Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe szaty króla:))

cd.

/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14792-0-44676300-1334651139_thumb.jpg

post-14792-0-71115900-1334651572_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez V343

Piekna konstrukcja. Ja swoje monobloki bardzooo wolno koncze. Gdzie anodowales i frezowales panele? A ten preamp to co to za cudenko? Masz zdjecia w srodku?

Edytowane przez adigrzelczak
  • 1 miesiąc później...

wczoraj wyjąłem ze strychu mojego klona Krella KSA50 i mimo, że u mnie nie pracuje w tak głębokiej klasie AB jak oryginały, to brzmi naprawdę znakomicie. Nie słuchałem go ze dwa lata i zapomniałem jaki to dobry sprzęt. Ostatnio u mnie tylko klon Accuphase E407 zagrał na poziomie KSA50, inaczej ale na podobnym poziomie jakościowym.

Czelam na mój nowy zakup - Quada 520f - ciekawy jestem porównania, ale już dzisiaj widzę ,że tego klona Krella warto jest zbudować na najwyższym poziomie, bo to jest dobry sprzęt. Wydaje mi się , że gdybym go zrobił żeby mógł pracować z zalecanymi prądami spoczynkowymi , to grał by jeszcze o poziom lepiej, ale i tak bas jest najwyższej próby, przestrzeń i bardzo fajna średnica - wysokie też ok.

Okazało się , że moje preampy ( amplitunery ) używane z wygodnictwa degradowały brzmienie - one zagrałyby lepeij gdzyby nie paskudztwo do konfiguracji głośników - układy do sumowania sygnałów w torze audio, gdyby ten proces odbywał się cyfrowo przed DAC , to dałoby się to wycisnąć sporo z amplitunerów, ale niestety w tych wszystkich które miałem te sumatory i dodatkowe filtry wciśnięte są w tor audio :-( nawet w Yamaszce DSP-E800 - co robić - Nakamichi AV10 jest najlepsze w audio , ale sumatorek też ma.

Lampucera też mi robi kluchę z basu, jedynie non-os na TDA1543 i DAC na CS8414/SM5813/AD1865 daja radę. Dzisiaj pogram jeszcze przetwornikiem z ebaya na AK4396 - mam nadzieję na dobry dźwięk

Nowe szaty króla:))

cd.

/

Sprzedam,wiecej w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> V343 - jaki wzmacniacz jest następcą Krella ? :)

No cóż trudno powiedzieć:)

Powodem sprzedaży jest drugie hobby.

Narazie zastapie czymś budżetowym ,pózniej powstanie coś równie zacnego:)

• 9 miesięcy później...

Od ostatniego mojego wpisu minęło troche czasu,a żedzisiaj sprzedawałem Quada 520 i ponieważ owiedził mnie kupujący. który okazał się podobnie nawiedzony jak ja, więc zacząłem wyjmowac z garażu inne wzmacniacze, tym razem mojej konstrukcji i nie wiem jak mogłem wcześniej myśleć i słyszec inaczej - klon Krella KSA50 położył Quada i klona Acccu E407 ( sama końcówka mocy ). Primare SPA20 też . Miałem mu trochę do zarzucenia brak blasku, ale po pierwsze to raczej szlachetność bez syczenia , a po drugie podniosłem prąd spoczynkowy z 250 mA do 0,7 A na każdą gałąź i on nabrał soczystości i odrobinę blasku - teraz brzmienie sie wyrównało. to jest suuuuper wzmacniacz - jednak klasyk pierwsza liga !!! Niestety moja konstrukcja nie pozwala na utrzymanie na dlużej wysokich prądów spoczynkowych :-( żałuję ,że nie zrobiłem go docelowo - byłoby trochę drożej , ale nie musiałbym już szukać.to jest ekstraklasa - równy, szlchetny , rozdzielczy w każdym zakresie pasma - jego siła jest wyrownane brzmienie bez uwypuklania żadnego zakresu i idealna kontrola basu niskiego i wyższego , gorąca średnica i bardzo ładne wysokiej klasy wysokie.

czy ktoś ma na sprzedaż takie plytki ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miło przeczytać Twoją opinię Bogdan o tym Krellu. W końcu kilka wzmacniaczy tutaj przetestowałeś. Mnie też podoba się jego brzmienie. A płytkami, które są na zdjęciu zajmował się JKoch. Napisz do niego, może coś mu zostało. Ewentualnie, jeżeli byłoby kilku chętnych, może uruchomiłby kolejne zamówienie.

