Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie PC Audio

ZenekXXX

Rekomendowane odpowiedzi

No raczej (prawie napewno) nic nie sieje, gdyż sprawdzałem na sporym wzmocnieniu na wzmaku, w czasie ciszy między utworami oraz po zakończeniu utworu - ciszaaaaaa. No chyba że może wprowadzać zniekształcenia dźwięku w co wątpię.

I tego się trzymaj. Nie daj sobie wmawiać że jest źle tylko Ty tego nie słyszysz.

I tego się trzymaj. Niektórzy tu to nadają się do obsługi sonaru w okręcie podwodnym.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

No raczej (prawie napewno) nic nie sieje, gdyż sprawdzałem na sporym wzmocnieniu na wzmaku, w czasie ciszy między utworami oraz po zakończeniu utworu - ciszaaaaaa. No chyba że może wprowadzać zniekształcenia dźwięku w co wątpię.

No i bardzo dobrze! U mnie jak już pisałem oryginalny zasilacz HP też ok.

... tak, to już też gdzieś usłyszałem :)

Konkretnie co do moich słuchawek HE-500 - że zagrają w pełni swoich możliwości dopiero po wymianie kabla na jakiś full wypas (o wzmacniaczu to nawet nie wspomnę, że na forum.mp3store.pl jest wręcz "wymagany" aby cokolwiek zagrało)

No więc kupiłem kabel full wypas do swoich HE-500 i zero różnic w dźwięku w stosunku co do stock'owego kabla.

Mało tego, HE-500 grają praktycznie identycznie podłączone do 10ES3, jak i do HTC One :)

Na HTC One jest po prostu mniej mocy niż w 10ES3, ale 10ES3 ma rezerwy mocy tak ogromne, że wykorzystując zaledwie 1/4 z jego power'a - można ogłuchnąć.

Ja już mam mocno ugruntowane zdanie co do wpływu kabelków i elektroniki na pracę przetworników.

Mój wniosek co do zakupu cholernie drogiej elektroniki: szkoda na to prądu :D

Za takie herezje dostaje się tu bana! :D

No i bardzo dobrze! U mnie jak już pisałem oryginalny zasilacz HP też ok.

U mnie też.

Tak to już jest na tym forum, że nikt ze złotouchych nie zhańbił się żadnymi pomiarami, z których wynikałoby, że zmiany ilościowe uzyskane po zastosowaniu "ulepszacza" xxx mogą mieć wpływ na odbierany dźwięk. I nie dziwota bo rozwaliłoby to ich świat audio-mitów w które "wierzą" bo geszefciarze nie wierzą tylko strzygą owce.

Zamiast tego mamy "ja słyszę", "żona w kuchni słyszy", "jacyś znajomi słyszą" no a w skrajnych przypadkach "jesteś głuchy", "masz śmeiciowy sprzęt" itd.

A masz sfdene dobry sprzęt ? Wystarczająco rozdzielczy a przy tym nieostry ?

Tak się składa, że nasze hobby opiera się na słuchu. I to jest nasze podstawowe narzędzie oceny sprzętu. Im lepszy sprzęt tym więcej słychać. Łatwiej ocenić wpływ poszczególnych elementów. Niestety początkującym albo biednym się wydaje, że mogą przechytrzyć lata doświadczeń całej branży audio. W pomiarach sprzęt Hi-Fi wypada świetnie ... gorzej w teście odsłuchowym ... ale to nieistotne bo można się łudzić, że tani sprzęt gra tak samo jak drogi. A ci którzy kupują drogie klocki to frajerzy. A z frajerami trzeba walczyć aby udowodnić swoją rację. A wystarczy trochę sprzętu posłuchać, poodwiedzać kolegów i można sobie w kilka lat wyrobić zdanie. Doświadczenia w audio nic nie zastąpi. Pokory nabiera się z czasem. Początkujący nigdy nie rozumieją doświadczonych - zawsze tak było i będzie. Dopiero sami muszą wiele doświadczyć, stać się doświadczonymi by narazić się na ataki początkujących ... kółko się zamyka.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jestem doświadczony, bo robiłem doświadczenia i porównywałem

sonicznie ayran, maślankę, kefir i jogurty.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

I najważniejsze zalecenie dla początkujących w audio: NIGDY NIE UFAJ SWOJEMU SŁUCHOWI. ZDAJ SIĘ NA POMIARY I ZDROWY ROZSĄDEK. BĘDZIESZ MIAŁ ZA GROSZE TAKI SAM SPRZĘT JAK POJ* HIGH-ENDOWCY. I NIE ZAPOMNIJ ICH WYSMIAĆ I WYZWAĆ OD FRAJERÓW.

