Skocz do zawartości
IGNORED

Debata o in vitro

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

To musiał być pomysł lekarzy :-))))

Twoja kpina świadczy o Tobie....Twoja sprawa w co wierzysz....pozostaje mi mieć nadzieję że nie wiesz za co ta kara w porojekcie PiS była proponowana. ;(

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Twoja kpina świadczy o Tobie....Twoja sprawa w co wierzysz....pozostaje mi mieć nadzieję że nie wiesz za co ta kara w porojekcie PiS była proponowana. ;(

A wiesz Jędrusiu że w tych Waszych pyskówkach z Bobcatem, to faktycznie mogliście całkowicie zamotać prawdziwe meritum sporu. Napisz mi proszę, tylko obiektywnie, za czym PIS wnioskował.

Ależ skąd? Przecież to wprost idiotyczne! To musiał być pomysł lekarzy :-)))

Maju z pewnością uważa, że pomysł karania za in vitro to "spontaniczna inicjatywa społeczna". Gdy w 1953 roku po śmierci Wielkiego Wodza Narodów przemianowywano nazwę miasta Katowice na Stalinogród również przedstawiano to jako "spełnienie przez władze spontanicznej woli narodu". Dziś wiemy jak to było i pod czyje dyktando ówczesna Rada Państwa zmieniła nazwę miasta.

I tak samo wiemy pod czyje dyktando zgłaszane są projekty karania za in vitro.

Po pierwsze wszyscy wiemy że Ty nie wiesz, bo nie możesz tego wiedzieć na pewno a takiej opcji że zgłaszający taką ustawę mogą mieć takie zdanie o tej metodzie i nie musza pisać pod dyktando nie dopuszczasz do świadomości!

Jedno co wiemy na pewno to to że to co mówisz to bardziej insynuacja niż prawda.

Po drugie Bobcat nikt nie proponował w debacie sejmowej karać więzieniem za in vitro, tylko za pewne sprzeczne z etyką manipulacje "materiałem genetycznym" czy działania w konsekwencji którego śmierć ponoszą zarodki.

Im częściej piszesz swoje komentarze nawiązujące do minionych komunistycznych czasów tym bardziej sprawiasz wrażenie że tak naprawdę to tylko na tym znasz się dobrze i tylko to opisujesz w miarę rzetelnie. ;)

A wiesz Jędrusiu że w tych Waszych pyskówkach z Bobcatem, to faktycznie mogliście całkowicie zamotać prawdziwe meritum sporu. Napisz mi proszę, tylko obiektywnie, za czym PIS wnioskował.

Mniej więcej już to opisałem....a gdzieś czytałem że i z tego się wycofali.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Nauczanie Kk w tej materii jest ci widać obce, nie będę tłumaczyć ci czym jest excommunicatio latae sententiae – wiążąca mocą samego prawa. Do tej pory tego nie pojąłeś (podobnie jak mieniący się tu katolikami) to chyba już nie załapiesz.

O takiej ekskomunice abp. Hoser mówił.

Miałeś nie pisać czy odnosić się do mnie. Prosiłem grzecznie, potem domagałem się tego na zasadzie wzajemności. Widać nie potrafisz.

Skoro próbujesz manipulować znowu apeluję po raz ostatni: podaj gdzie za grzech, choćby ciężki, automatycznie i generalnie (nie za np. aborcję czy zdradę tajemnicy spowiedzi, bo to nie ma nic do IVF) grozi ekskomunika w KK. Konkretnie, źródło. Może wreszcie raczysz odszukać.

Żaden biskup nie nakłada ekskomuniki. Może to zrobić tylko papież. Ale człowiek może się sam wykluczyć z Kościoła, jeśli nie przestrzega jego nauczania. "

Proszę o źródło w oficjalnym Magisterium KK, w źródłach obowiązujących katolików, a nie o prywatne opinie hierarchów.

