Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz różnice?

junkers

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowym użytkownikiem na tym portalu. Jako miłośnik brzmienia Marantza (obecnie jestem po sprzedaniu Marantz cd5004/ Marantz pm5004), zastanawiam się nad różnicami serii 7004 a 8005? Pytanie uzasadniam tym, że bardzo trudno znaleźć nowy wzmacniacz Marantza PM 7004 i porównać go z serią 8005. Mam pytanie o różnicę w brzmieniu, czy różnica w cenie jest odzwierciedleniem tego, co słychać w brzmieniu? Kto słuchał i porównywał modele? Czy różnica jest tylko w cenie? Czy po prostu seria 8005 brzmi dużo lepiej niż seria 7004/7003?

https://www.audiostereo.pl/topic/119477-marantz-r%C3%B3%C5%BCnice/

Witaj,

moim zdaniem różnica jest duża, seria 8005 gra znacznie równiej, bardziej wypełnionym dźwiękiem. Wszystko zależy jednak od twoich preferencji oraz zastosowanych kolumn, zapraszam do nas na porównanie serii 8005 i 7005.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21, ale kolega junkers nie pytał, gdzie może porównać te sprzęty ;-) On się tylko pytał o różnice :)!

Jeśli Q21 oprócz wskazania różnicy proponuje porównanie "na żywo" - w czym problem?

W tym, że wprowadza w obszar zachwytu? Moim zdaniem - tylko bić brawo i cieszyć się, że jeden jedyny sklep w Polsce poważnie traktuje fanów audio!

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ile to cacko 8005 kosztuje w PL? 4900pln u q21

w uk za £650 kupisz ale gwarancji nie dostaniesz,a ta jest priorytetem w głowach większości tutejszych forumowiczów.

Próbowałem sprzedać kolumny na alle za połowę ceny sklepowej to o gwarancję mi pisali i dzwonili!!!!

Ja się już wyleczyłem z kupowania nowych klocków no chyba ze jest super promocja jak na Tannoy Precision 6.2 za £799 ale za duże do 17m2

Łokmen Saba

Sześć wpisów i poza odpowiedzią Q21

seria 8005 gra znacznie równiej, bardziej wypełnionym dźwiękiem

żadnej merytorycznej.

Wg mnie też 8005 jest bardziej równy i prezentuje większą "kulturę" w prezentacji.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Zgadzam się z kolami z Q21, tylko odsłuch pozwoli na jednoznaczne ocenienie co się spodoba bardziej.

Niestety model PM7004 to już starsza konstrukcja i raczej nikt z nas jej nie posiada już w swoich salach odsłuchowych.

Polecam wybrać się na odsłuch i porównać.

Oczywiście również chętnie służymy pomocą.

Audio Świat

Jórskiego 56

03-593 Warszawa

www.audioswiat.pl

Polub nas na Facebook

Próbowałem sprzedać kolumny na alle za połowę ceny sklepowej to o gwarancję mi pisali i dzwonili!!!!

mialem to samo :)

a się już wyleczyłem z kupowania nowych klocków no chyba ze jest super promocja jak na Tannoy Precision 6.2 za £799

oj też na to patrzylem. Zgroza!!! Preciiony czy sonus faber venere?......

taa jak nie s... to urok ja mam gwarancje to by chcieli za polowe ceny wartosci uzywek ehh ci marzyciele ......

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

mialem to samo :)

oj też na to patrzylem. Zgroza!!! Preciiony czy sonus faber venere?......

Pisałem do tego sklepu w UK, czy wyślą do PL.

Odpowiedź :Dear Sir,

Thank you for your e-mail. Unfortunately we are unable to offer shipment outside the UK. Please accept my apologies for any inconvenience.

Kind regards,

Matt"

Natomiast ten sklep, co miał pm8005 za 3650 zł, to odpisał, że mogą wysłać za ileś tam funtów albo mogę sam kuriera zamówić. To był chyba electricshop

Uważasz, że q21 zrobił coś, czego nie powinien? Coś co odbiega od ogólnie panujących norm?

Jeśli nie widzisz zabawnej "subtelności" tego zagrania ze strony q21, to ja nic na to nie poradzę :-)

Smuga cienia spowija..;-)

nie odpowiedziałeś na pytania :)

Odpowiadam. Moim zdaniem - nie powinien :-) Zadowolony ?

Czy odbiega to od norm ? Różni ludzie mają różne normy, taki jest ten świat, co innego mam Ci odpowiedzieć :-)?

Odpowiadam. Moim zdaniem - nie powinien :-) Zadowolony ?

Unikasz odpowiedzi, każdy sam się domyśla dlaczego.

