Skocz do zawartości
IGNORED

Informacja wstępna dla średnio-zaawansowanych pytających o kable

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie przeraża ilość niedowiarków którzy uważają się za znawców.

Zastanawia mnie po co tacy ludzie żąglują sprzętem jeśli są głusi.

A mnie przeraża zaangażowanie "BRANŻY" w takich tematach-(kłótliwych i nie stó,procentowo racjonalnych) a na ucho to chłop w szpitalu umarł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę lektury-co nie znaczy że "wiara czyni cuda"

A to już naprawdę "szczyt " żeby "branża" pisała o żąglowaniu,a nie o żonglowaniu.

Ale w porównaniu do grania kabli to i tak jest "pryszcz";)

I nikt nie musi być głuchy-że jak kupi nowe(inne-klamoty) i odbierze dzwięk ,że jest lepszy-inny. ;)

Audio "OK" ale nie rób wstydu naszej "SYRENCE"......SyrenaAudio. :)

Mimo wszystko-serdecznie pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Mnie przeraża ilość niedowiarków którzy uważają się za znawców.

Bo zmiany po zmianie sprzetu sa slyszalne, i uslyszy je kazdy nawet w slepym tescie, wplyw kabli na dzwiek to tylko wplyw wyobrazni, i w slepym tescie pierwszy lepszy slyszacy sie zgubi

Cały czas mam wrażenie że coś kogoś boli. Ślepy testy może ośmieszyć jedynie snoba. Nawet tańszy kabel może zgrać się z zestawem i wcale nie musi być ze szczerego złota. Ja nikogo nie przekonuję, to tylko moje zdanie na ten temat.

Wszyscy piszą że miedź ,srebro jest takie zajebiste,a słuchał ktoś z was kabli aluminiowych

Słuchanie to "pryszcz"-niech cię z sieci pie...dyknie,230V po aluminium"czyli ta nie "audiofilska scena"a niech cię pier..dyknie po nowych miedzianych,...ciekawe czy różnice odczujesz. :)

Audiofil :) wyczuje-co go "kopło"-kopnęło. ;) forAudio" Syrenka." ;)

i wcale nie musi być ze szczerego złota.

Wiadomo każdemu,-interesującemu się ,-przewodnictwem-że "złoto" to nie jest najlepszy przewodnik.

Najlepsze to jest to że nie ma czegoś takiego jak dźwięk audiofilski :> To co jednemu się podoba nie musi podobać się drugiemu . A recenzje można sobie wsadzić w buty . Cała filozofia że jeden kabel jest lepszy a drugi gorszy jest tylko subiektywną opinią słuchającego .

Pochwale się :) zakupiłem z żoną bilety na Diane Krall będe miał hienda na żywo pod koniec roku o ile się nie pochoruje

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Oj dzieciaki... :)

Oj "chlopaku"-: zepsul.pl/mysli/przewodnosc-zlota

Kopiuj -wklej,-linka wstawić nie mogę.;) next lektura dla kolegi. ;)

Nawet tańszy kabel może zgrać się z zestawem i wcale nie musi być ze szczerego złota.

Zapewniam-ze każdy się zgra. :)a najlepiej ,żeby był miedziany-"przewodnictwo"-a 4N,5N,6N-w buty można włożyć.(mowa o tzw czystości,0,0007 itd) :)

W czasach jak był pisany ten artykuł na polskim sprzęcie podczas wymiany kabli na inne dłuższe odkryłem że kable łączące wzmacniacz z kolumnami jednak mają pewien wpływ na to co ostatecznie słyszymy z kolumn.

Nie byłem żadnym świadomym audiofilem tylko chłopakiem który sam zauważył że kable łączące coś zmieniają jednak w dźwięku generowanym przez kolumny.

Nagrałem kiedyś ten sam utwór zwykłym aparatem foto z różnymi kablami zasilającymi -zwykłym i furutechem. Jeśli kable nie mają wpływu to pliki powinny być nie do odróżnienia.

Okazało się że pliki można odróżnić bo na zwykłem kablu dźwięk został zarejestrowany jako minimalnie bardziej ostry, przenikliwy natomiast na furutechu muzyka jest spokojniejsza i bardziej czysta.Oczywiście różnice w nagranych plikach były naprawdę bardzo minimalne ,ale uchwytne.

