Skocz do zawartości
IGNORED

Biada , biada...Audiofilom:((

Gość cybant

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem, dlatego tak je wyróżniam. Ideał. Tylko nie chodzący. A co do sprzedaży, to jest ogłoszenie, ale nie nazywam się jak tam w mailu i jest to goła kolumna w wersji passive, a mnie pociąga aktive. Jeśli zwrotnicę w kolumni przyrównać do konsolety, to ona nie może mieć stałych nastaw. Tylko wtedy zaczynamy kreować brzmienie zamiast zgodzić się na zastane. Kwestia audiofilskiej filozofii.

Piszemy rzeczy nie związane z tematem.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Myślałem, że to ty sprzedajesz WLM-y. Co do Lyngdorfów to wiem o co chodzi. Ale to chyba nie jest takie proste. Ostatnio trochę się dowiadywałem na temat kolumn typu Open Baffle, bo nie znam ich dobrze i zainteresowałem się. I nie wygląda to tak obiecująco jak piszesz. Każdy przetwornik ma swoje wady. Nie ma ideałów. Jeden ma wady mniejsze, drugi większe ale każdy jakieś ma. Obudowy robi się nie po to by schować przetwornik tylko po to, żeby zniwelować wady przetwornika i poprawić jego warunki pracy. Dopiero razem z obudową dany przetwornik jest sensowną całością. W przypadku kolumn bez obudowy nie ma tego uzupełnienia wad przez komorę obudowy i musi to nadrobić cyfrowy procesor. Bez tego w ogóle OB nie gra. Ale do klasycznej obudowy też można użyć procesora i znacznie poprawić efekt finalny. Mówi się, że przy OB nie ma wad obudowy ale nie ma też jej zalet niezbędnych dla przetworników. Poza tym obudową wtedy staje się cały pokój i nawet milimetrowe przesunięcia samej kolumny powodują załamanie brzmienia. Musi być idealnie symetryczny pokój z symetrycznym rozkładem mebli, a to jest niemożliwe.

Ktoś zapomiał Tobie powiedzieć , że do OB stosuje się głośniki o dobranych do niej parametrach...

To nie działa tak , że głośniki stosowane w zwykłych obudowach wkręcasz w deskę ;)

Temat jest trochę bardziej skomplikowany.

Co do ustawienia OB zachowują się podobnie do innych dipoli , czyli są trudne ..

Niemniej jak trafisz ...;) jest Ok.

DSP stosuje się głównie dlatego , żeby można je było ustawić tak jak życzy sobie klient...

Dlatego Steinway gra wszędzie dobrze ...nie mają takich problemów jak inni producenci na wystawach.

DSP załatwia temat jakiekolwiek " stodoły" i ustawienia.

Ktoś coś wiedzał , ale nie do końca...;)

Gość passer

(Konto usunięte)
<br /> W przypadku kolumn bez obudowy nie ma tego uzupełnienia wad przez komorę obudowy i musi to nadrobić cyfrowy procesor. Bez tego w ogóle OB nie gra<br />

Na jakiej podstawie to kuriozalne stwierdzenie?.

Zdecydowanie NIE.

http://www.esa.com.pl/rev_9.htm

Słuchałem ich w dwóch różnych systemach ( kilkukrotnie ) i był to dźwięk najlepszy jaki słyszałem w pomieszczeniach powyżej 50m2

Na potwierdzenie: http://www.soundrebels.com/artykuly/reportaze/item/269-esa-estetyka-dzwieku-wg-pana-andrzeja-zawady

Gość cybant

(Konto usunięte)

Na jakiej podstawie to kuriozalne stwierdzenie?.

Zdecydowanie NIE.

http://www.esa.com.pl/rev_9.htm

Słuchałem ich w dwóch różnych systemach ( kilkukrotnie ) i był to dźwięk najlepszy jaki słyszałem w pomieszczeniach powyżej 50m2

Na potwierdzenie: http://www.soundrebels.com/artykuly/reportaze/item/269-esa-estetyka-dzwieku-wg-pana-andrzeja-zawady

Sly , ma tendencję do forowania defitywnych stwierdzeń ...

Stąd tylu wrogów;)

Ja przekonałem się , że w audio nie żadnych pewników ...jest zbyt wiele zmiennych.

Stwierdzenie , że coś nie gra ...jest infantylne ..

Ja u Stasiopa ..słuchał raz Vitusa i nie gra;)

Ja przekonałem się , że w audio nie żadnych pewników ...jest zbyt wiele zmiennych.

