Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepło grające podstawkowe do 1200-1300zł do 12m2

kabaruto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam ciepło grających podstawkowych kolumn do 12m2. Pokój w kształcie kwadratu. Napędzać je będzie Sony ES-570.

Lubię brzmienie ciepłe, miękki mięsisty bas. Nie lubie stukania jak w pudełku. Lubie jak średnica jest ocieplona oraz niezbyt natarczywa góra. Zakładałem temat jakiś czastemu i miałem kupić Tannoy m4 lecz muszą być podstawkowe. Myślę, że m2 były by dobre ale mam większy budżet, więc czekam na propozycje.

Kwota- 1200-1300 mogą być tańsze.

Mogą być bezpośrednie linki do aukcji.

Co sądzicie o tych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

proponuję zwrócić uwagę na monitory Indiana Line Tesi 260 (http://q21.pl/indiana-line-tesi-260.html), powinny być idealnym uzupełnieniem Twojego systemu.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Triangle raczej do ciepłych nie należą. Świetne do 12m byłyby Dynaudio Audience 42 lub Spendor S1. Kosztują używane troszkę więcej niż zakładasz, ale warto.

Te S1 akurat są na portalu aukcyjnym (nie moja aukcja).

proponuję zwrócić uwagę na monitory Indiana Line Tesi 260

Nie są złe, ale z tym opisem trochę żeście pojechali :-)

Eteryczność, precyzyjne obciążenie i ciepłe wypełnienie zbliża reprodukcję basu z Tesi do audiofilskiego ideału

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Indiany są niezłe, ale czy ciepłe????

triangle, jak pisano wcześniej, wręcz odwrotnie

Tannay'e Mercuty 2 lub 2,5 to świetny wybór w tej sytuacji

Dynki t o potrzebują wydajnego wzmacniacza

itd...

A ja szukam podobnych kolumn, jednak budżet musi się zmiescic w 1500-1550 ze wzmacniaczem. Te proponowane niestety są za drogie. Jak maja się w tym temacie wharfedale 10.1 lub 10.2? Te pierwsze można kupić juz za 645zl.

Nowa seria wharfedali jest dużo lepsza?

Indiany są niezłe, ale czy ciepłe????

Jak ktoś lubi podbity, sztuczny bułowaty bas ( choć przyznam, że dość przyjemny dla ucha), nie jest fanem neutralności i szczegółów na górze pasma, oraz nie śmierdzi gotówką, to te kolumny będą naprawdę dobrym rozwiązaniem. Są efektowne ( nie mylić z efektywne).

Pokój w kształcie kwadratu

To masz problem!

Nic nie zagra normalnie.

Jakieś wyjście jest - ustawić monitory z roga.

Fajnie pod Twoje preferencje zagrają Pylon Topaz Monitor - ciepło i z wypełnieniem, góra niejaskrawa, tylko czy Twój wzmacniacz da rady?

Dlaczego w kwadracie nic nie zagra?

Wiem to z praktyki.

Ustawiałem prezentację dobrze znanego mi systemu w pokoju pokazowym. System zagrał źle, w niczym nie przypominał tego, jak go do tej pory znałem. Szukałem przyczyny i po jakimś czasie zauważyłem, że to kwadrat. Miałem do wyboru inne pomieszczenie ( niekwadratowe ) i tam ustawiłem system. Było po kłopocie

Problem akustyki pomieszczeń kwadratowych wynika z nakładania się odbić fal akustycznych. Tak w skrócie.

Problem akustyki pomieszczeń kwadratowych wynika z nakładania się odbić fal akustycznych. Tak w skrócie.

Trochę to do mnie nie przemawia. Stawiałem identyczne sprzęty w pomieszczeniach o różnych wymiarach, ale nigdy nie zdobyłbym się na stwierdzenie, że w kwadracie nie zagra.

praktyki .

lekarskiej. czy prawniczej? Trolujesz!

A teraz wracamy do wątku.

Czy masz coś do powiedzenia w sprawie zamiast wycieczek osobistych?

, ale nigdy nie zdobyłbym się na stwierdzenie, że w kwadracie nie zagra.

