Skocz do zawartości
IGNORED

Klasa D TPA3118/ TPA3116

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś kupiłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1-20170316_141814.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yogilla

Witam

Jadę na kostkach takich jak na zdjęciu - ( TPA3118 )

Panowie czy da się cokolwiek zmienić w tym układzie by wysokie tony były mniej agresywne ???

Na niskich poziomach dźwięku wysokie są ok ale jak da się głośno to sypie piachem jak z tuby Altusa ?

Dodam że kondensator wejściowy wymieniłem na mkse 1,5 uF 100V oraz wywaliłem diodę na zasilaniu plus - po prostu zwarłem ją

Układ zasilam napięciem 13V i na kablu zasilającym tuż przed zaciskami mam 2x4700 uF

Pozdrawiam grupę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ziemowit Porębski

Z moich doświadczeń wynika, że w tych chińskich wzmacniaczach klasy D na start trzeba wymienić cewki w filtrze na jakiegoś uznanego producenta jak Wurth, Sagami, Coilcraft itp. To pomaga zawsze. Na Twojej płytce nie widzę tez kondensatorów filtrujących na wyjściu :(, chyba że to te maleńkie SMD. Jeżeli tak, to koniecznie w ich miejsce trzeba dać jakieś przyzwoite polipropylenowe Wimy czy Kemeta.

Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

frobek dzięki za radę - więc tak: 

Na schemacie przy głośniku mamy 6 kondensatorów i dwa rezystory - wywaliłem wszystko i dałem 2 x Wima 1uF 63V - dźwięk  poprawił się bardzo i jak na moje potrzeby już mam wystarczająco dobry !!!

---

ALE

--- Czy C od 42 do 44 (220 nF ceramiki ) gdy dam foliowe to czy to jeszcze poprawi dźwięk ??? 

Pozdrawiam grupę i frobek'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to pomoże, to trudno wyrokować. Na pewno nie zaszkodzi dać tam polipropylenowe na możliwie krótkich nóżkach. Nie mniej koszt kondensatorów jest tak mały, że zawsze warto spróbować, nawet żeby się samemu przekonać.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

23 hours ago, Ziemowit Porębski said:

Panowie czy da się cokolwiek zmienić w tym układzie by wysokie tony były mniej agresywne ???

Bywają płytki z dużo większymi indukcjami na filtrach wyjściowych (33 zamiast 10uH). Niektórzy twierdzą, że Chińczyk wsadził co miał, jak się okazuje nie koniecznie. Niższe odcięcie może pomóc. Dodatkowo warto wsadzić cewki na słuszny prąd. Jak się taka nasyci  na większych głośnościach też może zacząć syczeć. Sam mam takie płytki tymczasowo w systemie aktywnym. Wsadziłem ja na midwoofera, bo na górze było nie za bardzo, ale jeszcze z nią nic nie kombinowałem. A jak u ciebie wygląda kwestia wyłączania wzmacniacza? Też masz taki huk w głośnikach?

• 2 tygodnie później...

januss73 - u mnie włącza i wyłącza się się bez trzasków.

-- 

Z moich obserwacji amperomierza na zasilaczu wynika że na jedną płytkę tę zrównolegloną trzeba dać minimum 2x4700uF plus 1uF MKSE.

i dalej aby mieć fajne wysokie tony to trzeba zrobić filtry na końcu zgodnie z notą aplikacyjną na kondensatorach foliowych !!! oryginał jest na ceramikach - wszystkie 6 ceramików jest do wywalenia !!! napisałem wyżej że dałem dwa kondensatory mkse 1uF  -- to rozwiązanie też gra źle choć lepiej od oryginału !!! Trzeba zrobić zgodnie z notą tak jak na schemacie powyżej czyli 6 kondensatorów i 2 rezystory - i teraz to gra tak jak powinno !!! naprawdę warto to zrobić - różnica ogromna - wysokie to nic nie szeleszczą ? 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Ziemowit Porębski
  • 2 miesiące później...

Polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yogilla
W dniu 22.06.2019 o 09:35, porlick napisał:

To do suba? Ma filtr? Może daj jakiś link.

np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
On 3/25/2019 at 7:48 AM, frobek said:

Z moich doświadczeń wynika, że w tych chińskich wzmacniaczach klasy D na start trzeba wymienić cewki w filtrze na jakiegoś uznanego producenta jak Wurth, Sagami, Coilcraft itp. To pomaga zawsze. Na Twojej płytce nie widzę tez kondensatorów filtrujących na wyjściu :(, chyba że to te maleńkie SMD. Jeżeli tak, to koniecznie w ich miejsce trzeba dać jakieś przyzwoite polipropylenowe Wimy czy Kemeta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam taki amp na tpa3116 - grający z Polk Audio S15. Zasilacz 20V laptopowy - przy 24V się grzał już trochę, a mocy jakoś nie wiele więcej. Wymieniłem kondesatory na górze na jakieś JAMICON (z allegro) + dołożyłem z dołu jakieś ~4700 mF (chińskie - pewnie podróby). 
Ktoś się orientuje gdzie mogę zakupić teraz lepsze cewki (Wurth, Sagami, Coilcraft ...) i jakie wartości tych cewek ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baszek

Cewki kupisz w Farnellu, a co do ich wartości to zgodnie z notą aplikacyjną są to cewki 10uH

Edytowane przez grze_sio

Cewka będzie trochę przewymiarowana, ale... przecież w niczym to nie szkodzi :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• 1 miesiąc później...

Chcę uprzejmie poprosić o teoretyczne uzasadnienie (jeśli to jest prawda), że poniższy układ (drugie zdjęcie) z dwoma TPA3116 i wzmacniaczem operacyjnym będzię miał przewagę (w jakości dźwięku) nad układem z jednym TPA3116 i bez wzmacniacza operacyjnego (pierwsze zdjęcie). Mam obecnie wersję z jednym TPA3116 i jestem zaskoczony jakością dźwięku. Jak to będzie z dwoma TPA3116 i WO?

spacer.pngspacer.png

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

czy wymiana tanich cewek na jakieś lepsze jak poweż może mieć wpływ na wysokie tony? 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

• 2 tygodnie później...

Przyszła płytka dwoma TPA3116 i WO, podmiana 1:1 i okaże się za jakiś czas, czy zabrzmi lepiej w stosunku do wersji z jednym TPA i bez WO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Panowie małe pytanko jak bardzo grzeją się te płytki na TPA3116 2x50w lub 1x100w. Wpadła mi do głowy reaktywacja nieużywanych kolumn na monitory aktywne . Pojemność obudowy ok 10litrów. Czy sam  ruch powietrza z basreflexa wystarczyłby do odprowadzenia ciepła. Wydaje mi się, że powinno dać radę, skoro te wzmacniacze siedzą w np sonosach  w mniejszych obudowach. Zasilacz dałbym raczej zewnętrzny. 

Powiem tak- na szybko zrobiony wzmacniacz stereo na 2ch plytkach po 1xTPA 3118 mono z Ali (takie niebieskie, ok 4x5cm, max 60W przy 3ohm i 24V zasilania), zasilane z zasilacza 17,5 V i glosnikach 4 ohm praktycznie się nie grzeją. Nie wymagają radiatorów (fabrycznie ich nie miały założonych).

Samej płytki jak widze już nie ma w ofercie, ale jest niewiele drożej w obudowie -

Ukryta Zawartość

spacer.png

Ukryta Zawartość

Nie kupuj tego, zobacz na YT jak facet o mało nie dostał kondensatorami z tego wzmacniacza w twarz, mowa o tych w zasilaczu. Ja kupiłem taką dziadykę z BT i jednym scalakiem i po wyrzuceniu elektrolitów w torze audio gra to bardzo przyjemnie. (na samym starcie wejścia)

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

30 minut temu, zakrzesiu napisał:

To najpierw poczytam.

Nie uruchamiałem jeszcze płytki z dwoma scalakami i WO, używam póki co wersji z jednym scalakiem i bez WO - gra to wyjątkowo dobrze w wersji fabrycznej. Zasilam 12V, kondensatory w sekcji zasilania są na 35V. Facet z YT miał pecha, pierwsze wersje płytek miały kondensatory na 25V i on chyba takie napięcie zapodał. W każdym razie płytka (albo komplet z obudową) wart moim zdaniem tych pieniędzy, a może i większych. Duża przejrzystość, pokaże co potrafi (albo nie potrafi) dac lub inne źródło.

Edytowane przez (nie)przecietniak

• Pokaż nowe odpowiedzi