Skocz do zawartości
IGNORED

sztuczne światło - LED jakość

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

Pozostaje kwestia jakości światła. Można to zaobserwować to w miejscu gdzie się dużo pracuje. Na przykład nad stolikiem we warsztacie. Osobiście wolę trochę ciemniej i starodawniej, a widzę lepiej niżbym miał jakąś jasną świetlówkę, a i tak jakoś dziwnie przy niej widać, gówno widać właściwie, a po oczach daje.

i tu preferuje halogeny pod postacia małych zarowek 220V w wiekszym komplecie czy w ostatecznosci reflektorków jako bardziej kłopotliwych .To juz tylko ok 20% oszczednosci ale ładne swiatło.

to w koncu sa tez zarówki wolframowe tyle ze z wieksza temperatura pracy wlókna a wiec z wieksza iloscia swiatła i cieplejsze.

ja w mieszkaniu praktycznie całym mam halogeny kierunkowe bardzo lubię takie oświetlenie, obecnie żarnikowe , ale sukcesywnie będę wymieniał na dobre ledy ale tam gdzie święcę najwięcej czyli kuchnia i pokoje.

Focal + Naim

Ja nie będę płacił pieniędzy producentom żarówek, bo lecą w czu czu. Zmowy, nieprawdziwe parametry. Wolę przepłacać za prąd. Mam w szufladach nieużywane świetlówki i ledy. Używając ich czuję dyskomfort. Jak coś powoduje dyskomfort, to na pewno jest szkodliwe.

może miałeś słabe ledy ,

tu np zaskoczenie ikea podaje cri 87 a wychodzi 93

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam posiadam taką ale 1000lm , mnie mile zaskoczyła jakość światła

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Też mam taką Ledare z IKjEI. Ale 7W chyba. Faktycznie jest najlepsza z tych co miałem i tania. To tej właśnie używam korytarzu :) Zgodnie z tą charakterystyką wrażliwości oka nie widzę jak się węgiel pali na czerwono, wiśniowo, a jak wygasa na karmazynowo to już zupełnie tego nie widzę. Niebieskiego nie widzę, a fioletowego to nie znam nawet ze snów. Tak tak! Słyszysz też w zakresie od 200Hz do 2kHz. Reszta jest zbędna. Nie wiesz?

Proponuję merytoryczną dyskusję o dobrych źródłach światła LED ,

rynek led jest bogaty w różne ciekawe lampy led, zalew nieznanych producentów i brandowanych lamp jest ogromy, większość jest robiona pewnie w tych samych fabrykach, ogólnie bogactwo jest wyboru jest spore, jakość różna jak i cena, i losowość jakości w obrębie jednej marki duża, tak więc poszukuję dobrych led aby nie zamęczyć oczu i mieć przyjemne światło komfortowe dla funkcjonowania ,

na wstępie nie dyskryminuje chińskich produktów ponieważ rynek oświetlenia led jest nie przewidywalny, są naprawdę dobre z którymi się spotkałem oraz słabe markowe drogie,

przykład całkiem miłe zaskoczenie halogen gu10 za 19pln w obi led 5W cob 350lm , daje równe świało bez efektu stroboskopu o miłej barwie wg producenta 2800-3000 i faktycznie tak jest ra w okolicy 80, w tej cenie jest ok

osram gu10 ledstar 7W 2700K 390lm koszt w obi 45 - barwa przesunięta dla mnie w 3000k i delikatny mały stroboskop, w tej cenie dyskryminacja,

kupiłem na próbę dwa różne modele led gu10 w ikea 400lm wiadomo chinole (nie ma tych lamp na www dziwne), jeden model z metalowym radiatorem ma fatalny efekt stroboskopowy(już wycofali) , druga lampa cała biała obecnie sprzedawana tylko ta, świeci ok, barwa niby 2700k ale dla mnie minimalne przesunięcie w 3000k bez stroboskopu płynne miłe mocne światło, koszt obu po 30pln , tę białą na 6 ledach polecam jest ok, tę z radiatorem nie dajcie się nabrać są na allegro po 19pln! nie warto!

