teraz to zwykły wyrachowany biznes.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Dobra, czyli konkluzja na szybko: Caritas jest be, bo transferuje kasę obywateli do skarbca KK. Owsiak jest be, bo guru i przekręty robi, wyprowadzając kasę z Orkiestry.

Rumunom dawać nie należy.

Zasadniczo pomoc Opieki Społecznej jest zła, bo utrwala patologię i roszczeniowy stosunek.

Czyli jesteśmy rozgrzeszeni, bo ani na ulicy do ręki dawać nie ma sensu (bo to naciągacze i pijacy), ani na zorganizowane fundacje zajmujące się pomocą, bo kasę defraudują.

No to syty pójdę dziś spać z lepszym samopoczuciem, że tak naprawdę nie dawać jest dobrze, bo przynajmniej nikt mnie nie oszuka. I ta euforia zagłuszy mi sumienie i pytania kołaczące się w głowie, czy ten/ta którą mijałem dzisiaj na ulicy ma gdzie spać i czy jadła cokolwiek przez cały dzień...?

A dodatkowo zima coraz bliżej.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

.....i pytania kołaczące się w głowie, czy ten/ta którą mijałem dzisiaj na ulicy ma gdzie spać i czy jadła cokolwiek przez cały dzień...

Pod blokiem zawsze paru lumpów się zbiera, alpagi i tanie piwo to dla nich "chlep powszedni".

Jeden z nich był już kilka razy zabierany przez R-kę, ale po powrocie dalej procedował.

Jako że "sąsiad z bloku" to zapytałem go kiedyś o higienę, wszak ma tylko chyba zimną wodę, z której korzystają i pozostali jego koledzy, na melinie jaką zrobił z mieszkania.

Odpowiedział bez żenady - im jest brudniejszy i bardziej od niego śmierdzi, tym łatwiej mu wysępić parę zeta na kolejną flaszkę.

Romek, przecież możesz, z dobroci swojego serca, przygarnąć paru "głodujących", wymyć ich odrobaczyć, nakarmić, napoić ciepłą herbatą - będziesz zdrowiej spał po takim uczynku.

A już nie raz widziałem jak kupione dla takiego "głodnego" pieczywo z pętem kiełbasy lądowało w śmietniku.

Nagabywany o kasę odpowiadam że płacę kartą - mam spokój i również śpię dobrze.

Dobra, czyli konkluzja na szybko: Caritas jest be, bo transferuje kasę obywateli do skarbca KK. Owsiak jest be, bo guru i przekręty robi, wyprowadzając kasę z Orkiestry.

Zasadniczo pomoc Opieki Społecznej jest zła, bo utrwala patologię i roszczeniowy stosunek.

Czyli jesteśmy rozgrzeszeni, bo ani na ulicy do ręki dawać nie ma sensu (bo to naciągacze i pijacy), ani na zorganizowane fundacje zajmujące się pomocą, bo kasę defraudują.

No to syty pójdę dziś spać z lepszym samopoczuciem, że tak naprawdę nie dawać jest dobrze, bo przynajmniej nikt mnie nie oszuka. I ta euforia zagłuszy mi sumienie i pytania kołaczące się w głowie, czy ten/ta którą mijałem dzisiaj na ulicy ma gdzie spać i czy jadła cokolwiek przez cały dzień...?

Dywagacje polityczne pominę. Na pewno tez nie bedę dawał żebrakom w łapę na ulicy i zapraszał bezdomnych do swojego domu. Ty mozesz to robić, jak chcesz. Na pewno poczujesz sie szlachetnie.

Uczciwie płacę od lat podatki, a ostatnio oddaje jeden procent na określony cel. Uważam, że jest to mój wystarczajacy wkład w pomoc dla potrzebujacych. Mam bardzo dobre samopoczucie i nie mam wyrzutów sumienia.

Taaak w organizacjach wiedzą komu i czego potrzeba. Taki Jerzy O. wie że jego dzieciom potrzebne jest kształcenie w USA dlatego niech nikt nie mówi że Juras nie pomaga dzieciom.

Lista aparatury medycznej, jaką kupił dla szpitali jest publicznie dostępna. Więc nie dołączaj do dyrygowanego przez pewną rozgłośnię radiową z Torunia chóru opluwaczy.

