Skocz do zawartości
IGNORED

Test nowego wzmacniacza Marton Opusculum Ref.

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

100k za integrę nieznanej firmy, o niejasnej przyszłości? ktoś tu ma niezły tupet...

A z zagranicznymi markami jest inaczej ? Nawet jak są to relatywnie znane marki - np. Hovland, to zawsze mogą zwinąć żagle.

Ty przynajmniej masz ten komfort, że twórca jest na miejscu i więc w razie czego z serwisem nie będzie problemu. 8700 za tak wykonany wzmacniacz wydaje się okazyjną ceną. A gra podobno nie gorzej niż wygląda.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zaraz zaraz, wątek jest o reference, a wy mi linkujecie zwykły, do tego z ceną z początku licytacji. Gdyby to było 8700pln, to by była cena dla ludu, połowa forum by tego wzmaka używała.

Elberoth, dobrze wiesz jak jest. Jednoosobowa działalność, facet pewnego dnia się rozmyśla, coś mu się dzieje etc i zbita dupa.Z zagranicznymi wynalazkami jest to samo, a Hovland z pewnością ma 3 rzędy wielkości większy userbase niż Marton, co i tak nie przeszkodziło mu się zwinąć (chyba, że był reanimowany?).

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Połowa firm w hi-endzie to one man show, nawet jeżeli firma z pozoru zatrudnia 5 czy 15 osób. Takie hobby sobie wybraliśmy ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Poproszę ten wytwór do Szymona na testy-okaże się wtedy co i jak.

He,he, Piotrze miałeś okazje posłuchać tego wzmacniacza u p.Zawady a Szymon stracił tę szansę zupełnie niepotrzebnie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A słuchał?

HGP Lyra nawet miałem u siebie w domu... A MBL słuchałem na wielu eventach i zawsze grały z nim tranzystory i to potężne. I mimo to bas budził pewne wątpliwości...

100k za integrę nieznanej firmy, o niejasnej przyszłości? ktoś tu ma niezły tupet...

A dlaczego o niejasnej przyszłości od lat znanej, wręcz jak niektórzy mowią, legendarnej polskiej konstrukcji?

Jeśli ktoś decyduje się stworzyć takiej klasy wzmacniacz, to chyba wysiłek i koszty które poniósł, a zwłaszcza od lat przychylne recenzje, utwierdziły go, że kroczy jasną, pewną drogą. Problem tylko w świadomości potencjalnych nabywców aby uzmysłowili sobie, że to właśnie polska konstrukcja może niespodziewanie wyznaczyć nowy trend w dążeniu do doskonałości, neutralności i wzorcowej amplifikacji stosowanej przy odtwarzaniu wiekszości rodzjów muzyki.

Nie przypominam sobie aby ktokolwiek, kiedykolwiek zakwestionował neutralny charakter amplifikacji we wzmacniaczach p.Marka Knagi.

Chwała i ukłony dla tych, którzy udostępnili swoje własne egzemplarze, dzięki czemu jasny horyzont neutralności poznaje coraz szersze grono zainteresowanych audiofili, muzyków i melomanów. Takie neutralne ogniwo w postaci Martona Opusculum Reference, oskrzydlone  źródłem i głośnikami (okablowania nie wspominając) może pokazać ukryty i o wiele wyższy potencjał reszty toru, uzasadniając tym samym sumaryczny koszt tych dwóch na korzyść wzmacniacza.

<br />A MBL słuchałem na wielu eventach i zawsze grały z nim tranzystory i to potężne. I mimo to bas budził pewne wątpliwości... <br />

Ale moim zdaniem to sprawa samych kolumn, lepiej z racji takiej a nie innej aplikacji nie będzie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jasne, to kwestia konstrukcji sekcji basowej. Tam musi iść potężny prąd żeby ją sprawnie poruszyć. Nie znam lampy, która może temu podołać. Teoretycznie można sobie wyobrazić jakieś lampowe monobloki PP 2 x 1kW, ale chyba i tak lepiej zagra tranzystor o zbliżonej mocy. Damping Factor...

Jasne, to kwestia konstrukcji sekcji basowej. Tam musi iść potężny prąd żeby ją sprawnie poruszyć. Nie znam lampy, która może temu podołać. Teoretycznie można sobie wyobrazić jakieś lampowe monobloki PP 2 x 1kW, ale chyba i tak lepiej zagra odpowiedni mocą tranzystor.

Nie prąd ale inne rozwiązanie sekcji basowej.

• Użytkownicy+

He,he, Piotrze miałeś okazje posłuchać tego wzmacniacza u p.Zawady a Szymon stracił tę szansę zupełnie niepotrzebnie.

O ile się nie mylę, to wtedy jeszcze Pan Zawada miał starsze konstrukcyjnie monobloki. Nie wiem co lepsze, jednak to różne wzmacniacze.

facet pewnego dnia się rozmyśla, coś mu się dzieje etc i zbita dupa.

