Skocz do zawartości
IGNORED

Debata o in vitro

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

A skąd Twoje durne przekonanie, że każda choroba wymagająca leczenia to "wezwanie od Boga'??????????????!!!!?????

Ja nie mam takiego przekonania, ale Ty powinieneś.

A jeśli Bóg wzywa arcybiskupa Głodzia do Siebie, to żaden lekarz mu nie pomoże.

A właśnie że nie. Operacja się udała i pacjent żyje.

I pobiera 10.000 zł emerytury, czego i Tobie życzę.

Niech ktoś wytłumaczy, ja już prościej nie umiem.

Spróbuj bardziej skomplikowanie, jeśli potrafisz.
Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

A skąd Twoje durne przekonanie, że każda choroba wymagająca leczenia to "wezwanie od Boga'??????????????!!!!?????

Ja nie mam takiego przekonania, ale Ty powinieneś.

A dlaczegóż to POWINIENEM takie przekonanie mieć???

A jeśli Bóg wzywa arcybiskupa Głodzia do Siebie, to żaden lekarz mu nie pomoże.

A właśnie że nie. Operacja się udała i pacjent żyje.

Skoro żyje, to znaczy, że Bóg go nie wezwał do siebie.

Proste i logiczne.

Szkoda, że nie dla Ciebie.

Nie ma żadnego sensu ciągnąć dalej ten wątek o lekarzach, chorobach i arcybiskupie Głodziu.

Już więcej go nie poruszę, bo prowadzi do nikąd.

A dlaczegóż to POWINIENEM takie przekonanie mieć???

Z wiary w Boga. Wybierasz sobie z religii chrześcijańskiej tylko to, co Ci się podoba?

Skoro żyje, to znaczy, że Bóg go nie wezwał do siebie.

A jak złamał nogę? A jak dostał raka, zawału, wylewu, a jak zginął na pielgrzymce do Częstochowy? Tu Boga nie ma? Bój się Boga!

Z góry tego nie wiesz. Dopiero po fakcie się dowiesz (jeśli XXI w. medycyna Cię uleczy).

Maju dnia 26.06.2015 - 13:02 napisał

"Nie mylisz Magisterium z osobistą opinią św. Tomasza?"

Nie, ponieważ św. Tomasz został uznany za Doktora Kościoła, jego nauki są żywe i nauczane w Seminariach, a poglądy dyskutowane w programie studiów teologicznych. Sam przyznałeś wcześniej, że jego nauki należą do Magisterium Kościoła.

Jednak mylisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypisujesz mi znów coś czego nie mówiłem lub coś ci się pokręciło

Tak jak papież tak i święty czy Doktor Kościoła w sprawach naukowych lub innych mogą się mylić i często się (jak widać) mylili.

Maju dnia 26.06.2015 - 13:20 napisał

"A co z nimi dalej.....nie pisz tylko że wszystkie ponad liczbowe się "wykorzysta" w to nigdy nie uwierzę."

To już Twój problem, jeśli wybierasz wiarę ponad fakty.

Faktem jest że większość tych zarodków które nasz ustawa nazywa podobno "zlepkiem komórek" ginie i to nie tylko z powodów naturalnych, zamrażania itp. Są zwyczajnie niszczone, co rusz nowe afery z tym związane słyszymy.

Maju dnia 26.06.2015 - 13:20 napisał

"Znów łapiesz za słówka....sensu Twojej wypowiedzi nie zmieniłem więc po co to...."

Jakie słówka? Człowieku o czym mamy rozmawiać, jak nie rozróżniasz zapłodnienia in vivo od in vitro?! Tak Cię zaślepiło, że nawet nie wiesz do czego się odnosisz. Potępienie in vitro za m. in. naruaszanie godności aktu płciowego małżonków przy dopuszczeniu in vivo jest szczytem hipokryzji i sprzeczności.

Ale dla Ciebie to tylko słówka...