I kto to mówi, ten co nie opluwa. ;)

W każdym temacie będziesz pokazywać że nie cierpisz tego radia i tych ludzi?

Gdybyś słuchał wiedziałbyś że wbrew temu co piszesz temat Owsiaka jest marginalny w tym radiu.

Zainteresuj się rozliczeniami Rydzyka. Np gdzie jest 100 mln zł zebranych na ratowanie Stoczni Gdańskiej, które gdzieś się rozpłynęły w nicości.

To samo proponuję Tobie, bo jak widzę nie wiesz co stało się z tymi pieniędzmi (a temat był wielokrotnie wyjaśniany) lub próbujesz przemycić tu (kolejny raz) spiskową teorię przeciwników RM. :)))

Ps. Jeżeli chcesz o tym rozmawiać nie zaśmiecajmy tematu, jest stosowny.....ale, ale wertując go pewnie posiądziesz odpowiednią wiedzę, choć tak się teraz zastanawiam czy warto ci ją przedstawiać, bo z założenia wiesz lepiej co z kolei (odwracając kota ogonem) w każdym z tematów mnie zarzucasz. :)))

Ale potrafił otworzyć ludzkie serca.

Niektórym bardzo nie w smak, że ta kasa nie idzie do Caritasu, który nie rozlicza się przed nikim. No może wyłącznie przed Panem Bogiem.

I chwała mu za to....bardziej TV i państwu które stosownie jego działalność nagłaśnia i wspomaga.

Nie pisz jednak kłamstw o drugiej stronie, masz internet sprawdź czy na nim nie ma rozliczeń finansowych Caritasu zanim jeszcze raz napiszesz nieprawdę!

Odezwał się kolejny opluwacz spod znaku Rydzyka.

To czasem już nie jest obsesja? :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

nie wiesz co stało się z tymi pieniędzmi (a temat był wielokrotnie wyjaśniany

Nie wiem i nikt nie wie. Poddane "wyjaśnienia" niczego nie wyjaśniają. A osoba, która wnikliwie badała ten temat zginęła w tajemniczym wypadku samochodowym, okoliczności którego pozostają do dziś niewyjaśnione.

sprawdź czy na nim nie ma rozliczeń finansowych Caritasu zanim jeszcze raz napiszesz nieprawdę!

Są rozliczenia dla publiki, w których podają to co chcą podać. Między innymi dla takich jak Ty, abyś mógł napisać to, co napisałeś. Owsiak jest co do grosza rozliczamy przez kontrolę finansową. Caritas jest z takiej kontroli na mocy konkordatu wyłączony. Sprawozdania instytucji, która kontroluje samą siebie nie są wiarygodne.

To czasem już nie jest obsesja?

Nie. To jest prawda, cała prawda i tylko prawda. Dla niektórych bardzo niewygodna i najchętniej zamietli by ją pod dywan.

Jacchusia dnia 26.10.2014 - 00:25 napisał"Potrafisz przytoczyć coś więcej niż tylko pomówienia?"

Czy kościelni bojówkarze muszą wp... się w każdą rozmowę?

Muszą. Po to tu są. Przecież oni tu zaglądają służbowo.

Jacchusia....po co to pytanie, przecież wiesz że inaczej nie potrafi....zauważ on nie poprzestaje na tych on je zaraz przenosi na nas....jak to się nazywa, atak personalny? ;)

Jaro_747 (nie wiem po co piszę do Ciebie skoro nigdy nie odpowiadasz) zawsze mnie zobaczysz tam gdzie zauważę kłamliwe teksty o Kk, o nas katolikach tych tu piszących również, powinieneś się do tego przyzwyczaić i powinno być to dla Ciebie jasne dlaczego.

Jakieś kolejne byty istniejące wyłącznie na falach wiadomego radia i telewizji z siedzibą w Toruniu. Jak się można kogoś obrzucić g....m to się coś wymyśli.

Jednak obsesja....nie czas to leczyć?

Znam dobrego lekarza.

O widzisz jak znalazł. :))))

Może napisz tu w końcu coś na temat.

Maju dnia 27.10.2014 - 07:40 napisał "nie wiesz co stało się z tymi pieniędzmi (a temat był wielokrotnie wyjaśniany..."