No to ja Ci powiem tak:

W czasach, gdy ten artykuł był pisany (i wcześniejsze) - cała Polska "leżała" na drutach z aluminium.

Ktoś kiedyś wydumał, że miedź jest lepsza - i słusznie!:-)

Potem - ktoś (tu- szacun za umiejętność wmawiania ludziom głupot) wydusił z siebie - pesos!!!! , że srebro.

Podchwycił to inny; również - zazdroszczam inwencji i umiejętności wmawiania ludziom pierdół - i rzekł: zmieszać!

A potem - poooooszło!

Są i tacy, co se kulki strugają i mówią "ło matkojedyno sie terozki porobjeło..."....

A zwykli ludzie - słuchają MUZYKI, a nie - dupereli.

Czego i Wam życzę, naiwni.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Może utworzyć dział HiFi dla słyszących zmianę kabli i odwrotnie.

(już nie wspomnę o antywibrach, podstawek pod CD itp.)

Może wtedy posty z ewentualnym doradztwem, swoimi spostrzeżeniami, spotkałyby się z normalnymi postami z których można wyciągnąć jakieś wnioski, a nie jak zwykle, jedni atakują drugich i odwrotnie.

Jak świat światem zawsze będą tacy i tacy.

@ SzuB - przypominasz mi Forrest Gumpa - nie rozumiesz prostych tekstów.

Przeczytaj mój tekst bez alkoholu czy narkotyków we krwi - może zrozumiesz , że piszesz bzdury.

Kolejny idiotyczny wątek i to spod klawiatury wydawać by się mogło doświadczonego forumowicza .

Porównanie miało miejsce prawie 20 lat temu w czasach gdy w takich gazetach pisano o sprzęcie najniższej klasy za parę stów bo na tyle nas wtedy było stać .

I w takim przypadku parę stów lepiej było dodać do lepszego sprzętu niż na kable . I z tym się zgodzę .

Dzisiaj średnio - zaawansowany ma system o jakim wtedy pomarzyć można było i nijak ma się to do wpisu sprzed lat .

czy Kolega muda44 pamięta te czasy czy może raczej radośnie fantazjuje?

ale nawet jeśli nie pamięta, to może sobie sprawdzić np. jaki sprzęt redakcyjny posłużył do recenzji przeprowadzonych w owym numerze MHF, a był to m.in. Meridian 500/563 jako źródło

zamiast oplatać o "sprzęcie najniższej klasy za parę stów bo na tyle nas wtedy było stać"

czy Kolega muda44 pamięta te czasy czy może raczej radośnie fantazjuje?

Gazety tego typu kupowałem z początkiem lat 90tych i co nieco pamiętam .

ale nawet jeśli nie pamięta, to może sobie sprawdzić np. jaki sprzęt redakcyjny posłużył do recenzji przeprowadzonych w owym numerze MHF, a był to m.in. Meridian 500/563 jako źródło

Pamiętam zachwyty nad Pioneer A400X , PDS06 i podobnych urządzeń .

Topem były też JMlab Point Source 5.1i YBA Integre .

Tego Meridiana z jakim sprzętem można dzisiaj porównać ?

Bedzie lepszy od PD 50 Pioneera ?

Mało tego średnio zaawansowany audiofil dzisiaj kupi 508/20/24 albo i lepszy CD czy DAC .

Zresztą :

Ukryta Zawartość

Czy

Ukryta Zawartość

Głownie sprzęt który można dzisiaj kupić za parę stów .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W czasach, gdy ten artykuł był pisany (i wcześniejsze) - cała Polska "leżała" na drutach z aluminium.

U mnie za kolumnowy robiły żyły o przekroju 2mm wyprute z kable który był ściągany z zachodu do zasilania urządzeń ruchomych i pracy w wysokiej temperaturze więc raczej czystość miedzi była w nim wysoka.

