Skocz do zawartości
IGNORED

Czy zamiast na HDMI na Komponent bedzie gorzej?

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

temat może banalny ale mam problem bo wiadomo HDMI to najlepsza opcja i nigdy nie korzystałem z Komponent. Po zakupie projektora mam problem z podłączeniem. Nie wnikając w szczegóły musze w dwóch urządzeniach (tuner sat Ipbox 9900 i player sieciowy Popcorn A200) albo zakupić splitter HDMI albo podłączyć rónolegle po HDMI (na ampli i dalej proj) i Komponent (bezpośrednio do TV). I teraz do rzeczy (pomijamy audio bo ograniczeń po komponent jestem świadomy) - czy prawdą jest ze Komponent Video (wersja YPbPr) obsłuży prawidłowo max. 1080i natomiast 1080p już nie? Czy zatem dobrze rozumuje ze jeśli chodzi o przesył między tunerem Sat a Tv po Komponent i HDMI będzie identyczny (co za tym idzie jakość obrazu) i można tak bez straty jakości podłączyć natomiast w pocornie do 1080p powinienem zastosować splitter HDMI wyłącznie? Nie chce iść na żadne kompromisy i musze mieć max. jakość obrazu na jaką pozwala mi dany sprzęt

pozdrawiam

Będzie gorzej. Próbowałem. Zresztą nic dziwnego component jest analogowy a HDMI cyfrowy.

zgadza się - jestem po testach, nieznacznie ale jest gorzej niestety, dla mnie odpada :(, Zamówiłem rozdzielacz hdmi (1in/2aut) - mam nadzieje że nie będzie żadnych strat na jakości bo się załamie :)

Będzie gorzej. Próbowałem. Zresztą nic dziwnego component jest analogowy a HDMI cyfrowy.

Poza tym po HDMI pójdzie 1080p (w przypadku specyfikacji 2.0 nawet 4K), a po component max 1080i.

Poza tym po HDMI pójdzie 1080p (w przypadku specyfikacji 2.0 nawet 4K), a po component max 1080i.

to już nawet nie o to chodzi że max 1080i - testowałem m.i. na sygnale z NC+ i pomimo tej samej rożdziałki jednak na HDMI obraz lepszy! Jednak co cyfra to cyfra :)

Przy jakości sygnału z dekodera sat, component może być wystarczający, oczywiście przy zastosowaniu dobrego ekranowanego przewodu.

U mnie dekoder NC+ (turbo n) + starsza plazma dobrze to działa, ale to pewnie też zależy od jakości wyjścia w dekoderze, na LCD'ku pewnie jest inaczej...

W takiej sytuacji najepszy będzie matrix HDMI 4x2, polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy jakości sygnału z dekodera sat, component może być wystarczający, oczywiście przy zastosowaniu dobrego ekranowanego przewodu.

U mnie dekoder NC+ (turbo n) + starsza plazma dobrze to działa, ale to pewnie też zależy od jakości wyjścia w dekoderze, na LCD'ku pewnie jest inaczej...

W takiej sytuacji najepszy będzie matrix HDMI 4x2, polecam

Ukryta Zawartość

Jaja sobie robisz? Rozdzielić sygnał HDMI za 150 Euro? Ja rozumiem że jesteś nowy na forum i że chcesz sobie nabić postów ale człowieku opanuj się. Nie trzeba pisać czegoś żeby w ogóle pisać w każdym temacie z góry do dołu. Jeżeli nie masz na jakiś temat nic do powiedzenia to nie pisz.

A sprawę można załatwić czymś takim za prawie jedną dziesiątą tej ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i też taki zamówiłem (nawet taniej) w zeszłym tygodniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak zrobię testy to dam znać jak wyszły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest rozdzielacz i przełącznik jednocześnie i dlatego droższy od rozdzielacza .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest rozdzielacz i przełącznik jednocześnie i dlatego droższy od rozdzielacza .

To jest sprzęt do sklepu a nie do domu.

Ukryta Zawartość

Jaja sobie robisz? Rozdzielić sygnał HDMI za 150 Euro? Ja rozumiem że jesteś nowy na forum i że chcesz sobie nabić postów ale człowieku opanuj się. Nie trzeba pisać czegoś żeby w ogóle pisać w każdym temacie z góry do dołu. Jeżeli nie masz na jakiś temat nic do powiedzenia to nie pisz.

Ukryta Zawartość

Jak chce się mieć zgodność z HDCP to niestety trzeba płacić. Wynalazki z allegro za kilkadziesiąt złotych to wtedy wyrzucanie kasy. Prędzej czy póżniej będą problemy nie do ominięcia. Ale to uwaga natury ogólnej bo jeśli źródła u autora wątku mają wyłączalne HDCP to prosty splitter się sprawdzi. Inaczej szkoda pieniędzy.