Rozumiesz pisane, wykaż że to znaczy coś innego niż to co powiedział Hoser, czy dalej będziesz rżnął głupa jak ten co ze mnie rzekomo zrobił kotlet mielony?

Widze puszczają nerwy...

Ostrzegam Cię - ja się powstrzymuję do odnoszenia się do Ciebie w ogóle, i w sposób obraźliwy, jak Ty to zrobiłeś - szczególnie i, jak nalegałem wcześniej, domagam się od Ciebie tego samego.

Maju z pewnością uważa, że pomysł karania za in vitro to "spontaniczna inicjatywa społeczna".

Oczywiście. Tym bardziej, że w różnych sondażach opinii społ. poparcie dla IVF wyraża (jeśli dobrze pamiętam) ponad 70% respondentów.

Widać pytali niereprezentatywną próbę i źle zadawali pytanie.

Oraz wynika to poparcie społ. z faktu, że szacunkowo w PL problemy z płodnością może mieć do 4 mln par (wyjaśniam profilaktycznie, że nie piszę, że każda z nich automatycznie kwalifikuje się na IVF)

Po drugie Bobcat nikt nie proponował w debacie sejmowej karać więzieniem za in vitro, tylko za pewne sprzeczne z etyką manipulacje "materiałem genetycznym" czy działania w konsekwencji którego śmierć ponoszą zarodki.

Kolejna manipulacja.

Poczytajmy projekt ustawy PiS. Znajdziemy tam takie stwierdzenia:

"Art. 16

Zakazane jest tworzenie embrionu ludzkiego poza organizmem kobiety.

Art. 17

1. Procedury zapłodnienia pozaustrojowego rozpoczęte do dnia wejścia w

życie ustawy kontynuuje się wyłącznie na zasadach określonych w

niniejszej ustawie, mając na względzie przede wszystkim dobro dziecka.

2. Za początek procedury zapłodnienia pozaustrojowego, o którym mowa w

ust. 1 uważa się wytworzenie embrionu poza organizmem kobiety.

3. Niewykorzystane w procedurze zapłodnienia pozaustrojowego gamety

podlegają zniszczeniu, chyba że dawcy zażądają ich przekazania na

określone cele badawcze albo wykorzystania w innych procedurach

wspomaganej prokreacji, w których zamierzają uczestniczyć.

Art. 18

Nikt nie może być zobowiązany wbrew swojemu sumieniu do udziału

w procedurze zapłodnienia pozaustrojowego."

"Art. 68

1. Kto tworzy embrion ludzki poza organizmem kobiety, podlega grzywnie. W

razie skazania sąd orzeka zakaz wykonywania zawodu związanego z

prowadzeniem badań genetycznych, zapłodnienia pozaustrojowego lub

obrotu gametami na czas nie krótszy od 5 lat.

2. Tej samej karze podlega ten, kto niedopełniając obowiązków lub

nadużywając uprawnień dopuszcza do tworzenia embrionu poza

organizmem kobiety.

3. Kto prowadzi procedurę zapłodnienia pozaustrojowego z naruszeniem

przepisów ustawy, bez zezwolenia lub wbrew warunkom określonym w

zezwoleniu podlega grzywnie. W razie skazania sąd orzeka zakaz

wykonywania zawodu związanego z prowadzeniem badań genetycznych,

zapłodnienia pozaustrojowego lub obrotu gametami na czas nie krótszy

od 5 lat.

4. Tej samej karze podlega ten, kto niedopełniając obowiązków lub

nadużywając uprawnień dopuszcza do prowadzenia procedury

zapłodnienia pozaustrojowego z naruszeniem przepisów ustawy.

5. Jeżeli następstwem czynu określonego w ust. 1-2 jest zniszczenie embrionu

albo skutek określony w art. 65 ust. 1-3, sprawca podlega grzywnie. W

razie skazania sąd orzeka zakaz wykonywania zawodu związanego z

obrotu gametami na czas nie krótszy od 5 lat.

