Skocz do zawartości
IGNORED

Kościół Katolicki - za i przeciw.

TomekL3

Rekomendowane odpowiedzi

Ha!:)

Wszystkiemu winni są "te tłumacze", psiakrew!:)

No! I jeszcze - kto im pensje daje.

A przecież nikt nie translatował i "lektorzył" Bonda i innych znakomitych historyi, jak Tomasz Beksiński. Świeć Panie itede, bo rocznica za pasem...

On by ci to dopiero przełożył...

Na pohybel, jako to rzekł Kolega - "wyciruchom".

Na początek proponuję porównanie tekstów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może trochę ochłoniecie po tym co "doniósł" onet. ;)

Nie porównałem, ponieważ nie czytałem tego z onet'u. Odniosłem się wyłącznie do wpisu Sittek'a.

Z tym zamieszczonym pod linkiem jaki podałeś Jędrusiu, absolutnie się zgadzam i podziwiam perfekcję ocen psychiki duchowieństwa, a także człowieka jako takiego, dokonanych przez papieża.

Każde słowo z tych opinii do mnie przemawia i budzi szacunek do człowieka tak wyraźnie i odważnie je wypowiadającego.

Jednocześnie nie znajduje rezonansu między tym artykułem, a cytatami podanymi przez Sittek'a.

Papież również daje do zrozumienia, że aby ludzie, nie tylko fanatyczni "wierni", uznawali kościół za święty, muszą w nim pełnić posługę ludzie święci swą wiarą i postępowaniem. Nie dostojnicy każący nazywać siebie świętymi eminencjami, swoją postawą jawnie temu przecząc.

Pozdrawiam.

Włodek.

Ukryta Zawartość

Na początek proponuję porównanie tekstów

Ukryta Zawartość

Nie może być? Papież wyliczył choroby, a nie wyłącznie same zalety hierarchów kościelnych? Coś musiałeś pochrzanić. Ogarnij się. Episkopat czyta.

Nie widzę zbyt dużej różnicy między obiema publikacjami. Znając aktywność propagandystów i mącicieli z KK pewnie już niedługo w prasie katolickiej ukaże się własna analiza wypowiedzi. Przecież kasę za coś biorą, z roboty są rozliczani więc czas się wykazać i wskazać CO TAK NAPRAWDĘ MIAŁ FRANCISZEK NA MYŚLI.

No Maju, dawaj, pośmiejemy się z twojej roli kurka na kościele.

Za komuny tacy gorliwi i oddani przytakiwacze jakoś byli nazywani.

Jak widzę ustrój nie ma znaczenia, cmokierzy zawsze się znajdą.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie sugeruj.

Swoją drogą, gdzie to Maju się zapodziało?

I inna Jachusia?

Przedziwne, na miły bóg.

Cmokierom - śliny zbrakło.

Widzę że panowie prześcigają się i pokazują swoimi wpisami swoją prawdziwą twarz, próżne wysiłki mnie do podobnego zachowania nie sprowokujecie.

Gdzie tu sprzeczność między Onet-em a wPolityce?

Czyżbym tak napisał?

Wiele tam jednak informacji których nie znajdziemy w tamtej, a przynajmniej znajdujemy rozszerzenie ważnych treści, choćby tego;

"Zaznaczył, że wymienione przez niego choroby i pokusy, dotyczą nie tylko Kurii, ale są zagrożeniem dla każdego chrześcijanina i każdej kurii, wspólnoty, zgromadzenia, parafii, ruchu kościelnego. Jednak pięknie byłoby pomyśleć o Kurii Rzymskiej, jako o małym modelu Kościoła, to znaczy jako ciele, które usiłuje codziennie i poważnie być bardziej żywym, zdrowszym, zgodnym i zjednoczonym między sobą oraz z Chrystusem."

