Skocz do zawartości
IGNORED

Kościół Katolicki - za i przeciw.

TomekL3

Rekomendowane odpowiedzi

Przez wieki posiadanie i czytanie PŚ we własnym zakresie było zakazane. Aby (broń Boże) nikt nie używał własnego rozumu podczas lektury

akurat w twoim przypadku zupełnie to nie grozi...

A które są prawdziwe określacie Wy na podstawie instrukcji otrzymywanych z wiadomej instytucji.

Tak, prosto od Franciszka na priva

Znamienne. I jakże wymowne. Informacja sprzed chwili z gazeta.pl:

"Papież zapowiedział mianowanie 20 kardynałów. Na liście nie ma żadnego Polaka."

a co ona ci mówi?

Aż cierpnę z ciekawości :)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Słyszałem, ale nie słyszałem by ktokolwiek oprócz tej jednej osoby był o coś oskarżony lub współudział podejrzewany, jak wiesz to się tym podziel a nie twórz mitów....wiesz co to jest oszczerstwo?

Mało słyszałeś , ale jak widać nie przeszkadza to Tobie insynuować mi oszczerstwo !

z6948981Q,Jan-Pawel-II-blogoslawi-ksiedza-Marciala-Maciela-Degollado-.jpg

Jan Paweł II błogosławi księdza Marciala Maciela Degollado, założyciela Legionu Chrystusa (Fot. PLINIO LEPRI AP)

Przełożony Legionistów ojciec Alvaro Corcuera przeprasza, że krył jednego z najbardziej znanych członków zgromadzenia, który ma dziecko. Dzieciatego Thomasa Williamsa było do niedawna pełno w amerykańskiej TV, gdzie nauczał o katolickiej moralności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie to też jest novum. Ale ja wszystkiego przecież nie wiem.

" Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamiętać."

Znam historyka, który twierdzi, że holokaust jest wymysłem. Ma doktorat. Nie wiem co Tobie odpowiedzieć.

Historia wolnego człowieka nigdy nie jest pisana przez przypadek, ale przez wybór - jego wybór.

Dwight D. Eisenhower

To Ty jeszcze mało w życiu widziałeś. Ale tak to jest, kiedy ma się obsesję na jednym punkcie.

Ja słyszałem, że biskup przelał całą otrzymaną kasę na konto caritas. A Ty co słyszałeś/czytałeś? Prócz tych wpisów sfrustrowanych bywalców portali informacyjnych?

Zrobił to z potrzeby serca , czy z chęci zrehabilitowania się malwersacje swoich kolegów w kieckach ?

Ukryta Zawartość

Drugi Numerek?? Będziesz się trzymał słów nie bacząc na kontekst i ich znaczenie?

Wielu duchownych może zostać biskupem a to że pisze PŚ nie oznacza nakazu małżeństwa tylko zakaz poligamii ("mąż jednej żony") tego pewnie nie doczytałeś? ;)

Jeżeli już , to jest napisane , nadto skoro bezżeństwo księży/kapłanów nie jest obligatoryjne , a z Biblii jednoznacznie wynika , że nie jest , to czemu w kościele katolickim obowiązuje celibat ?

i cytuję :

Na Zachodzie na temat celibatu wypowiedział się już Synod w Elwirze (dzisiejsza Granada) ok. 300-303 r. W kanonie 33 możemy przeczytać:

Synod zabrania stanowczo, aby biskupi, kapłani i diakoni oraz wszyscy duchowni będący w służbie ołtarza współżyli z żonami swymi i mieli dzieci. Kto by zaś to czynił, powinien być pozbawiony godności duchownej[13][7].

Zasadniczo obowiązek celibatu ugruntował Sobór Trydencki. W kanonie IX z 24 sesji soboru, z 11 listopada 1563, w dekrecie o sakramencie małżeństwa, stwierdził:

Jeśli ktoś powie, że klerycy którzy otrzymali święcenia, lub osoby które uroczyście przysięgły czystość, mogą zawierać małżeństwo [...] niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.

Sobór Trydencki określił celibat jako szlachetniejszy wybór od małżeństwa:

Jeśli ktoś mówi, że stan małżeński powinien być traktowany wyżej nad stan dziewictwa czy celibatu i że nie jest lepsze i bardziej święte pozostać w dziewictwie czy celibacie niż zawrzeć małżeństwo, niech będzie wyklęty ze społeczności wiernych

Czekam na rzeczową odpowiedź , tradycyjnie podpartą PISMEM ŚWIĘTYM !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Tak by wyglądała rozmowa z urzędnikami kk gdyby ich łganie przepuścić przez filtr zamieniający to na prawdę? ;-))))

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

insynuować mi oszczerstwo !