6. Kto w związku z procedurą zapłodnienia pozaustrojowego składa

nieprawdziwe oświadczenie lub dokument mające istotne znaczenie dla

podjęcia czynności objętej tą procedurą, podlega grzywnie. W razie

skazania sąd orzeka zakaz wykonywania zawodu związanego z

obrotu gametami na czas nie krótszy od 5 lat."

oraz:

"Nawet bowiem wobec najbardziejzdecydowanego etycznego sprzeciwu wobec metody in vitro nie neguje się

konieczności podjęcia działań dla przyjęcia, podtrzymania i dania szansy

każdemu ludzkiemu życiu już powstałemu w ten sposób."

"8. W perspektywie dopuszczonej w ustawie przejściowo procedury

zapłodnienia pozaustrojowego istotne znaczenie ma definicja „transferu”,

dotycząca zabiegu przeniesienia utworzonego pozaustrojowo embrionu do

organizmu kobiety."

"Nawet regulacje, które ograniczają zapłodnienie pozaustrojowe

do celu ściśle prokreacyjnego, a jednocześnie wykluczają tworzenie embrionów

nadliczbowych przez ustawowe ograniczenie liczby tworzonych embrionów do

2-3 i nakazują ich bezpośredni transfer do organizmu matki genetycznej (tak np.

prawo Republiki Federalnej Niemiec, Włoch i Szwajcarii), co najmniej

pośrednio dopuszczają niszczenie embrionów."

Powrót po dłuższej przerwie...

Maju dnia 05.06.2015 - 20:19 napisał

"Nauczanie Kk w tej materii jest ci widać obce, nie będę tłumaczyć ci czym jest excommunicatio latae sententiae – wiążąca mocą samego prawa. Do tej pory tego nie pojąłeś (podobnie jak mieniący się tu katolikami) to chyba już nie załapiesz.

O takiej ekskomunice abp. Hoser mówił.'

Miałeś nie pisać czy odnosić się do mnie. Prosiłem grzecznie, potem domagałem się tego na zasadzie wzajemności. Widać nie potrafisz.

Skoro próbujesz manipulować znowu apeluję po raz ostatni: podaj gdzie za grzech, choćby ciężki, automatycznie i generalnie (nie za np. aborcję czy zdradę tajemnicy spowiedzi, bo to nie ma nic do IVF) grozi ekskomunika w KK. Konkretnie, źródło. Może wreszcie raczysz odszukać.

Proszę o źródło w oficjalnym Magisterium KK, w źródłach obowiązujących katolików, a nie o prywatne opinie hierarchów.

Ciebie jako katolika nie obowiązuje jak widzę nauczanie głoszone jednym głosem przez naszych biskupów.....potrzebujesz potwierdzenia w wyższej instancji?

Może sam udowodnisz że to nauczanie jest sprzeczne z nauką Kk?

Ps. Do sprawy grzechu ciężkiego i ekskomuniki wybacz ale nie będę wracać......skoro przykładem z małżeństwami niesakramentalnymi nic nie wskórałem to już nic nie jestem w stanie podać byś analogię zrozumiał.

Maju dnia 06.06.2015 - 08:36 napisał

"Rozumiesz pisane, wykaż że to znaczy coś innego niż to co powiedział Hoser, czy dalej będziesz rżnął głupa jak ten co ze mnie rzekomo zrobił kotlet mielony?'

Widze puszczają nerwy...

Ostrzegam Cię - ja się powstrzymuję do odnoszenia się do Ciebie w ogóle, i w sposób obraźliwy, jak Ty to zrobiłeś - szczególnie i, jak nalegałem wcześniej, domagam się od Ciebie tego samego.

Teraz chcesz wracać do dawnego sporu. Po co zależy ci tak bardzo by twoje było na wierzchu....mnie nie zależy.