Nie podałeś dowodu na to że Kościół wcześniej różnicował moralnie te sprawy w ten sposób jak to opisałeś, nie będę więc tego roztrząsał. Jednego i drugiego nie pochwala i to się liczy.

Katechizm Kk jest nie od dziś katolika obowiązujący.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) user_off.png

Ukryta Zawartość

A widzę że o co innego chodzi....

"Sztuczne zapłodnienie homogeniczne "in vivo" jest dopuszczalne, o ile nie zastępuje aktu małżeńskiego, lecz ułatwia i pomaga w osiągnięciu zapłodnienia."

To Ciebie tak dziwi....nadal nie wiem dlaczego.....wystarczy przeczytać to ze zrozumieniem i odnieść do rzeczywistego in vitro.

Kościół wobec zapłodnienia pozaustrojowego (in vitro)

Najważniejsze fakty

Ukryta Zawartość

Jednak Tubatoon miał rację w Mateuszu troszeczkę ksiądz wyszedł przed szereg. ;(

Maju dnia 26.06.2015 - 13:22 napisał

Podobnie jak nauczanie o. Leona tak i św Tomasza w tych kwestiach które tu były poruszone nie należą do Magisterium Kk.

Doskonałe. Przypomnę zatem imprimatur (zatwierdzenie zgodności wikariusza miejscowego z nauka KK) oraz Twoją wypowiedź:

"romekjagoda:

Chwila moment: czyli nauki św. Tomasza nie były naukami Kościoła?

Maju: Nie w ścisłym sensie....tzn. były tylko teoriami (hipotezami) teologicznymi które składały się na naukę ale w bardzo szerokim rozumieniu. ich niepodzielanie (w kwestii losu dzieci nieochrzczonych) nie skutkuje żadnymi konsekwencjami o których wyżej pisałem....to nie skutkuje grzechem......

Nie rozumiem jak możesz nadal mylić to co tam napisałem nie jest jasne....to niżej czytałeś?

Ukryta Zawartość

Pisałem o nauczaniu w sensie szerokim z hipotezami i teoriami które do magisterium z racji ich niepotwierdzenia się nie przyjęto. Zreszta nie wszystko o czym pisali musi Magisterum obejmować.

A czym jest magisterium....no nie będę powtarzać przeczytaj pod linkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Top20:

Napisz mi jak z wiary katolickiej wynika, że każda ciężka choroba jest "wezwaniem" od Boga do Siebie i że nie wolno się wtedy leczyć.

Prawdopodobnie mylisz katolicyzm (wiarę chrześcijańską) z tym, co wyznają Świadkowie Jehowy, którzy chrześcijanami nie są.

Ale proszę jeszcze raz: przedstaw mi proces myślowy, który według Ciebie zakazuje katolikom leczenia ciężkich chorób.

Z której prawy wiary ten zakaz wynika i w jaki sposób?

Napisz mi jak z wiary katolickiej wynika, że każda ciężka choroba jest "wezwaniem" od Boga do Siebie i że nie wolno się wtedy leczyć.

Bo wszystko w Twojej wierze katolickiej jest wezwaniem od Boga. Wybrałeś sobie z woli Boskiej tylko narodziny i śmierć, bo Ci to pasuje do koncepcji (jak mawia klasyk). Lecz kiedy wściekły pies Cię ugryzie - idziesz na zastrzyk, a przecież gdyby Bóg chciał, to by pies Cię nie ugryzł.

Ale proszę jeszcze raz: przedstaw mi proces myślowy, który według Ciebie zakazuje katolikom leczenia ciężkich chorób.

Z której prawy wiary ten zakaz wynika i w jaki sposób?

Ty to wymyśliłeś, nie ja. "Skoro życie jest święte, a jego źródłem jest sam Bóg, to tylko On może decydować o jego początku i końcu, prawda?" - Twoje własne słowa. Jak dostaniesz zawału, to skąd wiesz, że To nie Bóg Cię wzywa? Śmiesz mu się sprzeciwiać?

