Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kino Denon avr-x210W + dbt-1713ud

matlog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zmienić swoje kino pioneera 917 z kodami 702 na coś lepszego.

To co potrzebuję to obsługa serwisów sieciowych spotify, łatwe odtwarzanie multimediów z NAS (muza, filmy, zdjęcia) muzyka bez potrzeby uruchamiania tv czyli łatwa obsluga z tel lub ipada. No i oczywiście żeby lepiej grał niż dotychczasowy zestaw.

amp powinien obsługiwać 2 strefy i mieć co najmniej 5 wejść hdmi. Pewnie dźwięk z br powinien iść także inaczej niż przez hdmi.

Wymyśliłem taki sprzęt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do tego kolumny

Ukryta Zawartość

Jestem zielony więc proszę o opinię czy to dobry zestaw czy może sprzęty innej firmy lub inne głośniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117123-nowe-kino-denon-avr-x210w-dbt-1713ud/

Zamiast DBT-1713 kupiłbym tańszy odtwarzacz za około 500zł (np. Panasonic bdt460) i wyższy model amplitunera np. Denon X3100 (ostatnio staniały) lub Marantz 5009. Kolumny, które wybrałeś nieźle wyglądają, ale wg mnie grają przeciętnie. Napisz jaki masz metraż i jakiej muzyki słuchasz?

Metraż pokoju to około 30 m2. Muza różnie w zależności od sluchajacego Depeche Mode, Muse trochę jazzu chilloutu.

Sprzęt wolałbym jednej firmy bo nie chciałbym mnożyć pilotów.

W czym denon 3100 jest lepszy od 2100?

Słyszałem poprzednika X2000 i X3000 i wyższy model grał lepiej w stereo. Ma wydajniejsze zasilanie i jest lepiej wyposażony. Np. X3000 i X3100 posiadają pre-out co daje możliwość rozbudowy zestawu. Jeśli chodzi o kolumny to na pewno bym wolał te Magnaty niż Yamahę. Dość fajnie grają również Melodika BL40, Dali Zensor 7. Jak masz możliwość to wybierz się na odsłuch. Przekonasz się na własne uszy co Ci pasuje. Posłuchałbym też JBL-a Studio 280. Nie słyszałem ich, ale prasa je mocno wychwala.

JBL kuszą. Muszę gdzieś podjechać i posłuchać.

Mam jeszcze pytanie (może glupie) czy jeśli kupiłbym jbl 280 i zostawił na razie tylne kody które posiadam (oczywiście później wymienię na jbl 220 z kompletu) to czy to ma sens. Czy będą razem grały?

Przeglądałem też maranza którego polecałeś i ludzie narzekają na współpracę z spotify. Podobno nie działa. Czy ktoś mógłby potwierdzić, lub zaprzeczyć.

Wiadomo idealnie by było kupić cały zestaw 5.0 . Brzmienie będzie spójne. Na pewno od razu kup fronty i centralny , a potem dokupisz tył. Sub nie musi być do kompletu. Znajomy z innego forum pisał mi jakiś czas temu, że dostał cenę koło 3,5k za zestaw Studio 280+225C+220.

Wiesz może jak maranz współpracuje z siecią. W jaki sposób można na tym sprzęcie puszczać muzę ze spotify? Z tego co widzę w necie w denonach wybiera się po prostu w aplikacji na telefonie żeby odtworzyć na amp i amplituner przejmuje odtwarzanie i sam ciągnie muze z netu. Pytam bo maranz zaczął mi się podobać maja też dobrą ofertę na komplet z blu-ray. Znalazlem też ofertę na nowego 6008 za 2800 (chyba dobra cena).

Wiesz może jak maranz współpracuje z siecią. W jaki sposób można na tym sprzęcie puszczać muzę ze spotify? Z tego co widzę w necie w denonach wybiera się po prostu w aplikacji na telefonie żeby odtworzyć na amp i amplituner przejmuje odtwarzanie i sam ciągnie muze z netu. Pytam bo maranz zaczął mi się podobać maja też dobrą ofertę na komplet z blu-ray. Znalazlem też ofertę na nowego 6008 za 2800 (chyba dobra cena).

Marantz z siecią współpracuje tak samo jak Denon bo to pod tym względem prawie identyczne klocki.

Działa to mniej więcej tak jak mówisz... najlepiej sprawdzają się tu "iUrządzenia" i system Airplay, w kontekście Androida poczytaj o "Spotify Connect"...

