Skocz do zawartości
IGNORED

Źródło USB (nie PC)

kaviter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

stoję przed zakupem źródła USB które uzupełni mój system i ze względu na znaczną ilość posiadanych przeze mnie fizycznych płyt i koniec końców lepszy z nich dźwięk zostanie dodatkiem do pogrania gęstych plików (PCM i DSD) i usług strumieniowych w stylu Wimp czy Spotify

nie PC - PC Audio już przerabiałem, dźwięk jako taki jest OK ale skomplikowana konfiguracja i bardzo dużo często zmiennych czynników wpływających na finalny efekt doprowadziło mnie do sprzedania PCeta, chcę kupić gotowe dedykowane do tego urządzenie

póki co miałem u siebie dzięki uprzejmości dystrybutora Auralic Aries przyjmijmy to urządzenie jako punkt wyjścia - umiarkowana cena, bardzo OK dźwięk i dobra funkcjonalność bardzo sensowny zakup, ale niestety kiepski i nieprzemyślany interfejs użytkownika i fatalna ergonomia (podłączyłem do niego przewód cyfrowy AES/EBU i nie udało mi się go odłączyć przy użyciu rąk, wiem że urządzenie w końcu się podłączy i nie będzie przy nim majstrować ale zirytowało mnie to), trochę informacji jest rozrzuconych po różnych wątkach ale proszę o konkretne porady czy jest sens interesować się na przykład produktami Aurendera ???, czy jest sens dołożyć do np x100 czy ktoś z was może porównać jego dźwięk do Auralica ???? czy są jakieś inne tego typu urządzenia warte zainteresowania powiedzmy do 20k ???

https://www.audiostereo.pl/topic/118839-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-usb-nie-pc/

X100 jest świetny. Urządzenie absolutnie godne polecenia. Jakość dźwięku lepsza niż ze zwykłego kompa i bardzo dobra aplikacja do obsługi na iPada.

Aurender wprowadził ostatnio także nowy model bez HDD - grający z NASa. Będzie tańszy niż X100 i ma zasilacz liniowy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

X100 jest świetny. Urządzenie absolutnie godne polecenia. Jakość dźwięku lepsza niż ze zwykłego kompa i bardzo dobra aplikacja do obsługi na iPada.

Aurender wprowadził ostatnio także nowy model bez HDD - grający z NASa. Będzie tańszy niż X100 i ma zasilacz liniowy.

dysk w środku niepotrzebny mi grać z NASa będę, czyli że ten N100 to to samo co X100 tylko że bez dysku ???? na stronie Audiofastu nie widzę go w ofercie wie ktoś czy/kiedy będzie oferowany i jaka będzie mniej więcej cena ??? nie mam żadnych relacji z Audiofastem jak u nich wygląda z pożyczaniem urządzeń do testów ???

może ktoś napisać coś z własnych doświadczeń o dźwięku w porównaniu z Auraliciem ????

Kolego kup yamahe r-n500 ,posiada usb ktore odtwarza flaci ,jest w pelni usieciowiona no i gra calkiem przyzwoicie

???? przecież to jakiś badziewny amplituner za 1500 złotych, proszę o poważne wpisy w temacie wątku

Tak jak pisał Marslo - w US już dealerzy dostali, więc u nas też powinien być 'na dniach'.

N100 może być o tyle fajniejszą opcją (poza tym, że jest tańszy), że ma zasilacz liniowy w standardzie. W X100 jest impulsowy, i ludzie wymieniają na liniowe - a więc dochodzą dodatkowe koszta.

Inna sprawa, że z tego co słyszałem oprogramowanie (biblioteka) nie działa tak dobrze z NASem jak z dyskiem wbudowanym. Ale tym bym się aż tak bardzo nie przejmował, bo Aurender to tylko taki lepszy komputer z Linuxem, więc następny update oprogramowania zapewne poprawi niedociągnięcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

S10 już hardware'owo nie nadążał. Nie miał specjalnego wyjścia USB, zasilacz był impulsowy. N10 pewnie dostanie też od razu nową płytę główną - z szybszym, mniej grzejącym się procesorem procesorem i większą ilością pamięci.

S10 już hardware'owo nie nadążał. Nie miał specjalnego wyjścia USB, zasilacz był impulsowy. N10 pewnie dostanie też od razu nową płytę główną - z szybszym, mniej grzejącym się procesorem procesorem i większą ilością pamięci.

Poczytałem o tym N100 ale nie do końca wszystko jest dla mnie jasne. Nie znam się na sprzęcie tej firmy...

- czy ten N100 ma możliwość ,,grania" z dysku zewnętrznego podłączonego przez USB, lub z Pendrive?