Dobrze widzę powiedział bardziej żywym, zdrowszym.....to chyba oznacza że aż tak jak Wy sugerujecie nie jest? ;)

Ale wróćmy do początku;

"W ramach przygotowań do przedświątecznej spowiedzi zachęcił swoich współpracowników do dokonania rachunku sumienia." (i tu powinienem podać cytat od którego zacząłem, zgodnie z tym jak jest w rzeczywistości)

Panowie pewnie nie pamiętają na czym polega rachunek sumienia....proponuję sobie przypomnieć lub się zapoznać stąd łatwiej Wam będzie zrozumieć dlaczego papież wyliczał wszystkie możliwe choroby toczące nas wszystkich bez wyjątku w mniejszym lub większym stopniu również hierarchów....śmiem postawić tezę że skoro powiedział "są zagrożeniem dla każdego chrześcijanina" nie wykluczył również siebie.

Zastanawia mnie czym będziecie tłumaczyć gromkie brawa jakimi przez nich nagrodzony został na koniec wystąpienia....na pewno nie potraficie tego wytłumaczyć nie obrażając ich. ;(

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W sumie powinien dostać jakiś stołek w Vaticano ;-)

10885007_424994284319515_6291916482641379872_n.jpg?oh=da05eb5586de62678c57c4a3e54bb0a6&oe=553C2566

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Panowie pewnie nie pamiętają na czym polega rachunek sumienia....proponuję sobie przypomnieć lub się zapoznać stąd łatwiej Wam będzie zrozumieć dlaczego papież wyliczał wszystkie możliwe choroby toczące nas wszystkich bez wyjątku w mniejszym lub większym stopniu również hierarchów....śmiem postawić tezę że skoro powiedział "są zagrożeniem dla każdego chrześcijanina" nie wykluczył również siebie.

Zastanawia mnie czym będziecie tłumaczyć gromkie brawa jakimi przez nich nagrodzony został na koniec wystąpienia....na pewno nie potraficie tego wytłumaczyć nie obrażając ich. ;(

Rachunek sumienia , to pierwszy (niezbędny ) krok do wewnętrznego uzdrowienia kościoła , z czego doskonale sobie zdaje sprawę papież Franciszek , ale nie wszyscy to rozumieją !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Czyżbym tak napisał?

Wiele tam jednak informacji których nie znajdziemy w tamtej, a przynajmniej znajdujemy rozszerzenie ważnych treści, choćby tego;

Najważniejszą treścią jest to, że purpuraci są bardzo poważnie, a tak naprawdę nieuleczalnie chorzy. Gangrena.

I co to miało symbolizować? Aby tylko tyłki purpuratom poślinić? Sam sobie ochłoń, bo dostając tuż przed świętami taka petardę, i to od samego Papieża, musi zaboleć.

To nie możliwe aby sam papież pomawiał hierarchów dokładnie o to samo co ja!

Zaczynam naprawdę obawiać się o życie papieża Franciszka, ma facet jaja.

Rachunek sumienia , to pierwszy (niezbędny ) krok do wewnętrznego uzdrowienia kościoła

To rak, gangrena, tego się zwyczajnie nie leczy, to się wycina, usuwa.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Złe drzewo (złą religię) się wycina i wrzuca do ognia, na ten czas czekamy na egzekucję wyroku Bożego , który zapadł ok.2000 lat temu.

Roztropni ludzie , po owocach fałszywej religii się zorientują , że już najwyższy czas opuścić tonący statek.

W sumie powinien dostać jakiś stołek w Vaticano ;-)

10885007_424994284319515_6291916482641379872_n.jpg?oh=da05eb5586de62678c57c4a3e54bb0a6&oe=553C2566

A mówią , że komuniści nie wierzą w Boga !

Z drugiej strony Aleksander VI też nie wierzył w Boga , co bynajmniej nie przeszkadzało mu zasiąść na Tronie Piotrowym , a kk uznać go za Namiestnika Chrystusa .

Na szczęście Bóg nie pozwoli w nieskończoność z siebie kpic tym , którzy uważają siebie za spadkobierców Chrystusa!

Piotr

Zaprzeczanie oczywistym faktom to wasza specjalność.

(kurczę, jakie to proste)

Jaruzelskiemu też wytoczono proces ..............................

Strzelającym na "Wujku" też.

Może się zdziwisz, ale ja również jestem zwolennikiem dyskusji na poziomie.

Oczywiście.