Jeżeli sądzisz że nie mam prawa pisać tego co uważam za prawdziwe w sytuacji gdy jeden z forumowiczów ciągle i w wielu tematach do tego powraca to się mylisz, mam takie prawo. Zresztą niczego tak do końca ci nie obiecywałem.

Nie rozumiem też co Ciebie obraża.....moje zdanie o tym co nas poróżniło?

Taką samą opinię w jeszcze bardziej obraźliwej formie sam też wyraziłeś tuż przed "mową końcową" gdzie mnie prosiłeś o to bym się do Ciebie nie odnosił.....i pewnie nikt by się nawet nie domyślił że chodzi o Ciebie bo nigdzie nie napisałem tego wprost i pewnie nikt poza Bobcatem nie mógł się domyśleć o kogo chodzi.

Maju dnia 08.06.2015 - 08:32 napisał

"Po drugie Bobcat nikt nie proponował w debacie sejmowej karać więzieniem za in vitro, tylko za pewne sprzeczne z etyką manipulacje "materiałem genetycznym" czy działania w konsekwencji którego śmierć ponoszą zarodki."

Kolejna manipulacja.

Poczytajmy projekt ustawy PiS. Znajdziemy tam takie stwierdzenia:

Gdzie ta manipulacja?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znalazłem w tych podanych przez Ciebie cytatach fragmentu dowodzącego jakoby PiS żądał kary więzienia za in vitro?

Czytać co piszę należy powoli i ze zrozumieniem, unikniemy wielu nieporozumień. ;)

Wszystkie odpowiedzi Maju oparte są na kłamstwie, matactwie i manipulacji.

Bobcat dużo słów obraźliwych wypowiadasz w moją stronę wskaż więc GDZIE to co mówisz miało miejsce?

Ukryta Zawartość

Po co zależy ci tak bardzo by twoje było na wierzchu....mnie nie zależy.

Co za piramidalne kłamstwo.

Nie znalazłem w tych podanych przez Ciebie cytatach fragmentu dowodzącego jakoby PiS żądał kary więzienia za in vitro?

Nie była ta sprawa dyskutowana? Nie było jej w pierwszym projekcie i w wypowiedziach PiS? Znowu kłamiesz.

Bobcat dużo słów obraźliwych wypowiadasz w moją stronę wskaż więc GDZIE to co mówisz miało miejsce?

Patrz sąsiedni wątek (o kościołach). Tam masz przykład.

W tamtym wątku właśnie odparłem ten zarzut....

Nie było jej w pierwszym projekcie i w wypowiedziach PiS? Znowu kłamiesz.

Z tego co czytałem początkowo (zanim doszło do procedowania i dyskusji w sejmie) były dwa projekty PiS.

Gdy doszło do omawiania (dyskusji sejmowej) nad projektami pozostał ten który kar więzienia za in vitro jako takie nie przewiduje. (patrz link w jednym z moich postów)

ale macie problem, na dzień dzisiejszy nie ma żadnego prawa dot in vitro, a dyskusja wasza jest zupełnie jałowa. w klinikach i tak większość zarodków idzie do ścieku, lekarze robią co chcą, bo nie ma regulacji prawnych. i tak będzie cały czas, póki Duda nie zablokuje wszystkiego. PIS po wyborach zakaże wszystkiego i będzie finał.

Ciebie jako katolika nie obowiązuje jak widzę nauczanie głoszone jednym głosem przez naszych biskupów.....potrzebujesz potwierdzenia w wyższej instancji?

Może sam udowodnisz że to nauczanie jest sprzeczne z nauką Kk?

Jako katolika interesuje mnie to w co wierzy Kościół, a nie prywatne opinie biskupów, księży czy hierarchów. Bo gdybym słuchał tych prywatnych opinii np. o Żydach, na zbawienie raczej bym nie zasłużył.

Ps. Do sprawy grzechu ciężkiego i ekskomuniki wybacz ale nie będę wracać......skoro przykładem z małżeństwami niesakramentalnymi nic nie wskórałem to już nic nie jestem w stanie podać byś analogię zrozumiał.