Nie wiem i nikt nie wie. Poddane "wyjaśnienia" niczego nie wyjaśniają. A osoba, która wnikliwie badała ten temat zginęła w tajemniczym wypadku samochodowym, okoliczności którego pozostają do dziś niewyjaśnione.

Teorii spiskowych cd.

Przenieśmy to do stosownego tematu.

Cytat "sprawdź czy na nim nie ma rozliczeń finansowych Caritasu zanim jeszcze raz napiszesz nieprawdę!'

Są rozliczenia dla publiki...

Wystarczy, przyznałeś że jednak rozliczenia są....dobre i to, tylko po co wcześniej kłamałeś że nie rozliczają się? Nie musisz odpowiadać Twoich pokrętnych odpowiedzi jest tu dość, zresztą nie wszystkich to w tym temacie interesuje. ;)

To jest prawda, cała prawda i tylko prawda.

Jak widać na załączonym obrazku....prawda wg. Bobcata. :))))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Świeckie organizacjom trudno jest coś ukraść, bo samorząd dając forsę skrupulatnie je potem rozlicza. Katolickie chowają się za konkordat. Urzędasy wtedy są bezsilni. Słyszeliście o takim bogobojnym stowarzyszeniu Karan i jego szefie księdzu Pawle czy Bronisławie R. skazanym już teraz prawomocnie za molestowanie pracownic?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

A już nie raz widziałem jak kupione dla takiego "głodnego" pieczywo z pętem kiełbasy lądowało w śmietniku.

to nawet zabawne bo jednoczesnie ci sami pisza jak to w polsce jest strasznie a ludzie umieraja z glodu.

jak widac mozna tak i mozna siak i mozna miec czyste sumienie jak niejaki wladimir putinowicz.

(...)

jak widac mozna tak i mozna siak i mozna miec czyste sumienie jak niejaki wladimir putinowicz.

Jak widać byłeś niedożywiony jako dziecię i mózg ci sie niedorozwinął.

zawsze mnie zobaczysz tam gdzie zauważę kłamliwe teksty o Kk, o nas katolikach tych tu piszących również, powinieneś się do tego przyzwyczaić i powinno być to dla Ciebie jasne dlaczego.

Oto więc mamy dowód tego, co wielu domyślało się od dawna. Mamy do czynienia albo z etatowym funkcjonariuszem, albo płatnym propagandzistą wiadomej instytucji. Sam się przyznał. A tak się wypierał... Tak zaprzeczał...

Tak Maju. Dla każdego jest jasne dlaczego: jesteś tu służbowo.

Jednak obsesja....nie czas to leczyć?

O widzisz jak znalazł.

To się lecz. Twój satelita również.

przyznałeś że jednak rozliczenia są

Przepraszam, moja pomyłka. Powinienem byłem słowo rozliczenia dać w cudzysłów. To co zamieszczają nie spełnia wymogów formalnych. Takie liczby rzucone plebsowi aby nie darli dziobów. Powtarzam, że sprawozdanie finansowe nie zweryfikowane i nie zatwierdzone przez zewnętrzny organ kontrolujący jest warte funta kłaków.

Co oni się uczepili tego Złotego Melona i Mrówki Całej? Jakieś kolejne byty istniejące wyłącznie na falach wiadomego radia i telewizji z siedzibą w Toruniu. Jak się można kogoś obrzucić g....m to się coś wymyśli.

A tu TAKA KASA im ucieka sprzed nosa, bo ludzie wolą wspierać Owsiaka... Nie mogą tego przeżyć. Stąd ta piana na pyskach.

Szkoda że właśnie Owsiaka no chyba że on jest bardzo potrzebujący ;)

Szkoda że właśnie Owsiaka no chyba że on jest bardzo potrzebujący

Zrób dla innych 1% tego co Owsiak, a każdy powie że jesteś szlachetnym człowiekiem. Na razie jesteś tylko zwykłym nienawistnikiem.