kupiłem też w ikea 16W zamiennik 100w duża bańka i tu zaskoczenie, bardzo ładne miłe światło 2700k bez efektu stroboskopu wg producenta ra>87 a to sporo! i faktycznie widać że kolory nie są wyprane są soczyste- koszt 49pln polecam

tak więc markowe produkty np osramu potrafią być kiepskie a tanie chińskie zaskoczyć na plus, oczywiście nie mówię o wszystkich chinolach ,

dala ciekawości

Ukryta Zawartość

wiadomo to jest tylko jakiś pomiar ale jak widać ledy ikea są bardzo uczciwie trzymające parametry światła,

obecnie szukam dobrych led które mają ra na poziomie 90 aby zastąpić mocno używane zwykłe źródła żarnikowe , czyli jest to wysoka półka jakościowa , mało jest producentów którzy oferują takie rozwiązania,

np philips seria master obecnie ma tylko 2 sztukidla ra w okolicy 90, koszt halogenu około 350lm 130-150pln , troszkę sporo,

osoby też kojarzące temat znają firmę cree, ich diody są uznawane za jedne z lepszych ale mało jest ich produktów gotowych u nas na rynku w postaci samych lamp,

firma ceniona na rynku jarzeniowych lamp sylvania też ma w swojej ofercie ledy , ale ciężko dostępna i droga ,

zaciekawiły mnie też takie ledy osramowe seria pro

Ukryta Zawartość

można kupić je za 60pln , liczyłem to przy moim wykorzystaniu w pokoju po roku się zwrócą.

czy ktoś ma doświadczenie z innymi produktami led wartymi zainteresowania które dają bardzo dobre światło nie mają stroboskopu?

stroboskop to brak CCD czyli przetwornicy. Bede kupowac te LEDy niedlugo, to dam znac. Wahalem sie jeszce nad Verbatim 52040 (CRI=95!), ale 1) cena 2) slaba dostepnosc w PL, no i sa troche dlugawe. Jest jeszcze SORAA, ale trzeba z USA ciagnac i tez drogo.

Generalnie latwiej dostac ledy z dobrym CRI na gwint E27 niz GU10 (a ja w domu mam glownie GU10), niestety. IKEA jak ktoś zauwazył, robi dobre E27ki.

Też mam taką Ledare z IKjEI. Ale 7W chyba. Faktycznie jest najlepsza z tych co miałem i tania. To tej właśnie używam korytarzu :) Zgodnie z tą charakterystyką wrażliwości oka nie widzę jak się węgiel pali na czerwono, wiśniowo, a jak wygasa na karmazynowo to już zupełnie tego nie widzę. Niebieskiego nie widzę, a fioletowego to nie znam nawet ze snów. Tak tak! Słyszysz też w zakresie od 200Hz do 2kHz. Reszta jest zbędna. Nie wiesz?

to wspolczuje sluchu, marnujesz swoj czas na tym forum ;)

do 3400Hz to jest ludzki glos, a slyszec w tym wieku powinienes do jakichs 15kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Tiaaaaa.....

No poważny spór akademicki mamy ;)

Ale oczami zwykłego śmiertelnika, żarówki to jednak margines życia, nie sens. Ja np. zostałbym przy zwykłych żarówkach, ale miałem dość robienia ze mnie łosia. Jakość zwykłych żarówek to horror był, wkręcone w żyrandol (jak jeszcze miałem) padały po miesiącu, dwóch, a w skrajnych wypadkach po dwóch trzech tygodniach. A nie daj bosze przesunąć lampkę która miała ciepłą żarówkę jeszcze - natychmiastowy zgon żarówki gwarantowany. Czas pracy 1000 godzin z 1905 roku ? Wolne żarty, 100 godzin to był dobry wynik !!! W XXI wieku !!!

Ja miałem dość tego Bejrutu żarówkowego, człowiek nie znał ani dnia ani godziny - wczoraj zajrzałem, a mam jeszcze z 20 różnych zwykłych żarówek z różnymi gwintami i kształtami - żeby w niedzielę nagle nie zostać skazany na świeczkę, albo kurs do marketu, taki zapas musiał być.

Później świetlówki - ktoś kto w Brukseli urzędnikom dał potężną łapówę w sumie jednak tyle nie zarobił na ile liczył - weszły LED. Wracając do świetlówek - barwa świecenia nie do przyjęcia, energooszczędne ? Może i tak, ale najdłużej świeciła mi przywieziona z Niemiec - 5 lat. Te kupowane nad Wisłą wytrzymywały od 2-3 miesięcy do roku. A i tak tam gdzie czytam zostały zwykłe żarówki. A i ekonomiczne są wtedy gdy są rzadko włączane i długo świecą...