Ukryta Zawartość

Jak chce się mieć zgodność z HDCP to niestety trzeba płacić. Wynalazki z allegro za kilkadziesiąt złotych to wtedy wyrzucanie kasy. Prędzej czy póżniej będą problemy nie do ominięcia. Ale to uwaga natury ogólnej bo jeśli źródła u autora wątku mają wyłączalne HDCP to prosty splitter się sprawdzi. Inaczej szkoda pieniędzy.

Jak chce się mieć zgodnośc HDCP to się kupuje spliter pasywny za 25 złotych tylko trzeba zachować odpowiednią kolejność włączania urządzeń.

Panowie nikt o zdrowych zmysłach nie kupi do domu splitera za 150 Euro. Nie dorabiajcie do tego jakiś filozofii. Propozycja zakupu takowego do domu była delikatnie mówiąc durnowata.

Jak chce się mieć zgodnośc HDCP to się kupuje spliter pasywny za 25 złotych tylko trzeba zachować odpowiednią kolejność włączania urządzeń.

Panowie nikt o zdrowych zmysłach nie kupi do domu splitera za 150 Euro. Nie dorabiajcie do tego jakiś filozofii. Propozycja zakupu takowego do domu była delikatnie mówiąc durnowata.

I rozumiem, że kolega zwróci kasę autorowi wątku jak kolejność włączania nic nie da bo chiński wynalazek nie będzie potrafił odpowidnio zainicjalizować handshake przy negocjacji z wieloma odbiornikami. Już kilku takich próbowało (w szczególności z box'ami do kablówek) bo to przecież musi działać, bo przecież jaka to może być filozofia. I wisieli na niebieskim bądź zaszumionym ekranie. No bo przecież sprzedawcy zapewniali: wystarczy włączać w kolejności. Całe to forum to pełne takich ekspertów z bożej łaski. Powoli dochodzę do wniosku, że szkoda czasu tutaj zaglądać.

I rozumiem, że kolega zwróci kasę autorowi wątku jak kolejność włączania nic nie da bo chiński wynalazek nie będzie potrafił odpowidnio zainicjalizować handshake przy przełączaniu między wejściami szyfrowanymi HDCP. Już kilku takich próbowało (w szczególności z box'ami do kablówek) bo to przecież musi działać, bo przecież jaka to może być filozofia. I wisieli na niebieskim bądź zaszumionym ekranie. No bo przecież sprzedawcy zapewniali: wystarczy włączać w kolejności. Całe to forum to pełne takich ekspertów z bożej łaski. Powoli dochodzę do wniosku, że szkoda czasu tutaj zaglądać.

Poczekajmy aż autor tego tematu dostanie swój spliter.

Całe to forum to pełne takich ekspertów z bożej łaski

Zwłąszcza proponowanie komuś żeby za 150 Euro podłączyć dwa kabelki do jednego wejścia.

Najciekawsze jest to że najwięcej mądrych to osoby które nie dawno się rejestrowały,szkoda że forum nie działa jak kiedyś,nowe osoby nie mogły pisać tylko mogły czytać to było bardzo rozsądne.

Poczekajmy aż autor tego tematu dostanie swój spliter.

Panowie spokojnie - spliter dziś doszedł ale nioe zdążyłem z roboty na poczta (te dranie z PP skrócili czas pracyz 20 do 18 :) jutro święto ale w środę rano idę odebrać przesyłkę robię testy i dam znać co i jak. Ze stratą kasy nie ma problemu gdyby coś nie teges bo sprzedawca nie robi zadnegoo problemu i zapewnia ze zwroty przyjmuje bez pytania. Ma 100% pozytywów, przesyłka listem raptem 4 zeta więc nie widzę problemu. Ale mam nadzieje że ten spliter się sprawdzi bo nie uśmiecha mi się wywalać 6 stów za przełącznik (prędzej zmienił bym ampli na taki z dwoma wyjściami) a projektor czeka ( i ja też:).

Czy macie jakieś uwagi jak to podłączać (uruchamiać) - tuner tv sat Ipbox z nc+ oraz player sieciowy po hdmi do ampli z ampli (Denon 2808) mam jedno wyjście i tu chce włączyć rozdzielacz - jedno na proja drugie do tv. O co chodzi z tą kolejnością podłaczania (robi się to jednorazowo mam nadzieje?)