- w opisie piszą, że ma 120 GB dysku SSD. Czyli ma jednak mały wbudowany dysk? Można na niego kopiować pliki czy służy on innym celom? Tylko buforowaniu danych?

Fajne jest to, że wyjście USB jest bardzo wysokiej jakości.

215ces.aurendern100.jpg?itok=1an3edf_

Widać porządny zasilacz w środku.

Cena 2500 USD i podobno 3000 USD z 1TB SSD pamięci.

Jako polsrodek jest mozliwosc zakupu wersji z 1 GB SSD. Tak donosza na CA.

1TB...na szczęście;-)

Wiadomo czy będzie miał możliwość podłączenia dysku za pomocą złącza Thunderbolt?

Na stronie Aurendera widzę, że tylko LAN i USB :((( to duża niedogodność

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Zostanę więc jeszcze przy swoim zmodyfikowanym Macu Mini , zresztą niestety dotychczasowe odtwarzacze nie dają możliwości implementacji dodatkowych programów takich jak np Dirac. Nie wyobrażam już sobie systemu bez Diraca lub innego programu, który miałby podobne, albo jeszcze większe możliwości.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Tak , to jest slaba strona Aurendera w stosunku do dedykowanego kompa ze nie mozna wgrac programow.

Chcialbym sprobowac jak brzmi dsd 256 konwertowane przez HQ Player, ale z Aurenderem to niemozliwe.

Konto w trakcie usuwania

Poczytałem o tym N100 ale nie do końca wszystko jest dla mnie jasne. Nie znam się na sprzęcie tej firmy...

- czy ten N100 ma możliwość ,,grania" z dysku zewnętrznego podłączonego przez USB, lub z Pendrive?

- w opisie piszą, że ma 120 GB dysku SSD. Czyli ma jednak mały wbudowany dysk? Można na niego kopiować pliki czy służy on innym celom? Tylko buforowaniu danych?

Dysk jest na OS i bufor. Można grać po USB.

Jest jednak inny problem. Aby móc korzystać z okładek i metadata, do sieci równolegle z N100 musi być podłączony komputer, na którym będzie działał Aurender Multimedia Manager. Bez tego programu nie będzie ani jednego ani drugiego (choć odtwarzacz będzie grał).

Info z innego forum:

- For your own files, on an NAS...it doesn't need any media server; for "folder view" playback.

- For your own files, on an NAS...it does need Aurender's Media Manager running; if you want Meta-data, cover art, etc.

- For your own files, on local USB...it doesn't need AMM running; for "folder view" playback.

- For your own files, on local USB...you need to run AMM once; if you want Meta-data, cover-art, etc.

To jest to bez senu! Nie po to ktoś kupuje Aurendera żeby musiał jeszcze używać kompa.Ale to tylko gdy nie chcesz grać z NAS-a, a z USB tak? To jeśli tak, to nie problem.

Gość

(Konto usunięte)

@sly30 :

Z info, ktore przytoczył Elb wynika (tresć w drugim odnośniku), że chcąc mieć dostęp do okładek itp, także grając z NAS musisz mieć podłączony do sieci komputer.

Domyślam się, że zawsze może to być komputer, który już jest w twoim domu od dawna.

@sly30 :

Z info, ktore przytoczył Elb wynika (tresć w drugim odnośniku), że chcąc mieć dostęp do okładek itp, także grając z NAS musisz mieć podłączony do sieci komputer.

Domyślam się, że zawsze może to być komputer, który już jest w twoim domu od dawna.

Tak, oczywiście, może być nawet w innej części domu - musi być tylko podpiety do tej samem sieci i chodzić. Trochę to faktycznie bez sensu, i w tym momencie nie wiem czy jednak nie wolałbym kupić X100L + liniowy zasilacz do niego.

Tu jest ciekawy zasilacz do X100L:

Ukryta Zawartość

Podobno można też zamówić podobny u Tomanka - znajomy kupował do swojego X100L.

Ukryta Zawartość

Użytkownicy

15238 postów

Napisano dziś, 20:02

Ale w czym jest problem? Rozumiem że W20 i S10 tego problemu mieć nie będą? Czyli nowy N10 też nie będzie wymagał włączonego kompa? Linn nic takiego nie wymaga.

Z tego co wiem Komp służy do montowania servera nas ,

i potrzebny tylko raz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jeśli jest już muza na NAS-ie to nie potrzeba kompa? Bo do Linna też jest potrzebny komp ale tylko od czasu do czasu np żeby zrobić update softu, albo zmienić coś w konfigu. Ale i z ipada można wejść w konfig.

OK czyli N100 wygląda na urządzenie godne zainteresowania szczególnie gdyby cena była rzeczywiście około 10k, a jakieś inne odtwarzacze ??? tylko Aurelic i Aurender robią takie rzeczy ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.