Ciekawostka, ekolodzy chyba dostali też swoją działkę, bo jakoś nie było awantur o tony rtęci...

A i ktoś pisał iż są dobre na klatkę i dla psa - lubię psy, także veto, a co do klatki, miały i mają małą liczbę włączeń (czy jak to się tam fachowo to nazywa) także padały by na klatce jak muchy (światło tam włącza albo czujnik ruchu, albo zegar i jest masa krótkich cykli)

No i obecnie LED, nie idealne, może i nadal gorsze światło od żarówki tradycyjnej, ale już można dobrać takie iż nie mamy w pokoju prosektorium, bądź plaży na Hawajach.

Ale dla mnie - wreszcie normalność. Kupuję, wkręcam i zapominam. Czyli tak jak powinno być. Naciskam i się świeci, naciskam i gaśnie, bez niespodzianek

Aleluja i chwalmy pana ;P

a dla ateistów:

jupi, jakością dogoniliśmy 1905 rok

:) można tak to ująć, niby najnowsza technologia a jakość światła dopiero dogania żarnikowe źródła,

a tak poważnie diody emitujące światło miały też długą drogę ewolucji , pierwsza dioda można powiedzieć została wynaleziona w 20 latach poprzedniego wieku

dopiero ostanie lata przyniosły wyraźne przyśpieszenie jakości generowanego światła w zastosowaniach oświetleń pomieszczeń, wiadomo potrzeba ich zastosowania,

Verbatim 52040 (CRI=95!)

faktycznie ciekawa lampa ,

najciekawsze że tacy producenci mogą zrobić dobre światło bez rodowodu robienia świateł przez 100lat :)

wniosek dobre diody dobre zasilanie i budowa , dlatego tak obecnie bogaty jest rynek led,

choć dalej jakość światła kosztuje to konkurencja jest większa

Focal + Naim

Kurczę, nie wiem gdzie i jakie ludzie kupują świetlówki kompaktowe, moje (w pokojach) chodzą już niemal 10 lat. Jak pamiętam, Osramy i Philipsy (z Piły chyba). W przedpokoju, kuchni i łazience nadal zwykłe żarówki.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ten cały rynek ewuluuje w zastraszającym tempie. Akurat mam z tym stycznosc na codzien, bo pracuje przy tym. Kiedys sensowna żarówka LED kosztowała min 100zł i to była taka sobie. Barwa światla, rozproszenie tragedia. A dzis... Zarowka renomowanego producenta na gwint E27 kosztuje ok 50-100zł i świeci naprawde przyjemnie. Chinski odpowiednik 20zł z gwarnacja na 2 lata. Ostatnio kupilem taka w sklepiku pod nosem i doznałem szoku jak to podłączyłem. Jasnosc, barwa rozproszenia na bardzo wysokim poziomie i to za jedyne 22zł. Pobor ok 10W, a swieci jak ok 80W.

?👈

:) można tak to ująć, niby najnowsza technologia a jakość światła dopiero dogania żarnikowe źródła,

a tak poważnie diody emitujące światło miały też długą drogę ewolucji , pierwsza dioda można powiedzieć została wynaleziona w 20 latach poprzedniego wieku

dopiero ostanie lata przyniosły wyraźne przyśpieszenie jakości generowanego światła w zastosowaniach oświetleń pomieszczeń, wiadomo potrzeba ich zastosowania,

Verbatim 52040 (CRI=95!)

faktycznie ciekawa lampa ,

najciekawsze że tacy producenci mogą zrobić dobre światło bez rodowodu robienia świateł przez 100lat :)

wniosek dobre diody dobre zasilanie i budowa , dlatego tak obecnie bogaty jest rynek led,

choć dalej jakość światła kosztuje to konkurencja jest większa

Verbatim to spółka należąca do Mitsubishi, a to "trochę" zmienia ich możliwości.

Poza tym, dobrego CRI nie osiąga się tylko poprzez samą diodę, a dorzucone odpowiednie filtry do niej. Dlatego, mimo że możesz kupić garść diodek Cree, nie osiągniesz z tego własnym sumptem pożądanego efektu.

