Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra GS461, zdjecia z renowacji;

Łukasz_53458

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

w wolnych chwilach postanowiłem zrobić coś dobrego dla sfatygowanego i zmęczonego życiem GS'a 461

IMG_2366a.JPG

Poniżej link do zdjęć z przebiegu procesu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

--

Pozdrawiam

LW

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118509-unitra-gs461-zdjecia-z-renowacji/

Szacun! Taką robotę się zawsze chwali. Nieważne czy to sprzęt za 300zł czy 30000zł. :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

No miodzio. Jakbyś jeszcze zapodał, jak się dostać do silnika, żeby go przesmarować, bo ja już cztery razy podchodziłem i jestem "cienki Bolek", niestety.

Fakt, że w 437, 438, 439 czy 460 może być zupełnie inaczej, ale może...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Super! Mało takich ludzi już dzisiaj można spotkać :) Nie kusiło Cię do szczęścia zmienić także kable sieciowy/zamontować gniazdo IEC? Ja akurat też mam sznurki przy swoich klockach, ale tak fajnie Ci ten sygnałowy wyszedł :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Proponuję jeszcze zmiany w elektronice:

1. Pozbycie się neonówki i zastąpienie jej diodą led- wbrew pozorom, ma to sens nie tylko pseudoestetyczny, ale wpływa na jakość dźwięku, gdyż pozbywamy się przewodu pod wysokim napięciem (sieci) biegnącego przez większość obudowy i mogącego generować przydźwięk.

2. W zasilaczu pozbywamy się diody prostowniczej jako prostownika jednopołówkowego (tak, tak, Tonsil stosował takie kuriozum!) i zakładamy mostek Gretza oraz dużo większy kondensator filtrujący. Mamy dzięki temu szybszy rozruch talerza i stabilniejsze obroty.

Zakładanie gniazda IEC to już chyba przesada :)

Nie rozumiem, co miało na celu dublowanie przewodów sygnałowych?

Dioda led to dodatkowy element w układzie, który nie jest niewidoczny, więc może nie współpracować..., albo mogą być problemy z prawidłowym funkcjonowaniem.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Co tu może nie współpracować? Podłączamy ją bezpośrednio do uzwojenia wtórnego trafa przez rezystor i montujemy w oprawce po neonówce, kierując tak, by oświetlała brzeg talerza.

W moim gramofonie Foniki nie ma z tym problemu.

Nie rozumiem, czego nie rozumiecie w temacie okablowania ;)

Nie rozumiem, po co stosować po 2 koncentryki na kanał, skoro z wkładki wychodzi sygnał niezbalansowany- przecież i tak łączone są przed wtykiem- moim zdaniem nadmierna komplikacja. To coś przynosi jakiś wymierny efekt???

Działałem według przepisu:

Ukryta Zawartość

Może w tym gramiaku nie ma to wielkiego sensu, ale... z drugiej strony czemu nie,

użyty kabel sygnałowy w GS461 został mi z TD160(tutaj zrobiłem z Proela).

Ukryta Zawartość

Siema.

Widzę że spoko robota wykonana. Też kiedyś odnawiałem gramofon polski, ale Adam GS-424, tyle że bardziej skupiłem się na elektronice. Do dziś żałuje że się go pozbyłem...

Już rozumiem ideę tego okablowania. Mając puszczony fabryczny kabelek uziemiający ramię gramofonu można to zrobić trochę inaczej. Dwużyłowym kablem w ekranie puszczamy jedną żyłą sygnał drugą masę sygnałową, ekran podłączamy tylko od strony gramofonu do masy ramienia. Od strony pre nie lutujemy ekranu. I analogicznie dla drugiego kanału.

Łukasz, pytanko do Ciebie- to na pewno GS461? Wygląda jak mój były GS464 z plastikowym zawieszeniem ramienia, a o ile mnie pamięć nie myli, 461 miał ramię z zawieszeniem w pełni metalowe.

Mając GS464 zrezygnowałem z grzebania przy nim bo nie widziałem w nim potencjału. Moja obecna Fonica, G8000 to zupelnie co innego- plastik jest tylko tam, gdzie to konieczne, a całość mechaniki to zdrowe aluminium na fornirowanej, drewnianej plincie:))

Wydawało mi się, że 461 miał więcej metalu, a 464 to jego kryzysowa wersja, tymczasem rzeczywiście wg gugla różnic między nimi raczej nie widać.

Porównując fotki z remontu, szacun- odwaliłeś kawał dobrej roboty.

Co do polerowania to najpierw papier wodny 1200, potem 2000, następnie pastą polerską K2 Aluchrom, chcę jeszcze na koniec użyć pasty G3.

I jeszcze do tych papierów i past - męki kupa!:-)

Wiesz Łukaszu - długom szukał słowa na określenie Twej pracy...

Znalazłem dwa:

Fajnyś winylowiec.

Pozdrawiam - Jacek.

U siebie kabelki poprowadziłem, tak jak pisałem. Ekranem idzie masa ranienia, żyłami masa sygnałowa i sygnał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze pochwalę się swoim G8010 :) Na pierwszej fotce- pośrodku urządzeń na niższej półce przedwzmacniacz RIAA.

Ukryta Zawartość

post-7066-0-70341700-1425511491_thumb.jpg

post-7066-0-91382700-1425511496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.