Taka ostatnio jest popularna filozofia na naszym forum ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Najlepsza rada dla początkujących. CO BYŚCIE NIE ROBILI W PCAUDIO ALE JEŚLI KORZYSTACIE Z NAS TO MUSICIE KUPIĆ KABEL LAN TAKI CO POLECA pacuła. TO JEST IDOL piopio. GŁOŚNIKI I WZMACNIACZ SIĘ NIE LICZĄ. WAŻNY JEST KABEL LAN. O TAKI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A w Wielkopolskim Teście ABX to elektroniki nie rozróżnili. To zagadka ;)

Dość żartów z mojej strony.

Piopio, gdzieśf obok.czytałem, że to nie droga elektronika jest najważniejsza, ale kable. I nic, poniżej 10 000 nie zagra.

O, tu poczytaj:

Ukryta Zawartość

I tu:

Ukryta Zawartość

No i kto jest w błędzie? A tamten kolega jest dość długo na forum, to chyba wie co pisze ;)

Naskrobane wirtualnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Piopio cały czas próbujesz podnieść komputer dao rangi sprzętu grającego A to tylko serwer i magazyn danych on nie gra bo nie do tego jest stworzony i nie ważne jak go zasilisz czy jak zmodyfikujesz przy tym samym sofcie będzie grał tak samo.

I najważniejsze zalecenie dla początkujących w audio: NIGDY NIE UFAJ SWOJEMU SŁUCHOWI. ZDAJ SIĘ NA POMIARY I ZDROWY ROZSĄDEK. BĘDZIESZ MIAŁ ZA GROSZE TAKI SAM SPRZĘT JAK POJ* HIGH-ENDOWCY. I NIE ZAPOMNIJ ICH WYSMIAĆ I WYZWAĆ OD FRAJERÓW.

Taka ostatnio jest popularna filozofia na naszym forum ...

Pozwolę sobie przedstawić swój pogląd. Mianowicie grupa o zbieżnych poglądach z czasem ulega radykalizacji. Tyczy się to wszelakich grup społecznych. Audiofil to taka zradykalizowana forma melomana. Grupa na tyle radykalna, że zaczyna odrzucać niewygodne fakty na rzecz jedynego słusznego poglądu. Jest jeszcze działalność propagatorska i radykalizującą ikon tej branży. Spokojnie są i wymieniani i znani. Dzięki nim grupa utwierdza się swoim przekonaniu i tworzy coraz to bardziej zamknięte i homogeniczne środowisko.

Oczywiście jest to już wyraźne odejście od pkt równowagi. Naturalnym będzie, iż odpowiedzią środowiska będzie pojawienie się równie radykalnej i homogenicznej grupy, która będzie zdania że "wszystko gra tak samo". Gdzie będzie ona starała się udowodnić, iż granica między dobrym i złym sprzętem jest sztuczna. No i typowy zestaw 5.1 z marketu zapewnia identyczne wrażenia. Dość zabawne jest, że ta grupa się tutaj nie pojawia prawie wcale (może dla tego że model biznesowy przewiduje golenie audiofilii?). Choć można zauważyć, że część osób pośrodku zaczyna zmieniać swoje poglądy na korzyść danej grupy.

Każdy tutaj jest radykałem w kierunku audiofila, pomijając oczywiście naciągaczy którzy robią tutaj biznes. Kwestia tylko jak bardzo radykalnym.

Klasyką gatunku będzie rozmowa, chęć rozwiania wątpliwości. Naturalnym będzie że ludzie nie przyjmujący racjonalnych argumentów będą traktowani pobłażliwie. Więc historii o grających przewodach lan z których szydzi część osób jest pełno. Czy słuszne? Pytanie jak bardzo ktoś jest radykalny lub chce zarobić.

<br />Kiedy wreszcie nauczysz się szanować ludzi?Nazwiska,imiona piszemy z Wielkiej litery.Czy to takie trudne do zrozumienia? <br />
Kolega Piopio ma tę samą manierę pisania imion (ników) oponentów z małej litery więc nie powinien się obrażać gdy ktoś napisze jego nik z małej litery.
<br />Brak jeszcze przemysława i doktorka ;-)<br />

Nick to nie nazwisko. Zawsze piszemy z dużej.

Staram się pisać nick tak jak autor go zapisał. Jak jest z dużej to z dużej.

Czasami zdarzają się przeoczenia ...