Nie wiem jak te profesjonalne Osramy, które niebawem kupię, ale dotąd wszystkie źródła LED z CRI w okolicach 80, świeciły "nie tak". Np ostatnio kupiłem w tym samym sklepie co Ty, na diodach 5630 i cały czas czuć jakąś sztuczność tego oświetlenia w porównaniu do moich ulubionych halogenków, które też przekłamują, ale tak fantastycznie, że wszystko jest takie przyjemne w odbiorze, skąpane w słońcu wręcz.

Btw to w firmie L. można wziąć żarówkę na odsłuch w domu? ;) To się porobiło...hehe

--

Dobry temat, też bawię się w poszukiwanie dobrych żarówek:)

Przez moje ręce przeleciało sporo ledowych, niestety jakość światła rozczarowywała. Nie wiem ile trzeba by dać za żarówkę 3 - 7W, która naprawdę dobrze oddaje barwy, uważam, że 100zł za taką żarówkę to grupa przesada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A i tak nie ma pewności jakiego sortu ledy tam naprawdę siedzą. Od jakiegoś czasu praktykuję zakup tanich żarówek i podmianę w nich led na takie wyższego sortu. Do kuchni i łazienki oświetlenie zrobiłem sam, opieram się o ledy cree XP-G i XM-L. Jak do tej pory to najlepsze ledy jakie miałem, a patrząc na barwy potraw można pomylić ze światłem halogenowym:) i tak już świeci to 2 lata. Należy też wspomnieć, że przy wyborze ledów warto zwrócić uwagę na odcień, np. w ledach cree mamy 16 odcieni w każdej temp barwowej.

p4pb7325837.jpg

Ukryta Zawartość

Jesli sam potrafisz to zmajstrowac, to punkt dla Ciebie, bo rzeczywiscie same diodki drogie nie sa. Moze zajmiesz sie produkcja na mala skale dla forumowiczow ;) a powaznie - masz moze jakies fotki gdzie swieci halogen a obok taki self-made-led ? zazwyczaj ledy sa w takim pojedynku zielonkawe :(

--

Verbatim to spółka należąca do Mitsubishi, a to "trochę" zmienia ich możliwości.

Poza tym, dobrego CRI nie osiąga się tylko poprzez samą diodę, a dorzucone odpowiednie filtry do niej. Dlatego, mimo że możesz kupić garść diodek Cree, nie osiągniesz z tego własnym sumptem pożądanego efektu.

Nie wiem jak te profesjonalne Osramy, które niebawem kupię, ale dotąd wszystkie źródła LED z CRI w okolicach 80, świeciły "nie tak". Np ostatnio kupiłem w tym samym sklepie co Ty, na diodach 5630 i cały czas czuć jakąś sztuczność tego oświetlenia w porównaniu do moich ulubionych halogenków, które też przekłamują, ale tak fantastycznie, że wszystko jest takie przyjemne w odbiorze, skąpane w słońcu wręcz.

Btw to w firmie L. można wziąć żarówkę na odsłuch w domu? ;) To się porobiło...hehe

Verbatim to spółka należąca do Mitsubishi faktycznie troszkę daje to inne światło na możliwości :) czy Mitsubishi produkuje swoje diody led?

W firmie L jak się umówisz to możesz pewnie kupić 2-3 sztuki żeby porównać i ewentualnie zwrócić :) ja będę jechał do nich bo mam w okolicy sprawy, więc obejrzę te ledy osramowe pro z CRI 90 czyli 927 i 930.

Jesli sam potrafisz to zmajstrowac, to punkt dla Ciebie, bo rzeczywiscie same diodki drogie nie sa. Moze zajmiesz sie produkcja na mala skale dla forumowiczow ;) a powaznie - masz moze jakies fotki gdzie swieci halogen a obok taki self-made-led ? zazwyczaj ledy sa w takim pojedynku zielonkawe :(

z takim porównaniem barwy światła jest ciężko robiąc zdjęcie , aparat może źle dobrać punkt bieli i efekt będzie kosmiczny, oczywiście odda pewną różnicę ,

mam kolegę który ma spektofotometr i ostatnio oświetlaliśmy kartkę papieru jarzeniówką , żarówką i ledem, i faktycznie widma pokrywały się z charakterami takich źródeł ale nie mierzyliśmy dokładnie widma,

co do diod cree często są też wykorzystywane w akwarystyce słodkowodnej jak i słonowodnej, w obu przypadkach w dużym powodzeniem ale lampy gotowe np 50W w diodach cree zaczynają kosztować grubo ponad tysiąc :) można też samemu zrobić listwę z kilkoma diodami ,

osobiście widziałem diody cree w gotowych produktach właśnie tego typu ale nie miałem żeby pobawić się i potestować w typowo domowym zastosowaniu

