Skocz do zawartości
IGNORED

Najtańszy sposób na przedsionek hi-endu :)

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Watek jest o najtanszym sposobie na hiend, a ta kolumna w zakresie srednicy tam wlasnie jest.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Hajendu przeciez nie mozna sprecyzowac, tak samo jak definicji bogactwa. ;) Takze widzisz skad dojezdzam, 25 maja zobaczysz mam nadzieje wyrazniej, a najwyrazniej na jesieni.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Hajendu przeciez nie mozna sprecyzowac

niby nie - ale nie popadajmy w skrajnosci

srednica - moze i byla by ladna ale to troche za malo. albo jest pelne pasmo albo go nie ma. balans tonalny to podstawa. potem dopiero sa inne duperele

Jesli sluchales pelnopasmowcow w udanych konstrukcjach to wiesz ze potrafia wiele, w wielu przypadkow sa bardziej muzykalne niz podzial na dwa czy trzy przetworniki. Scena jest zawsze niemal lepsza.

Wdarlo sie pare bledow stylistycznych, i oczywiscie szerokopasmowcow, a nie pelnopasmowcow. Tak to jest, jak sie na chybkiego pisza jedna reka, a druga wprowadza dane w pracy. ;)

Jesli sluchales pelnopasmowcow w udanych konstrukcjach to wiesz ze potrafia wiele, w wielu przypadkow sa bardziej muzykalne niz podzial na dwa czy trzy przetworniki. Scena jest zawsze niemal lepsza.

Wdarlo sie pare bledow stylistycznych, i oczywiscie szerokopasmowcow, a nie pelnopasmowcow. Tak to jest, jak sie na chybkiego pisza jedna reka, a druga wprowadza dane w pracy. ;)

Podpowiem tylko, że polskie znaki wprowadzamy wciskając Alt+ a, c, e, l, n, o, s, x, z

A cóż takiego ma nastąpić 25 maja?

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Watek jest o najtanszym sposobie na hiend, a ta kolumna w zakresie srednicy tam wlasnie jest.
To jeszcze po parze od dolnego i górnego zakresu i będzie hiend

iambr

Na klawiaturze UK. Uzywam angielskich slow.

Takze uszczypliwosc nietrafiona.

Scena jest zawsze niemal lepsza.

w nosie mam scene jesli nie ma basu. slyszalem wiele zestawow za doslownie psie pieniadze z ladnym balansem tonalnym (bez sybilantow albo innych tego typu bledow) i graly duzo przyjemniej niz hajendowe srednice z przestrzenia.

A czy ja powiedzialem ze tam nie ma basu?! Dodajac aktywny sub, masz problem niskich jego czestotliwosci z glowy. Zreszta to tylko jeden z wariantow. ;)

A czy ja powiedzialem ze tam nie ma basu?! Dodajac aktywny sub, masz problem niskich jego czestotliwosci z glowy. Zreszta to tylko jeden z wariantow. ;)

Innem jest przerobienie tych głośniczków na słuchawki ;)

Dawid nie polecaj takich skwarków bo ktoś się naczyta i jeszcze zamówi a wątpię czy po złożeniu będzie je mógł odesłać.

iambr

Na klawiaturze UK. Uzywam angielskich slow.

Takze uszczypliwosc nietrafiona.

A widzisz ja mam klawiaturę NO ale nie zapominam przełączyć na PL!!!

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

A widzisz ja mam klawiaturę NO ale nie zapominam przełączyć na PL!!!

Ja w pracy nie mam takich mozliwosci. Dalej drazysz..ehh. Nie widze potrzeby uzywac PL znakow skoro i tak glownie pisze po GB.

Mi wystarczy ze polskosc wyrazam noszac koszulki np. redisbad.pl i nie glosujac na WSI.

Kolumny tu zostaja, bo szukamy najtaniej hajendu. ;) Zreszta na tym kanale, jest wiecej ciekawych konstrukcji ktore chcialbym posluchac.

A może jakieś "szerzej" grające aktywne hi-endy? :)

nowatorskie Genelec 8351A (subiektywnie brzydkie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

P1060445-508x381.jpg

polskie Sveda Audio:

cytak458gasx.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Bardzo jestem ciekaw jak te nowatorskie głośniki brzmią.