Kuzyn murzyna

podniosłem prąd spoczynkowy z 250 mA do 0,7 A na każdą gałąź i on nabrał soczystości i odrobinę blasku - teraz brzmienie sie wyrównało. to jest suuuuper wzmacniacz - jednak klasyk pierwsza liga !!!

W pełni się zgadzam z kolegą, mój klon pracuje z prądem 1,4 A na tranzystor i również brzmi znakomicie.

Znajomy miał komplet takich płytek, zapytam czy nie zechce się z nimi rozstać :)

• 2 tygodnie później...

Domyślam się jak marne są szanse, ale nie ma ktoś 2SC2238/2SA968 z zamówienia, których byłby gotów się pozbyć? Mam grającego KSA-50 by nowy11, ale mam też płytki JKoch i trochę mnie korci zrobić "upgrade". Czy ktoś porównywał KSA-50 robione na tych dwu PCB?

Pozdr

Łukasz

mam dokładnie ten sam problem - a może stosować nowsze zamienniki Toshiby ?

Ukryta Zawartość

są ale ten Polida jest chyba niepewny, ponoć ad1865 od niego nie chodziły

są też używki, ale gość mi odpisal że może dobrać N z N i P z P ale nie da rady w pary komplementarne :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem te aukcje. Polida sprzedał ich już sporo (ma kilka aukcji z nimi), ale jak piszesz to nie jest pewny sprzedawca... Ja odpaliłem dwa dni temu swojego Krella (po długim odłożeniu go "na półkę") po powrocie od kumpla, u którego porównywaliśmy mojego Naima z jego klonem Accu 450. Naim zagrał bardzo przyjemnym dźwiękiem z barwną średnicą, wokale damskie były (dla mnie) przyjemniejsze niż z Accu, ale dynamika, "drajw" na korzyść 450-ki. Po powrocie postanowiłem odkopać KSA-50 i on naprawdę fajnie gra, chociaż trochę brakuje mi w nim "blasku", otwartości samej góry. Kol. adigrzelczak kiedyś w rozmowie wspominał, że właśnie braki w wysokich tonach zniknęły po przejściu na nowe płytki (to też trochę inny układ). Ale detale, dynamika, "faktura" dźwięków z Krella jest fajna.

Kupię płytkę do krella KSA50. Miałem okzaję posłuchać i dla mnie bomba.

Co do sprzedawcy Polida - lepiej nigdy u niego nie kupywać.

Ceny czasem zabójczo niskie i tym przyciąga. Zwłaszcza na scalaki, tranzystory. Ja raz się naciąłem, koledzy pięć razy.

Krel ma nieco przyciemnione wysokie tony, ale w stronę szlechetności, bo nic nie umyka moim zdanie, u mnie na Dali grandach, które sa dość jasne na górze było bardzo fajnie.

Z tym Naimem mnie zaskoczyło, miałem kiedys bardzo dawno klona Naima 135 i faktycznie grało super, właśnie z dobrym drivem , cekawe to porównanie do accu 450. Prawda jest też chyba taka ,ze wszystko zależy od całego systemu .

................. i osobistych preferencji, bo to wszystko dobre wzmacnaicze

Naim ma tą bardzo fajną cechę, że to dość prosty układ, tanio jest złożyć go na bardzo dobrych elementach, a do tego jest praktycznie zimny (nie grzeje się prawie zupełnie), jest bardzo ekonomiczny w użyciu (przy odpaleniu KSA na cały dzień to już trochę prądu i skutecznie ogrzewanie mieszkania :-)

Jest też tak jak piszesz, gra 'system', do tego każdy też lubi co innego a i pewnie wrażliwość na dźwięki też każdy ma różną.

Ciekaw jestem na ile są różnice w graniu pomiędzy pcb nowy11 a JKoch.

Co do sprzedawcy Polida - lepiej nigdy u niego nie kupywać.

Ceny czasem zabójczo niskie i tym przyciąga. Zwłaszcza na scalaki, tranzystory. Ja raz się naciąłem, koledzy pięć razy.