Nie każda ciężka choroba jest od początku ciężka. Masz krostę na plecach - a to czerniak, wola Boska. Ty jednak idziesz z ta krostą z lekarza i narażasz NFZ na wydatek.

W niekatolickiej Japonii w dowodach podaje się datę poczęcia, od dnia narodzin odejmuje się na 9 miesięcy

Jak wiecie przez 6 lat mieszkałem i pracowałem w Tokio. Od tego czasu mam tam przyjaciół. Zadałem im dwa pytania: czy wprowadzono tam ostatnio dowody osobiste? Czy w dokumentach jest data urodzenia minus 9 miesięcy?

Jest odpowiedź. W Japonii nie istnieje dokument będący odpowiednikiem dowodu osobistego. We wszystkich dokumentach jest data urodzenia. Data poczęcia występuje jedynie w karcie prowadzenia ciąży.

Oto jakimi kłamstwami posługuje się propaganda tamtej strony. Niewydarzone sieroty po Żdanowie.

Jednak Tubatoon miał rację w Mateuszu troszeczkę ksiądz wyszedł przed szereg. ;(

Muszę przyznać że wczoraj miałem najwyraźniej ciężki dzień i nieźle namieszałem w tej części mojego postu który kończy się tym co zacytowałem.

Romekjagoda ma rację w tym że nie dość uważnie przeczytałem jego post i umknęła mi różnica między "in vivo" a in vitro".....stąd cała reszta nieporozumień.

Moja wina nie wynikająca ze złej woli lecz (wstyd się przyznać) z braku wiedzy o "in vivo", przepraszam.

Cieszę się że mogę skorygować ten mój wpis.

I tak w obu linkach ("Mateusz" i moim "Republika") nauczanie Kk jest podane w różny sposób lecz podaje w zasadzie to samo.

Żadnych przeszkód w stosowaniu "in vivo" i zapłodnienia GIFT (Gamet Intra Fallopian Transfer, w sensie szerokim, patrz mój link) jako godziwych metod nie widzę. Tak też uczy Kk i nie ma w tym hipokryzji, trzeba tylko zrozumieć (poznać różnice) dlaczego in vitro Kk uważa niegodziwe a wyżej podane nie....uważne przeczytanie (bez pośpiechu) linków do tego wniosku powinny przywieść

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie spowodowane nieuważnym czytaniem....powodem nie jest sugerowane zaślepienie lecz zwyczajnie brak czasu, chęć odpisania i pośpiech. Widać to zresztą w całym moim wpisie 1174 który najchętniej bym usunął lub edytował. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

"Dokument jest «Instrukcją o charakterze doktrynalnym» (n. 1), opublikowaną przez Kongregację Nauki Wiary i zaaprobowaną przez Ojca Świętego Benedykta XVI. Należy zatem do dokumentów, które «wchodzą w zakres zwyczajnego nauczania następcy Piotra» (Instrukcja Donum veritatis, n. 18), które muszą być przyjęte przez wiernych «z religijnym przyzwoleniem swego ducha» (Instrukcja Dignitas personae, n. 37). "[/i]

Ukryta Zawartość

Przykład (fragment, jest również o in vitro) dokumentów stanowiących Magisterium Kk (nauczanie naszych biskupów jest z nim tożsame), podaję w celu doprecyzowania i uzupełnienia mojego wczorajszego niezbyt udanego wpisu. ;)

Ukryta Zawartość

No cóż zawsze można sprawdzić.....są do weryfikacji tego podane wszystkie potrzebne elementy.

Każdy może zwrócić się do Moderacji z prośbą o usunięcie swojego wpisu.

Nie będę z tego korzystał bo musiałbym od nowa pisać a mi się nie chce. :))

Myślę że po tych korektach moje stanowisko w tej sprawie dla romkajagody będzie jasne.

Myślałem o czym innym.

Jest podany tytuł instrukcji "DIGNITAS PERSONAE" jak i data podpisania i wymienione cytowane punkty.