• Moderatorzy

ja żebrakom nic nie daję, z moich obserwacji to najczęściej pijaczkowie, szurnięte babcie, żebracy zawodowi(bez względu na wiek) albo bezczelene gnoje szukające jeleni.

ciuchy niepotrzebne wystawiam wyprane koło jakiegoś większego śmietnika, rzadko stoją dłużej niż 5 minut.

do pojemników caritasowskich nie daję bo wiem że 3/4 idzie na przemiał.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość stary bej

(Konto usunięte)

to nawet zabawne bo jednoczesnie ci sami pisza jak to w polsce jest strasznie a ludzie umieraja z glodu.

Którzy są "ci sami" ? Bo ja nigdy nie pisałem na temat przymierających głodem.

Tobie bym dał, bo wiem że ciągle się kształcisz, więc nie przepijesz a kupisz książki.

Jeszcze co do Owsiaka i tego procesu. Żeby nie było, nikomu nie kibicuję, poczytałem z ciekawości. Muls nie wiem czy zrozumiałeś wyrok, ale Owsiak nie wygrał lecz przegrał sprawę.

Były 3 zarzuty wobec Matki Kurki, chodziło o 3 artykuły. W dwóch pierwszych sugerował, że Owsiak wyprowadza na lewo kasę z WOŚP, w trzecim obraził Owsiaka nazywają "Hieną cmentarną".

Sąd uznał winnym blogera tylko w trzecim przypadku, czyli najmniej istotnym.

Z dwóch pierwszych zarzutów Kurka został uniewinniony, a sąd w swoim uzasadnieniu podał, że bloger "nie rozminął się z prawdą". Dla mnie wyrok i uzasadnienie zadziwiające.

Co do samego WOŚP to nie wiem czy jest to powód do dumy czy odwrotnie, sam się zastanawiam. Co roku mamy na ulicach tysiące żebraków z puszkami bo państwo jest niewydolne, nie spełnia swoich funkcji, przecież gdyby było inaczej nie potrzebny byłby WOŚP. Z drugiej strony fajnie, że są ludzie, którzy chcą pomagać.

Jeśli byłaby to jednorazowa akcja na jakiś naprawdę wielki cel to ok, ale kiedy ta coroczna zbieranina staje się regułą to chyba nie jest dobrze.

Wydaje mi się, ze należy uczciwie pracować, uczciwie płacić podatki i potem te pieniądze właściwie redystrybuować i ta cała żebranina nie będzie potrzebna.

Co do samego pomagania to jestem za, tylko trzeba pomagać mądrze i to jest największy problem. Orgaizacje typu MOPS itp chyba nie przystają do sytuacji, pieniądze biorą zawodowi potrzebujący, a nie Ci, którzy faktycznie wpadli w jakieś kłopoty.

Uważam, że pomagać trzeba, zawsze ktoś uczciwy, pracujący itp. może w życiu wpaść w jakieś kłopoty, choroba itp. W końcu chyba na tym polega społeczeństwo.

Ktoś tu pisał właśnie o tych żebrakach na ulicy, że to zawodowi cwaniacy i powiem wam, że chyba coś w tym jest. Ludzie uczciwi, pracujący itp, którzy wpadli w kłopoty finansowe najczęściej mają swoją dumę, ambicję i raczej nie idą na ulicę wyciągać ręki choćby mieli być głodni.

Pamiętam jak kolega mówił, że u niego pod domem jak zawsze lokalni pijaczki chcieli parę groszy, akurat porządkował dom, powiedział, że da im kilkadziesiąt złotych jak wyniosą stare graty od niego z domu na śmietnik, wyśmiali go.

<br /> Muls nie wiem czy zrozumiałeś wyrok, ale Owsiak nie wygrał lecz przegrał sprawę.<br />
Owsiak tylko nie osiagnał przeprosin.I tyle.To nie swiadczy ze jest zlodziejem.Mozna poobserwowac przebieg rozprawy i bezradnosc sedziego czytajac sprawozdanie na 24legnica.Sąd uwaza ze kazdy moze miec wlasne zdanie nawet jak nie wie dlaczego.Wiec ja teraz pisze ze sedzia jest durniem.

Pytanie jak duren czy zlodziej ma sie w hierachii.