Tak jak myślałem, czyli żadnego źródła na potwierdzenie Twoich i biskupich tez nie znalazłeś. A miałeś tyle czasu... Pała z pracy domowej.

I obce Ci jest powszechne odrzucenie interpretacji rozszerzającej w przypadku sankcji.

Brak podstaw, a nadal głosisz swoje farmazony i próbujesz wmówić, że taka jest wiara katolicka. Otóż nie, nie jest.

Ciebie jako katolika nie obowiązuje jak widzę nauczanie głoszone jednym głosem przez naszych biskupów

jakim jednym głosem? o ekskomunice za IVF, a potem o ekskomunice z mocy prawa a każdy grzech ciężki mówią tylko niektórzy. Zresztą, niech sobie nawet cały KEP to twierdzi - w obecnych czasach każdy ma dostęp do oficjalnych źródeł watykańskich i może sprawdzić, jaka jest wiara i oficjalne stanowisko głowy KK.

Teraz chcesz wracać do dawnego sporu. Po co zależy ci tak bardzo by twoje było na wierzchu....mnie nie zależy.

Jesteś po prostu bezczelny typ. Ja w ogóle przestałem z Tobą rozmawiać, aż do momentu gdy napisałeś poniższe, obrażając mnie (jakoby, że 'rżnę głupa').

Użytkownik Maju dnia 06.06.2015 - 08:36 napisał

Rozumiesz pisane, wykaż że to znaczy coś innego niż to co powiedział Hoser, czy dalej będziesz rżnął głupa jak ten co ze mnie rzekomo zrobił kotlet mielony?

W takim razie sięgnij wyżej, do papieży. Już Pius XII potępił sztuczne zapłodnienie.

To do pierwszego wpisu....widzę że dokonałeś kolejnych.

Zresztą niczego tak do końca ci nie obiecywałem.

Ale ja się tego DOMAGAM - nie piszę o Tobie, i tego samego OCZEKUJĘ od Ciebie. Skończyłem z Tobą rozmawiać po prostu.

Nie rozumiem też co Ciebie obraża.....moje zdanie o tym co nas poróżniło?

Taką samą opinię w jeszcze bardziej obraźliwej formie sam też wyraziłeś tuż przed "mową końcową" gdzie mnie prosiłeś o to bym się do Ciebie nie odnosił.....i pewnie nikt by się nawet nie domyślił że chodzi o Ciebie bo nigdzie nie napisałem tego wprost i pewnie nikt poza Bobcatem nie mógł się domyśleć o kogo chodzi.

Sam sobie odpowiedziałeś. Ale jeśli nei rozumiesz, to napiszę wyraźnie: tak, pisanie o mnie, że 'rżnę głupa' jest obraźliwe.

W takim razie sięgnij wyżej, do papieży. Już Pius XII potępił sztuczne zapłodnienie.

To do pierwszego wpisu....widzę że dokonałeś kolejnych.

Nie zmieniaj tematu: mowa była o ekskomunice z mocy prawa za grzech. Automatycznej ekskomunice. Podaj papieża, który to głosił.

Ty udajesz, czy na serio?!

Wróć wyżej, Art. 68 projektu PIS.

Czytać co piszę należy powoli i ze zrozumieniem, unikniemy wielu nieporozumień. ;)

W świetle powyższego, to nawet nie brzmi groteskowo, a po prostu... straszno.

ale macie problem, na dzień dzisiejszy nie ma żadnego prawa dot in vitro, a dyskusja wasza jest zupełnie jałowa. w klinikach i tak większość zarodków idzie do ścieku, lekarze robią co chcą, bo nie ma regulacji prawnych. i tak będzie cały czas, póki Duda nie zablokuje wszystkiego. PIS po wyborach zakaże wszystkiego i będzie finał.

