Skocz do zawartości
IGNORED

Ile należy wydać pieniędzy by poczuć "jakość" winylu?

tom33

Rekomendowane odpowiedzi

Ile należy wydać pieniędzy by poczuć "jakość" winylu? Chodzi o minimalną kwotę, jaką należy wydać na gramofon, wkładkę i przedwzmacniacz? Oczywiście pytam o Wasze subiektywne odczucia z radości słuchania winylu. Na jakim zestawie słyszeliście różnicę między vinylem a cd? Wiem, że każdy ma swoje odczucia słuchowe, i dlatego pytam o Wasze zdanie :) Ciekawi mnie, jaka kwota "minimalna" (do kilku tysięcy złotych) za w/w zestaw "pobije" jakościowo odtwarzacze cd do 5000/8000zł. Wyczytałem gdzieś na tym forum, że "zabawa" w czarne krążki, to drogi "sport"... Stąd moje pytania przed przystąpieniem do startu :) Dla tych, którzy poczuli się urażeni tym tematem, duże "sorry"... Na rynku jest bardzo dużo gramofonów renomowanych firm.

Największym problemem jest dopasować całość do siebie .

Napęd , ramie , wkładka , preamp , kable . I to do wzmacniacza , kolumn , akustyki i preferencji .

Mi się udało to zrobić tanio .

2 podejścia i został tańszy gramofon - Dual 505-4 z OM20 .

Pre wykorzystane z Denona PMA2020AE . Gra to na wysokim poziomie .

Był też Technics 1210MKII z Denon DL 304MKII ale Dual choć dużo , dużo tańszy właśnie wpasował mi się lepiej i gra na satysfakcjonującym mnie poziomie .

Reszta to kwestia jakości winyli ...

Ja wydałem w sumie 800 zł na gramofon.

Technics 1710 MKII w którym początkowo był shure M44-7

a ja go wymieniłem na shur'a M44G

do tego Pre Art DJ PRE II

• Redaktorzy

Swego czasu miałem system winylowy złożony z gramofonu LP12 oczywiście z drugiej ręki i kupionej na ebay wkładki ATOC9. Całość kosztowała jakieś 2500 zł, do tego phonostage DIY za kilkaset zł. Grało to bardzo dobrze. Niestety od tego czasu ceny starych LP12 poważnie wzrosły.

Ile należy wydać pieniędzy by poczuć "jakość" winylu?

Na słuchawkach czy przez kolumny? To zasadnicza różnica. Jeśli na słuchawkach to odpada ci pre liniowe, końcówki mocy (ew. wzmacniacz zintegrowany) i kolumny. A to chyba nie jest mało. Na byle czym dalej nie poczujesz winyla. I do tego jeszcze zagadka w postaci akustyki pomieszczenia.

Że co proszę?:)

No paczta: człek się całe życie uczy!-:)

Oczywiście najtaniej będzie patefon z dobrą tubą i trochę płyt na 78 obr i sprawa załatwiona.

tańszy gramofon - Dual 505-4 z OM20

Czy orientujesz się czy były różne wersje tego Duala? Raz widzę z dopiskiem Audiophile Concept a raz bez - w 2 przypadkach to 505-4.

Ma jakieś słabe punkty do wymiany przeważnie na start (żeby mieć spokój) oprócz igły ?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Polecam gramofon Pro-Ject RPM 5.1 z wkładką Ortofon 2M blue, no i PRO-JECT TUBE BOX SE II. U mnie gra, i jestem bardzo zadowolony z brzmienia. Wyciąga z czarnego placka bardzo dużo. No i co ważne - w moim odczuciu wygrywa z większością odtwarzaczy cd.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ile należy wydać pieniędzy by poczuć "jakość" winylu? Chodzi o minimalną kwotę, jaką należy wydać na gramofon, wkładkę i przedwzmacniacz?

I odnosząc się także do fragmentu poniżej

Ciekawi mnie, jaka kwota "minimalna" (do kilku tysięcy złotych) za w/w zestaw "pobije" jakościowo odtwarzacze cd do 5000/8000zł.

Nie musi to być wcale duża kwota , w stopce " o mnie " przeczytasz na czym gram , uważam że CD / Wzmacniacz / Kolumny które posiadam jest bardzo dobrym zestawieniem.

Włączając Telefunkena _S-500 z wkładką Shure N-91-ED w Coplanda , korzystam z Preampa dla wkładek MM właśnie tego wzmacniacza , dużo vinyli brzmi bardziej angażująco jak płyty CD , to inne granie / inne wybrzmienia / inna stopa perkusyjna , która potrafi je.....nąć tak że z cd tego się nie usłyszy , choćby nawet techno jakieś zapuścił.

Tak więc , nie trzeba dużych pieniędzy by przebić często bardziej wciągającym dżwiękiem z vinyla , nośnik CD.

Czy orientujesz się czy były różne wersje tego Duala?

505-2 , 505-3 , 505-4 i obecna 505-4EU kosztująca około 4000zł .

Raz widzę z dopiskiem Audiophile Concept a raz bez - w 2 przypadkach to 505-4

Juz nie pamiętam ale któryś model nie miał tego napisu a z reszty pewnie ktoś oberwał .

Ma jakieś słabe punkty do wymiany przeważnie na start (żeby mieć spokój) oprócz igły ?

Pasek . Oryginalnego nie dostaniesz , założyłem o mniejszej średnicy .