Sprawdź, a potem się wypowiedz.
Gość rydz

(Konto usunięte)

Czy masz coś do powiedzenia w sprawie zamiast

Naucz się podstawowych zwrotów obowiązujących w tematyce audio i dopiero wróć na forum zabierając głos !

Dla kogo takie przesłanie , co to w ogóle jest za zwrot poniżej ?!

ustawić monitory z roga.

sittek

Wiesz, różne wymiary to nie to samo co kwadrat - jeden bok taki sam jak drugi.

Problem złego grania w kwadracie niestety istnieje.

I to poważny!

Naucz się podstawowych zwrotów obowiązujących w tematyce audio i dopiero wróć na forum zabierając głos !

To ja ciebie odsyłam do przedszkola - tam jest piaskownica i przechwałki typu mój samochodzik jest lepszy od twojego. Mówisz, że jesteś lepszy. Ale w czym?!!!!

Rozmowa z toba jednak uwłacza. Można się za darmo utytłać.

W teorii kwadraty są gorsze w akustyce. To chyba każdy wie.

Ale pytanie na ile problematyczne będzie pomieszczenie słuchacza?

Właśnie szukam głośniczków do sypialni, 4x4. Więc bardzo kiepsko. Tylko 1metr długości mniej niż salon (5x4), a ustawienie moich podłogowych Kefów R700 graniczy z cudem i efekt "większego" salonu jest nie do osiągnięcia. Na dodatek okna, drzwi i grzejniki łącznie z meblami robią mi "na złość".

Może ktoś podrzuci jeszcze jakieś propozycje dobrych monitorków do 1000zł mogą być używane, jednak nie dłużej niż kilka miesięcy najwyżej rok, koniecznie idealny stan. Kolumny oficjalnie mają być dla narzeczonej podłączone pod amplituner stereo.

rydz

To coś napisał to Żenada!!!

Myślę, że będziesz tego jutro żałował - jak ci rozum wróci.

Choć myślę też, że ty bez tego forum nie istniejesz - piszesz dużo.

Jakość ważniejsza od ilości. Chyba, że uważasz za Marksem, że ilość przechodzi w jakość?

Wiesz, różne wymiary to nie to samo co kwadrat - jeden bok taki sam jak drugi.

Problem złego grania w kwadracie niestety istnieje.

I to poważny!

Doskonale rozumiem, że układ i kubatura pomieszczenia mają wpływ na jakość dźwięku, ale nie tak aby coś kompletnie nie zagrało. Ideał to zawsze 1:1,14:1,39 lub 1:1,28:1,54 lub 1:1,60:2,33, a na porażkę skazane są 1:1, 1:2, 1:3 czy 2:3? :-)

Teoretycznie tak ,ale bawiłem się kiedyś w takich pomieszczeniach i przyznam, że różnice były ( pojawiały się pewne niekorzystne zjawiska akustyczne jak dudnienia, odbicia czy efekt fal stojących wynikający z długich fal akustycznych, np.z subwoofera, ale nigdy nie wydałbym wyroku, że sprzęt kompletnie nie zagrał.

Gość rydz

(Konto usunięte)

To coś napisał to Żenada!!!

To jest prawda .

Myślę, że będziesz tego jutro żałował - jak ci rozum wróci.

Niczego nie będę żałował , umysł mam światły !

bez tego forum nie istniejesz - piszesz dużo.

Jestem " wierny temu forum jak " pies " od 5 lat , i może być to dziwne , ale po żadnych innych których pełno w sieci się nie pałętam , i podtrzymuję to co napisałem .

EOT.

rydz

Teraz zasługujesz tylko na jedno:

Lepsze nic nic niż rydz.

Światły umyśle.

ale nie tak aby coś kompletnie nie zagrało

Nadal nie wierzysz, że kwadrat to akustyczna skucha?

Nadal nie wierzysz, że kwadrat to akustyczna skucha?

Pomieszczenia te też dają radę, im większa powierzchnia, tym .....jest inaczej. Ale czy od razu skucha? Bez przesady. Uważam, że umeblowanie takiego kwadratu ma dużo większe znaczenie, niż same wymiary. Przecież czasami wystarczy otworzyć okno lub drzwi od pokoju :-)

O sprzęcie audio nie wspomnę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.