Skocz do zawartości
IGNORED

Stare modele CD - jako transport do DAC

krzychu.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, a gdyby tak wrócić do pytania zadanego przez autora wątku :-) ? Sam jestem tematem zainteresowany :-))) Co poza wymienionymi wyżej Onkyo, co nie zniszczyłoby budżetu, a w miarę zagrało ?

Smuga cienia spowija..;-)

Panowie "bolth" i "BanalnyX" piszecie bzdury. Wasze wpisy powinny być usunięte nie mają nic wspólnego z prawdą. Zastanawiam się czy celowo postanowiliście wprowadzać ludzi w błąd? No chyba że Wasza wiedza i jako takie doświadczenie jest w tej dziedzinie zerowe a chcielibyście jakoś wypłynąć. Nie tędy droga. Nie ośmieszajcie się? Aż przykro czytać.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

AL, przeczytaj cztery strony wcześniej, sporo informscji już podano :)

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Moderatorzy

Panowie, a gdyby tak wrócić do pytania zadanego przez autora wątku :-) ? Sam jestem tematem zainteresowany :-))) Co poza wymienionymi wyżej Onkyo, co nie zniszczyłoby budżetu, a w miarę zagrało ?

Obawiam się, że nic więcej nie zostanie wymyślone - sam szukałem przez jakiś rok budżetowego transportu do 2kzł i w końcu stwierdziłem, że nic fajnego w tej cenie nie znajdę (w Polsce mały wybór, z zagranicy koszt przesyłki to 25-50%ceny... był jeszcze jeden Teac T1 nad którym się zastanowiłem pół roku i jak już stwierdziłem, że go kupię, okazało się że podkupił mi go ktoś z Krakowa :D)

Stwierdziłem, że sensowniej będzie kupić jakiś CDek poniżej 1000zł z dostępnym laserem i przystosować go do roli transportu. Stanęło na w/w Onkyo (do tego wyklejenie matami, zmiana nóżek, i zegar precyzyjny z własnym zasilaniem) ale poza tymi Onkyo i pionierami nic sensownego nie ma to są jedyne tanie odtwarzacze z fajnymi napędami... Pionieere grają całkiem przyjemnie stąd ich ceny na rynku wtórnym wyższe, mają też droższe lasery no i w sumie to fajne klocki - mi zawsze żal w takich urządzeniach grzebać i je nieodwracalnie modyfikować... Natomiast Onkyo ładny, ma bardzo tani laser no i sam jest tani (jeden kupiłem za coś koło 600zł drugi za 200zł :D - oba stan idealny) i nie żal mi jakoś w nim wiercić :D

-----------------

Wystarczy wrócić do strony 1

Stwierdziłem, że sensowniej będzie kupić jakiś CDek poniżej 1000zł z dostępnym laserem i przystosować go do roli transportu. Stanęło na w/w Onkyo (do tego wyklejenie matami, zmiana nóżek, i zegar precyzyjny z własnym zasilaniem)

Ważniejsza jest poprawa zasilania cyfrówki .

Zegar nie zawsze polepszy , może pogorszyć ale to trzeba robić krokami i mieć drugi CD do porównań .

• Moderatorzy

Ważniejsza jest poprawa zasilania cyfrówki .

Zegar nie zawsze polepszy , może pogorszyć ale to trzeba robić krokami i mieć drugi CD do porównań .

W sumie to się zgodzę, chociaż zależy to zawsze od konkretnego modelu - co zostało bardziej spaprane, czy zasilanie czy zegar.

-----------------

Najgorzej że inny to przeczyta i powieli dalej i tworzą się legendy jak to DVD za 5 stówek jest fajne .

Najgorzej jak przeczyta mądrosci forumowych znafców ze sprzęt ponizej 6000zł nie gra i wpadnie w kompleksy:) na szczęscie ludzie kupują budzetówke i im gra :) ciagłe powtarzanie jaka to bieda te budzetowe sprzęty, plastik i złe zasilanie jusz niektórzy mogliby sobie darowac:) chyba ze mają do sprzedania duzo staroci...no to nie przeszkadzam :) pozdrawiam zyczliwych audiofilów

Najgorzej jak przeczyta mądrosci forumowych znafców ze sprzęt ponizej 6000zł nie gra i wpadnie w kompleksy:)

Mniej więcej tyle dzisiaj wynosi cena za nowy przyzwoity wzmacniacz i kolumny .