A tak to świetna maszynka . Na końcu podnosi ramie i się wyłącza - całkowicie od prądu . Żadnych zasilaczy wtyczkowych ;)

Kable na stałe ale boję się ich ruszać tak dobrze gra . A gra z życiem - to nie jest mulący patefon .

Igłę idzie dostać w Fusic i ponoć oryginał za 250zł . Swojej nie ruszam , gra mi dobrze .

Mam wkładkę DN 165 i wygląda na fabrycznie zamontowaną a z tego co widzę to fabrycznie były DN168 . Do tej igły sa już drogie ale ponoć można stosować znamiennie .

Igła jest nakładana . 5 sekund trwa jej wymiana . Na starcie igłę warto umyć i skalibrować wkładkę według szablonu .

No Panowie, ktory pierwszy tradycyjnie zareklamuje kredensa?

Jeśli masz na myśli AD Fontesa to ja. Cieszysz się?

Autor wątku znajdzie odpowiedni wątek w tej zakładce.

Muszę przewietrzyć mój system…

PJ 5.1, wkładka 1012, pre nuda na opa604 - i powiem Ci, że w moim systemie (szczegóły w o mnie) wymiata.

Pytałeś o koszt - tor analogowy ze 4 tysie.

Zadałeś pytanie typu: ile muszę wydać kasy na samochód aby być z niego zadowolony? Jednemu wystarczy samochód za 1500 zł a dla drugiego 50 tyś będzie mało. Nie ma prostej odpowiedzi bowiem zależy to od wielu czynników nie tylko finansowych. Nikt nie poda złotej odpowiedzi. To zależy tylko od Ciebie - jak sobie pościelisz tak się wyśpisz.

- u mnie gramofon za 550, pobił zdecydowanie odtwarzacz za 350, trudno, żeby było inaczej,chociaż się tego nie spodziewałem....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Pytanie zupełnie od czapy na które nie ma odpowiedzi ja zaczynałem od 1350 zyla (pro ject rpm 1.3 genie,po drodze rpm5 ,rpm5,1 ,michell gyro ) i wydawało mi sie ze jest ok, teraz dobijam do 40000 kilo i wiem że tamto to jakies nieporozumienie było ,być może jak pójde jeszcze wyżej stwierdze to samo w odniesieniu sie do tego co teraz mam :-) i tak bez końca ,ale warto ,warto ,winyl to jest koniec drogi ,zadne pliki i cd :-)

pozdro

Gość

(Konto usunięte)

Pytanie zupełnie od czapy na które nie ma odpowiedzi ja zaczynałem od 1350 zyla (pro ject rpm 1.3 genie,po drodze rpm5 ,rpm5,1 ,michell gyro ) i wydawało mi sie ze jest ok, teraz dobijam do 40000 kilo i wiem że tamto to jakies nieporozumienie było ,być może jak pójde jeszcze wyżej stwierdze to samo w odniesieniu sie do tego co teraz mam :-) i tak bez końca ,ale warto ,warto ,winyl to jest koniec drogi ,zadne pliki i cd :-)

pozdro

To może opisz nam co takiego "łał" jest w dźwięku takiego systemu za 40000 kilo...żebyśmy mogli dążyć do takiego i zbierać kasę... :-)

Pozdrawiam

To może opisz nam co takiego "łał" jest w dźwięku takiego systemu za 40000 kilo...żebyśmy mogli dążyć do takiego i zbierać kasę... :-)

Pozdrawiam

I koniecznie wklej jakieś fotki, system za 40 000 000 na pewno wart jest co najmniej obejrzenia...

No i jeszcze pozostaje pytanie, te czterdzieści "baniek" to w jakiej walucie?

A może chodzi o massloadera i jego wagę, stąd to "kilo"...?

Who's Afraid of Music?

Gość chml

(Konto usunięte)

Na tor analogowy wystarczą imo jakieś 4 tysiące.

- Thorens z serii 3

- najtańszy Dynavector

- pre Lehmann Black Cube (innych tanich i dobrych nie znam)

Jeżeli kupisz sprawny, niezmęczony gramofon, nową wkładkę, wszystko poustawiasz tak jak w książkach piszą - się ta magia analogowa pojawi.

No Panowie, ktory pierwszy tradycyjnie zareklamuje kredensa?

A co masz uczulenie? Nie trzeba wydawać aż tyle żeby analog sprawiał przyjemność :) dlatego jak widzisz nikt w tym wątku nie reklamuje tego gramofonu.

To może opisz nam co takiego "łał" jest w dźwięku takiego systemu za 40000 kilo..

- chyba jakiś audioorgazm...?..:)

excelvinyl winylmania blog szukaj

- chyba jakiś audioorgazm...?..:)

40 000 kilo = 40 milionów, nieźle gość pojechał :)

Tak, mam uczulenie.

Na klakierów i ogarnietych obłędem wyznawców.

to nie zaglądaj tutaj, nie ma przyczyny to i nie będzie objawów :)

Nadal w modzie jest homeopatia.

Może to klucz do problemu?

Who's Afraid of Music?

40 000 kilo = 40 milionów, nieźle gość pojechał :)

A mnie się wydaje,że autor miał na myśli 40000zł.a to w końcu nie tak wiele.

Wydaje mi się,ze każdy może napisać co uważa.Na tym polega wolność słowa.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.