Ja kupowałem u Polidy kilkukrotnie i jedyne co mnie u niego wkurzyło to przy pierwszych zakupach nachalne prośby o wycofanie ofert zakupu ...oczywiście już po otrzymaniu towarów ...ceny ma niskie i w taki sposób robi w balona Ebay i liczy na zwrot kosztów sprzedaży.

Po za tym towar całkiem OK ...czas realizacji nie odbiegajacy od innych sprzedawców z tamtych stron.

To miałeś szczeście, to zależy też jakie elementy się kupuje. Zakupiłem wzmacniacze operacyjnie IRC - te działają dobrze.

Do diaska przecież nie wszystko jest podrabiane.

Ps. napisały do mnie trzy osoby, które twierdzą to samo, że frajer, naciągacz itp. Jeden stracił ponoć u Polidy prawie 200$.

Jaka jest czułość tej końcówki. Czy 2Vrms wysrarczą do pełnego jej wysterowania ?

Do pełnego wysterowania (dla obciążenia 8 Ohm) wystarczy ok 0.8 V.

Kuzyn murzyna

nie tylko wartość 0,8V to wszystko, pamiętać trzeba o wydajnośco prądowej źródła. to że źrodło daje 2V a wydajności prądowej nie ma wystarczającej dla wzmacniacza o niskiej impendancji wejściowej dźwięk z takiego połączenia jest bez werwy i dynamiki.

nie tylko wartość 0,8V to wszystko, pamiętać trzeba o wydajnośco prądowej źródła. to że źrodło daje 2V a wydajności prądowej nie ma wystarczającej dla wzmacniacza o niskiej impendancji wejściowej dźwięk z takiego połączenia jest bez werwy i dynamiki.

To 0,8 V wynika z tego, co wiemy na pewno. Czyli z wartości współczynnika wzmocnienia tego Krella. Ponieważ nie wiemy o jakim konkretnie źródle mowa (czyli nie wiadomo nic o jego wydajności prądowej), to trudno dyskutować na ten temat.

Kuzyn murzyna

niekoniecznie, bo wiadomo że krell ma niską impendancję wejściową więc nie jest łatwy do wysterowania i warto o tym pamietać chcąc mu dobrać odpowienie źródła którym chcemy go wysterować.

• 1 miesiąc później...

Czy mógłby mi ktoś zmierzyć jaki prąd pobiera sama PCB przy ustawieniu prądu spoczynkowego ok 0,9A na tran i przy odłączonych tranzystorach wyjściowych? Planuję podłączyć stabilizator napięcia pod PCB i zastanawiam się czy taki układ to uciągnie. Niestety część zasilacza z krella została wymontowana i wykorzystana do Naima dlatego nie mogę sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adigrzelczak
  • 7 miesięcy później...

Widzę że dawno nikt tu nie zaglądał, ludzie chyba nie zdają sobie sprawy że ksa50 to rewelacyjny wzmacniacz:)

Niestety stała się rzecz straszna: mój ulubiony klon poszedł z dymem a dokładnie jego trany końcowe.

Czy ktoś ma na zbyciu komplet parowanych tranów?

Co oznacza skrót "TRASF." ?

Gdzie podpinac tą masę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co oznacza skrót "TRASF." ?

Gdzie podpinac tą masę?

Ukryta Zawartość

TRASF: punkt połączenia uzwojeń wtórnych transformatora + masa głośnika

ALIM E SIGNALE: Masa gniazda wejściowego (masa płytki wzmacniacza)

TELAIO: obudowa

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Taka uwaga: ja u siebie nie podłączałem mas za pomocą rezystorów, które znajdują się na schemacie pokazanym przez kolegę Jurka. Efekt był taki, że nic nie brumiało. Jest w wątku wpis jednego z kolegów, który rezystory zastosował i miał problem z przydźwiękiem. Polecam zrobić tak:

Wspólny punkt masy dla jednego kanału na zaciskach kondensatorów - od tego przewód do GND do zasilania PCB, następny do gniazda głośnikowego, oraz środkowe odczepy transformatora. Z PCb na gniazdo RCA przewód sygnałowy i GND. Przy gniazdku RCA łączymy masę z obudową.

• Pokaż nowe odpowiedzi