Nie zaśmiecając tematu Piopio jak to jest z zasilaniem zegara karty PPA USB. Wytłumacz tak na prosty rozum jaki to może mieć wpływ na konwerter asynchroniczny który nie korzysta z zegara tej karty?

Zapytałem producenta.

Na The Well-Tempered Computer znalazłem coś takiego:

"The perfect solution

Asynchronous USB looks to be the perfect solution.

You configure your PC for bit-perfect output and the DAC takes care of the timing totally independent of the timing of the PC.

But there are posts on the Internet claiming that even in case of an async USB DAC what is happening upstream is still affecting sound quality."

"One issue with USB is that it sends regular bursts of info like the start of frame packet - "The SOF packet consisting of an 11-bit frame number is sent by the host every 1ms ± 500ns on a full speed bus or every 125 µs ± 0.0625 µs on a high speed bus". If the timing of this shifts or is variable, this could elicit a different & variable reaction from the USB receiver & translate into a different & varying jitter or noise spectrum. Making the PC end as solid & stable as possible without undue processing could be one factor in ameliorating this variation. It might not be the low level of jitter that we notice but the variation in jitter - that's one reason why I say that the measurements we currently run seem not to be capable of picking up these issues or we are not directing them to the correct target for measuring.

Jkeny"

Straszenie jitterem i brak pomiarów potwierdzających jego wystąpienie. Może jednak poczekam na jakieś bardziej sensowne wytłumaczenie producenta tego "leku na bolączki Pc audio" lub może chociaż na test ABX, który uprawdopodobnił by wpływ tej modyfikacji na dźwięk.

-

"If the timing of this shifts or is variable, this could elicit a different & variable reaction from the USB receiver & translate into a different & varying jitter or noise spectrum. Making the PC end as solid & stable as possible without undue processing could be one factor in ameliorating this variation."

To są pierdoły. Kompletnie różne obwody ( odbiór danych przez USB oraz wewnętrzny oscylator do taktowania kości DAC'a ). Niech sobie timing odbioru danych "fluktuuje". I tak wewnatrz DAC'a jest bufor. A z niego z taktem wewnętrznego oscylatora dane z bufora podawane są na kość przetwornika D/A.

Gdyby potraktowac to co gość pisze poważnie to sam fakt transmisji po USB już zakłóca pracę zegara w DAC'u ( i nieważne czy coś fluktuuje czy nie ). W przyrodzie wszystko wpływa na wszystko tylko trzeba znać skalę tego wpływu a nie bajdurzyć ogólnie jakby sie miało do czynienia z jakmiś synchronicznym przesyłem.

Jak pytanie jest niewygodne lub nie chce się na nie odpowiedzieć zgodnie z prawdą to się zaczyna kręcić, czekając aż pytanie zostanie przywalone innymi postami.

To tylko świadczy kolego o Tobie.Tak jak napisałeś "na szacunek trzeba zasłużyć" a Ty robisz wszystko żeby nie zasłużyć.

Ja piszę bzdury od jakich oczy bolą? Nie zależy mi na szacunku ze strony idiotów. Może dla ciebie ma to jakąś wartość ale dla mnie nie.

---------------------

Moderacja: proszę powściągnąć język i emocje.

Podstawa: § 6. 5.a Regulaminu.

Widzę wątek przekształcił sie w przepychanki, które nic nie wnoszą przez 2 strony.

Sumując widać że większość ( poza jednym mesjaszem ) sie wypowiedziała, zasilanie komputera do którego jest kety przetwornik ze swoim osobnym zasilaniem i z separacja nie ma wpływu na dźwięk. Faktycznie transport ma duży wpyw na to jak w ostateczności gra dac, ale jeżeli już to trzeba w pierwszej kolejności zadbać o dobre zasilanie konwertera usb/i2s co jest dużo tańsze niż zapewnienie dobrego zasilania dla całego komputera. Efekty w obu przypadkach będzie dokładnie taki sam. I jak pisałem gdzieś wcześniej bateryjne zasilanie ma swoje problemy i nie jest panaceum na wszystko co związane z zasilaniem. Dobry zasilacz od chris audio research jak np miałem okazje sprawdzić z kompletem m2 tech evo daje jeszcze lepsze efekty.

.

Faktycznie transport ma duży wpyw na to jak w ostateczności gra dac

Komputer nie jest transportem.

Transport zaczyna się za USB. Od konwertera USB/I2s/Spdif

Czy wyślesz dane mailem, przez Wifi, czy prześlesz przez USB, to nie ma tu znaczenia, bo to nie jest muzyka tylko bity, zera i jedynki.

A nieprawda !

Dane audio wysłane przez USB to nie to samo co dane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.