Na pęczki ich w twoich postach, więc nawet specjalnie nie trzeba się wczytywać, żeby znaleźć kolejne.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ja po prostu lubię wiedzieć o czym mówimy...ty sugerujesz że wiesz o jakiś milionowych przekrętach ale nic konkretnego wciąż nie podajesz. Skąd mam wiedzieć czasem nie chcesz rozmawiać o czymś co się zalęgło w Twojej głowie?

A co do przejrzystości i reformach w finansach Watykanu, nigdy nie jest tak dobrze by nie mogło być lepiej....kontroli w sprawach finansów nigdy dość zawsze może znaleźć się czarna owca wykorzystująca naiwność drugich.

Powiadasz, że mi się coś zalęgło? A może papieżowi Franciszkowi? Znamienny jest twój niepokój, i dziwi mnie, że tak jawnie występujesz przeciwko swojemu najwyższemu zwierzchnikowi - Papieżowi. A dlaczego to robisz? To już wasz problem i m.in. polskiego Episkopat. Pomimo wielkich starań nie zaciemnisz prawdy, ona już wyszła na jaw i nic na to nie poradzicie. Macie wielkiego wroga w osobie Papieża. Co za chichot historii.To dlatego został wybrany aby przynajmniej spróbować zrobić porządek w tej przestępczej organizacji, której bronisz wszelkimi sposobami.

Finanse Watykanu? Sugerujesz drobne nieścisłości? Hehe, nawet największy zbrodniarz i jego adwokat przyjmuje jakąś linie obrony.

Tylko jak ty przy tym co tu wypisujesz wyglądasz?

Piotrusiu oglądam...widzę wielką "troskę" przeciwników Kk o jego majątek....zapewne z tej racji że chętnie by się nim zaopiekowali. :)))

No bo jest czym. Jak na instytucję, która w swym głównym przesłaniu setki milionów ludzi wzywa do ubóstwa nieźle tej kasy natrzepała. Ile masz z tego?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To już było, odgrzewanie pewnie potrwa do procesu....nie podniecaj się już koledzy donieśli(odgrzali). ;)

Napisane zostało to w tak rubasznym tonie, że śmiem podejrzewać, że pewnie gdybyś tylko mógł przyjść mu z pomocą, nadstawiłbyś mu chętnie co nieco, aby tylko ulżyć mu w depresji. Wy czarni, musicie się zawsze trzymać razem?

Bobcat napisz dlaczego nie podajesz tych danych o pedofilii w USA by paul_67 dowiedział się go na terapię wysyłam....

Czyżbyś dane te zostały aż tak skutecznie zafałszowywane, że są aż tak bezpieczne? Stąd arogancja KK i takich pajaców jak ty?

Statystycznie rzecz biorąc na naszym forum jest mnóstwo mądrych i porządnych ludzi, jednakże wśród nich jest tylko kilku zagorzałych fanów pedofili w sutannach. Kilka promili to faktycznie niewiele. W granicach błędu statystycznego.

Może nie wierzysz ale to są oficjalne dane Watykańskie podane w ub. roku.

Oficjalne dane podawane przez Kościół katolicki dotyczące w szczególności pedofilii czy transparentności finansów, a w szczególności przez rzeczników Episkopatu, KAI, Watykanu, czy innych speców od propagandy, nie muszą mieć cokolwiek wspólnego z prawdą.

Od stycznia 2015 roku do grona zawodów zobowiązanych do posiadania kas fiskalnych dziwnym trafem znowu nie dołączyli przedstawiciele kościoła katolickiego. Jak można to w bardzo prosty sposób zinterpretować?

Obejrzyjcie poniższy film , naprawdę warto :

Ukryta Zawartość

Piotrusiu oglądam...widzę wielką "troskę" przeciwników Kk o jego majątek....zapewne z tej racji że chętnie by się nim zaopiekowali. :)))

To tylko tyle z tego filmy zrozumiałeś, czy oglądnąłeś cały, czy raczej nie wolno ci tego robić?

Nie, ja wiem doskonale o co chodzi, po prostu rżniesz głupa :-))))))

Ukryta Zawartość

wczoraj, 19:46 Wyświetl postUżytkownik Maju dnia 04.01.2015 - 08:50 napisał "Słyszałem, ale nie słyszałem by ktokolwiek oprócz tej jednej osoby był o coś oskarżony lub współudział podejrzewany, jak wiesz to się tym podziel a nie twórz mitów....wiesz co to jest oszczerstwo?"

