Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB - S/PDIF czy nowy DAC?

Terrapin

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba że Focus to to samo co Corolla, to OK ;)

Znajdą się zwolennicy i jednych i drugich.

Lexus CT200h ich pogodzi! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

BTW, kupiłeś tego Krella 250..?

Nie. Jednak doszedłem do wniosku, że wolę jakąś integrę.

Krell jest wciąż na sprzedaż, przynajmniej wczoraj był.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeżeli chodzi o specyfikację, to na pewno, bo HiFace nie obsługuje DSD. Jeźeli chodzi o realne różnice w dźwięku, to napisz proszę, na czym one polegają? No i w jakim systemie miałeś okazje porównać oba konwertery?

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Miałem na myśli wkład technologiczny i materiałowy ( 8 rdzeniowy,najnowszy xmos, komplet wyjść, w tym i2s, zasilanie , itd.). O jego zaletach w stosunku do sporo droższych urządzeń można poczytać np.na head-fi. Mam taki, gra fajowo, ale przyznaję, bezpośrednio do hi- face nie porównywałem. Jeśli jesteś z Warszawy, możemy porównać, sam jestem ciekawy.

Muszę cię zmartwić ale do Gustarda U12 to ta zabaweczka nie ma startu.

Miałem na myśli wkład technologiczny i materiałowy ( 8 rdzeniowy,najnowszy xmos, komplet wyjść, w tym i2s, zasilanie , itd.). O jego zaletach w stosunku do sporo droższych urządzeń można poczytać np.na head-fi. Mam taki, gra fajowo, ale przyznaję, bezpośrednio do hi- face nie porównywałem. Jeśli jesteś z Warszawy, możemy porównać, sam jestem ciekawy.

Ile dałeś,mozna wiedzieć?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Można w tej chwili kupić już za 150$ z darmową przesyłką. I to jest hit.

Myślę ze w tej cenie nie ma konkurencji.

W tej samej cenie co pendrak od Q21.

Nawet nie ma sie co zastanawiac.Wybór jest oczywisty.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Takie porównanie mogloby być bardzo ciekawe, ale szczerze mówiąc, wielkich różnic bym się nie spodziewał.

Chińska konstrukcja to prawdziwy kombajn, ale z faktu, źe ma więcej funkcji (DSD, I2S) nie musi oznaczać, że tę, którą dzieli z włoskim donglem, czyli konwersję PCM z USB na S/PDIF, wykonuje lepiej. W końcu oba robią to w oparciu o tę samą technologię. Ewentualny wpływ zasilania na dźwięk zostawmy na razie kolegom-nietoperzom.

Niemniej wiem o jednym przypadku, kiedy dwóch moich, bardzo sceptycznie nastawionych do audiofilskich cudów Kolegów porównało dwa dobre konwertery i... różnice były! Hmm...

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

możemy porównać, sam jestem ciekawy.

To by było bardzo interesujące - czekam na porównanie!

Ewentualny wpływ zasilania na dźwięk

Mam inny konwerter tej włoskiej firmy i jest spora różnica przy zmianie zasilania. Gustard U12 ma zasilanie transformatorowe więc problemu może nie być.

To by było bardzo interesujące - czekam na porównanie!

A komputery można porównać ? ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A komputery można porównać ? ;-)

Można ale to strata czasu.

Szukasz kompa do audio? Kup jak najtańszy albo taki, co Ci obudowa z urody pasuje.

Fachowcy mówią, żeby przydało się specjalne wyjście USB i zasilanie liniowe ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Fachowcy mówią, żeby przydało się specjalne wyjście USB i zasilanie liniowe ... ;-)

A jak ma się sprawa z testem ABX zapowiadanym przez Ciebie jakiś czas temu. Jakieś wnioski, czy może jeszcze nie doszedł do skutku?

raspberry pi gra inaczej głownie d dystrybucji jaka jest załadowana, potem choć mniejsze znaczenie od połączenia Wifi lub ethernet i zasilanie.

Z tym ze zasilanie ma większy wpływ przy wifi.

Jednak,umknie sie tak dzieje bo w myśl minimalizacji drogimsygnalu nie mam trafa separujacego na spdif

.

Fachowcy? Czyżby?

Chyba,że... ci czescy! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

raspberry pi gra inaczej głownie d dystrybucji jaka jest załadowana, potem choć mniejsze znaczenie od połączenia Wifi lub ethernet i zasilanie.

Z tym ze zasilanie ma większy wpływ przy wifi.

Jednak,umknie sie tak dzieje bo w myśl minimalizacji drogimsygnalu nie mam trafa separujacego na spdif

Ty pisałeś to na haju? :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ty pisałeś to na haju? :D

Na szybko na iPadzie chowanym przed rocznym dzieckiem który chce go wyrwać.

iPad do tego niestety często wie lepiej co chcesz napisać ;)

faktycznie jeden chaos wyszedł ;)

.

Jak konwerter usb to ważny jest kabel. Proponuję taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Jak konwerter usb to ważny jest kabel

W przypadku HiFace Two kabel USB jest akurat niepotrzebny, ale do prawidłowego działania innych interfejsów USB kabel rzeczywiście bywa niezbędny i skoro Szanowny Kolega poleca akurat ten model, proszę o rozwinięcie tematu!

W opisie tego produktu możemy przeczytać stwierdzenie, że zapewnia on:

Precyzyjny transfer danych cyfrowych bez strat i jittera.

Jestem początkujący w PC audio i zainteresowały mnie dwie kwestie:

1. jakie straty w transferze danych cyfrowych może spowodować kabel USB?

2. w jaki sposób kabel SAEC SUS-480 USB eliminuje jitter?

W przypadku HiFace Two kabel USB jest akurat niepotrzebny, ale do prawidłowego działania innych interfejsów USB kabel rzeczywiście bywa niezbędny i skoro Szanowny Kolega poleca akurat ten model, proszę o rozwinięcie tematu!

W opisie tego produktu możemy przeczytać stwierdzenie, że zapewnia on:

Jestem początkujący w PC audio i zainteresowały mnie dwie kwestie:

1. jakie straty w transferze danych cyfrowych może spowodować kabel USB?

2. w jaki sposób kabel SAEC SUS-480 USB eliminuje jitter?

Kolega jaja sobie robi kabel usb nie ma wpływu na dźwięk i musiał by być naprawdę kiepskiej jakości by zerwał transfer. Jedyna rzecz na którą trzeba uważać to by nie przesadzić z długością kabla.

Jak konwerter usb to ważny jest kabel. Proponuję taki:

Ukryta Zawartość

Kabel bardzo ładny, kogo stać - niech kupuje!

Mnie nie stać, bo za dużo piję, więc mam kabel taki, tylko dłuższy (5m):

Ukryta Zawartość

Też przesyła dane, prosze sobie wyobrazić... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam... Jak sie zapatrujecie na kwestie konwerterów. Do wyboru 3 typy:

Gustard U12

Nostromo knweeter Xmos

m2tech Evo

ewentualnie m2tech evo2

Co polecacie????

Z opinii internetowych to zdecydowanie Gustard wiedzie prym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.