Skocz do zawartości
IGNORED

Japonia - godne polecenia sklepy audio i sklepy z muzyką

p0is0n

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Z dużym prawdopodobieństwem szykuje mi się wyjazd do Japonii, podczas którego poza zwiedzaniem, chciałbym odwiedzić kilka fajnych sklepów ze sprzętem audio (z wyższej półki) i płytowych - w wiadomych celach zakupowych :)

Znacie jakieś godne polecenia adresy? Z google nie jest łatwo je wyciągnąć. Podejrzewam, że z większych miast zobaczę Tokio, Jokohamę i Kioto, ale na razie plan ewoluuje, więc wszelkie propozycje mile widziane.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Czeka ciebie fajny wyjazd. Samo Kioto choć jest dużym miastem to w starym stylu i bardziej do zwiedzania niż na zakupy. Ale Kioto to jedno z miast konurbacji Osaki, gdzie w sumie mieszka blisko 20 mln.ludzi. I zakupy w Osace są fajne. Masz tam na pewno kilka dużych sklepów Tower Records z płytami. Odwiedzałem 2 z nich. Jeden jest na tyłach 38 piętrowego hotelu SwissHotel. Pod hotelem jest stacja kolejowa, centrum handlowe a za nim zaczyna się taki stylowy pasaż uliczny pod lekkim dachem. Stojąc przed pasażem po prawej masz kilkupiętrowy budynek i Tower Records jest na 2 czy 3 piętrach. Drugi jest w podziemiach takiego okrągłego wieżowca w centrum przy Umeda Station, to taki jeden z większych dworców kolejowych. Musisz zapytać taksówkarzy bo sklep jest tak schowany, że trudno go znaleźć jeśli się tam nie było. Ale to dosłownie 200m od stacji. Poszukam w necie, może jakiś zdjęcie tego wieżowca znajdę. Natomiast ze sprzętem widziałem kilka komisów i były tam różne wynalazki z dawnych lat, niektóre ciekawe ale tachanie takiego kloca z Japonii to non sens i jeszcze potem przeróbki zasilania albo jakieś przejściowe prądnice. Nie widziałem sklepu typowo High Endowego co nie znaczy, że go nie ma. Po prostu na taki nie trafiłem, a też specjalnie nie szukałem. W Tokyo jest kilka takich centrów skupiających domy towarowe i był Tower Records ale nie pamiętam teraz w którym. Generalnie warto poryć w płytach bo wybór CD ogromny. Tam widać, że vinyl czy SACD to nisza, może po 1 mały regale, wybór CD gigantyczny.

Powodzenia.

Na tyłach, a raczej z boku tego hotelu masz ten pasaż i Tower Records:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu masz fotkę, po lewej na zdjęciu jest jasno-brązowy okrągły wieżowiec. Pod nim jest kolejny Tower Records. Wejście z boku, jak do stacji metra, nie przez budynek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czołem!

Z dużym prawdopodobieństwem szykuje mi się wyjazd do Japonii, podczas którego poza zwiedzaniem, chciałbym odwiedzić kilka fajnych sklepów ze sprzętem audio (z wyższej półki) i płytowych - w wiadomych celach zakupowych :)

Znacie jakieś godne polecenia adresy? Z google nie jest łatwo je wyciągnąć. Podejrzewam, że z większych miast zobaczę Tokio, Jokohamę i Kioto, ale na razie plan ewoluuje, więc wszelkie propozycje mile widziane.

Chcesz wzmacniacz zabrać do samolotu?;-)

W Japonii warto byłoby kupić akcesoria high-endowe. Szczególnie rożne podkładki antywibracyjne z Harmonixa lub kilku innych, mniej znanych firm japońskich. Są jeszcze liczne gadżety audiofilskie z firm pokroju Acoustic Revive. Ale z opisu na Twoim profilu wynika, że nie za bardzo wierzysz w takie zabawki. Japończycy to miłośnicy wszelkich mniej lub bardziej szalonych wynalazków. Nie tylko w audio;-)

Miłej podroży do krainy gdzie przyszłość miesza się z przeszłością.

Może 'slynne' sklepy HiFiDo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcesz wzmacniacz zabrać do samolotu?;-)

W Japonii warto byłoby kupić akcesoria high-endowe. Szczególnie rożne podkładki antywibracyjne z Harmonixa lub kilku innych, mniej znanych firm japońskich. Są jeszcze liczne gadżety audiofilskie z firm pokroju Acoustic Revive. Ale z opisu na Twoim profilu wynika, że nie za bardzo wierzysz w takie zabawki. Japończycy to miłośnicy wszelkich mniej lub bardziej szalonych wynalazków. Nie tylko w audio;-)Ja swego czasu przywiozłem w walizce prawie 40 kilograwowego Harmana.Nie powiem że to była prosta sprawa ale się udało.