To właśnie na nim zauważyłem poprawę czystości dźwięku i głębi stereo w stosunku do najtańszego kabelka głośnikowego z sklepu. Próbowałem wtedy kilku innych kabelków z sektora elektrycznego ale to na tym grało najczyściej .

muszę powiedzieć, że teoria, że dzielony Meridian i combo LFD, jak również i owe PS 5.1 czy inne redakcyjne kolumny Audio Note itp. sprzęt był za słaby, by można było docenić na nim niuanse brzmieniowe różnych kabli ...jest PRZEDNIA! :-)) i znakomicie uzasadnia banicję kablowej pobożności do zakładki "hi end" ;-)

z początkiem lat 90-tych Kolega kupował polskie magazyny audio? przed 1995 na rynku był tylko jeden - MHF

Graaf - na pewno pamiętasz entuzjastyczne recenzje Zoller Imagination w MHF. Jakiś czas póżniej MS został dystrybutorem Manfreda (pewnie byli w zmowie wg kanonów ocen tego forum :-) ) . Ja też kupiłem Imagination i byłem bardzo zadowolony. Ok ośmiu lat temu zmieniłem im zwrotnicę, na elementy której wydałem więcej niż zapłaciłem za używane Img. Kolumny przeszły na inny level :-) jakości. Ani GS ani MS pisząc tę recenzję tak naprawdę - nie wiedzieli co one potrafią. Taka ciekawostka audio :-) a jak póżniej dostały okablowanie SR w otoczeniu - w ogóle nie ma czego porównywać do recenzji i grania sprzed lat. Inne światy. Ale są tacy, którym wszystko gra tak samo :-) jest to śmieszne samo w sobie - bo nie ma jednakowych rzeczy, ale prawdziwym dramatem tego forum jest wygłaszanie takich bzdetów przez przygłuchych ludzi bez doświadczenia.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

z początkiem lat 90-tych Kolega kupował polskie magazyny audio? przed 1995 na rynku był tylko jeden - MHF

A Audio Video ( nie pamiętam jak się poprzednio nazywało ) było już w latach 80tych i jakoś na początku 90tych były testy sprzętu Audio .

MHF pamiętam jeszcze w wersji czarno białej , Magazyn Hi Fi też kupowałem jak i od Radio do Audio a później Audio ...

muszę powiedzieć, że teoria, że dzielony Meridian i combo LFD, jak również i owe PS 5.1 czy inne redakcyjne kolumny Audio Note itp. sprzęt był za słaby, by można było docenić na nim niuanse brzmieniowe różnych kabli ...jest PRZEDNIA! :-)) i znakomicie uzasadnia banicję kablowej pobożności do zakładki "hi end" ;-)

Najpierw coś cytujesz a teraz nie łapiesz o co chodzi .

Zacytowałeś wpis - " sens " kupowania droższych kabli do taniego sprzętu a jaki to był sprzęt podane jest w linku .

Chyba logiczne jest że do CD Diora czy tanich CD Pioneera nie warto było kupować dorgich kabli a o tym tam piszą .

jak również i owe PS 5.1

Czyli kolumny bez basu i ciekaw jestem jakby je dzisiaj porównać choćby z LS50 Kefa .

Najpierw coś cytujesz a teraz nie łapiesz o co chodzi .

może by Kolega przeczytał całość tego cytatu, a potem dopiero orzekał co kto łapie z niego

prawdziwym dramatem tego forum jest wygłaszanie takich bzdetów przez przygłuchych ludzi bez doświadczenia.

to jest właśnie ten problem ze "słyszącymi", tego rodzaju odnoszenie się do innych użytkowników forum

reszty nie chce mi się nawet komentować, to bezcelowe

wolę o akustyce pogadać

Nawet tańszy kabel może zgrać się z zestawem i wcale nie musi być ze szczerego złota.

Oczywiście,

ważne, żeby miał przykręcone/przylutowane wtyki z obu stron.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Kable nie maja wplywu na dzwiek.

Kropka.

I koniec tematu.

A skąd wiesz? Bo sam nie słyszysz?

Udowodnij. ;-)

Kable nie maja wplywu na dzwiek.

Kropka.

I koniec tematu.

Odezwał się złotouchy:)

Ale różnicy w kablach nie słyszysz. Po prostu brak rozróżniania precyzyjnych dźwięków.

Czy Wy macie jakies problemy ze słuchem?
<br />A Audio Video ( nie pamiętam jak się poprzednio nazywało ) było.. <br />

Sat Audio Video. Kosztowało 16000 zł (w 1992)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.