Skocz do zawartości
IGNORED

Dac, transport i integra cd

panzeb

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma tanich transportów CD a kolega opteron lubi robić zadymę. Byleby coś powiedzieć i komuś dokopać.

No właśnie.

Nie ma tanich transportów, jeśli ktokolwiek czyta i interesuje się tematem ten wie. Trasport + DAC to gruba kasa.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Nie ma tanich transportów CD ...

Nie ma tanich transportów, jeśli ktokolwiek czyta i interesuje się tematem

Tak - zwłaszcza jeśli CZYTA głównie Wasze posty to faktycznie może dojść to tak absudralnego wniosku. Wmawiacie ludziom że odtworzenie 30-paro letniego formatu to wyzwanie prawie jak lot na księżyc albo co gorsza - sami w to wierzycie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Audiolab oferuje nowy transport za 2 tys. Nie wiem czy to też gruba kasa? Nie wiem też - a chętnie usłyszę - czy jest coś wart brzmieniowo więcej niż dvd czy cd do 2 tys.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

ten transport nie ma nawet wyświetlacza, trochę przesadzili z minimalizmem!

Robili pewnie pod swoje przetworniki, ale rzeczywiście użyteczność tego transportu jest przez to mocno ograniczona :)

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

ten transport nie ma nawet wyświetlacza, trochę przesadzili z minimalizmem!

Bo wyswietlacz wplywa negatywnie na transport, na jitter i wogole. Dlatego nie ma. Takie rzeczy i nie wiesz?

A co mam zrobić skoro transport jest bardziej istotny od DAC ? Tylko mało kto o tym jeszcze wie ... ;-)

Napisz koteczku kiedy dopadla cie ta prawda objawiona, bo jeszcze nie dawno nie bylo widac tego typu wpisow z twojej strony.

Dla mnie to jakis dziwny belkot. Mam wrazenie ze znalazles jeszcze pewna dziure w audio w ktora mozna wepchac jakas ideologie i zrobic na tym kase. Ale pranie mozgow niestety jest trudne jak widzisz.

?👈

Objawienia doznałem szukając dla siebie transportu. Kombinowałem z PC. Próbowałem różne konfiguracje i konwertery, izolacje itd.

W końcu stworzyłem transport, który mnie zadowolił brzmieniowo. Okazało się, że tak dobrze gra, że postanowiłem go udostępnić kolegom za niewielką opłatą. Na tym nie da się zrobić kasy. A koszty się ponosi ...

W czasie testów dzięki genialnej funkcji systemu Daphile jaką jest obsługa multi DAC, odkryłem, że przetworniki zasadniczo nie różnią się od siebie. Oczywiście o ile mają nowoczesną kość na pokładzie i dobre wejście USB. I jeśli wyrównamy poziomy głośności. Porównywałem Auralic VEGA z innym przetwornikami i na moim systemie nie ma różnic. Potwierdziło to kilka osób. Związanych jak i nie związanych z audio.

Dobry sygnał z transportu sprawia, że wszystkie nowe DAC pracują podobnie. Niezależnie od sekcji analogowej, która nagle traci na znaczeniu.

Nie ma znaczenia czy DAC podłączałem za pomocą karty USB czy konwertera USB/SPDIF JarkaC z izolacją. Dźwięk zawsze był taki sam. Można powiedzieć, że na tym poziome cenowym - referencyjny. Pod warunkiem, że PC był zasilany zasilaczem liniowym.

Porównywałem też mój transport z różnymi CD podłączonymi do DAC poprzez coax. Zawsze mój transport był lepszy. Większość CD jako transport gra słabo. Choć to samo CD jako CD gra przyzwoicie.

Moje doświadczenia wykazały, że transport ma zasadnicze znaczenie dla efektu końcowego. Nie trzeba kupować DAC za ponad 10.000, wystarczy DAC za 3.000 + dobry transport i uzyskamy ten sam efekt.

A kto nie wierzy ten sam może się przekonać. Wystarczy tylko spróbować.

DAC porownywalem zmieniajac tylko źródło we wzmacniaczu. Porównanie bylo natychmiastowe gdyz te dwa DAC grały równocześnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dobry sygnał z transportu sprawia, że wszystkie nowe DAC pracują podobnie. Niezależnie od sekcji analogowej, która nagle traci na znaczeniu.

Ja przepraszam że zapytam wprost ale czy Ty otarłeś się chociaż o tematy elektroniczne na poziomie PRZYNAJMNIEJ szkoły średniej czy tylko w podstawówce o przedmiot "technika" na której uczono posługiwać się nożykiem i smarować kanapki?

A czy ty testowałeś w ten sposób DACi ???

Znów teoria kontra praktyka ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W takim razie wyjaśnij mi co transport mi pomoże jeżeli stopnień analogowy przetwornika nie daje rady poprawnie wysterować stopnia przedwzmacniacza z powodu jego niskiej impedancji wejściowej?