Miłej podroży do krainy gdzie przyszłość miesza się z przeszłością.

Coś mi poszło nie tak wplotłem się jakoś pokracznie w tekst poprzednika.Chodi o Harmana, przepraszam.

Dzieki sly, o takie wpisy mi chodzilo,aczkolwiek liczylem na wiecej hardware niz software;) wzmaka do walizki pakowac nie zamierzam ale juz kurierem na adres domowy dlaczego nie.To na co poluje konwersje zasilania ma na zasadzie przepięcia kabelkow wiec spokojnie.No i zawsze para topowych acrolinkow jest do wziecia;)Tak czy inaczej priorytetem bedzie odpoczynek, wiec jesli audio okaze sie zbyt klopotliwe to odpuszcze bo szkoda czasu.Dlatego zbieram adresy przed.

--

Dzieki sly, o takie wpisy mi chodzilo,aczkolwiek liczylem na wiecej hardware niz software;) wzmaka do walizki pakowac nie zamierzam ale juz kurierem na adres domowy dlaczego nie.To na co poluje konwersje zasilania ma na zasadzie przepięcia kabelkow wiec spokojnie.No i zawsze para topowych acrolinkow jest do wziecia;)Tak czy inaczej priorytetem bedzie odpoczynek, wiec jesli audio okaze sie zbyt klopotliwe to odpuszcze bo szkoda czasu.Dlatego zbieram adresy przed.

Ja wlasnie to mialem zaroponowac - te japonska bizuterie od acro:)

Konto w trakcie usuwania

Audio Union, Tokyo

2-2-1 Kanda Surugadai, Tokyo 101-0062

81 3 3294 6766

Everestów ciągnął nie będziesz, ale takie np. SR-009 dużo miejsca nie zajmują :)

Ukryta Zawartość

Udanej wycieczki życzę!

Ukryta Zawartość

Japonia to raczej nie na odpoczynek, a na zwiedzanie i poznania zupełnie innej kultury.

dla mnie to jest odpoczynek. na plazy wytrzymuje gora 3 dni, poza tym plaze w japonii to chyba takie sobie i glownie okinawa, to juz lepiej sie przetransportowac do tajlandii.

--

Właśnie dlatego Japonia to nie kraj na odpoczynek. Poza tym musisz wiedzieć że Japonia to jeden z najdroższych krajów. Elektronika jest w tych samych cenach co u nas np sprzęty foto, komputerowe i większość audio-video. Ale reszta to dramat cenowy.

Za to używane topowe modele urządzeń oraz kable kupisz w "normalnych" cenach.

Kwestia szczęścia ... co akurat będą mieli na miejscu.

Np. u nas:

nowy Luxman D-06 32.900PLN

tam używany "igła" za 298.000JPY = dla karty VISA około 9.368,68PLN

u nas nowy Acrolink 8N-A2080III Evo (1m) 7990PLN

tam używany "igła" 82.000JPY = j.w. 2,577.95PLN

itd. itp.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Japonia to audiofilski raj, trudno znaleźć inny kraj gdzie jest równie wysokie zagęszczenie Hi-Endu/mieszkańca do powierzchni kraju, a co za tym idzie km które trzeba pokonać by kupić "to czy tamto".

U nas używane kable i sprzęty też są połowę tańsze niż nowe. Zważywszy stratę czasu na szukanie sprzętów w Japonii, przekładanie wtyków np w Acrolinkach a są to kosztowne wtyki czy przeróbki zasilania w sprzętach wychodzi dokładnie na to samo. Ale nie...z Japonii wyjdzie drożej bo dojdzie jeszcze droga przesyłka do Polski oraz cło i vat liczone progresywnie od kosztów zakupu wraz z kosztami przesyłki. Czyli cenny czas w Japonii lepiej spożytkować na zwiedzanie niż na szukanie sprzętu, który wyjdzie drożej niż kupiony używany w Polsce. U nas można jeszcze trafić sprzęt na gwarancji, a nawet jeśli jest po gwarancji to można go odpłatnie naprawić. Natomiast sprzęty z Japonii nawet nowe nie mają u nas gwarancji i mogą być też problemy z naprawą pogwarancyjną. Mogą różnić się częściami, a na pewno zasilaniem.

Sly30 zapominasz o jednym ... gdzie w Polsce znaleźć japoński używany sprzęt ?