Ten "facet", to zajmujący się dźwiękiem profesor Łódzkiej filmówki. Wypadki losowe mogą dotknąć każdego. Marton choć świetny, to jednak nie jest wynalazkiem kosmicznym. Myślę, że są osoby, które w razie czego potrafią naprawić takie rzeczy. Pytanie, czy to się psuje? Nie słyszałem o takim przypadku.

O ile się nie mylę, to wtedy jeszcze Pan Zawada miał starsze konstrukcyjnie monobloki. Nie wiem co lepsze, jednak to różne wzmacniacze.

Najpierw miał integrę,potem monobloki,potem znów integrę.

Czy nie uwazacie ,że Józwa ten temat teraz założył znowu i to umyślnie.............jakby na złość-bo na przekór to powinien dużo wcześniej to zrobić.

Nawet mam u siebie fotę jak Józwa milczacy słuchał ten rzeczony wzmacniacz na AS 2013 i słyszał moja dyskusję z Panem Knagą I Zawadą.

Czemu ten come back,a raczej benefis ma służyć?

<br /> Nie słyszałem o takim przypadku.<br />

Pamiętam w 1991 roku topowy merc 600 po 100km od wyjazdu ze składu celnego się zatarł, mało kto słyszał o tym przypadku.

A z zagranicznymi markami jest inaczej ?

Np.Trinity...........wzięło się nie wiadomo skąd,a cena 160 000 pln....................nie mam więcej pytań

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jak to nie wiesz??? Najlepszych na świecie! Najlepsi Recenzenci zawsze mają w systemie najlepsze kolumny!

Złośliwiec jesteś;))

Poza tym to każdy ma najlepsze kolumny ...:)

Gość passer

(Konto usunięte)

Ja też mam najlepsze.

Co prawda jestem "na ścieżce zmian" ale po zmianie też będę miał najlepsze. :)

Nieprawda! - najlepsze ma ŁUKASIQ... Tylko ich w końcu chyba nie kupił i jakoś się już nie pojawia...

Podobno kupił i ponieważ tak bardzo są najlepsze, że teraz nie chce się "zadawać" z resztą.

Podobno kupił i ponieważ tak bardzo są najlepsze, że teraz nie chce się "zadawać" z resztą.

A to przepraszam - może doznania muzyczne go tak pochłonęły, że zapomniał o Bożym świecie :-)

I tak już od kilku miesięcy ...

Może łukasik kupił i postąpił zgodnie ze złotą zasadą audiofila ? - Kupiłeś sprzęt ? Wyrzuć gazety hifi (lub lepiej: oddaj innym poszukującym) i zacznij słuchać muzyki !

;)

Wystarczy 8700 zł :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na tabliczce znamionowej jest napisane że obsługuje kolumny od 6 do 16 omów...WTF? To taki żart czy serio? Ktoś wie o co tu chodzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość cybant

(Konto usunięte)

Na tabliczce znamionowej jest napisane że obsługuje kolumny od 6 do 16 omów...WTF? To taki żart czy serio? Ktoś wie o co tu chodzi?

Pierwsze pytanie , co stary Marton ma wspólnego z nowym?

Drugie pytanie , czy faktycznie wzmacniacz za takie pieniądze nie nadaje się do niskich impedancji?

Jak to nie wiesz??? Najlepszych na świecie! Najlepsi Recenzenci zawsze mają w systemie najlepsze kolumny!

Piano

Grasz w kulki normalnie)

pozdr.

Drugie pytanie , czy faktycznie wzmacniacz za takie pieniądze nie nadaje się do niskich impedancji?

Zakres 6-16 ohm to miały stare lampowce z przed 50 lat. Od tranzystora, którego jedyną zaletą jest lepsza kontrola basu wymaga się właśnie stabilnej pracy przy obciążeniach bliskich zawarcia. standardem jest obsługa przez najmocniejsze trany zakresu 1-4 ohm bo wiele drogich konstrukcji ma taką realną imepdancję.

Ciekawe jak wypada realne porównanie Marotna z Gmką za 27kzł.

Czy już Panowie ustaliliście jakiej klasy kondensatory są zastosowane w najnowszej konstrukcji firmy widmo z Łodzi?

Odpada, Szymek ma tylko piwo z Biedronki:)

Za to z najwyższej półki, świeże i nie otwierane, dasz radę dosięgnąć :)

Odpowiadam na pytanie pierwsze..............na pewno ten sam konstruktor.

Odpowiadam na pytanie drugie.........faktycznie się nie nadaje,bo przy zejściu do dwóch omów się wyłącza(czytaj dostaje zadyszki)

ps.takie piniendze-tzn ponad 100000 pln.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.