Można sprawdzić u źródła, podaję link nie musisz więc szukać, dasz radę? A może znów zarzucisz że jest fałszywa? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyjąłem Twoją metodę. Żądać na wszystko dowodów, a gdy się je dostanie - kwestionować ich wiarygodność i domagać się potwierdzenia autentyczności. Dostawszy i to - wymagać potwierdzenia tamtego potwierdzenia. Twoja szkoła Maju.

Bobcat mylisz pojęcia i fakty.

Jeżeli cokolwiek kwestionuję to sam wskazuję nieścisłość lub przekłamanie. Sam znajduję wiarygodne źródło informacji i przedstawiam zarzuty konkretne. Ty natomiast kwestionujesz nie wskazując żadnych nieścisłości czy przekłamań. Mało tego jak podaję ci na tacy link do weryfikacji zamiast to zrobić idziesz w zaparte i kwestionujesz wbrew rzeczywistości.

Jakiego potwierdzenia prawdziwości tego co podałem jeszcze oczekujesz - własnoręcznego podpisu papieża ?

W chińskiej tradycji żywot człowieka zaczyna się od chwili poczęcia (i tak go wtedy liczą).

Źle trafiłeś @DeeS. W Chinach również mieszkałem i pracowałem. Co prawda nie 6 lat jak w Japonii, ale 2 lata. I również tam dziesiątki razy do chwili obecnej byłem. We wszystkich dokumentach urzędowych jest data urodzenia. Nie poczęcia.

Puściliśmy kolejny balonik próbny, kolejne kłamstewko, może nikt się nie pozna. To są nasze metody działania. Prawda @DeeS?

Jeżeli cokolwiek kwestionuję to sam wskazuję nieścisłość lub przekłamanie. Sam znajduję wiarygodne źródło informacji i przedstawiam zarzuty konkretne.

Nie bądź śmieszny. Kwestionujesz w czambuł wszystko, co nie potwierdza Twojego punktu widzenia. A wiarygodne źródło to u Ciebie jedynie takie które podaje to co Ty uważasz za słuszne.

Jakiego potwierdzenia prawdziwości tego co podałem jeszcze oczekujesz - własnoręcznego podpisu papieża ?

To Twoja domena.

:)

Posłanka niezrzeszona Marzena Wróbel po dzisiejszym głosowaniu zaproponowała zaskarżenie uchwalonej ustawy o in vitro do Trybunału Konstytucyjnego.

Życie ludzkie zaczyna się w chwili poczęcia i trwa do naturalnej śmierci - podkreślała posłanka. Oznacza to, że powinno się przedyskutować jeszcze kwestię momentu samego poczęcia. Istnieje albowiem wielkie prawdopodobieństwo, że plemnik już jako mała komórka, również powinien zostać zaklasyfikowany do strefy ochronnej. To z kolei oznacza, że wszyscy obywatele, którzy uprawiają rzeczy nieskromne, czyli masturbują się - powinni trafić do więzienia z art. 148 paragraf 1.

Art. 148:

§ 1. Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie bądź śmieszny. Kwestionujesz w czambuł wszystko, co nie potwierdza Twojego punktu widzenia. A wiarygodne źródło to u Ciebie jedynie takie które podaje to co Ty uważasz za słuszne.

Powtarzasz ten kłamliwy tekst jak mantrę nigdy nie dajesz dowodu na swoje słowa. Mało tego robisz to nawet teraz gdy podaję stosowne dokumenty na potwierdzenie swojej racji nawet nie próbując dowieść że w swoich insynuacjach co o do sfałszowania tegoż masz rację. Wiesz czym jest taka argumentacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) user_off.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - podłym oszczerstwem.

Owszem nieraz wklejam takie treści które potwierdzają mój punkt widzenia,co w tym widzisz złego, to normalne. Nienormalnym jest nie wklejanie żadnych tak jak Ty to robisz a kwestionować jedynie erystycznymi łamańcami bez podawania jakichkolwiek faktów lub powołując się na coś nie podając konkretnego źródła.