W takim razie wyjaśnij mi co transport mi pomoże jeżeli stopnień analogowy przetwornika nie daje rady poprawnie wysterować stopnia przedwzmacniacza z powodu jego niskiej impedancji wejściowej?

możesz to wyjaśnić pomijając impedancję?

i jakie są objawy takiego ``wysterowania`` ?

możesz to wyjaśnić pomijając impedancję?

i jakie są objawy takiego ``wysterowania`` ?

Subiektywnie można to zwykle odebrać jako spadek dynamiki, szorstkość czy po prostu męczące brzmienie.

Subiektywnie można to zwykle odebrać jako spadek dynamiki, szorstkość czy po prostu męczące brzmienie.

nie o to mi chodziło.to co opisujesz wygląda na na żle dobrane połączenie.

może to być kabel albo,albo niedopasowanie elektryczne,impedancja nie ma tu nic do rzeczy.

w przypadku połączeń pre-power inpedancja już ma znaczenie.dla przykładu,mój pre ma impedancję wyj. 0,5 Ohm,o ile wiem tylko dwie firmy stosowały ten rząd wielkości-jedyną niedogodnością jest fakt,że regulacja głosności jest tylko w w niewielkim zakresie.

w większości aktywnych pre ,sygnał jest najpierw tłumiony a póżniej wzmacniany.więc rola stopnia analogowego żródła jest inna od tej,którą mu przypisujesz.chyba ,że miałeś na myśli regulację głośności.

...albo niedopasowanie elektryczne,impedancja nie ma tu nic do rzeczy.

w przypadku połączeń pre-power inpedancja już ma znaczenie.

Bez względu na to czy dokonujesz regulacji głośności czy nie w KAŻDYM przypadku bez żadnego wyjątku impedancja źródła i odbiornika ma znaczenie. Dodatkowo nie zmienia się ona wraz z regulacją chyba że ta jest realizowana pasywnie.

Jeśli sterujesz bezpośrednio końcówką mocy to warunki pracy dla układu wyjściowego takiego DAC-a, odtwarzacza czy czegokolwiek innego są trochę trudniejsze ze względu na impedancję wejściową końcówki która zwykle jest dużo niższa niż aktywnego przedwzmacniacza.

Za to w tym wątku można przeczytać że tylko transport ma znaczenie a część analogowa już nie... no bądźmy poważni.

Pozdr.

Czekamy na przykłady dobrych transportów z spdif/ciąć/usb w dobrej cenie. Nowe i używane

Czekamy na przykłady dobrych transportów z spdif/ciąć/usb w dobrej cenie. Nowe i używane

Oczywiście coax a nie ciąć....

Bez względu na to czy dokonujesz regulacji głośności czy nie w KAŻDYM przypadku bez żadnego wyjątku impedancja źródła i odbiornika ma znaczenie. Dodatkowo nie zmienia się ona wraz z regulacją chyba że ta jest realizowana pasywnie.

Jeśli sterujesz bezpośrednio końcówką mocy to warunki pracy dla układu wyjściowego takiego DAC-a, odtwarzacza czy czegokolwiek innego są trochę trudniejsze ze względu na impedancję wejściową końcówki która zwykle jest dużo niższa niż aktywnego przedwzmacniacza.

Za to w tym wątku można przeczytać że tylko transport ma znaczenie a część analogowa już nie... no bądźmy poważni.

W pełni się z powyższym zgadzam .

.to co opisujesz wygląda na na żle dobrane połączenie.

To jest właśnie to dopasowanie . I masz kolejne potwierdzenie dlaczego Twoja końcówka nie chce dobrze grać z DACami z regulacją głośności i musisz stosować preamp , a o czym gdzieś tam pisaliśmy .

To jest właśnie to dopasowanie . I masz kolejne potwierdzenie dlaczego Twoja końcówka nie chce dobrze grać z DACami z regulacją głośności i musisz stosować preamp , a o czym gdzieś tam pisaliśmy .

bądż łaskaw doczytać:moja końcówka gra dobrze z dac-ami,natomiast ja wolę granie z pre ponieważ,uważam że jest pełniejsze i zapewnia mi elastyczność w regulacji głośności.moim zdaniem dobrze poskładany zestaw nie traci walorów niezależnie od poziomu głośności.

kontrowersje dotyczą wcześniejszego postu kolegi,w którym stwierdził,że stopień analogowy żródła steruje pre .

opisany wyżej ``efekt koca`` czyli subiektywnie odebrany spadek rozdzielczości i dynamiki jest moim zdaniem spowodowany nadmiernym tłumieniem sygnału.może to być kabel lub rodzaj przyłącza.

kontrowersje dotyczą wcześniejszego postu kolegi,w którym stwierdził,że stopień analogowy żródła steruje pre .

bo tak w istocie jest.

Jak się chce z sukcesem łączyć końcówkę mocy z DACiem bezpośrednio to trzeba szukać końcówki z buforem na wejściu. Przy impedancji wejściowej końcówki 100kohm kocyka nie będzie. Tłumienie sygnału nie ma tu nic do rzeczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.