"Uprzejmnie pana zapytuję, czy mogę panu strzelić w mordę?"

:)

Z tobą nie ma dyskusji, kiedy proszony jesteś o wyjaśnienie/udowodnienie czegoś co napisałeś, nie potrafisz tego zrobić i udzielasz zdawkowej, głupawej odpowiedzi.

Wiesz jak to się nazywa? Odszczekiwanie.

Ja słyszałem, że to "asertywność" teraz jest :)

Każde słowo z tych opinii do mnie przemawia i budzi szacunek do człowieka tak wyraźnie i odważnie je wypowiadającego.

Poczytaj(cie) adhortację apostolską Evangelii Gaudium; bedzieci mieli tego na kilka lat do wzdychania.

Ale nie psioczcie, jak to było jakiś czas temu tutaj, że KK zakazał wydawania błogosławieństw biednym (teraz) cywilnym kupcom/wydawcom - bo to też osobista zasuga Franciszka... :)

Nawet się z Tobą nikomu gadać się nie chce ...Nie dziwota....

Ano nie dziwota.

Rachunek sumienia , to pierwszy (niezbędny ) krok do wewnętrznego uzdrowienia kościoła , z czego doskonale sobie zdaje sprawę papież Franciszek , ale nie wszyscy to rozumieją !

Piszesz o rachunku sumienia a podajesz to na podstawie wypowiedzi ludzi którzy biją się w nie swoje piersi? (link)

Uzdrawianie kościoła to proces, na pewno nie będą nim sterować laickie media.

Zastanawia mnie czym będziecie tłumaczyć gromkie brawa jakimi przez nich nagrodzony został na koniec wystąpienia....na pewno nie potraficie tego wytłumaczyć nie obrażając ich.

Zaczynam naprawdę obawiać się o życie papieża Franciszka, ma facet jaja.

Jesteście tacy przewidywalni.... ;(

Najważniejszą treścią jest to, że purpuraci są bardzo poważnie, a tak naprawdę nieuleczalnie chorzy. Gangrena.

Ja słyszałem że papież powiedział że "mogą być zdrowsi" o tak poważnej chorobie nic nie mówił, nie słyszałem....

.....bo dostając tuż przed świętami taka petardę, i to od samego Papieża, musi zaboleć.

A kto powiedział że rachunek sumienia ma głaskać....wiedzą coś o tym ci co z niego (na poważnie) i nie tylko od święta korzystają.

Petardę...jeszcze nie ochłonąłeś? ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

(kurczę, jakie to proste)

Jak wyrośniesz z piaskownicy i przestaniesz bawić w przedszkolne przedrzeźnianie - wrócimy do rozmowy.

"Uprzejmnie pana zapytuję, czy mogę panu strzelić w mordę?"

To właśnie dowód jak poważnie podchodzić do dyskusji.

Ano nie dziwota.

Dobrze zauważyłeś. Nie dziwota. Przestajesz być uważany za poważnego partnera do poważnej rozmowy.

Dobrze zauważyłeś. Nie dziwota.

Źle mój wpis zrozumiałeś, źle interpretujesz.....nie dziwota.

Przestajesz być uważany za poważnego partnera do poważnej rozmowy.

Poważnie?

Kto tak powiedział i na jakiej podstawie? ;)

Poważnie?

Kto tak powiedział i na jakiej podstawie?

Jeśli nie potrafisz wyciągać wniosków na podstawie faktów i otaczającej rzeczywistości - masz problem. Coraz mniej dostajesz odpowiedzi do Twoich postów. Albo Dyskutanci uznali że nie warto pisać bo to strata czasu, albo wręcz zrobili to co ja kiedyś (i pewnie zrobię ponownie), mianowicie włączyli Ignora.

Wyciąganie niekompletnych wniosków to z kolei Twój problem....nie sądzisz że nie wyczerpałeś możliwych przyczyn dlaczego nie piszą?

Podałeś tylko te które ci pasują z wiadomych racji.