U Ciebie normą jest pisanie z pozycji "ja wiem lepiej" w stylu;

Nie napisali, gdyż nie ma tam żadnej niezgodności z konstytucją.

Jednak jak widzisz może być problem, bo w projekcie tworzenie zarodków nadliczbowych i ich mrożenie jest nie do pogodzenia z prawną ochroną życia. Nie tylko te zastrzeżenia budzą obawy bo ustawa przewiduje że mogą z niej korzystać osoby niebędące w związku małżeńskim, co zdaniem Sądu Najwyższego stoi w sprzeczności z podstawową zasadą dobra dziecka.

Bagatelizowanie tego i wyśmiewanie w dziecinny sposób tak jak to robi wyżej rambo54 nie rozróżniając plemnika od nowego życia (poczęcia) jedynie Wam pozostało? ;(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powtarzasz ten kłamliwy tekst jak mantrę nigdy nie dajesz dowodu na swoje słowa.

Każdy Twój wpis jest dowodem. Czegóż więcej trzeba?

jest nie do pogodzenia z prawną ochroną życia.

Zarodek jest żywą komórką w sensie identycznym jak komórka np naskórkowa. Ale nazwane tego "życiem" i rozciąganie na to-to prawnej ochrony jest Waszą bezczelną nadinterpretacją w ramach prowadzonej przez Was (z coraz mizerniejszym skutkiem) bitwy o język. Wasza interpretacja obowiązuje jedynie w Waszym środowisku.

osoby niebędące w związku małżeńskim, co zdaniem Sądu Najwyższego stoi w sprzeczności z podstawową zasadą dobra dziecka.

Gdzie? Z jakim zdaniem? Poza tym w czym dobro dziecka ma zależeć od tego, czy rodzice powiedzieli sobie sakramentalne "tak" przed ołtarzem czy też żyją "na kocią łapę". Nikt rozsądny nie widzi tu żadnego związku.

Bagatelizowanie tego i wyśmiewanie

Śmiech najskuteczniejszą bronią na wszelkiej maści idiotyzmy głoszone w przestrzeni publicznej.

Źle trafiłeś @DeeS. W Chinach również mieszkałem i pracowałem. Co prawda nie 6 lat jak w Japonii, ale 2 lata. I również tam dziesiątki razy do chwili obecnej byłem. We wszystkich dokumentach urzędowych jest data urodzenia. Nie poczęcia.

Chiny chcą być jak każdy inny kraj na świecie - nowoczesny i cywilizowany. Wiele więc "zwyczajów" z Zachodu przyjęto i zastosowano, tymczasem Chiny "prowincjonalne" nadal żyją według tradycji swych przodków. Chociaż władza wpisuje datę narodzin, to "starzy" liczą sobie od chwili zapłodnienia. Wedle też tej "ich" tradycji czas nie biegnie jak na Zachodzie (co też już tam obowiązuje jako normalny tok myślenia, zwłaszcza u młodych, wykształconych) po linii prostej, gdzie każda miniona chwila staje się raz na zawsze historią, lecz po kole (dosyć dużym w wymiarze czasowym), dlatego zatoczywszy te koło można znaleźć się (teoretycznie, gdyż króciutkie życie ludzkie na to nie pozwala) dokładnie w tym samym punkcie czasowym.

Puściliśmy kolejny balonik próbny, kolejne kłamstewko, może nikt się nie pozna. To są nasze metody działania. Prawda @DeeS?

Nie.Nie prawda. W przeciwieństwie do Ciebie jak czegoś nie wiem, to nie piszę, a już na pewno nie zarzucam z tego powodu drugiemu kłamstwa chyba, że mogę to udowodnić. I jeszcze pasuje mi do zakończenia to:

Chiny chcą być jak każdy inny kraj na świecie. Nowoczesny i cywilizowany. Wiele więc "zwyczajów" z Zachodu przyjęto i zastosowano. Tymczasem Chiny "prowincjonalne" nadal żyją według tradycji przodków.

