Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkość głośników - membran

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Ostatnimi czasy zauważyłem pewną niespójność w opisie producentów a realna budową głośników.

Otóż chodzi o wielkość głośników. Otóż

Canton Chrono 508.2 wpisane że ma 2x16 cm, gdzie na prawdę ma 2x13 cm membrany

Dali Zensor 7 wpsane 7" czyli 17,78 cm, naprawdę ma ok. 15 teraz ie pamiętam, mierzyłem w weekend

moje Tannoy Revolution DC6T wpisane 15 cm mają 14,5 cm

W styczniowym Audio pisza o tym samym przy B7W CM9: "W danych producenta przeczytamy, że głośnik średniotonowy ma 15-cm, a nisko-średniotonowy 16,5-cm; jednak sama membrana średniotonowego ma średnicę 14 cm, a membrany niskotonowych 12 cm."

O co chodzi? Rozumiem że pasmo przenoszenia moga podawac dowolne, nie podają przecież zakresu badań w decybelach. Ale wielkość? Przecież to każdy może sprawdzić. Impedancja przewąznie także jest podawana błędnie. Czy zatem moc znamionowa i muzyczna też?

Czy jest to kolejny chwyt aby sprzedawać produkty przez sieć? Tam nikt tego nie zweryfikuje.

Zaznaczę że mieżyłem głosniki od początku (zewnętrzne krawędzie) zawieszenia. Więc w konsekwencji sama membrana jest jeszcze mniejsza.

• Moderatorzy

producenci różnie opisują wielkość głośników, jedni zewnętrzną średnicę kosza inni średnice membrany(z zawieszeniem czy bez?)

generalnie bajzel

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

tylko w tym przypadku nie zgadza się nic. Skoro ja mierzę najszerzej jak się da, razem z zewnętrznym zawieszeniem a i tak brakuje i to dużo!!

Widać że wpisują co chcą. chyba że liczą też pierścień który mocuje głośniki, no ale to już żenada.

Zwykle podają średnicę zewnętrzną kosza (ten jak to nazwano "pierścień").

Ale faktem jest że kierunek jest taki że te głośniczki to coraz mniejsze robią. Czy z korzyścią dla dźwięku ? Tego nie wiem .............

... skoro ludzie takie coś kupują. Lubią "słupki", które moim zdaniem wyglądają po prostu śmiesznie ... np. podłogówki z głośniami 4,5"

Powierzchnię roboczą źle się czyta ;) Moim zdaniem powinni podawać średnicę membrany i tyle. Bo trochę to śmiezne, kiedy głośnik 6,5" ma większą membranę od głośnika 7" (oczywiście wybrane modele).

wolałbym powierzchnię - wyszłyby fajne kwiatki, wtedy być może niektóre 5 cali miałyby więcej niż 6.5 ;-)

Masz powierzchnie membrany podane w spec. głośników (np. SEAS) ... 230cm2, 218cm2 itp. cyferki. ... a dla czego niby nie chcesz średnicy membrany? Przecież wtedy na jedno wyjdzie, z tą różnicą, że normalny człowiek, będzie mógł łatwo sprawdzić rozmiar. Bo jakoś nie wyobrażam sobie, jak Ty mierzysz powierzchnię membrany głośnika :] (niby się da, ... ale komu by się chciało ... mi w każdym razie nie, a średnicę dla odmiany już łatwo zmierzyć)

Są inne dziedziny życia, w których wielkość ma większe znaczenie, niż w audio... Wątek jak dla mnie banalny i wyolbrzymiony. Średnica głośnika, to średnica głośnika, koniec, kropka. Podawane wielkości przez producentów kolumn lub recenzentów powinny być rzetelnie i w przybliżeniu. "18" Scan-Speaka ma w rzeczywistości 177mm, ale przecież nie będziemy mówić: siedemnastka, ani sto siedemdziesiątka siódemka, tylko zaokrąglimy.

O wiele ciekawszym wątkiem byłby ten: jaka jest optymalna średnica głośnika dynamicznego dla zakresu niko-średniotonowego, (bo średniotonowe i wysokotonowe to też inna bajka).

Przeciętnemu Kowalskiemu to lata.

Kołnierz też pracuje wiec i wytwarza ciśnienie akustyczne.

A co z pojemnością czaszy membrany, ciśnieniem akustycznym czy skutecznością przetwornika.