Kupowanie europejskich wyrobów "tam" to nonsens, tu się zgadzam i podpisuję pod Twoimi słowami obiema rękoma ale japońskie wyroby są u nas mało znane i występują w ilościach śladowych.

Drogich Acrolinków to może sprzedano u Nas w ilości nie przekraczającej kilkudziesięciu szt. w sumie czyli AC, IC, głośnikowe itd. mam na myśli górną półkę, z czego większość jest w używaniu i tak szybko nie trafią na wtórny rynek.

Jak ktoś wie co potrzebuje, ma ze sobą notatki z potencjalną listą zakupów, a do tego adresy które warto sprawdzić, to ma szansę coś upolować.

Czego życzę koledze p0is0n z całego serca.

Pozdrawiam

Pygar

Są też najnowsze Acrolinki na wtórnym rynku za połowę ceny. Niedawno były 2 sztuki topowego IC 6300 mkII, są też zasilające( nawet ja mam na sprzedaż) i wersje Europejskie, jak nowe. Kupowanie tego w Japonii a potem szukanie wtyczek i przerabianie tego u nas to głupota. Zresztą wtyki, które są w topowych Acrolinkach z najnowszych serii 6500/7500/9500 nie są oferowane osobno. To są specjalnie robione wtyki dla Acrolinka. Można dobrać podobne ale to już nie to samo. Później taki przerabiany kabel z nieoryginalnymi wtykami bardzo traci na wartości na wtórnym rynku, w przypadku kabla, który ma oryginalnie wtyki najwyższej jakości. Dlatego jest to nieopłacalna zabawa.

Zgoda, przerabianie wtyków to nieporozumienie ale to dotyczy tylko kabli zasilających, a i na to jest metoda - bardzo prosta.

Do osobnej linii zasilania pod audio montujemy gniazdko Furutecha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i problem z głowy.

Potem to już ... z górki. :-)

Jednorazowy wydatek i tanie topowe kable do koloru, do wyboru tak z USA jak i z Japonii.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.U siebie mam jedną linię zasilania zrobioną pod USA/JAPAN, a dwie pod EU.

Ukryta Zawartość

Tak, macie rację, p... nie jadę! nawet będą człowiekowi mówić czy wybrana destynacja to kraj na odpoczynek i jak należy ten odpoczynek rozumieć...gdybym zapomniał, że jestem w Polsce, to skutecznie mi to przypomnieliście.

Może zdarzyły się Acrolinki, ale topowego sprzętu japońskiego na sprzedaż z rynku wtórnego u nas jest tyle co kot napłakał. Raz na jakiś czas sztuka się trafi. Więcej w Niemczech, ale to trzeba jechać oglądać, bo oszustów moc. Ja po prostu przy okazji urlopu (a i to niepewne jeszcze na 100%) chciałbym się rozejrzeć tu i ówdzie za sprzętem/płytami.

--

Tak, macie rację, p... nie jadę! nawet będą człowiekowi mówić czy wybrana destynacja to kraj na odpoczynek i jak należy ten odpoczynek rozumieć...gdybym zapomniał, że jestem w Polsce, to skutecznie mi to przypomnieliście.

Może zdarzyły się Acrolinki, ale topowego sprzętu japońskiego na sprzedaż z rynku wtórnego u nas jest tyle co kot napłakał. Raz na jakiś czas sztuka się trafi. Więcej w Niemczech, ale to trzeba jechać oglądać, bo oszustów moc. Ja po prostu przy okazji urlopu (a i to niepewne jeszcze na 100%) chciałbym się rozejrzeć tu i ówdzie za sprzętem/płytami.

Oj nie poddawaj się. Po prostu Japonia to fascynujący ale trudny do zwiedzania kraj. To hermetyczne miejsce. Cholernie trudno odnaleźć tam jakiś adres jak nie masz ze sobą jakiegoś Japończyka. Dlatego najlepiej poznać jakiegoś na forum internetowym. Oni chętnie piszą po angielsku bo chcą go ćwiczyć. A potem oprowadzą po swoim mieście i zaprowadzą gdzie trzeba;-) Jeśli znajdą czas...

Ale też czasami grzecznie przeproszą że są bardzo zajęci i odpiszą na Twoją wiadomość za 2 tygodnie w sobotę po 13:00 bo teraz mają ekstra pracę;-). Ktoś mądry powiedział, że Japonia jest do przodu w wielu kwestiach o 20 lat przed całym światem. Dość przerażająca to czasami wizja.

raj,

Kolega wypowiada się przesadnie ostrożnie,w raju, o sprzęcie czy szczególnie podzespołach, takich jakie są w Japonii, mogą tylko pomarzyć...