Nie chodzi o wpadanie w kompleksy . Nie każdego stać tylko że jak go nie stać a pisze głupoty to już inna sprawa .

na szczęscie ludzie kupują budzetówke i im gra :)

Jamnik z bazaru za 50zł też gra .

ciagłe powtarzanie jaka to bieda te budzetowe sprzęty, plastik i złe zasilanie jusz niektórzy mogliby sobie darowac:)

Są pytania - są odpowiedzi .

pozdrawiam zyczliwych audiofilów

Życzliwy prawdę Ci napisze mimo że nie zawsze jest po Twojej myśli .

mowilem ze twoj pomysl ma sens

zobacz ile jest zainteresowanych na dobry i tani transport DiY...

I nikt się nie zgłosił na PW w tej sprawie chociaż za około 1500zł udało mi się stworzyć najlepsze źródło jakie miałem .

I może transport ale tego jeszcze nie potwierdzę ( porównanie z Wadią WT3200 )

Napisałem wyraźnie - jak będzie zainteresowanie na PW to zrobię temat publicznie ze zdjęciami i opisem tak żeby każdy zainteresowany mógł sobie sam zrobić .

Znam te mechanizmy na wylot , mam foty ale monologu zakładać nie chcę .

W temacie wątku dodam, że oprócz wymienionych pionierów bardzo fajnie sprawdza się kosztujący grosze Onkyo Dx7711 oraz Dx7911 (jako transport identyczny od 7711 rózni się lepszym DAciem i zasilaniem).

Kosztujący grosze w chwili pisania posta wypadałoby dodać, bo jak na ten wątek trafia allegrowi złomiarze (a trafią niechybnie), to cena tych 7711 oraz pokrewnych modeli natychmiast poszybuje pod sufit, tak jak to wcześniej miało miejsce z całą rodziną marantzów na cdm 4/19, pionkami 7x i innymi.

Generalnie zaczynam dochodzić do wniosku, że te nasze wątki 'transportowe' robią wiecej szkody niż pożytku, bo oprócz uświadamiania (z różnym skutkiem) mniej obeznanych forumowiczów o tym jak ważny jest dobry transport, to niestety przy okazji uświadamialiśmy także handlarzy, a tym wiele mówić nie potrzeba... Efekt jest taki, że jeszcze w ubiegłym roku można było dostać klasyczny dedykowany transport typu theta, dpa czy cec poniżej 1500 zł i nikt się o to nie zabijał, a teraz ceny za to samo potrafią przekroczyć 3 kzł...Albo kuriozalne ceny transportów Luxmana z 1988r. w okolicach 600 zł...

• Moderatorzy

Kosztujący grosze w chwili pisania posta wypadałoby dodać, bo jak na ten wątek trafia allegrowi złomiarze (a trafią niechybnie), to cena tych 7711 oraz pokrewnych modeli natychmiast poszybuje pod sufit, tak jak to wcześniej miało miejsce z całą rodziną marantzów na cdm 4/19, pionkami 7x i innymi.

Generalnie zaczynam dochodzić do wniosku, że te nasze wątki 'transportowe' robią wiecej szkody niż pożytku, bo oprócz uświadamiania (z różnym skutkiem) mniej obeznanych forumowiczów o tym jak ważny jest dobry transport, to niestety przy okazji uświadamialiśmy także handlarzy, a tym wiele mówić nie potrzeba... Efekt jest taki, że jeszcze w ubiegłym roku można było dostać klasyczny dedykowany transport typu theta, dpa czy cec poniżej 1500 zł i nikt się o to nie zabijał, a teraz ceny za to samo potrafią przekroczyć 3 kzł...Albo kuriozalne ceny transportów Luxmana z 1988r. w okolicach 600 zł...