Cena jest zaporowa. High-End pełną gębą ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bardzo jestem ciekaw jak te nowatorskie głośniki brzmią.

Cena jest zaporowa. High-End pełną gębą ;-)

Może jeszcze tam stoją i czekają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Gdybym był z Warszawy to bym się skusił na odsłuch ...

Czy ktoś z kolegów był na tej prezentacji ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No właśnie, a góry posłuchamy w innym pokoju, a dołu u kolegi - i git!

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• 4 miesiące później...

Najtańszym sposobem na high-end jest powiększenie przestrzeni pokoju odsłuchowego.

Takie rozpompowanie pokoju do rozstawu ścian co najmniej 9m daje nam swobodę do jakichś 50 Hz (przy przec. prędkości rozchodzenia się czoła fali = 340m/s {zależnie od temperatury, wilgotności, nasycenia słuchaczami}) u dołu.

Proszę się nie śmiać - poważnie tak myślę, ale tak właściwie czym jest High-end ?

Czy rzeczywiście jest potrzebny, czy nie jest to przypadkiem słowo-wytrych od marketingowców Harman-Kardona ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Najtańszym sposobem na high-end jest powiększenie przestrzeni pokoju odsłuchowego.

Takie rozpompowanie pokoju do rozstawu ścian co najmniej 9m daje nam swobodę do jakichś 50 Hz (przy przec. prędkości rozchodzenia się czoła fali = 340m/s {zależnie od temperatury, wilgotności, nasycenia słuchaczami}) u dołu.

Proszę się nie śmiać - poważnie tak myślę, ale tak właściwie czym jest High-end ?

Czy rzeczywiście jest potrzebny, czy nie jest to przypadkiem słowo-wytrych od marketingowców Harman-Kardona ?

To znow sprawa dyskusyjna: jesli ktos mieszka w ciasnej kawalerce to lepiej mu wydac powiedzmy 50 tys na sprzet niz 200 tys na wieksze mieszkanie ;)

To znow sprawa dyskusyjna: jesli ktos mieszka w ciasnej kawalerce to lepiej mu wydac powiedzmy 50 tys na sprzet niz 200 tys na wieksze mieszkanie ;)

Lub ułamek tego co na sprzęt na adaptację pokoju odsłuchowego.

Watek jest o najtanszym sposobie na hiend

A dokładniej " najtanszy-sposob-na-przedsionek-hi-endu ", więc należałoby określić górną poprzeczkę cenową

dla zwrotu "najtańszy", a także doprecyzować co oznacza zwrot "przedsionek", bo bez tego ani rusz !

Po wielu nieudanych eksperymentach, kupowaniu "okazyjnie" na Allegro i równie "okazyjnym" sprzedawaniu kolejnych komponentów zdecydowałem się w końcu na eksperyment z monitorami studyjnymi. Nie bez obaw - przestrzegano, że warunkach domowych będzie "sucho", zbyt klinicznie, zbyt analitycznie itp. Nie od razu się udało - parę modeli istotnie potwierdzało stereotypy.

Aż stał się cud!...

Cud ma na imię Focal Alpha 65 i kosztuje śmieszne 2200 zł za parę (śmieszne, bo kupujemy za to głośniki z przetwornikami klasy co najmniej linii Chorus, a tego coś na kształt dwóch par monobloków w bi-ampingu, do tego idealnie "dostrojonych" do przetworników przez świetne zaplecze konstrukcyjne fabryki). Połączyłem je zwykłymi kablami mikrofonowymi XLR za 30 zł para :) z Cambridge Audio SM6 w funkcji preampa. No i to właśnie ten cud!

Nagle poczułem się jak ten "podmiot liryczny" recenzji opisujących efekt "zdjęcia koca", zatopienia się w morzu dźwięków, poczucia rozsadzającej ściany głębi itp. Nie przesadzam, "trójwymiarowość" dorównywała tej z Heglem i Audio Physicami za razem 10.000! A mówimy o budżecie pięciokrotnie niższym!