Marantz SR6008 to w tym momencie chyba najlepszy strzał w kategorii jakość/cena :)

Wymyśliłem taki sprzęt

Ukryta Zawartość

Jestem zielony więc proszę o opinię czy to dobry zestaw czy może sprzęty innej firmy lub inne głośniki.

Jako, że niedawno szukałem odtwarzacza do swojego amplitunera też Denona to powiem że ten model odpuściłem bo ma zaledwie jedno HDMI i nie ma wyjść analogowych.

Poza tym tylko czarny do wyboru gdyby chcieć silver to 3313 za ponad 2x większą kasę.

Zakupiłem póki co Panasonica BDT-500- jest dobrze wyposażony w wyjścia i ma dobry tor audio a mniej kosztuje.

Nie czyta jednak SACD ale tu nie mam problemu bo mam stary przyzwoity dvd sacd, który wciąż działa.

Kolejna sprawa to nadchodzące 4K myśląc przyszłościowo to chyba na ten moment Panasonic BDT-700 to może spełnić.

Pilotów mam już kilka to fakt ale widziałem jakieś fajne piloty programowalne do wszystkiego na necie więc może kiedyś sobie taki sprawię.

Na razie mi to lotto.

Ukryta Zawartość

DBT 1713 ma wyscie analogowe.

To bardziej "transport" wieloformatowy niż klasyczny blu ray. Pomyślany głownie do amplitunerów Denona.

Po co dwa wyscia HDMI ? Wszystko załatwia jednym ;>

Po co dwa wyscia HDMI ? Wszystko załatwia jednym

Po co? Po kilka rzeczy.

W BDT500 mogę wypuścić obraz i dżwięk na 2 telewizory jednocześnie lub tv i projektor lub tv i amplituner oddzielnie.

Mogę też posłać sam obraz do tv bez dźwięku i sam dźwięk do amplitunera drugim kablem bez obrazu.

Po prostu mam wybór.

Poza tym gdyby nawet ktoś nie chciał w imię lepszej jakości z tego korzystać to w przypadku tak marnych wyświetlaczy jakie obecnie serwują firmy w odtwarzaczach to można drugie wyjście hdmi wykorzystać choćby po to aby podpiąć mały lcd aby sterować odtwarzaczem kiedy chcemy słuchać muzy np z flaków lub mp3 i jednocześnie nie chcemy włączać tv ewentualnie zakłócać komuś oglądania programu tv.

Oprócz tego jest kilka opcji w kwestii wyjść stereo+ 5.1/7.1 których Denon nie ma.

No i Denon to jak wspomniaeś tylko transport więc wszystko zależy od amplitunera. Panas ma własne tryby dźwięku dedykowane poszczególnym rodzajom muzyki lub symulacje brzmienia lampowego.

Czasem fajnie mieć takie opcje zwłaszcza, że cena niższa.

Dodatkowo akurat model 1713 zmusza do zakupu czarnego zestawu a mi się czarny nie podoba choć stylistycznie jest ładny i ma nieco lepszy wyświetlacz od Panasa.

Niemniej w tej kwestii mój stary dvd-sacd w przypadku płyt muzycznych wyświetla tekstowo wykonawcę, tytuł płyty tytuł nagrania, więc żal że nowsze modele tego nie mają.

Tak czy inaczej jak dla mnie warto mieć 2x HDMi

Byłem dzisiaj posłuchać Maranza z kolumnami Deli Zensor 7 i nie wiem czy to sprawa zmęczenia, bo czułem się jakby wysokie tony chciały mi pociąć bębenki przy kawałkach metaliki. Ogólnie brakowało mi środka.

Co innego z Focalami 716. Tam dużo więcej dzieje się w środku, ale z kolei brakowało basu.

Czy to wina zmęczenia czy sprzętu?

Jutro jadę jeszcze raz posłuchać ze swoimi płytami.

Tak więc chciałem kupić denona 2100 z Yamahami 5,0 a w domu stoi Denon 5009 z Fokalami Chorus 726. budżet przekroczony ale jednak lepiej mieć lepsze stereo i potem dokupić resztę. Gra to pięknie.

Marantz,myślę że jednak w cenie 2,8 zł 6008 jest zdecydowanie najlepszy,dużo ładniejszy od piekielnie brzydkich Yamach 3 cyfrowych bo te z 4 cyframi są i ładniejsze i lepsze.

5009 też jest piękny zwłaszcza srebrny. Szkoda, ze ta stylistyka nie pasuje mi do niczego.