To hermetyczne miejsce.

Inaczej wpuścili by do siebie elementy, które po czasie rozsadziłyby ich właściwości i kulturę od środka i zakończyłaby się ich przewaga.

"Sly30 zapominasz o jednym ... gdzie w Polsce znaleźć japoński używany sprzęt ?..."

Proszę bardzo.

Dla zwolenników japońskiej elektroniki firmy Luxman propozycja kilku urządzeń (na dzień dzisiejszy) - oczywiście w wersji EU (230V):

1. N.O.S.:

L-590AII

Ukryta Zawartość

C-7f Signature

post-57141-0-69969800-1428561271.png

C-70f

post-57141-0-36498500-1428561291.png

M-70f

post-57141-0-45127800-1428561301.png

2. EX-DEMO:

M-7f Signature

post-57141-0-94376500-1428561661.png

3. 2nd Hand:

L-590A

Ukryta Zawartość

C-7f Signature

M-200

post-57141-0-54384900-1428561411.png

DU-80

post-57141-0-31735000-1428561430.png

Dla zainteresowanych: tel. 58 351 32 02 lub [email protected]

Pozdrawiam,

Nord Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj nie poddawaj się. Po prostu Japonia to fascynujący ale trudny do zwiedzania kraj. To hermetyczne miejsce. Cholernie trudno odnaleźć tam jakiś adres jak nie masz ze sobą jakiegoś Japończyka. Dlatego najlepiej poznać jakiegoś na forum internetowym. Oni chętnie piszą po angielsku bo chcą go ćwiczyć. A potem oprowadzą po swoim mieście i zaprowadzą gdzie trzeba;-) Jeśli znajdą czas...

Ale też czasami grzecznie przeproszą że są bardzo zajęci i odpiszą na Twoją wiadomość za 2 tygodnie w sobotę po 13:00 bo teraz mają ekstra pracę;-). Ktoś mądry powiedział, że Japonia jest do przodu w wielu kwestiach o 20 lat przed całym światem. Dość przerażająca to czasami wizja.

Moreno, zapomniałem że też jesteś podróżnik ;) Cholera, to jak ja teraz w trybie przyspieszonym poznam jakiegoś japończyka..chyba zostaje tylko jakis portal randkowy hehe

"Sly30 zapominasz o jednym ... gdzie w Polsce znaleźć japoński używany sprzęt ?..."

Proszę bardzo.

Dla zwolenników japońskiej elektroniki firmy Luxman propozycja kilku urządzeń (na dzień dzisiejszy) - oczywiście w wersji EU (230V):

1. N.O.S.:

L-590AII

Ukryta Zawartość

C-7f Signature

C-70f

post-57141-0-36498500-1428561291.png

M-70f

post-57141-0-45127800-1428561301.png

2. EX-DEMO:

M-7f Signature

post-57141-0-94376500-1428561661.png

3. 2nd Hand:

L-590A

Ukryta Zawartość

C-7f Signature

M-200

post-57141-0-54384900-1428561411.png

DU-80

post-57141-0-31735000-1428561430.png

Dla zainteresowanych: tel. 58 351 32 02 lub [email protected]

Pozdrawiam,

Nord Audio

Ładne skrzyneczki...tylko "trochę" stare. Mam wrażenie, że NOS zostało tu trochę naciągnięte. A może naprawdę nikt tego nie używał?Tym bardziej strach brać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--

p0is0n,

Rozumiem Twoje obawy, nie mniej jednak jest to propozycja dla osób, które poszukują właśnie takich produktów Luxmana z pakietem wsparcia, typu:

- pochodzenie,

- stan techniczny i wizualny,

- oryginalne opakowanie,

- 2 letnia gwarancja,

- wsparcie serwisowe.

Pozdrawiam,

Nord Audio

p0is0n,

Rozumiem Twoje obawy, nie mniej jednak jest to propozycja dla osób, które poszukują właśnie takich produktów Luxmana z pakietem wsparcia, typu:

- pochodzenie,

- stan techniczny i wizualny,

- oryginalne opakowanie,

- 2 letnia gwarancja,

- wsparcie serwisowe.

Pozdrawiam,

Nord Audio

No i ciekawa może to być propozycja. Jest wątek, w którym możesz napisać konkretniej podając orientacyjne ceny wybranych produktów. Jest wiele osób ceniących sobie sprzęt NOS, ex-demo czy też od pierwszego właściciela, który można kupić w sklepie, przedtem go spokojnie oglądając i odsłuchując. To ma swoją wartość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.