Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie elastyczne kity audio o doskonałych parametrach.

Halogenek

Rekomendowane odpowiedzi

Autorowi tematu proponowałbym wkleić jakieś linki lub schematy bo dyskusja jest mi po prostu za akademicka. Jak kolega sprzedawał kity to ma na pewno zdjęcia tych kitów. A jak kolega je w ogóle sprzedawał? Na Allegro? Może linki do aukcji wkleić?

Nie wiem czy w Polsce ktosc posiada odpowiednie urządzenia pomiarowe badawcze aby moc zbadać urządzenie i potwierdzić ze spełnia wyśrubowane parametry i pracuje stabilnie we wszystkich warunkach

To zależy co rozumiesz przez wyśrubowane parametry. W zasadzie to wystarczy dobra karta dźwiękowa do pomiaru zniekształceń i generator z oscyloskopem do sprawdzenia stabilności pod różnym przede wszystkim pojemnościowym obciążeniem. . A jakich parametrach mówimy że są wyśrubowane?

A tak swoją drogą to jak ktoś chce wyśrubowane parametry w przedwzmacniaczach to używa wzmacniaczy operacyjnych. Większość rozłoży na łopatki wszystkie konstrukcje dyskretne. Pytanie tylko jak to się przełoży na brzmienie.

Moim zdaniem najważniejszym urządzeniem potrzebnym do konstruowania dobrze brzmiących wzmacniaczy jest to co znajduje się miedzy uszami konstruktora.

No i oczywiście same uszy. Bo jak konstruktor jest głuchy to mu nawet najlepsza wiedza akademicka nie pomoże.

Czy jest sens próbować produkować urządzenia audio, o wyśrubowanych parametrach tak aby utwory brzmiały jak je muzyk skomponował a producent wykonał, na polski rynek.

Ten rynek nie jest zainteresowany parametrami i techniczną stroną sprzętu. Już sam fakt, że robisz przedwzmacniacz dla technologi, która odeszła w zeszłym wieku powinien Ci to uświadomić. Masz szansę zaistnieć, jeżeli potrafisz zadbać o odpowiedni marketing. Zwróć uwagę np. na to, że jednym z podstawowych kryteriów oceny jakości sprzętu jest jego cena. Tani sprzęt nie budzi poważania.

Masz szansę zaistnieć, jeżeli potrafisz zadbać o odpowiedni marketing. Zwróć uwagę np. na to, że jednym z podstawowych kryteriów oceny jakości sprzętu jest jego cena. Tani sprzęt nie budzi poważania.

W 100% z Kolegą się zgadzam.

Co tanie, to budzi (nawet podświadomą) nieufność że: "niby fajne, ale czemu takie tanie? Na czym zaoszczędzili? Wolę dopłacić i mieć lepsze."

Do tanich rzeczy nikt się nie przywiązuje, nikt nie ceni (no może uczeń czy student bez kasy, ale tylko do czasu...).

A na tanich rzeczach długo nie pociągniesz - chińczyk zawsze jest w stanie zrobić taniej i ...ładniej, nawet.

A gdzie zyski na dalsze badania, inwestycje i przyszłość?

Trzeba przerzucać tony towaru, a groszy wiele nie przybywa...

Przypomniała mi się Historia Dcs. Produkowali m in radary dla wojska - Ring DAC był konstruowany po inżyniersku łamiąc ówczesne dogmaty Dac-ów. Efekt-znamy. Podejście do wzm gramofonowego jak do wzm pomiarowego jest wg mnie świetnym pomysłem. Niestety 90% konstrukcji to powielanie tych samych schematów od 40 lat. Myślenie idzie w tym kierunku- tu dodamy lampkę, tam bajerancki kondensatorek i można to sprzedać za krocie audiofilom.

A to wreszcie jakie to jest to tajemnicze urządzenie za 300-400 złotych i kit który każdy mógłby dodać do swojej konstrukcji? To ma być wzmacniacz korekcyjny gramofonowy czy coś jeszcze z tym wzmacniaczem?

Dziękuje wam wszystkim za feedback.

Co do schematu, załączam wczesną wersję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oraz zdjęcia pierwszego prototypu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęć finalnej wersji nie posiadam. Za miesiąc znów będę widzieć się z osobą dla której wykonałem przedwzmacniacz i zrobię parę fotek.