No, i oto mariaż i kwintesencja katotalibanu i pisowskiego zamordyzmu. Pleban powiedział, wójt rozkazał. Wot, i problem z głowy, bo to u sąsiada za miedzą.

Maju dnia 08.06.2015 - 15:13 napisał

"Ps. Do sprawy grzechu ciężkiego i ekskomuniki wybacz ale nie będę wracać......skoro przykładem z małżeństwami niesakramentalnymi nic nie wskórałem to już nic nie jestem w stanie podać byś analogię zrozumiał.'

Tak jak myślałem, czyli żadnego źródła na potwierdzenie Twoich i biskupich tez nie znalazłeś. A miałeś tyle czasu... Pała z pracy domowej.

I obce Ci jest powszechne odrzucenie interpretacji rozszerzającej w przypadku sankcji.

Brak podstaw, a nadal głosisz swoje farmazony i próbujesz wmówić, że taka jest wiara katolicka. Otóż nie, nie jest.

Można dyskutować (zdania są podzielone) czy sankcja excommunicatio latae sententiae – wiążąca mocą samego prawa ma zastosowanie w tym przypadku w formie ścisłej. Natomiast katolika obowiązuje również sumienie w którym powinien rozpoznać że głosując za takim modelem in vitro który nie zabezpiecza wystarczająco poczętego życia naraża się na konsekwencje w wypadku dojścia do niszczenia tych zarodków. Taki zaś grzech sprawia samowykluczenie z Komunii eucharystycznej aż do czasu otrzymania przebaczenia w sakramencie pokuty i pojednania.

O tym mówią biskupi.

"Ciebie jako katolika nie obowiązuje jak widzę nauczanie głoszone jednym głosem przez naszych biskupów"

jakim jednym głosem? o ekskomunice za IVF, a potem o ekskomunice z mocy prawa a każdy grzech ciężki mówią tylko niektórzy. Zresztą, niech sobie nawet cały KEP to twierdzi - w obecnych czasach każdy ma dostęp do oficjalnych źródeł watykańskich i może sprawdzić, jaka jest wiara i oficjalne stanowisko głowy KK.

O ekskomunice tak, ale ja pisząc to wyraźnie zaznaczyłem że nauczanie Kk sprzeciwia się in vitro....kara za in vitro to jedno nauka Kk potępiająca drugie.

Jesteś po prostu bezczelny typ. Ja w ogóle przestałem z Tobą rozmawiać, aż do momentu gdy napisałeś poniższe, obrażając mnie (jakoby, że 'rżnę głupa').

Ale ja się tego DOMAGAM - nie piszę o Tobie, i tego samego OCZEKUJĘ od Ciebie..... pisanie o mnie, że 'rżnę głupa' jest obraźliwe.

Powtarzam, nie podałem twojego nicka, nikt oprócz Bobcata nie powinien się domyśleć że o Ciebie chodzi.

Za to określenie w związku z Twoją wcześniejszą prośbą przepraszam, chociaż mam świadomość że robię to tylko dlatego by nie zaogniać sporu a z łatwością mógłbym przytoczyć cytat który kilkakrotnie powtarzałem że mnie niesłusznie oceniłeś i oskarżałeś.

Nie zmieniaj tematu: mowa była o ekskomunice z mocy prawa za grzech. Automatycznej ekskomunice. Podaj papieża, który to głosił.

Spokojnie, ten wpis dotyczy Twojego postu (1001, godz. 11:22) pierwszego w nim wpisu, sprawdź wcale nie zmieniłem tematu. ;)

Ciągle, cyklicznie domagasz się bym podał coś czego nie można podać i czego nie powiedziałem.

Nie tylko z ekskomuniką można wiązać tzw. wyłączenie z Kk....sam grzech sprawia samowykluczenie z Komunii eucharystycznej i to miałem na myśli pisząc o "automatycznej wykluczeniu".