Mało słyszałeś , ale jak widać nie przeszkadza to Tobie insynuować mi oszczerstwo !

......ojciec Alvaro Corcuera przeprasza, że krył jednego z najbardziej znanych członków zgromadzenia, który ma dziecko.

Olaboga skandal, no tak w GW "bije się pianę" która Numerkowi świat przesłania.

To teraz napisz co jest tym strasznym przestępstwem, krycie księdza mającego dziecko czy spłodzenie dziecka....żadne z tych przewinień nie jest sądownie karalne a ty insynuowałeś że członkowie legionów z założycielem współpracowali - nieprawdaż OSZCZERCO!

Maju dnia 04.01.2015 - 11:54 napisał "Drugi Numerek?? Będziesz się trzymał słów nie bacząc na kontekst i ich znaczenie?

Wielu duchownych może zostać biskupem a to że pisze PŚ nie oznacza nakazu małżeństwa tylko zakaz poligamii ("mąż jednej żony") tego pewnie nie doczytałeś? ;)"

Jeżeli już , to jest napisane , nadto skoro bezżeństwo księży/kapłanów nie jest obligatoryjne , a z Biblii jednoznacznie wynika , że nie jest , to czemu w kościele katolickim obowiązuje celibat ?

i cytuję :

No właśnie niżej (czego nie zacytowałem) podałeś dlaczego tak w Kk tak jest (Sobór Trydencki) po co pytasz....brakuje ci pewnie potwierdzenia tego w Biblii, no to czytaj;

1 Kor 7,25-35 ( Jesteś wolny? Nie szukaj żony!)

Wystarczy? Nie? A kto to powiedział?

"....są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni. Kto może pojąć, niech pojmuje” (Mt 19,3-12).

Pojąłeś? ;)

Macie wielkiego wroga w osobie Papieża. Co za chichot historii.To dlatego został wybrany aby przynajmniej spróbować zrobić porządek w tej przestępczej organizacji, której bronisz wszelkimi sposobami.
.....jawnie występujesz przeciwko swojemu najwyższemu zwierzchnikowi - Papieżowi. A dlaczego to robisz?

"Przestępcza organizacja" wybiera na swojego "wodza" człowieka który ją pogrąży.....taka tezę może przedstawić tylko ktoś kto ma swoich rozmówców za idiotów.

Sam widzisz dlaczego "to robię"....dodatkowo insynuujesz że coś robię przeciw papieżowi - kolejne kłamstwo i manipulacja.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bobcat merytorycznie proszę....może wesprzesz Numerka, to przecież Twój wpis i "tłumaczenie" PŚ zapoczątkował dyskusję o celibacie....też tego nie pojąłeś? ;)

Wy czarni, musicie się zawsze trzymać razem?
Ile masz z tego?

Myślisz że jakikolwiek kapłan zniżyłby się do Twojego poziomu....żenujące i prymitywne.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bobcat merytorycznie proszę....może wesprzesz Numerka, to przecież Twój wpis i "tłumaczenie" PŚ zapoczątkował dyskusję o celibacie....też tego nie pojąłeś? ;)

Z PŚ jednoznacznie wynika brak wymogu celibatu. Wszystko dalej jest pokrętną ekwilibrystyką myślową, aby mimo to go uzasadnić w oparciu o PŚ. Zamiast powiedzieć wprost: "tak, zalecamy celibat z przyczyn czysto finansowych".

Myślisz że jakikolwiek kapłan zniżyłby się do Twojego poziomu....żenujące i prymitywne.

Ale do pedofilii i przekrętów to już się jak najbardziej zniżają. I kto tu jest żenujący í prymitywny?

23031970 dnia 04.01.2015 - 19:46 napisał "insynuować mi oszczerstwo !"

Na pęczki ich w twoich postach, więc nawet specjalnie nie trzeba się wczytywać, żeby znaleźć kolejne.

To się nie wczytuj !

Jacchusia Numerek podał "receptę" na jego oszczerstwa....nie rozumiesz - masz się w to co pisze nie wczytywać.... Czyżby uważał że wtedy oszczerstwa nie będzie! :))))

Himalaje hipokryzji... :(

Z PŚ jednoznacznie wynika brak wymogu celibatu. Wszystko dalej jest pokrętną ekwilibrystyką myślową, aby mimo to go uzasadnić w oparciu o PŚ. Zamiast powiedzieć wprost: "tak, zalecamy celibat z przyczyn czysto finansowych".