<br />Co do samego WOŚP to nie wiem czy jest to powód do dumy czy odwrotnie, sam się zastanawiam. Co roku mamy na ulicach tysiące żebraków z puszkami bo państwo jest niewydolne, nie spełnia swoich funkcji, przecież gdyby było inaczej nie potrzebny byłby WOŚP. Z drugiej strony fajnie, że są ludzie, którzy chcą pomagać.<br />
co znaczy ze panstwo jest niewydolne??stany zjednoczone maja takie same akcje bo tez sa niewydolne.Zadne panstwo na swiecie nie jest na tyle wydolne w sluzbie zdrowia ze jest tam wszystko.Chyba ze arabia saudyjska.

i to tylko dla paru milionow swoich obywateli.

Są rozliczenia dla publiki, w których podają to co chcą podać...

Taaa... ja też nie widzę tego słonia, nie wmawiajcie mi więc, że tu jest... nie, nie ma potrzeby bym otworzył oczy...

Może napisz tu w końcu coś na temat.

Lata facet w 1985 po Placu Czerownym i rozrzuca kartki... Podbiegają od razu milicjanci. Od razu kopa w jaja, potem pałą w nerki, po głowie, po kwadransie puszczają ledwie żywego gościa i podnoszą jedną z tych kartek. Pusta z obu stron. A gdzie litery?! Drą się na skatowanego. A po ch... litery, wszyscy wiedzą o co chodzi...- odpowiada tamten.

:)

co znaczy ze panstwo jest niewydolne??stany zjednoczone maja takie same akcje bo tez sa niewydolne.Zadne panstwo na swiecie nie jest na tyle wydolne w sluzbie zdrowia ze jest tam wszystko

Religa kiedyś powiedział, że służba zdrowia to taka dziedzina, że ile by pieniędzy nie włożyć to i tak będzie za mało, bo nowoczesne urządzenia, leki, poziom kształcenia lekarzy itp to studnia bez dna, jednak jest pewien podstawowy poziom opieki, który powinien być utrzymany. Pewnie miał rację.

Państwo moim zdaniem jest niewydolne ponieważ nie zapewnia właśnie tego podstawowego poziomu opieki. Nawet w tej opluwanej przez wielu komunie nikt nie słyszał o kilku miesięcznych terminach do specjalistów, absurdalne, wieloletnie oczekiwania na planowe zabiegi to abstrakcja jaka się chyba Barei nie śniła. Stomatologia ? Co to za usługi gdzie pacjent może sobie dwa czy cztery zęby za darmo wyleczyć, przecież to paranoja. Wymieniać można jeszcze długo.

Do tego dochodzą patologie jakie rodzą się w służbie zdrowia, kilkudziesięcio godzinne dyżury lekarskie itp. Po przeprowadzonej kontroli (nie pamiętam czy kontrol przeprowadzał NIK czy PIP)okazało się, że lekarz rekordzista dyżurował bez przerwy ponad 100 godzin. Dochodzą niezdrowe układy łączenia pracy na posadzie państwowej z pracą prywatną.

Budowa nowoczesnych szpitali czy oddziałów, aby następnie nie podpisać z nimi kontraktów. Lekarze w szpitalach tworzą jakieś stowarzyszenia wywierające presję czy szantażujące dyrekcję (niedawno był program o takim szpitalu). Naprawdę nawet w komunie takich parodii nie było.

Stanów Zjednoczonych bym nie porównywał w ogóle, to inny system opieki zdrowotnej, oparty na innych założeniach. Jak dużo zarabiasz i masz dobre ubezpieczenie to masz opiekę na najwyższym poziomie, jak jesteś prostym robotnikiem z małymi dochodami to na wiele nie licz.

Chyba ciężko jednoznacznie odpowiedzieć - pomagać czy nie. Żebractwo stało się jednym ze sposobów funkcjonowania niektórych osób.

Pośród nich są naprawdę potrzebujący ale też tacy, którzy zapewniają sobie "dochód" na ćpanie, alkohol itp.

Znam ludzi z przeszłością ( narkomańską ) i opowiadali o patentach na zdobycie kasy....

Ja proponuję w takich przypadkach konkretną pomoc - głodny to chodź Ci kupię jedzenie.

Oczywiście można dawać kasę i mieć poczucie dobrego uczynku, połechtać swoje ego - jaki to ja dobry, jaki empatyczny.

To już każdy sam musi rozstrzygnąć, jeśli ktoś ma z poczuciem winy wrócić do domu ( bo nie dał) to lepiej niech da.

Pozdrawiam

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.