"Nie znalazłem w tych podanych przez Ciebie cytatach fragmentu dowodzącego jakoby PiS żądał kary więzienia za in vitro?"

Ty udajesz, czy na serio?!

Wróć wyżej, Art. 68 projektu PIS.

Masz na myśli to co podałeś? Czytałem dwa razy.....są różne kary wymienione, kary więzienia nie widzę.....

Czytać co piszę należy powoli i ze zrozumieniem, unikniemy wielu nieporozumień.

W świetle powyższego, to nawet nie brzmi groteskowo, a po prostu... straszno.

Czyżby?

Czyżby?

Mój błąd.

Zasugerowałem się art. 65.4

"4. Kto wbrew przepisom ustawy prowadzi badania lub poradnictwo genetyczne,

podlega grzywnie lub karze ograniczenia wolności, lub pozbawienia

wolności do roku."

i liczbą czynów, za które grozi kara pozbawienia wolności.

Niemniej, przy penalizacji całej działalności związanej ze wspomaganiem prokreacji i liczby przypadków, za które przysługuje kara pozbawienia wolności lub wykonywania zawodu możliwość kwalifikacji danego czynu, jako zagrożonego karą pozbawienia wolności jest b. duża. Szczególnie, jak prokuratorami będą osoby z nadania, z okreslonym światopoglądem i stosunkiem do Partii Przewodniej.

Ciągle, cyklicznie domagasz się bym podał coś czego nie można podać i czego nie powiedziałem.

Nie tylko z ekskomuniką można wiązać tzw. wyłączenie z Kk....sam grzech sprawia samowykluczenie z Komunii eucharystycznej i to miałem na myśli pisząc o "automatycznej wykluczeniu".

Nie chce mi się kolejny raz odkopywac cytatów, bo niczemu to nie służy - Ty się nawet swoich słów wypierasz.

Teraz próbujesz zmiękczać swoje stanowisko, pisząco o 'samowykluczeniu z Komunii eucharystycznej' czy 'automatycznym wykluczeniu', podczas gdy wcześniej wielokrotnie pisałeś o samowykluczeniu z Kościoła, co ja prostowałem jako własnie niemożność przyjmowania sakramentów.

Szkoda drążyć. NIe potrafisz przyznać się do błędu i próbujesz dalej lawirować.

Koniec tematu (po raz kolejny niestety...).

Powtarzam, nie podałem twojego nicka, nikt oprócz Bobcata nie powinien się domyśleć że o Ciebie chodzi.

I uważasz, że to załatwia sprawę i czyni Twoją obelgę mniej obelżywą, czy kłamliwą? Kuriozum.

Przeprosiłem, choć nie uważam ani tego co powiedziałem za nadto obelżywe a wcale nie kłamliwe w kontekście ewidentnie nieprawdziwego zarzucającego mi kłamstwa Twojego wpisu którego to dotyczyło.

Cóż więcej mam zrobić....

Niemniej, przy penalizacji całej działalności.....

Wchodzisz w jakieś szczegóły poza meritum, moja rozmowa z Bobcatem do której się odniosłeś tego nie dotyczyła.

Nie chce mi się kolejny raz odkopywac cytatów, bo niczemu to nie służy - Ty się nawet swoich słów wypierasz.

Teraz próbujesz zmiękczać swoje stanowisko, pisząco o 'samowykluczeniu z Komunii eucharystycznej' czy 'automatycznym wykluczeniu', podczas gdy wcześniej wielokrotnie pisałeś o samowykluczeniu z Kościoła, co ja prostowałem jako własnie niemożność przyjmowania sakramentów.

Szkoda drążyć. NIe potrafisz przyznać się do błędu i próbujesz dalej lawirować.

Nie przeczę że mogłem (podobnie jak biskupi) użyć nieprecyzyjnego określenia, zdaje się że pisałem nawet o "automatycznym wykluczeniu z kościoła" być może zapominając ująć w cudzysłów lub dodając słowo zmieniające sens tego, którego nie zauważyłeś. Przez cały czas usiłuję to wyprostować a Ty powracasz do tego.