+1

-----------------

wyzej wala sie nie podskoczy

jak ludziska maja sporo plyt cd a wiekszosc z nas ma to rachunek jest prosty - trzeba cos kupic tak czy inaczej. rynek wtorny ma to do siebie ze reaguje na popyt. to ze po naszych postach handlarzyny podniosa ceny czy nie nie znaczy od razu ze od w calej jewropie bedzie to samo. pozostaje rynek niemiecki, skandynawski. wiec nie jest zle. jest cala kupa cdekow studyjnych z niezla sekcja AES/EBU. mozna tam dolozyc tam niezle zasilanie. tanio i dobrze a i wyglad maja studyjne cedeki niezly.

plikow sie nie uniknie wiec mamy wybor - albo czekac te 3-4 lata bo bankowo w tym czasie koncerny ogarna temat transportu w swoich streamerach i sila rzeczy cena zjedzie w dol - w koncu to tylko elektronika a ta nawet jebajowi chinczycy robia coraz lepsza (na przykald gustard u12) albo rzezbic cos w stylu JarkaC juz teraz.

za około 1500zł udało mi się stworzyć najlepsze źródło jakie miałem .

I może transport ale tego jeszcze nie potwierdzę ( porównanie z Wadią WT3200 )

I teraz to potwierdzam .

Ten Marantz jako transport jest lepszy od Wadii WT 3200 .

Wadia 3200 jako transport jest klasy Marantza CD72 .

W Wadii skopali wyjście cyfrowe nie dając nawet transformatorka przez co jest kapryśna na kable czy DACa a chyba nie o to chodzi .

A co do złomiarzy z allegro to dobrze że są .

Niech czytają , niech podniosą ceny ale dzięki temu mamy co kupować i jest wybór.

Od lat polecam jako transport Marantza CD52MKIISE i przez te powiedzmy 6 lat jego cena wzrosła może o stówę czy dwie co przy max cenie 400zł to i tak śmieszna kasa .

I tu problemem jest ta niska cena bo ludziska chcą płacić i mieć " znaczek "

Wadię kupiłem bo jest na CDM1 i bez problemu kupi się dawcę za 300-400zł a i sam CDM1 trudno zajechać .

Działa to fenomenalnie . Próbowałem walić pięścią w półkę obok tej Wadii i nic sobie z tego nie robiła .

To było i nie wróci . Teraz pcha się DVD romy i inne plastikowe gów...a

Myślę że po zorbieniu porządnego wyjścia cyfrowego będzie fajnym transportem a czy lepszym niż 72MKIISE + mod to się okaże .

ciekaw jestem czemu cdm1 mozna kupic za rozsadne pieniazki mimo ze jest starszy a cdm9pro kosztuje 5x wiecej...

Proste - CDM1 był montowany nie tylko w wysokich modelach ale i w niskich Philipsach a CDM9 Pro nie .

CDM1 jest też trwalszym napędem więc jest małe nim zainteresowanie co znowu nie podbija ceny ...

nie nie

te nie sa moim zdaniem ladne

ma ktos jakies inne propozycje?

pytanie, co dla Ciebie jest ładne?

mi podoba się prostota i taki Marantz CD94 na CDM1 ładnie wygląda, ale poniżej masz listę, w której znajdziesz większość odtwarzaczy, które wyszły z tym napędem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

CD72 wygląda nieźle źle ale czy rzeczywiście jest tak dobry po coax?

Jak ktoś na Śląsku ma ten odtwarzacz i czas to zapraszam do siebie.

To nieźle czy źle ?

;)

Jest dobry .

znacie jakies ladne cedeki lub czyste transporty oparte na cdm1?

Warto przetłumaczyć i poczytać

Ukryta Zawartość

Sam transport i jego jakość to jedno a jakość wyjścia SPDIF to drugie .

Tak jak tam jest napisane ( w odnośnikach jest więcej info ) nawet taki CD95 nie miał tego wyjścia dobrze zrobionego .

Tylko dlaczego CD72 gra lepiej jako transport od tej Wadii ?

Jutro będę miał DAC Wadia X32 .

Może WT 3200 był dopasowany pod DACe Wadii ?

Ukryta Zawartość

Czytam ten wątek, ale jak zwykle więcej przechwałek, offtopów niż merytorycznych odpowiedzi na pytanie:

JAKIE STARE CD/DVD MOGĄ BYĆ DOBRYMI TRANSPORTAMI DO DAC?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.