A co do schematu kita, właśnie go przeprojektowuję. Za kilka dni wrzucę. Może uda mi się do tego czasu go wykonać i w pracy zrobić wszystkie testy. Bo w domu nie mam AŻ tak ładnie wyglądającego sprzętu pomiarowego. :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje wam wszystkim za feedback.

Co do schematu, załączam wczesną wersję.

Ukryta Zawartość

Oj czarno to widzę. Koledzy z forum nie zostawią na tobie suchej nitki. Wszystko na wzmacniaczach operacyjnych i to trochę leciwych. NIe żebym miał coś przeciwko wzmacniaczom operacyjnym ale na TL072? Nie miałeś czegoś lepszego? Ja spodziewałem się czegoś bardziej wyszukanego.

Ukryta Zawartość

Oj czarno to widzę. Koledzy z forum nie zostawią na tobie suchej nitki. Wszystko na wzmacniaczach operacyjnych i to trochę leciwych. NIe żebym miał coś przeciwko wzmacniaczom operacyjnym ale na TL072? Nie miałeś czegoś lepszego? Ja spodziewałem się czegoś bardziej wyszukanego.

Co złego jest w TL07X?

Ukryta Zawartość

Tyle rzeczy na nim wykonałem i nigdy mnie nie zawiódł a i kosztuje grosze.

Oczywiście jeżeli ktoś potrzebuje użyć op ampa od philipsa za 120zł/sztuka to nic nie stoi na drodze. Footprint jest taki sam.

Rozumiem, że tragicznym wyborem byłby LM358. Ale TL07X serii CD?

Ukryta Zawartość

No dokładnie. Za TL072/4 i trafo 1,5 VA raczej sławy nie będzie w audio. Typowo zasilacze się mocno przewymiarowuje - taka moda. A z tanich opampów audio NE5532 się wrzuca.

Tylko zamazana część schematu budzi ciekawość :) Pewnie ona odpowiada za fantastyczne brzmienie i tu można marketing robić.

A mierzyłeś jakie jest odstępstwo od idealnej charakterystyki po zaokrągleniu tych 10k905 i 29n16?

Nie wiem jak ci to wytłumaczyć i nie zacząć przy tym kolejnej dyskusji na temat słyszalności wzmacniaczy operacyjnych.

Kiedyś próbowałem tl072 w kompakcie. To nie są dobre wzmacniacze do audio. Nie mogłeś zastosować NE5532. Te są przynajmniej dedykowane do audio i też są tanie jak barszcz.

Tu niestety wyłazi to.

Jednak nie jestem obeznany z rynkiem audio.

Wytłumaczę ci to inaczej. Jak ludzie zobaczą że tam siedzą tl072 to nikt ci tego nie kupi.

Nie wiem jak ci to wytłumaczyć i nie zacząć przy tym kolejnej dyskusji na temat słyszalności wzmacniaczy operacyjnych.

Kiedyś próbowałem tl072 w kompakcie. To nie są dobre wzmacniacze do audio. Nie mogłeś zastosować NE5532. Te są przynajmniej dedykowane do audio i też są tanie jak barszcz.

Tu niestety wyłazi to.

Wytłumaczę ci to inaczej. Jak ludzie zobaczą że tam siedzą tl072 to nikt ci tego nie kupi.

Zmiana op ampa to nie problem. Tylko czy w tej konkretnej aplikacji będzie różnica? Zbuduję trzy kity z różnymi op ampami i wykonam ich charakterystykę.

Ale czy np zmiana wzmacniacza wejściowego z TL04X z prądem polaryzacji max kilku pA na NE5532 z IOB ~ 300nA zbytnio nie obciąży wkładki? W końcu jeden ma na wejściu jfety a drugi bjt. Zawsze można wstawić tam LMC662 z prądem polaryzacyjnym wynoszącym 0,002pA. (ironicznie) Ale po co nam detekcja pojedynczych elektronów? No i ma większe szumy.

Trzeba by sprawdzić jak działa pre halogenka, potem bym się szczegółów czepiał ;)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Trzeba by sprawdzić jak działa pre halogenka, potem bym się szczegółów czepiał ;)

To raczej nie jest dyskusja nad tym jak działa i czy dobrze, tylko jak to sprzedać jako dobry produkt. Pewnie działa całkiem nieźle, ale jak ktoś zajrzy do środka, to już nie będzie taki chętny do zakupu. Właśnie na tym polega specyfika rynku audio, że oprócz grania musi wyglądać i musi chociaż stwarzać pozory zaawansowania technicznego.

