Skocz do zawartości
IGNORED

MUTE w TDA1541 NOS

frobek

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od tego, że kupiłem ostatnio dla zabawy starego zepsutego Philipsa z TDA1541. Dość szybko udało sie go naprawić, więc postanowiłem co nieco go zmodyfikować. Dostał nowe zasilanie i kondensatory do TDA1541, bufor lampowy zalegający w szufladzie i ostatecznie przerobiłem go w tryb non oversampling. Generalnie dźwięk jak dla mnie supr, ale... Jak większość wie, nie działa wtedy muting i przy zmianie płyty, ścieżki itp. pojawiaja sie w głośnikach różne ciekawe dźwięki. Ponieważ temat NOSa jest stary więc moje pytanie, czy ktoś może sobie jakoś sprytnie poradził z mutingiem w trybie NOS?

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

https://www.audiostereo.pl/topic/116146-mute-w-tda1541-nos/

Kurcze, nie pamiętam teraz gdzie to widziałem i jak to konkretnie zrobione było, ale powiem tak:

Brak "zegara" --> brak problemu.

Jeśli dobrze kojarzę, to ten muting był uzyskiwany jakoś bardzo nietypowo, poprzez zamrożenie zegara na którejś kości.

Unieruchomienie zegara masterclocka, czy to zwykłą bramką logiczną, czy jeszcze prościej, tranzystorem shunt do masy ...

Ale bij mnie kulami, nie odtworzę tego z pamięci teraz, bo dość dawno temu się w to bawiłem.

A jaką tam masz kość filtra oversampling ?

Filtr - SAA7220

Spróbuje coś pokombinować z tym zegarem, zbramkuję i zobaczę co się będzie działo. Zwieranie do masy jakoś mi się nie widzi :)

Własnie o takie rozwiazanie mi chodzi, żeby zrobić to tuż przed TDA tak żeby nie popsuć tego co daje nos. Pokombinuję coś z tymi sygnałami.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Nowe kostki mają wyciszanie jeżeli sygnał na linii data jest równy zero przez ileś cykli zegarowych. Taki układ można zbudować w oparciu o generator watchdog i bramkę and, trzeba tylko odszukać taki z w miarę krótkim czasem cyklu (DS1232)i być pewnym, ze rzeczywiście linia data w tym czasie nie ma jakiś śmieci.

Nowe kostki mają wyciszanie jeżeli sygnał na linii data jest równy zero przez ileś cykli zegarowych.

Tak, tylko że mi chodzi o TDA1541 z 1985 roku :)

Gość traxman

(Konto usunięte)

Tak, tylko że mi chodzi o TDA1541 z 1985 roku :)

Taki układ można zbudować w oparciu o generator watchdog i bramkę and, trzeba tylko odszukać taki z w miarę krótkim czasem cyklu (DS1232)i być pewnym, ze rzeczywiście linia data w tym czasie nie ma jakiś śmieci.

masz tam na pewno fabryczne klucze zwierajace sygnal do masy przy wyjsciach - Mute. Podłacz je i po klopocie. W niczym one nie przeszkadzają. A jezeli uwazasz ze tak zastap je malym przekaźnikiem tak aby zwieraly sygnal do masy. Niezaleznie co nawyczyniasz z saa itd. te klucze beda dzialac.

masz tam na pewno fabryczne klucze zwierajace sygnal do masy przy wyjsciach - Mute. Podłacz je i po klopocie. W niczym one nie przeszkadzają.

No właśnie tranzystorów nie mam, bo zamontowałem bufor lampowy :), ale przekaźnik na wyjściu lamp mam.

Wolałbym coś jednak pokombinować z sygnałami przed TDA.

to jest właśnie sposób na włączenie MUTE i zniwelowanie trzasków przy zmianie utworów/pauzie. Niestety dzwięk robi się kiszka. Ja gram z trzaskami.

Rzeczywiście?

Pytam bo miałem ochotę zrobić NOS w moim Philipsie 960 ale zostawiłem jak jest. Dorobiłem jedynie wyjście cyfrowe 110 Ohm.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

NOSa zrobić warto, bo moim zdaniem gra ładniej. Tym bardziej, że jest to operacja odwracalna i zawsze można cofnąć.Czy to jest lepiej nie chcę oceniać, dla mnie ładniej.

Co do trzasków, zrobię dzisiaj po południu taki układzik na 74HCT02, na każdej linii danych szeregowo 2 bramki NOR, jedna jako bufor druga bramkująca. Sygnał bramkujacy do MUTE i zobaczę co się będzie działo.

zastanawiam się jak obecność MUTE lub nie przy modyfikacji NOS może wpływać na dźwięk

ten MUTE jest w domenie cyfrowej, więc czy wpływa na data bity ? jitter ?, clock ?

niech mnie ktoś mnie oświeci

(gram na Marantzu CD94MK2 jest NOS i są lampy)

ja wywaliłem filtr (SAA7220) w swoim Dacu Nic nie puka, nie stuka ani nie trzeszczy. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zastanawiam się jak obecność MUTE lub nie przy modyfikacji NOS może wpływać na dźwięk

ten MUTE jest w domenie cyfrowej, więc czy wpływa na data bity ? jitter ?, clock ?

niech mnie ktoś mnie oświeci

(gram na Marantzu CD94MK2 jest NOS i są lampy)

Ja tam sie nie znam, p[rzecież wiesz.

Ale jak pr1nce był u mnie to kable cyfrowe słyszał :). Coś musi byc znaczy na rzeczy z tym mutem.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• 2 lata później...

Temat stary jak diabli, ale właśnie nad taka modyfikacją się teraz zmóżdżam ja. Skąd dokładnie są sterowane te zwierające sygnały do masy tranzystory? Bo ze schematu - o ile go dobrze czytam - wnioskuję, że ten układ działa tylko przy włączaniu/wyłączaniu zasilania. Nawet przebieg sygnału w tym punkcie pokazany w serwisówce dotyczy właśnie takich stanów - włączenie/wyłączenie zasilania. Czy faktycznie mute działa również przy zmianach ścieżek, czyli ma gdzieś sterowanie z części cyfrowej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.