Dobry temat, też bawię się w poszukiwanie dobrych żarówek:)

Przez moje ręce przeleciało sporo ledowych, niestety jakość światła rozczarowywała. Nie wiem ile trzeba by dać za żarówkę 3 - 7W, która naprawdę dobrze oddaje barwy, uważam, że 100zł za taką żarówkę to grupa przesada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A i tak nie ma pewności jakiego sortu ledy tam naprawdę siedzą. Od jakiegoś czasu praktykuję zakup tanich żarówek i podmianę w nich led na takie wyższego sortu. Do kuchni i łazienki oświetlenie zrobiłem sam, opieram się o ledy cree XP-G i XM-L. Jak do tej pory to najlepsze ledy jakie miałem, a patrząc na barwy potraw można pomylić ze światłem halogenowym:) i tak już świeci to 2 lata. Należy też wspomnieć, że przy wyborze ledów warto zwrócić uwagę na odcień, np. w ledach cree mamy 16 odcieni w każdej temp barwowej.

Ukryta Zawartość

ceny jak widać dla CRI-90 nie są małe ale też ciężko na rynku wyszukać niższych które realnie będą taki poziom trzymały,

philips seria master koszt ponad 100pln za sztukę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

U nas w mieście w Castoramie zmienili oświetlenie na LED Philipsa, koszt bardzo duży, chyba ponad milion. Na moje oko jest przyjemnie, milej tam się przebywa. Kolega który tam pracuje mówi że jest duży problem z cieniami i doświetleniem półek. Jeździ wózkiem widłowym, także przypuszczam że jest to spory problem i niebezpieczeństwo.

Skąd ja to znam :) albo za bardzo żółte, bywają też takie, które wpadają w odcień różowy, okropność. Postaram się w wolnej chwili zrobić taką fotkę kilka owoców, warzyw :) Oczywiście same diody nie są drogie za XM-L już na PCB trzeba dać ok 30zł, a jedna może oddać przy 3000mA minimum 715lm.

A ja polece zwykłe żarówki zeby nie wpadac za bardzo w korporacyjny bajzel. Biznes na świetle. Led zawsze będzie gorszy bo jest to sztucznie otrzymany odpowiednik naturalnego swiatla zarowki. Ale jesli zuzycie energii jest priorytetem to wtedy tylko led i najlepiej nie sugerowac sie marka a diodami jakie mają i ogolna konstrukcja no i niektore rodzake gwintow mozna dorwac tanio (np gu9)

chwilowy brak działalności w audio.

A ja polece zwykłe żarówki zeby nie wpadac za bardzo w korporacyjny bajzel. Biznes na świetle. Led zawsze będzie gorszy bo jest to sztucznie otrzymany odpowiednik naturalnego swiatla zarowki. Ale jesli zuzycie energii jest priorytetem to wtedy tylko led i najlepiej nie sugerowac sie marka a diodami jakie mają i ogolna konstrukcja no i niektore rodzake gwintow mozna dorwac tanio (np gu9)

Idąc tym tokiem rozumowania żarówka w porównaniu do płomienia świecy to też sztuczność. Kojącym może być fakt, że spalanie materii i dym następuje w elektrowni, więc źródło energii jest jak najbardziej naturalne :)

Może w końcu uda się zrobić naturalnego LEDa, trzymam kciuki.

Może ktoś wymyśli hi-endową żarówkę LED. Pozostałe i tak będą produkowane w założeniu że człowiek widzi jak pies i pieso-ludzie i tak będą wniebowzięci.