Zmiana op ampa to nie problem. Tylko czy w tej konkretnej aplikacji będzie różnica? Zbuduję trzy kity z różnymi op ampami i wykonam ich charakterystykę.

Zmiany opampa raczej na charakterystyce częstotliwościowej nie zobaczysz tak łatwo. Ale usłyszeć już się da. A to już krok do voodoo, bo jak się zmierzyć nie da ...

Aczkolwiek polecam punkt "Op-amp guidelines" z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do rozważenia.

Ukryta Zawartość

Czyli ogólnie to nie wiemy jak gra lecz z powodu braku audiofilskich kondensatorów, rezystorów i op ampów nie warto sprawdzać :)

Halogenek co tam jeszcze wykonałeś ciekawego ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Zmiany opampa raczej na charakterystyce częstotliwościowej nie zobaczysz tak łatwo. Ale usłyszeć już się da. A to już krok do voodoo, bo jak się zmierzyć nie da ...

Tak, trochę perełek z rynku audio koledzy mi pokazywali. (transformatory sieciowe ze srebra, pasta do tranzystorów przyśpieszająca elektrony, teflonowe kable) Zawsze jak spotykam się z czymś takim przypomina mi się film:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Polecam, naprawdę warto obejrzeć do końca.

A wracając do wzmacniacza. Robię to dla przyjemności i przyjemności innych konstruktorów którzy byliby chętni do wykorzystania moich urządzeń w swoich konstrukcjach. Wykonam kilka sztuk i roześlę chętnym którzy będą w stanie je przesłuchać i napisać co nieco. Ale to za tydzień/półtora. Szybciej nie dam rady.

No dokładnie. Za TL072/4 i trafo 1,5 VA raczej sławy nie będzie w audio. Typowo zasilacze się mocno przewymiarowuje - taka moda. A z tanich opampów audio NE5532 się wrzuca.

Tylko zamazana część schematu budzi ciekawość :) Pewnie ona odpowiada za fantastyczne brzmienie i tu można marketing robić.

A mierzyłeś jakie jest odstępstwo od idealnej charakterystyki po zaokrągleniu tych 10k905 i 29n16?

Trafo jest dostosowane do aplikacji. I ma spory zapas.

Zamazana część schematu to układ do włączania i wyłączania całości za pomocą jednego przycisku monostabilnego. Tylko tak jak mówiłem, jest to super wczesny schemat no i ten future nie działa. :P W aktualnej wersji jest inaczej wykonany. Zamazałem, bo nie chciałem nikogo w błąd wprowadzić.

I te nieszczęsne wartości elementów. W prawdziwym układzie dobierałem je selektywnie szukając pośród najbliższych wartości w szeregu. Z kondensatorami było łatwo bo te wykonane z materiału X7R mają "rozbieżność produkcyjną" na poziomie +-10%. Wystarczy mieć ich trochę i poszukać, a gdy hurtownie wymagają zamówień na min 200sztuk to nie problem.

Czyli ogólnie to nie wiemy jak gra lecz z powodu braku audiofilskich kondensatorów, rezystorów i op ampów nie warto sprawdzać :)

Halogenek co tam jeszcze wykonałeś ciekawego ?

Tak jak mówiłem, to było moje pierwsze zlecenie audio. Raczej na co dzień zajmuję się innymi rzeczami. Dorywczo projektuje na zlecenie. Np. ostatnio zakończyłem projekt sterownika dość dużej frezarki CNC. Jest zainstalowana i działa. Niedługo będę prowadził szkolenia pracowników mających ją obsługiwać. Także z audio ma mało wspólnego.