W narcystycznym samouwielbieniu tudzież przeświadczeniu o własnym geniuszu na pewno uważasz, że jest jeszcze trzecia przyczyna: Twoje odpowiedzi są tak celne, trafne i tak przekonujące że adwersarzy zamurowało, zostali powaleni na łopatki i teraz milczą zawstydzeni nie wiedząc co odpisać.

Żyj dalej w wieży z kości słoniowej.

Sittek wczoraj napisał zwięzłą, teściwą i najbardziej celną charakterystykę Waszej strony dysputy. Mogę się pod nią oburącz podpisać.

W narcystycznym samouwielbieniu tudzież przeświadczeniu o własnym geniuszu na pewno uważasz, że jest jeszcze trzecia przyczyna:

Błąd w rozumowaniu - to właśnie Ty odrzucając wszystkie inne oprócz tych co podałeś udowodniłeś że jesteś godzien tych określeń jakich w stosunku do mnie użyłeś.

Odrzucając tą trzecią która w Twojej głowie się zrodziła nie sądzisz że może być jeszcze dziesiątki innych?

Dees zaserwował wykład z historii pisanej na nowo przez propagandzistów wiadomej opcji.

Nie, mój drogi. Ten Twój powyższy wpis (a także wiele jemu podobnych) na podawane przeze mnie pewne fakty historyczne jest dokładnie przedszkolem. Nie mnie tutaj obwiniaj.

Jesteście chorzy z nienawiści do Kościoła i katolików. To spowodowało, że nie potraficie już postrzegać rzeczy takimi jakimi są. Tak jak pisał Vlado uprawiacie tu zwykłe kibolstwo.

Sittek tak ogłosił?

Trzymaj się tego.

Nieuprawniona nadinterpretacja rozszerzająca. Również bezzasadne nadużywanie wielkich słów. Nazywanie rzeczy (również tych starannie przez lata skrywanych i zamiatanych pod dywan) po imieniu - nie jest żadnym przejawem nienawiści. Tak może uważać wyłącznie instytucja, która przez wieki nie tolerowała żadnej krytyki pod swoim adresem.

Złe drzewo (złą religię) się wycina i wrzuca do ognia, na ten czas czekamy na egzekucję wyroku Bożego , który zapadł ok.2000 lat temu.

Nie za dużo tego czekania na końce świata i wyroki? jehowici są od tego uzależnieni jak ćpuny.

Nie wiem jak można dać sobie sieczke z mózgu zrobić:(

Wiem, że swoich przełożonych po linii służbowej macie polecenie bronić do ostatniej kropli krwi, co gorliwie wykonujesz

Bierzesz coś czy właśnie przestałeś zażywać? Bo innej przyczyny wypisywania tych bredni nie sposób znaleźć.

(se)deesik - kartofel.

argus(iulik)

Nie podałeś faktów, lecz ich interpretację.

Sam sobie wygooglaj.

One są powszechnie znane i ogólnie dostępne.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Jacchusia o końcu świata mówił Jezus , kk oraz ŚJ (w tej właśnie kolejności).......

Bobcat... pomidor.

Ech.

Mówisz jak kibol .

Ano nie dziwota.

Piszesz o rachunku sumienia a podajesz to na podstawie wypowiedzi ludzi którzy biją się w nie swoje piersi? (link)

Uzdrawianie kościoła to proces, na pewno nie będą nim sterować laickie media.

Jesteście tacy przewidywalni.... ;(

Ja słyszałem że papież powiedział że "mogą być zdrowsi" o tak poważnej chorobie nic nie mówił, nie słyszałem....

A kto powiedział że rachunek sumienia ma głaskać....wiedzą coś o tym ci co z niego (na poważnie) i nie tylko od święta korzystają.

Petardę...jeszcze nie ochłonąłeś? ;)

Maju , ja również się cieszę , że polskiego Kościoła nie będzie naprawiał arcypedofil wesołowski!

Fakty. Nie dorabiaj do tego ideoligii. Mnie też wiele rzeczy nie pasuje, ale wiesz jest jak jest, matka jest tylko jedna. Jak fakty.

Znane są przypadki , że są i dwie matki!

Natomiast w Kk jest ich na pęczki ,choć fakty mówią , że Jezus Chrystus miał tylko jedną mamę !

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.