U nas w mieście w Castoramie zmienili oświetlenie na LED Philipsa, koszt bardzo duży, chyba ponad milion. Na moje oko jest przyjemnie, milej tam się przebywa. Kolega który tam pracuje mówi że jest duży problem z cieniami i doświetleniem półek. Jeździ wózkiem widłowym, także przypuszczam że jest to spory problem i niebezpieczeństwo.

to nie problem samego led tylko skupienia strumienia światła i jego mocy,

Skąd ja to znam :) albo za bardzo żółte, bywają też takie, które wpadają w odcień różowy, okropność. Postaram się w wolnej chwili zrobić taką fotkę kilka owoców, warzyw :) Oczywiście same diody nie są drogie za XM-L już na PCB trzeba dać ok 30zł, a jedna może oddać przy 3000mA minimum 715lm.

możesz dać linka do takiej diody? z chęcią bym obejrzał ją i parametry , dzięki

gorszy pojęcie wględe led z cri 90 ma bardzo robą jakość światła nie ustępując praktycznie żarówce pod tym wględem , jednak merytorycznie odgradzając się od ekologicznie nawijanego makaronu na uszy, staramy się wyszukiwać ciekawe produkty w cenach do zaakceptowania,

Idąc tym tokiem rozumowania żarówka w porównaniu do płomienia świecy to też sztuczność. Kojącym może być fakt, że spalanie materii i dym następuje w elektrowni, więc źródło energii jest jak najbardziej naturalne :)

Może w końcu uda się zrobić naturalnego LEDa, trzymam kciuki.

Może ktoś wymyśli hi-endową żarówkę LED. Pozostałe i tak będą produkowane w założeniu że człowiek widzi jak pies i pieso-ludzie i tak będą wniebowzięci.

to prawda, myślę że może oled lub następnej generacji światło będzie takim , wyobraźcie sobie że np są całe sufity jak pomalowane farbą umitują równe światło idealnie zbieżne z widmem światła zależnym od pory dnia :)

Focal + Naim

możesz dać linka do takiej diody? z chęcią bym obejrzał ją i parametry , dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega który tam pracuje mówi że jest duży problem z cieniami i doświetleniem półek. Jeździ wózkiem widłowym, także przypuszczam że jest to spory problem i niebezpieczeństwo

No właśnie dobrze, że o tym wspomniałeś. To podstawowa i chyba największa wada ledów. U mnie w firmie też zrobiono eksperyment z podmianą lamp oświetlających halę. Wzięliśmy kilka 400 watowych i ... potęga świecenia taka, że człowiek nie był w stanie popatrzeć prosto w światło z bliska, efekt porównywalny do patrzenia na łuk przy spawaniu. Niestety w szafy , czy w regały trzeba było iść z latarką. W domu podobnie, cienie rysują się ostrzej od światła żarowego. Nie wiem , ale daleka droga jeszcze dla ledów do uzyskania tego co daje żarówka

w słońce też nie jesteś w stanie patrzeć prosto, :)

problem leży jak pisałem w dopasowaniu strumienia kąt i moc,

Ukryta Zawartość

dzięki za linka , szkoda że u nas nie są dostępne lapmy cree gu10

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Wszystko to bardzo pięknie.

Jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o te nowe wynalazki - ot kupuję to co przyjemniej świeci, nie oglądając się specjalnie na pobór prądasa.

Tylko tak sobie czasem dumam - za ile lat to OKULIŚCI zaczną profitować na debilnym pomyśle odejścia od zwykłych żarówek?

Tylko tak sobie czasem dumam - za ile lat to OKULIŚCI zaczną profitować na debilnym pomyśle odejścia od zwykłych żarówek?

... właśnie, a wszelkie badania naukowe i ich wyniki zależą od tego kto za nie zapłacił. Szkoda, że ciągle musimy eksperymentować na sobie.

dzięki za linka , szkoda że u nas nie są dostępne lapmy cree gu10

Już nawet nie chcę myśleć ile kosztowałby taka żarówka na takich ledach :)

Zrobiłem obiecane fotki :) Zdjęcia przy użyciu halogenu 35W led xp-g i xm-l. Aparat został dostosowany za każdym razem, czyli ustawiony balans bieli, dlatego kartka pomimo światła żółtego jest biała gdyby ktoś pytał:) Zdjęcia nieretuszowane halogen musiałem tylko nieco rozjaśnić, bo nie dysponuje taką mocą jak ledowe. Układ tych rzeczy się zmieniał, ale nie ma to znaczenia, ponieważ zdjęcia były robione z góry:) Pomimo niższej mocy światła halogenowego widać przewagę na jego korzyść, co było do przewidzenia:) Mimo to barwy przy ledach są nadal dobrze nasycone.