Miałby dla mnie sens tylko cały zestaw a to wymaga wymiany wszystkich klocków więc kasa...

W BDT500 mogę wypuścić obraz i dżwięk na 2 telewizory jednocześnie lub tv i projektor lub tv i amplituner oddzielnie.

Ale w przypadku AVR X2100 są już dwa wyjścia HDMI, więc to zbytek...

Mogę też posłać sam obraz do tv bez dźwięku i sam dźwięk do amplitunera drugim kablem bez obrazu.

j/w

Poza tym gdyby nawet ktoś nie chciał w imię lepszej jakości z tego korzystać to w przypadku tak marnych wyświetlaczy jakie obecnie serwują firmy w odtwarzaczach to można drugie wyjście hdmi wykorzystać choćby po to aby podpiąć mały lcd aby sterować odtwarzaczem kiedy chcemy słuchać muzy np z flaków lub mp3 i jednocześnie nie chcemy włączać tv ewentualnie zakłócać komuś oglądania programu tv

Akurat DBT 1713 ma duży, czytelny wyświetlacz który pokazuje wszystko co trzeba, (Czego nie można powiedzieć o Tym Panasonic'u)

A odtwarzanie plików dużo lepiej i wygodniej działa z poziomu USB amplitunera, co wspomniany (X2100) i ogromną większość amplitunerów już ma...

Oprócz tego jest kilka opcji w kwestii wyjść stereo+ 5.1/7.1 których Denon nie ma.

No i Denon to jak wspomniaeś tylko transport więc wszystko zależy od amplitunera. Panas ma własne tryby dźwięku dedykowane poszczególnym rodzajom muzyki lub symulacje brzmienia lampowego.

Czasem fajnie mieć takie opcje zwłaszcza, że cena niższa.

Dodatkowo akurat model 1713 zmusza do zakupu czarnego zestawu a mi się czarny nie podoba choć stylistycznie jest ładny i ma nieco lepszy wyświetlacz od Panasa.

Niemniej w tej kwestii mój stary dvd-sacd w przypadku płyt muzycznych wyświetla tekstowo wykonawcę, tytuł płyty tytuł nagrania, więc żal że nowsze modele tego nie mają.

Tak czy inaczej jak dla mnie warto mieć 2x HDMi

Wyjście stereo akurat ma ... cała resztą to może się przydać wyłącznie w systemach starszej generacji...

Jedno HDMI tu wszystko załatwia...

A wygoda w temacie odtwarzania właściwie wszystkich płyt, szczególnie muzyki CD/SACD jest z takim Panasem nieporównywalna...

• 3 tygodnie później...

A wygoda w temacie odtwarzania właściwie wszystkich płyt, szczególnie muzyki CD/SACD jest z takim Panasem nieporównywalna...

Jeśli amplituner ma pozostałe funkcje to OK ale ja mam 1910 który nawet 1.4 nie obsługuje więc drugie wyjście HDMI jest mi potrzebne.

Co do wygody to cóż ja mam 2 klocki i są one wygodniejsze niż 1 choćby dlatego że mogę zatrzymać BR w Panasie włączyć CD/DVD w Philipsie bez wstawania fotela aby wymienić płytę.

Gdybym miał miec 1 klocek to bym sie szarpnął na Denona 3313.

1713 jest czarny to już go dyskwalifikuje - nie wiem dlaczego nie oferują wersji premium silver.

• 2 miesiące później...

Witam

Czy warto inwestowac w nowa technologie Dolby Atmos Denon moze ktos ma jakies konkretne doswiadczenia z tym systemem ?

Przymierzam sie do kupna x4100 tylko nie wiem czy jest sens obecnie uzywam Onkyo 626.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-=SLAYER RUL3Z =-

Technologia Dolby Atmos nie jest technologią Denona. Jest to technologia firmy Dolby Lab.

Masz możliwość zamontowania głośników na suficie? W przypadku firm Denon oraz Yamaha Dolby Atmos wystepuje w wyższych modelach w przypadku Onkyo już w odpowiedniku Twojego urządzenia w modelu 636.

Technologia Dolby Atmos nie jest technologią Denona. Jest to technologia firmy Dolby Lab.

Masz możliwość zamontowania głośników na suficie? W przypadku firm Denon oraz Yamaha Dolby Atmos wystepuje w wyższych modelach w przypadku Onkyo już w odpowiedniku Twojego urządzenia w modelu 636.

Ok

Dzieki za info.

-=SLAYER RUL3Z =-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.