Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywista moc amplitunerów w trybie surround

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu producentów podaję moc kanałów w trybie surround dla wszystkich kanałów np.100w przy 6 omach ale podają że w tym trybie jest tylko jeden kanał wysterowany więc jak rozumiem przy obciążeniu wszystkich kanałów nie będzie 100w na wszystkich.

Przykładowe dane tech. amplitunera

Tryb surround(1 kanał wysterowany) moc 100w dla wszystkich przy 6 omach 1khz,THD0,7%

Max zużycie energii 280w

Moje pytanie brzmi czy można jakoś zmierzyć domowym sposobem rzeczywista moc ampka dla wszystkich kanałów bez oscyloskopu,sztucznego obciążenia i generatora sinusoidlnego bo czytałem że tak się robi pomiary mocy RMS

albo ktos się orientuję jaka moc bedzie miał ten ampek co podałem właściwości przy obciążeniu 6 i 8 omowym?

Podziel te 100W przez 5 i taka będzie rzeczywista moc 1 kanału czyli ok 20-25W dla 8 Om

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Nie do końca. Czesto w Audio są podawane dane z laboratorium- dla przykladowych 100W/1kanał po równym wysterowaniu wszystkich kanałów wychodzi 40-50W/kanał. Co ciekawe, klocki mające mniejsze "pojedyncze" wzmacniacze, czesto wypadają lepiej od tych "lepszych" :)

(np H-K)

Lepiej wychodzi dzielenie mocy zasilacza przez 5.

Podziel te 100W przez 5 i taka będzie rzeczywista moc 1 kanału czyli ok 20-25W dla 8 Om

Sie nie znasz, sie nie odzywaj. Jeszcze nie widziałem amplitunera, który by oddawał przy deklarowanej mocy 100W dla kanału tak mało jak 25W po wysterowaniu 5-ciu równocześnie. Zwykle tanie ampli oddają te ~40W/kanał, a oczko lepsze ~60W/kanał przy 5 końcówkach na raz (przy 8 ohm)

Lepiej wychodzi dzielenie mocy zasilacza przez 5.

Ta moc pobierana z gniazdka, napisana z tyłu, to też jest wyssana z palca (realnie jest znacznie większa przy max obciążeniu).

Przykład mojego amplitunera.

Moc podana przez producenta: 7 x 140W przy 8 Ohm obciążenia

Dane z pomiarów lab.

119,1W na 7 kanałów

126,4W na 5 kanałów

wynik chyba całkiem niezły

Stary już, ale jak najbardziej OK

Marantz SR9600

A tak wygląda w nim moduł z końcówkami mocy. Jak dla mnie - wygląda to imponująco. Radiator tunelowy, heat-pipes, wentylator.

kSR9600Po_wxehsss.jpg

Moje pytanie brzmi czy można jakoś zmierzyć domowym sposobem rzeczywista moc ampka dla wszystkich kanałów bez oscyloskopu,sztucznego obciążenia i generatora sinusoidlnego bo czytałem że tak się robi pomiary mocy RMS

albo ktos się orientuję jaka moc bedzie miał ten ampek co podałem właściwości przy obciążeniu 6 i 8 omowym?

Ciężko, można się posiłkować tylną tabliczką i uzyskać bardziej wiarygodne dane. Najczęściej zapis 5x 100W znaczy, że tyle amp może mieć na jednym lub dwóch wysterowanych kanałach. Przekład ze strony producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 7x 140W pokazuje, że oczywiście zapis jest prawdziwy tylko nie mówi, że tą moc osiągniemy maksymalnie na 2 wysterowanych kanałach naraz, co pokazuje poniższy pomiar. Późniejsze spadki mocy przy wysterowaniu większej liczby kanałów oczywiście są zależne od wydajności zasilacza.

max_yamaha_rx_v3900_lab04.jpg

Powyższy przykład nie jest oczywiście regułą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie to wszystko teoretyzowanie. Po pierwsze to większość mocy idzie na kanały przednie bo tam się dzieje najwięcej. Po drugie bas jest zazwyczaj jest puszczany przez subwoofer i jest to już połowa mocy akustycznej a wiec końcówki mocy w amplitunerze są mocno odciążone. Jeżeli wzmacniacz oddaje moc 30W na wszystkie pięć końcówek mocy, przy czym takie obciążenie można osiągnąć tylko w laboratorium bo w praktyce się nie zdarza, to jest to więcej niż w praktyce potrzeba.

Użytkownik Tomas73 dnia 06.02.2015 - 16:56 napisał

Sie nie znasz, sie nie odzywaj. Jeszcze nie widziałem amplitunera, który by oddawał przy deklarowanej mocy 100W dla kanału tak mało jak 25W po wysterowaniu 5-ciu równocześnie. Zwykle tanie ampli oddają te ~40W/kanał, a oczko lepsze ~60W/kanał przy 5 końcówkach na raz (przy 8 ohm)

Dobrze ze Sie znasz "znawco" he he...i dobrze ze Sie odezwałes

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Te wszystkie obliczenia mijają się z celem i są nie prawdziwe co ludzie wymyślają pytałem o to fizyka i sąsiada elektryka bez oscyloskopu,sztucznego obciążenia i generatora sinusoidalnego nie da się zmierzyć ani obliczyć mocy rzeczywistej RMS jak mi powiedział jest wzór na to P = U2 / R - 10% z oscyloskopu odczytujemy moc RMS napięcie w V i obliczamy ze wzoru dopiero

1Moja Yamaszka ma wg instrukcji:

Minimum RMS output power(0.015% THD, 20 Hz – 20 kHz, 8 )

Front: 170 W + 170 W

Center: 170 W

Surround: 170 W + 170 W

Surround back: 170 W + 170 W

Presence: 50 W + 50 W

pobór wg plakietki to 1000 W - mam całe audio wpiętę w taki tandetny miernik energi,i czasami jak to rozkręcę z aktywnymi 2 subami Jamo D7 potrafi łyknąć z sieci 2000 w bez większego problemu, współczesne sprzętny są pewnie znacznie oszczędniejsze :D

Gość Gosc

(Konto usunięte)

O moim Onkyo 905 w 2007r Audiovision pisał:

,,W testach laboratoryjnych amplituner Onkyo uzyskał bardzo pozytywne wyniki. Przy parametrach 5 x 200 W na 4 Ω i 5 x 137 W na 8 Ω znacznie zwiększa efektywność nawet słabych głośników.''

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.