Czy odbiega to od norm ? Różni ludzie mają różne normy, taki jest ten świat, co innego mam Ci odpowiedzieć :-)?

Nie jest tak jak piszesz, normę stanowi większość, a nie różni ludzie o różnych normach. Norma jest jedna i leży tam, gdzie leży, a nie tam, gdzie Ty byś chciał, żeby leżała.

Już nie musisz odpowiadać, wszystko jest wiadome :-)

Unikasz odpowiedzi, każdy sam się domyśla dlaczego.

Pijany jesteś, czy ? Dużymi literami ? Proszę bardzo :-) NIE POWINIEN. Rozumiesz,czy słabo ?

Już nie musisz odpowiadać, wszystko jest wiadome :-)

Jest wiadome więcej niż myślisz ..o Tobie:-)

Nie jest tak jak piszesz, normę stanowi większość, a nie różni ludzie o różnych normach. Norma jest jedna i leży tam, gdzie leży, a nie tam, gdzie Ty byś chciał, żeby leżała.

A jednak jest :-) Inne normy panują w Indiach, inne w Argentynie, a jeszcze inne wśród indian Ameryki Północnej, więc nie pisz farmazonów :-)

Pijany jesteś, czy ? Dużymi literami ? Proszę bardzo :-) NIE POWINIEN. Rozumiesz,czy słabo ?

Przepraszam, źle przeczytałem, zwracam honor.Niemniej jednak, to że junkers nie pytał, gdzie można porównać sprzęty, nie znaczy, że nie można go na porównanie zaprosić i nie ważne , czy zaprasza q21, czy ktoś spoza branży.

Nie ma w tym nic nienormalnego ani dziwnego.

A jednak jest :-) Inne normy panują w Indiach, inne w Argentynie, a jeszcze inne wśród indian Ameryki Północnej, więc nie pisz farmazonów :-)

A sorry, nie pomyślałem, że jesteś Indianinem Ameryki Pólnocnej, choć avatar mógłby na to wskazywać.

Pisałem do tego sklepu w UK, czy wyślą do PL.

a to nie problem. Mam tam swoich ludzi :) Ale przesłuchał bym je najpierw. Bo widze że przetworniki te same co w Revolution tylko inaczej filtrowane.

Czaiłem się na Venery od Sonusa ale slabo z dostępnością.

Z tych przesłucham bym raczej z czystej ciekawosci. Czy faktycznie filtrowanie potrafi tak duzo zmienić.

Ale fakt faktem cena ich w UK a obecna podwyżka w Polsce, nieporozumienie.

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie, czy mając Marantz sa 7003, Marantz pm 7004 warto go wymienić na zestaw Marantz sa 8005, Marantz pm 8005? Czy ktoś tak już zrobił? ;)

Może być ciężko uzyskać odpowiedź na drugie pytanie, bo ciężko będzie wg. mnie trafić tu na kogoś, kto akurat taki ruch zrobił.

Co do pierwszego pytania, to zależy do jakich kolumn, czy kolumny są prawidłowo ustawione w pomieszczeniu itd. Należałoby również odsłuchać samemu dłużej aby stwierdzić, czy słyszy się różnicę. Są osoby dla których amplutuner kd za 2000 zagra tam samo jak wzmacniacz tereo za 4000.

Miałem możliwość porównania tych modeli, choć model 7... słuchałem u znajomego, a serię 8... w sklepie. Różnica duża, i to na korzyść modelu 8005. W brzmieniu było więcej barwy (dużo więcej), lepiej budowana przestrzeń i lokalizacja instrumentów, dynamika i ogólnie bas dużo lepiej. Pytanie, tylko Ci wydając 8000-9000zł za nowy zestaw po rabacie, jest to dla Ciebie wydatek niezbędny do polepszenia jakości brzmienia i zrobienia kroku do przodu. Marantz potrafi dobrze zgrać muzykę klasyczną, jazz... I ta neutralność ukazywania wad w nagraniach, jest wg mnie atutem. Nawet ten "brak" barwy jaką mają wzmacniacze lampowe nie jest minusem. Neutralność to cecha ważna - wg mojego skromnego zdania - w muzyce klasycznej. Ważny jest dobór kolumn, wtedy Marantz potrafi rozwinąć skrzydła i zabrzmieć tak, że pewnie postoi na półce przez kilka długich lat..

hoć model 7... słuchałem u znajomego, a serię 8... w sklepie. Różnica duża, i to na korzyść modelu 8005

No właśnie tu pewnie jest pies pogrzebany, no chyba, że znajomy ma zapewnioną dobrą akustykę do stereo. Wciąż jednak porównanie byłoby w różnych warunkach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.