Ukryta Zawartość

post-22200-0-01490100-1418335475_thumb.jpg

post-22200-0-99493900-1418335487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko chcialem zauwazyc, ze najpierw mamy jakies oprawy / czesto zainstalowane na stale np w suficie / i znalezienie okazji na jakis dziwny gwint nie rozwiazuje tematu, bo zagadnienie jest typu: trafic cos dobrego w rozsadnej cenie do posiadanego gwintu,a nie odwrotnie.

Wszystko to bardzo pięknie.

Jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o te nowe wynalazki - ot kupuję to co przyjemniej świeci, nie oglądając się specjalnie na pobór prądasa.

sluszna uwaga. Ja o ledach pomyslalem w kontekscie nie tylko zmniejszonego poboru pradu, ale bardziej nawet mniejszego wydzielania ciepla - w moim malym pomieszczeniu jak rozswietlilbym wszystko halogenkami, do tego A klasowy wzmak...no to w lecie cieplo sie robi.

Zrobiłem obiecane fotki :) Zdjęcia przy użyciu halogenu 35W led xp-g i xm-l. Aparat został dostosowany za każdym razem, czyli ustawiony balans bieli, dlatego kartka pomimo światła żółtego jest biała gdyby ktoś pytał:) Zdjęcia nieretuszowane halogen musiałem tylko nieco rozjaśnić, bo nie dysponuje taką mocą jak ledowe. Układ tych rzeczy się zmieniał, ale nie ma to znaczenia, ponieważ zdjęcia były robione z góry:) Pomimo niższej mocy światła halogenowego widać przewagę na jego korzyść, co było do przewidzenia:) Mimo to barwy przy ledach są nadal dobrze nasycone.

Ale rozumiem, ze halogen/led xp-g/xm-l byly w danej chwili jedynymi zrodlami swiatla, a i flesz w aparacie sie nie zaswiecil? W tej chwili pracuje na monitorze z segmentu pro /nec pa271/ i dla mnie roznica w nasyceniu jest kosmiczna. Co ciekawe, przy ledach wyszly mniej odciete cienie niz przy halogenie. Troche szkoda, ze nie robiles zdjec dokladnie tej samej sceny z aparatem na statywie i zrodlem swiatla w tym samym miejscu. To by bylo bardziej miarodajne. Aczkolwiek samo nasycenie moze wynikac z innej temperatury barwowej,z metameryzmu.

--

jaka barwa ledów jest 2700K?

bo zwykłego halogenu pewnie okolice 2700K

pytam bo dla wyższych K jest inna proporcja niebieskiego do czerwonego

i faktycznie powinno się 2700 z 2700 porównywać, dodatkowo powinien być jeden punkt świetlny oraz podobna wartość lumenów

Focal + Naim

Ale rozumiem, ze halogen/led xp-g/xm-l byly w danej chwili jedynymi zrodlami swiatla, a i flesz w aparacie sie nie zaswiecil? W tej chwili pracuje na monitorze z segmentu pro /nec pa271/ i dla mnie roznica w nasyceniu jest kosmiczna. Co ciekawe, przy ledach wyszly mniej odciete cienie niz przy halogenie. Troche szkoda, ze nie robiles zdjec dokladnie tej samej sceny z aparatem na statywie i zrodlem swiatla w tym samym miejscu. To by bylo bardziej miarodajne. Aczkolwiek samo nasycenie moze wynikac z innej temperatury barwowej,z metameryzmu

Tak jedynymi źródłami światła, cieni nie ma wyraźnych przy ledach, bo nie świeci jeden w danej chwili (robi się efekt bezcieniowy) Jaki sens miałoby robienie takich zdjęć z lampą? Oczywiście, że bez :)) Ledy mają zdecydowanie wyższą temperaturę, ale nadal mniej niż 3500K. Musiałbym dysponować halogenem ok. 150W i umieścić go zaraz kolo ledów, dopiero temperatura barwowa by się zrównała bardziej.

jaka barwa ledów jest 2700K?

bo zwykłego halogenu pewnie okolice 2700K

pytam bo dla wyższych K jest inna proporcja niebieskiego do czerwonego

i faktycznie powinno się 2700 z 2700 porównywać, dodatkowo powinien być jeden punkt świetlny oraz podobna wartość lumenów

XP-G Ci nie powiem dokładnie już, ale XM-l to

kod- XMLAWT-00-0000-000LT30E6

bin T3 220-240lm/700mA

Odcień i temp - Region 7B1 3200K

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.