Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz budżet ok 3,5-4,5k

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Prośba o pomoc w wyborze ampli. Mam w tej chwili Hegla H70 w połączeniu z PMC Gb1i i jestem zadowolony ale zawsze można lepiej :)

Chciałbym dodać więcej czaru, powietrza, przestrzeni, bliskości wokali i złagodzić szklistą górę. Kolumny nie mają dużo basu więc dobrze by było im pomóc w tej kwestii.

Lubię emocjonalne, muzykalne, ciepłe brzmienie bez przesadnego wnikania w strukturę utworów. Priorytet to piękna średnica.

Pokój 15m2 niedługo 20m2. Muzyka różna ale żywe instrumentarium

https://www.audiostereo.pl/topic/118701-wzmacniacz-bud%C5%BCet-ok-35-45k/

A może spróbuj posłuchać hybrydy lampowej Vincent SV-227 oraz Music Fidelity M3si. Powinny to być ciekawe opcja do Twoich kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Vincent SV237, Musical Fidelity A5, M6i lub X-150.

Myślał bym też o wzmacniaczach Cayin - ale wydaje mi się że dla Ciebie przyszedł już czas żeby przesiąść się na lampę ...

Musical M3Si będzie idealny, tylko budżet trzeba troszkę podpompować

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m3si-m3-si-audiofilski-wzmacniacz-zintegrowany

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

dzieki za sugestie

a jeśli lampa to czym się interesować?

a moze cos w klasie A? np sugden?

Z lamp w tej chwili w twoim budrzecie do wyboru są dwie firmy Cayin lub Mingda. W Cayin w podanej kwocie mieści się tylko MT-35 (3799 zł)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast u Mingdy za kwotę 4699 zł jest już porządny wzmacnaicz na KT90

Ukryta Zawartość

Co różnicuje te konstrukcje? Przede wszystkim typ lamp mocy. Cayin jest oparty na lampach EL34 które są bardzo ciepłe i doskonale nadają się do jazzu, małych składów grających muzykę akustycznie. Gorzej z rockiem i wszędzie tam gdzie trzeba zagrać z kopem. Przeciwieństwem Cayina MT-35 będzie Mingda MC368-BSE. To bardziej uniwersalny wzmacniacz o większej mocy. Tu też dźwięk będzie ciepły z piękną średnicą ale już nie tak słodki jak na lampach EL34 na których oparty jest Cayin. Za to Mingda zagra wszystko od jazzu po metal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

M6i gra o klasę lepiej a można go kupić w idealnym stanie w jego budżecie ...

Serio? Słuchałeś już M3Si? Gdzie?

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

muszę się osłuchać ze wzmacniaczami lampowymi bo do tej pory nie mialem stycznosci. Przerzuciłem dziesiątki wzmacniaczy gitarowych lampowych na rożnych lampach i schemtach i tutaj mam bardzo bogate doswiadczenie ale nie wiem czy konstrukcyjnie mozna je w ogole porownywać :) tutaj tranzystory to jest amatorka i nikt powazny nie gra na takich piecach...

Trochę się obawiam całej celebracji, wrażliwosci tych ukladów i ewentualnych problemów technicznych

Witaj biniek84

Se swojej strony z czystym sumieniem polecam Cayin MT-35s. Wzmacniacz oparty na lampach mocy EL-34, w brzmieniu tej lampy znajdziesz wszystko czego szukasz.

Zmieścisz się spokojnie w budżecie i zostanie Ci jeszcze na dobre kabelki lub jak wolisz na płyty :)

Pozdrawiam

Trochę się obawiam całej celebracji, wrażliwosci tych ukladów i ewentualnych problemów technicznych

Nic z tych rzeczy:) Dziś to takie same bezobsługowe konstrukcje jak tranzystory. Przewaga lampy nad tranzystorem to praktycznie nieograniczona możliwość wpływania na charakter prezentacji dźwięku. Nie mam na myśli tylko dodawanie czy odejmowanie basu czy wysokich. Za pomocą wymiany lamp można kształtować scenę, jej głębokość, szerokość, separację instrumentów, uwypuklać zakresy tomów, praktycznie każdy jej aspekt. Tego nie potrafi tranzystor. Po prostu gra tak jak fabryka go wyprodukowała.

czy Yaqin MC 10L bedzie ok na rozpoczecie przygody z lampą? Będzie to dużo nizszy poziom niż mój obecny Hegel? Czego się spodziewać?

Hmmmm... raczej nie warto. To wzmacniacz oparty na płytce drukowanej a to raczej kiepskie rozwiązanie stosowane w budżetowych wzmacniaczach lampowych. Wzmacniacz lampowy ma to do siebie że się solidnie nagrzewa a płytka i ścieżki na niej naniesione nie są fanem wysokich temperatur. Poza tym to ten wzmacniacz raczej nie ma szans przegonić twojego Hegla. Jeżeli już coś z tańsdzych lamp to MC34-a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie trochę się tego boję bo moje kolumny lubią dużo prądu...

wielu poleca do PMC Sugdena A21 - ktoś słuchał tego połączenia?

spróbuję posłuchać tego Cayina moze uda się u siebie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.