Nie widzę lawirowania w tym co zrobiłem lecz może nie potrafiłem dotrzeć do Ciebie w taki sposób byś to od razu zrozumiał. Masz rację, nie warto tego drążyć.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Niemniej, przy penalizacji całej działalności związanej ze wspomaganiem prokreacji i liczby przypadków, za które przysługuje kara pozbawienia wolności lub wykonywania zawodu możliwość kwalifikacji danego czynu, jako zagrożonego karą pozbawienia wolności jest b. duża. Szczególnie, jak prokuratorami będą osoby z nadania, z okreslonym światopoglądem i stosunkiem do Partii Przewodniej.

Sugerujesz, że obecnie prokuratorzy są bezstronni, niezawiśli i nie ulegają żadnym naciskom politycznym?

A zły PiS, jak się tylko dorwie do władzy, to tę bezstronność, niezawisłość i swobodę im zabierze?

Sugerujesz, że obecnie prokuratorzy są bezstronni, niezawiśli i nie ulegają żadnym naciskom politycznym?

Nie, nic takiego nie sugeruję. Na szczęście nie mam osobisych doświadczeń, a nie chce powtarzać plotek.

Niemniej w przypadku tak bardzo światopoglądowych regulacji osobiste przekonania prokuratora mogą b. dużo wnosić do sposobu ścigania.

Ukryta Zawartość

Watykańska ideologia

Prawie jak boska ale całe szczęście przegrywa nawet z ideologią Gender :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już się zaczyna = ciąg dalszy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A zły PiS, jak się tylko dorwie do władzy, to tę bezstronność, niezawisłość i swobodę im zabierze?

ależ asolutnie, zaczna wtedy dopiero byc bezstronymi i objektywnymi.Bez dwoch zdan.Wlasciwie to mozna zrezygnowac wtedy z ministra

To co proponuje kaczor, to tylko populizm przed wyborczy.

Ciemny lud trzeba mamić, by poszedł do urn oddać głos

Katoliccy krzykacze PISU mają nieślubne dzieci, są po rozwodach, itd . Są na takim samym poziomie łamania kościelnych przykazań jak inni polscy politycy

A kogo to obchodzi? Wcześniej potępiali medycynę, czy muzykę świecką. Ich też słuchasz?

Już się zaczyna = ciąg dalszy:

Zanim zaczniesz sprawdź datę.....to nie żaden ciąg dalszy to było dawno temu i już jest nieaktualne.

Kwiatków ciąg dalszy:

Piotr Kieniewicz, dr hab KUL

fot. kul.pl

Rok 2015 | Piotr Kieniewicz (ksiądz, doktor habilitowany Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego):

(...) Seks-biznes, taki jak pornografia, od samego początku był niezmiernie dochodowy. Ale jeszcze większe zyski przynosi produkcja i sprzedaż środków antykoncepcyjnych, aborcji i in vitro.

Do tego to wszystko odbywa się pod pijarowskimi hasłami „pomagamy ludziom” i przy aplauzie opinii publicznej. A są to ogromne pieniądze, zaś konsekwencje finansowe obecnie - przy refundowaniu zabiegu przez państwo - ponosi całe społeczeństwo. Także później, bo często te dzieci rodzą się jako wcześniaki, wymagają specjalistycznego leczenia przez długie lata. Za to płacą wszyscy.

Płacą też same dzieci, które nie mogą się narodzić, bo są poddawane aborcji. Natomiast wśród tych, które się rodzą z in vitro obserwuje się już tzw. zespół ocaleńca. To schorzenie psychiczno-duchowe, polegające na tym, że ma się poczucie winy wobec nienarodzonego z in vitro rodzeństwa. (....)

Źródło: Echo Katolickie, 18.03.2015 | Przeczytaj więcej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.