No bardziej serio - AŻ TAKICH cudów za 2000 nie ma, to nie jest ideał i te głośniki nie są bez wad. Tytułowy hi-end to taka trochę prowokacja, ale jeśli miarą hi-endu jest zbliżenie się do brzmienia "w naturze" (bo przecież poprawianie go na siłę też byłoby już sztuczne, a nierzadko to właśnie robią udziwnione konstrukcje z prawdziwego hi-endu), to te Focale są na dobrej drodze. Średnica mogłaby być jeszcze trochę lepsza, bas jest na miejscu i nieźle kontrolowany, ale nie "daje w klatę" (o ile ktoś to lubi i tego potrzebuje). Niemniej efekt w stosunku do ceny jest porażający!... Dawno nie doświadczyłem we własnym domu poczucia niemal fizycznej obecności muzyków. (A każde wrażenie odsłuchowe porównuję do doświadczeń "na żywo"). Zacząłem wreszcie w pełni zauważać czysto "techniczne" różnice w nagraniach płyt, pogłosy, także błędy, różnice w barwie szumu. Doceniłem "gęste" pliki (dotąd niespecjalnie widząc różnicę między nimi i starym poczciwym CD/PCM). Taki dźwięk pamiętam z Audio Showów, wizyt u nadzianych znajomych dopiero od cen rzędu kilkanaście tys. zł.

To było przedmiotem dyskusji do momentu wparowania do wątku paru typów, którzy stwierdzili że monitory studyjne nie nadają się do słuchania muzyki a ci co twierdzą inaczej są w błędzie. ;)

Dobre sobie :

Jako głos nr #217 w tej dyskusji ktoś tak napisał:

na hifi kawalki nie zyskują dodatkowych instrumentów a wokaliści nie spiewaja innych słów [...]

zwykła podjarka tym że realizator rozstawił instrumenty w panoramie dodał pogłosu[...]

pozniej ludzie sie podniecaja że słyszą po której stronie mikrofonu stał wokalista jak spiewał i miał wiecej reverbu

bo ktoś inny napisał tak :

Wszystko się zgadza tyle, że na dobrym sprzęcie te wrażenia się potęgują[...]

Ode mnie :

falowe jest frapujące, jest więcej pulsacji, bujania , rozdzielenia tego na czynniki składowe, itede.

Jeśli nie zaciekawia - nie intryguje, to nie warto w ogóle się angażować pieniężnie a czasowo tym bardziej ani podważać sens działalności konstruktorów.

PS.

Myślałem, że to wstępniak hajendowy czy jak tam zwą to zjawisko a tu taki nihilista. Zdarza się, że Edith Piaf, która śpiewała przed epoką stereo, również gości u mnie, ale normalnie to jednak inna muza.

PPS.

Oczekiwałem wysublimowanego poczucia gustu , odrobiny humoru ale takie podsumowanie cytowane na początku to gruba przesada :)

Niby że cała ta zabawa wiernym przekazem nic nam nie daje ?

Czasami jednak słowa z tła udaje się wreszcie usłyszeć, czasami słychać, że to co gra to jest instrument.

Co do tego jakie stereo to już niech się radiowcy wypowiedzą

( Czy A-B czy X-Y czy M-S czyli różne odmiany ciśnieniowo- gradientowe jako rodzaje łapania akustyki pomieszczenia z tam grającymi )

Pozdrawiam współforumowiczów, bo wątek ciekawy - wracam do 9. strony postów.

Narka !

jesli ktos mieszka w ciasnej kawalerce to lepiej mu wydac powiedzmy 50 tys na sprzet niz 200 tys na wieksze mieszkanie ;)

Z tym pomieszczeniem- było to oczywiście prowokacyjne wejście w temat trudnych kompromisów życiowych.

Inny jest bas impulsowy a inny swobodny.

Też muszę się z tym pogodzić, a kwotami mnie zadziwiłeś. Rodzina mnie by złoiła, gdybym tyle wydał. Mieszkamy w normalnej kamienicy.

Wystarczy mniej byle rozsądnie.

Zestawienie czegoś, co sobie by nie przeszkadzało nawzajem jest trudne.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

To moje slowa i oczywiscie troche przegiete. Audiofile w oczach muzykow i realizatorow studyjnych sa po prostu zabawni :) hifi ma malo wspolnego z profesjonalnym podejsciem do muzyki. To takie krzywe zwierciadlo

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.