Ukryta Zawartość

Tak, trochę perełek z rynku audio koledzy mi pokazywali. (transformatory sieciowe ze srebra, pasta do tranzystorów przyśpieszająca elektrony, teflonowe kable)

To nawet nie o to chodzi, nie ten poziom absurdu (ok, każdy ma swój poziom absurdu). Jeśli włożę opamp, który powoduje, że scena dźwiękowa się przybliża, a instrumenty powiększają, to jak to zmierzyć? Brzmi inaczej, ale na charakterystyce częstotliwościowej tego się nie da pokazać. Być może jest jakiś pomiar, który to uwydatni, ale zwykły U=f(f) tego nie pokaże, bo przecież pasmo jest to samo. Takie rzeczy w audio jest bardzo trudno zmierzyć i porównywać. Stąd też całe wielkie dyskusje o wpływie tego czy tamtego na brzmienie.

No i po tej całej dyskusji masz generalnie pojęcie co cię czeka przy sprzedaży takich urządzeń - tanich i dobrych.

Spore wartości rezystorów które niepotrzebnie szumią , szumiąca tl-ka , kondensatory z ceramiki x7r się do audio nie nadają (ich pojemność silnie zależy od temperatury i napięcia na nich ).

No i wydaje mi się ,że układ na siłę udziwniony do selekcji wzmocnienia i obciążenia wkładki wystarczyły by zworki. Klucze były by uzasadnione jak by to miało by być sterowane z leniucha :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

No i po tej całej dyskusji masz generalnie pojęcie co cię czeka przy sprzedaży takich urządzeń - tanich i dobrych.

Ja dodam jeszcze. Jak się wlazło między wrony.... i.t.d.

Halogenek nie można "wejść" w jakieś środowisko nic o nim nie wiedząc i co najważniejsze nie rozumiejąc go.

To tak jakbyś chciał "wejść" w świat wielkiej mody będąc zwykłą szwaczką.

Jesteśmy w zakładce DIY a nie Hi-End. Wolę ubranie uszyte przez zwykłą szwaczkę, które nie rozpadnie się po pierwszym praniu. Jakoś nikomu nie przeszkadzał projekt Shigaclone zrobiony na plastikowym napędzie z bumboxa. Halogenek trzymam kciuki za projekt. :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Jakoś nikomu nie przeszkadzał projekt Shigaclone zrobiony na plastikowym napędzie z bumboxa.

Chciało mi się z tego śmiać ale nie krytykowałem Petera.

Tylko w temacie jest stwierdzenie tanie :) a nie z najwyższej półki ...

ale pisze o cyt. doskonałych parametrach więc nie tanie

Chciało mi się z tego śmiać ale nie krytykowałem Petera.

Petera? Mnie się chciało śmiać ale nie tyle z względnie taniego klona co z oryginału Sakury ale rozumiem, że skoro drogi to ma lepsze parametry.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

O tym już ktoś pisał : jeśli cena jest wysoka to właściwie uznaje się, że musi być dobre. Konstrukcje Passa to też nie technologia kosmiczna.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Konstrukcje Passa to też nie technologia kosmiczna.

Jak ostatnio stwierdziłem na diyaudio.com, ze nowy wzmacniacz słuchawkowy Passa, jest ciekawy i pewnie dobrze brzmi, choć rozczarowujący ciut(opamp, wtórnik(z biasem na optoizolatorze) i zasilacz na 317), to mnie prawie zlinczowali. A ja po nim spodziewałem się czegoś ciekawszego ;)

To i moje 0.03

Dla mnie wydawanie nawet paru stów na składanie nieznanej konstrukcji audio to głupota i robienie z siebie za własne pieniądze królika doświadczalnego. Za podobne pieniądze można sobie kupić kompletny używany wzmacniacz dobrej klasy, poprawić/wymienić tanie elementy na lepsze i cieszyć się dźwiękiem.

Ewentualnie zrobić klona sprawdzonej uznanej konstrukcji dobrej klasy.

Ale - kto bogatemu zabroni?

A potem bazarek pęka od tych wszystkich prawie gotowych, całkiem gotowych ale nie mam kiedy słuchać, albo leży i się kurzy obok kolejnych rewelacyjnych projektów co to ich tu pełno

Przy takim podejściu zakładka DIY nie ma w ogóle sensu.

Achievement unlocked!

A potem bazarek pęka od tych wszystkich prawie gotowych, całkiem gotowych ale nie mam kiedy słuchać, albo leży i się kurzy obok kolejnych rewelacyjnych projektów co to ich tu pełno

No i właśnie ja czekam na takie nieskończone projekty do zakupu. Fakt po skończeniu są rewelacyjne :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.