Spliter odebrany. Jestem po testach - brak pogorszenia jakości, brak problemów przy opisanej prze zemnie powyżej konfiguracji jak i bezpośrednio z tunera sat. Spełnia moje wymogi - zostaje!. Mam nadzieje że z awaryjnością będzie OK bo spotkałem się z opinią że te tańsze splitery mają z tym kłopot, ale to może tylko pierdoły teoretyków a nie praktyków :)

pozdro 4all

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zrozumiałem że gość ma dwa ekrany i killka źródeł... o co ten ból dupy ?

Wpadam tu sporadycznie, wyłącznie w celu pomocy potrzebującym ;> Że niby po co miałbym te posty nabijać ? Są jakieś nagrody ?

W temacie hdmispliterowym mam akurat spore bezpośrednie doświadczenie, robiłem kilka większych instalacji video wielostrefowych w knajpach sportowych i niestety większość tanich urządzeń z którymi miałem do czynienia do niczego sie nie nadawała ! Szybko mi się wyjaśniło czym różnią się te sporo droższe...

Podobnie do domu też kiedyś potrzebowałem takiego matrixa, po odesłaniu trzech bubli które zwyczajnie nie działały kupiłem Lindy...

W rzeczywistości którą ja znam to Ty w tym temacie jesteś mądrzącym się teoretykiem...

Ukryta Zawartość

Zrozumiałem że gość ma dwa ekrany i killka źródeł... o co ten ból dupy ?

Wpadam tu sporadycznie, wyłącznie w celu pomocy potrzebującym ;> Że niby po co miałbym te posty nabijać ? Są jakieś nagrody ?

W temacie hdmispliterowym mam akurat spore bezpośrednie doświadczenie, robiłem kilka większych instalacji video wielostrefowych w knajpach sportowych i niestety większość tanich urządzeń z którymi miałem do czynienia do niczego sie nie nadawała ! Szybko mi się wyjaśniło czym różnią się te sporo droższe...

Podobnie do domu też kiedyś potrzebowałem takiego matrixa, po odesłaniu trzech bubli które zwyczajnie nie działały kupiłem Lindy...

W rzeczywistości którą ja znam to Ty w tym temacie jesteś mądrzącym się teoretykiem...

Wpisałeś sobie pod spodem Branża. Podejrzewam że nie możesz wpisać pod nickiem dopóki nie masz odpowiedniej ilości postów.

A co do mądrzących się teoretyków. Sam teraz napisałeś że nie zrozumiałeś o co chodzi autorowi. Może odpowiadaj na posty które zrozumiałeś a nie dopisuj się do wszystkich tematów na zakładce kino domowe z góry do dołu jak to często w twoim wypadku bywa. A najśmieszniejsze jest to że nie zrozumiałeś jak durnowata była twoja rada tylko pyszczysz obrażony. Uchowaj nas Boże przed takimi radami.

Właśnie z góry do dołu we wszystkich postach są twoje wpisy. I co ja mam o tym myśleć?

Ale matrix 4x2 też by się w tym przypadku sprawdził, i pozwolił uniknać componenta. Miało być "bez kompromisu", nikt nie mówił że ma być tanio.

To była luźna propozycja porządnego urządzenia. Zabawa w A/V na ogół nie jest tania... I jak widzisz sa różne punkty widzenia. Dla mnie durnowata jest sugestia "dobrego splittera za 25zł"

Proponuję zakończyć tą wymianę uprzejmośći w tym miejscu...

Co do mojego sposobu aktywności, nie wiem jaki widzisz problem, wpadam sporadycznie i napisze kilka postów, nie łamię tym żadnego regulaminu...

Dla mnie durnowata jest sugestia "dobrego splittera za 25zł"

Która w tym przypadku zadziałała. Może przeanalizuj sobie cały ten temat. A jak po analizie tego tematu dalej nie rozumiesz twojego błędu to pewnie go już nie zrozumiesz. Wtedy nie pozostało mi już nic innego jak życzyć ci miłego dnia.

Miałem 2 lata temu za 80 zł switch mediatecha mt 5201 wszytko pieknie auto przełączało po roku coś padło w nim i przy załączeniu sygnału ustwaiał na 720p nie ubłagalnie trza było ręcznie korygować sam nie wiem co w nim poszło i poszedł do śmieci.Osobiści już takich tanich nie kupię

Wstępnie myślę o tym ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja mam netbooka w którym mi się popsuł wyświetlacz po roku, aparat Sony w którym wyświetlacz popsuł się po półtora roku, komórkę w której wymieniali bebechy po roku, Fantec player który popsuł się po półtora roku, odtwarzacz BR który też wylądował w naprawie na gwarancji i.t.d. Długo mógłbym wymieniać. Nic nie jest takie jak było wcześniej. Ani drogie ani tanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.