Ale do pedofilii i przekrętów to już się jak najbardziej zniżają. I kto tu jest żenujący í prymitywny?

"....Kto może pojąć, niech pojmuje” (Mt 19,3-12).

Widać dla Ciebie tylko takie "tłumaczenie" PŚ istnieje które można zmanipulować....nie możesz pojąć, trudno.

Napisałem kto - sittek, napisałem też dlaczego....tym wpisem też mataczysz? ;)

nowu nie dołączyli przedstawiciele kościoła katolickiego.

...a dziewczunki z zapałkami dołączyły?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kto to są dziewczunki?

I jak to się ma do przedmiotu niniejszej dyskusji?

Typowy wpis na zasadzie "nieważne czy z sensem, ważne że udało się coś odpysknąć".

Tak by wyglądała rozmowa z urzędnikami kk gdyby ich łganie przepuścić przez filtr zamieniający to na prawdę? ;-))))

Głupich nie sieją....widać że Twój prymitywizm doskonale współgra z tym co Ciebie bawi....gratuluję "odwagi" nie każdego stać na takie pokazanie swojego "wnętrza".

PS. Przy okazji zapytam, ban w Twoim oszczerczym temacie o o. T.Rydzyku to dożywotnia sprawa?

Tak boisz się że wykażę Twoje oszustwa że do zbanowania się posunąłeś?

Masz odwagę odpowiedzieć czy jak zwykle..... ;(

Statystycznie rzecz biorąc na naszym forum jest mnóstwo mądrych i porządnych ludzi, jednakże wśród nich jest tylko kilku zagorzałych fanów pedofili w sutannach. Kilka promili to faktycznie niewiele. W granicach błędu statystycznego.

Sądzę a nawet mam pewność że zwykłych chamów na forum jest po wielokroć więcej....

Maju dnia 03.01.2015 - 13:45 napisał "Bobcat napisz dlaczego nie podajesz tych danych o pedofilii w USA by paul_67 dowiedział się go na terapię wysyłam...."

Czyżbyś dane te zostały aż tak skutecznie zafałszowywane, że są aż tak bezpieczne? Stąd arogancja KK i takich pajaców jak ty?

Taki wpis to tylko wykwit tylko Twojego chamstwa czy już współpraca z Bobcatem w zakłamywaniu rzeczywistości?

Tak boisz się że wykażę Twoje oszustwa

Wykażę??? Ty coś kiedykolwiek wykazałeś? Co zdanie to ciekawostka.

Sądzę a nawet mam pewność że zwykłych chamów na forum jest po wielokroć więcej....

Może konkretnie: kogo masz na myśli?

Taki wpis to tylko wykwit tylko Twojego chamstwa czy już współpraca z Bobcatem w zakłamywaniu rzeczywistości?

Właśnie przed chwilą pisałeś o chamstwie. Siebie miałeś na myśli?

Ten wpis jest właśnie jego przykładem.

W zakłamywaniu rzeczywistości nikt nie prześcignie Maju Ciebie i Twojej kamaryli.

Masz okazję wykazać kto ma rację.

Wykażę??? Ty coś kiedykolwiek wykazałeś? Co zdanie to ciekawostka.

O sobie mówisz?

Dane o pedofilii w USA wykaż, czekam - pustego gadania dość!

Może konkretnie: kogo masz na myśli?

Zapytaj sittka kogo miał na myśli pisząc wczorajsze posty.

przedmiotu niniejszej dyskusji?

Jak najbardziej odnosi się.

Wykażę???

Do tej pory nie wykazałeś kwestii podobieństw, pamiętasz?

pustego gadania dość!

No właśnie. Dość pustej i głupawej propagandy w Twoim wykonaniu.

Zapytaj sittka kogo miał na myśli pisząc wczorajsze posty.

Nie dostrzegłem tam chamstwa. Natomiast w rozlicznych Twoich postach - owszem.

Do tej pory nie wykazałeś kwestii podobieństw, pamiętasz?

Pokazuję je w co drugim - trzecim wpisie. Niektórzy aż mają mi za złe te stałe odniesienia do poprzedniego reżimu. Skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - Twój problem. Żądanie abym wszystko tu powtarzał nie służy niczemu poza eskalacją pyskówki. Mnie w to nie wciągniesz.

Bo nie dał na tace, czy buk tak chciał..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dostrzegłem tam chamstwa. Natomiast w rozlicznych Twoich postach - owszem.