Ile razy byłeś w Chinach? Ile w sumie czasu tam spędziłeś? Czy miałeś okazję odwiedzić chińską prowincję?

W przeciwieństwie do Ciebie jak czegoś nie wiem, to nie piszę,

Właśnie piszesz. Na temat Chin.

Prawdopodobnie mylisz katolicyzm (wiarę chrześcijańską) z tym, co wyznają Świadkowie Jehowy, którzy chrześcijanami nie są.

A to ciekawe, więc jaką wiare wyznaje Chrześcijański Zbór Świadków Jehowy?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Cytat

'jest nie do pogodzenia z prawną ochroną życia."

Zarodek jest żywą komórką w sensie identycznym jak komórka np naskórkowa. Ale nazwane tego "życiem" i rozciąganie na to-to prawnej ochrony jest Waszą bezczelną nadinterpretacją w ramach prowadzonej przez Was (z coraz mizerniejszym skutkiem) bitwy o język. Wasza interpretacja obowiązuje jedynie w Waszym środowisku.

Głupoty opowiadasz.

Z tej grupy komórek (tak nazwano zarodek ludzki w projekcie ustawy!) powstaje człowiek z komórek naskórka nie. Proszę mi w chamski sposób nie zarzucać bezczelności tylko dlatego że nie masz szacunku dla życia od początku lub do ludzi myślących inaczej.

Cytat

"osoby niebędące w związku małżeńskim, co zdaniem Sądu Najwyższego stoi w sprzeczności z podstawową zasadą dobra dziecka."

Gdzie? Z jakim zdaniem? Poza tym w czym dobro dziecka ma zależeć od tego, czy rodzice powiedzieli sobie sakramentalne "tak" przed ołtarzem czy też żyją "na kocią łapę". Nikt rozsądny nie widzi tu żadnego związku.

Cóż za pewność siebie by nie powiedzieć buta.....czas byś ochłonął.

"Zarówno treść uwag SN do rządowego projektu legalizującego in vitro, jak i fakt całkowitego ich zignorowania w trakcie prac parlamentarnych, wskazuje na czysto instrumentalny charakter projektowanej regulacji. Całkowicie lekceważy ona zarówno względy spójności systemowej prawa jak również dobro dzieci powołanych do życia in vitro. "

Ukryta Zawartość

Każdy Twój wpis jest dowodem. Czegóż więcej trzeba?

Dziękuję....czasem potrafisz napisać (choć niezamierzoną) ale jednak prawdę. :)))))

Ukryta Zawartość

Głupoty opowiadasz.

Z tej grupy komórek (tak nazwano zarodek ludzki w projekcie ustawy!) powstaje człowiek z komórek naskórka nie.

Powtarzasz głupoty, które Ci nakładli do główki na odprawach ideologicznych. W każdej komórce (naskórka też) jest pełen kod DNA całego organizmu. Nauka nie potrafi jeszcze odtworzyć na tej podstawie człowieka. Ale w przyszłości wszystko wskazuje na to, że będzie potrafiła.

Proszę mi w chamski sposób nie zarzucać bezczelności tylko dlatego że nie masz szacunku dla życia od początku lub do ludzi myślących inaczej.

Bezczelna próba narzucania swojej nowomowy. Będzie mógł być nazwany życiem po urodzeniu. Na razie jest zarodkiem. Czyli zlepkiem komórek i częścią organizmu matki.

Cóż za pewność siebie by nie powiedzieć buta.....czas byś ochłonął.

Proponuję abyś sam ochłonął, albowiem wypisujesz tu brednie, farmazony i kocopoły od zawsze.

"Zarówno treść uwag SN do rządowego projektu legalizującego in vitro, jak i fakt całkowitego ich zignorowania w trakcie prac parlamentarnych, wskazuje na czysto instrumentalny charakter projektowanej regulacji. Całkowicie lekceważy ona zarówno względy spójności systemowej prawa jak również dobro dzieci powołanych do życia in vitro. "

Ukryta Zawartość

Bełkot.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.