Kiedyś średnicę liczono z zawieszeniem lecz podawano dodatkowo średnicę montażową a teraz podają numerki totolotka ;)

Membranę należy mierzyć po wyrwaniu z kosza i rozwałkowaniu :)

heheheh

Słuszny wątek. Niedługo będą podawać wymiar wraz z cieniem, jaki rzuca głośnik w słoneczny dzień.

Dobre ,

poległem :)

Do obliczenia wychylenia objetosciowego przyjmuje sie powierzchnie robocza membrany ktora tworzy membrana wraz z połową zawieszenia gornego i tak tez realnie nalezy sobie mierzyc srednice glosnikow, jednak srednice podawane przez producentów +/- dotycza zawsze srednicy kosza, wiec jesli juz chcemy jakis glosnik oceniac pod wzgledem mozliwosci na basie nalezy zwracac uwage na takie parametry jak SPL, SD, Fs i X-max oczywiscie bardzo wazna jest aplikacja glosnika w obudowie, nawet glosnik z najlepszymi parametrami nie zagra w pelni mozliwosci w zle dobranej obudowie

Zastanówmy się jak to jest realnie.

Kiedyś podawano średnicę membrany, w czasach kiedy kształty koszy były mniej regularne niż dzisiaj. Później gdy kosze stały się bardziej regularne zaczęto podawać wymiar wraz z koszem, czasy przemian w Polsce i tak u nas zostały 18, 17, 15 cm itd. Wtedy, to 13 stały się 15, a 16,5 zaś 18. Jak mam być szczery mnie osobiście najbardziej podoba się określanie rozmiarów głośników calami, w wielu przypadkach zaokrąglone. Oddaje jednak "grupę" wymiarową. Jednak, jak ktoś wyżej napisał, nie tylko rozmiar się liczy.

Rydzu za ostatni wpis +1, zgadzam się w pełni.

Nie myśl - słuchaj.

Wielkość glośników / membran innych parametrow jest ważna dla Diy-owca .

Dla słuchacza ważne jest jak kolumna gra .

Jak komuś smakują parówki, to pewnie nie zastanawia się z czego są zrobione.

Więc skład można pominąć. Ale zdarzają się też świadomi konsumenci, których skład interesuje.

Podobnie jest z audiofilami którym grają rewelacyjnie dwudrożne słupki. Dociążone "myszami" z piaskiem.

Inny będzie oczekiwał trójdrożnej konstrukcji, na 12" przetworniku.

Srednica zwłaszcza woofera i jakość brzmienia idą w parze .

Nie ma fizycznych możliwości zrobienia kolumny z dobrym zejściem i jakością basu z małego przetwornika .

Były tego nie raz próby . Mały midwoofer z dużym wychyłem i niska sprawność . Co wymagało znowu bardzo mocnego wzmacniacza a i tak to była tylko namiastka dobrego basu .

Na takim małym przetworniku nigdy nie usłyszy się porządnej stopy .

Praw fizyki nie da się osłuchać .

Jak ktoś słucha tylko wokali to takie 15cm mu starczy . Rock , czy tam gdzie jest wymagana dynamika wymaga garnka a nie popierdziawki .

Nie wyobrażam sobie słuchania Money For Nothing z 15 czy 12cm midwoofera .

Nawet 17cm to tego namiastka a tak powyżej 20cm robi się już ciekawie .

Wątek jak dla mnie banalny i wyolbrzymiony.

"18" Scan-Speaka ma w rzeczywistości 177mm, ale przecież nie będziemy mówić: siedemnastka, ani sto siedemdziesiątka siódemka, tylko zaokrąglimy.

tutaj tak. ale jesli się pisze 16 a jest 13. To jest eweidentnie wprowadzanie klient a wbłąd, aby kupowal on line. lepiej wygląda na papierze.

Przeciętnemu Kowalskiemu to lata.

Odwrotnie, przeciętny Kowalski, kupi na necie i będzie na to patrzył. Bo na co innego może zwrócić uwagę tylko na parametry wyssane z palca.

Nie ma fizycznych możliwości zrobienia kolumny z dobrym zejściem i jakością basu z małego przetwornika

To jest powiązany temat, dokładnie. Co prawda się to nadrobić obojętnością i głębokością głośnika.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.