Nie dostrzegłeś że nazwałem fakty po imieniu....może dlatego że jego "propozycje" były kierowane do mnie a nie do Ciebie:

cytat;

....nadstawiłbyś mu chętnie co nieco, aby tylko ulżyć mu w depresji"

Napisałem kiedyś tak do kogokolwiek....czym więc to jest, może to wg. Ciebie to ma być dowcipne? ;(

Może dlatego że to co pisze ci pasuje i insynuujesz ciągle też tak jak on?

tylko wczorajsze cytaty;

"Ile masz z tego?...Wy czarni, musicie się zawsze trzymać razem?....arogancja KK i takich pajaców jak ty?.... wśród nich jest tylko kilku zagorzałych fanów pedofili w sutannach."

"Kultura" wypowiedzi naprawdę wysoka....czym w takim razie jest chamstwo jak nie tym?

Dość pustej i głupawej propagandy w Twoim wykonaniu.

Zaopatrz się w lustro, dostrzeżesz tam to co innym zarzucasz. ;)

Do tej pory nie wykazałeś....

Będzie jak w wielu innych sytuacjach "wykazywał" że miało miejsce coś czego nikt poza nim nie widział! ;)

Pedofilia w USA....już nie pamiętasz Bobcat?

Cytat 'Wyobrażasz sobie aktualnie biskupa z piątką dzieci a jednocześnie nie zaniedbującego innych obowiązków związanych z posługą?"

...Wasze kręgi przedstawiają ich jako wzór do naśladowania.

To masz na myśli?

"Chciałbym, żebyście byli wolni od utrapień. Człowiek bezżenny troszczy się o sprawy Pana, o to, jak by się przypodobać Panu. Ten zaś, kto wstąpił w związek małżeński, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać żonie. I doznaje rozterki. Podobnie i kobieta: niezamężna i dziewica troszczy się o sprawy Pana, o to, by była święta i ciałem, i duchem. Ta zaś, która wyszła za mąż, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać mężowi. Mówię to dla waszego pożytku, nie zaś, by zastawiać na was pułapkę; po to, byście godnie i z upodobaniem trwali przy Panu....Tak więc dobrze czyni, kto poślubia swoją dziewicę, a jeszcze lepiej ten, kto jej nie poślubia." 1Kor 7 (25-40)

....płeć kulturowa jest wyszukanym na siłę pretekstem aby nie dopuścić do zrównania kobiet z mężczyznami.

Jak proponował Lenin, Stalin...."kobiety na traktory", znamy to znamy.... :))))

Ps. Ale co to ma do przeciwdziałania przemocy nadal nie napisałeś...

Rozumiem. Chamstwo w Twoim wydaniu to "nazywanie faktów po imieniu". W nadawaniu innych nazw powszechnie znanym rzeczom i zjawiskom jesteście mistrzami. Kiedyś mistrzem była propaganda komunistyczna, która potrafiła tamten totalitarny reżim nazywać "ustrojem sprawiedliwości społecznej".

Jak proponował Lenin, Stalin...."kobiety na traktory", znamy to znamy...

Nie. Kobiety do garów i do pieluch. Służyć jaśnie panu mężowi. A jak bije i znęca się - przyjąć to z pokorą. Tak właśnie ma być. Prawda Maju?

Jaki masz cel Bobuś wraz z sittkiem i Rambusiem?

Póki co mieszacie insynuacje z pólprawdami i manipulacjami okraszając to dość prymitywnym chamstwem.

Bobcat manipulancie podałem przykłady chamskich wpisów ty tylko insynuujesz, podaj przykład mojego "chamstwa" porównamy to z którymś sittka...

Ale co to ma do przeciwdziałania przemocy nadal nie napisałeś...

Napisałem wielokrotnie. Uczepienie się akurat tych spraw jest tylko pretekstem, aby za wszelką cenę nie dopuścić do zrównania kobiet z mężczyznami. Długo jeszcze zamierzasz udawać, że tych moich wpisów nie zauważyłeś i powtarzać pytanie? Wiem, to jest jedna z metod prowadzenia dyskusji, jakich Was uczą na odprawach ideologicznych wiadomo gdzie.

Tak właśnie ma być. Prawda Maju?

Każda Twoja insynuacja musi być prawdą....choćbym nie wiem jak zaprzeczał! Ważne że sam w to uwierzyłeś lub celowo te cechy katolikom przypisujesz....a takie bezpodstawne insynuowanie a przypomnę że poprzednio takie skierowałeś bezpośrednio do mnie, to czasem nie podpada pod chamstwo?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.