No cóż tak jest temat rzeka :)

Ja bym trochę oponował, coś co nie gra nie zawsze musi zagrać :)

Na potwierdzenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No cóż co do pierwszego to nie oponuję ale co do drugiego jestem bardzo sceptyczny! Stronka ta nie ma ocen bezkompromisowych :)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

No cóż tak jest temat rzeka :)

Ja bym trochę oponował, coś co nie gra nie zawsze musi zagrać :)

Oczywiście , tak samo jak coś nie gra , może w dobrej konfiguracji zagrać wybitnie.

Chłam nie zagra nigdy.

Zwyczajnie ja już wiem , że nie można definiować jednoznacznych stwierdzeń.

Zwyczajnie ja już wiem , że nie można definiować jednoznacznych stwierdzeń

Tak już jest jest. Wiele odcieni tego samego i wiele spojrzeń czy też odsłuchów nas różnicuje na szczęście; bo świat byłby nudny jak flaki z olejem.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Oczywiście , tak samo jak coś nie gra , może w dobrej konfiguracji zagrać wybitnie.

Chłam nie zagra nigdy.

Ja mam taka przypadłość że jak ktoś coś twierdzi definitywnie w naszym audioświatku to od razu zapala mi się ładna czerwona żaróweczka w głowie. Ile tu już było systemów , proroków czy formatów ...

Ktoś zapomiał Tobie powiedzieć , że do OB stosuje się głośniki o dobranych do niej parametrach...

To nie działa tak , że głośniki stosowane w zwykłych obudowach wkręcasz w deskę ;)

Co do ustawienia OB zachowują się podobnie do innych dipoli , czyli są trudne ..

DSP stosuje się głównie dlatego , żeby można je było ustawić tak jak życzy sobie klient...

Dlatego Steinway gra wszędzie dobrze ...nie mają takich problemów jak inni producenci na wystawach.

Ktoś wiedział i to bardzo dużo. Masz racje i on też mówił, że do OB produkuje się specjalne drivery bo normalne się nie nadają ale mają one niestety duże zniekształcenia i są mało wydajne szczególnie na basie. Opowiadał mi, że do OB robi się jakiś wielki chyba 18 calowy basowiec który przy podaniu nieco większej mocy często wylatuje na zew.i rozpada się na kawałki. Sam nie mam doświadczeń z OB ale nurtowało mnie dlaczego tak mało firm oferuje takie kulumny. Dlatego wypytywałem o nie i trochę się dowiedziałem. I jeszcze jedno. Uprzedzał też, że promieniowanie dźwięku dodatkowo w tył powoduje duże zniekształcenia fazowe i tworzy sztuczne pozory większej przestrzeni.

Gość passer

(Konto usunięte)

Ja mam taka przypadłość że jak ktoś coś twierdzi definitywnie w naszym audioświatku to od razu zapala mi się ładna czerwona żaróweczka w głowie. Ile tu już było systemów , proroków czy formatów ...

Jest na to rada - odłączyć zasilanie.

Chłam nie zagra nigdy.

dobrym przykładem może byc wystawa Audio Show gdzie wiele systemów bardzo drogich gra przeciętnie żeby nie powiedzieć słabo

ale już domowych i dopieszczonych warunkach te ,,słabo,, grające sprzęty pokazują PIĘKNO....

....zgadzam się całkowicie z ostatnim zdaniem ,,że nie można definiować jednoznacznych stwierdzeń,, ....chociaż sam to wielokrotnie

robiłem i łapię się na tym że robię to nadal....ale to jest błąd

Sly , ma tendencję do forowania defitywnych stwierdzeń ...

Stąd tylu wrogów;)

Ja u Stasiopa ..słuchał raz Vitusa i nie gra;)

Ależ ja nic nie foruje. Po prostu ciekawiły mnie i nadal ciekawią mnie inne opcje kolumn. Sam nie mam zdania o OB. Napisałem czego się dowiedziałem robiąc małe śledztwo. Argumenty dość wiarygodne z bardzo wiarygodnych ust.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ktoś wiedział i to bardzo dużo. Masz racje i on też mówił, że do OB produkuje się specjalne drivery bo normalne się nie nadają ale mają one niestety duże zniekształcenia i są mało wydajne szczególnie na basie. Opowiadał mi, że do OB robi się jakiś wielki chyba 18 calowy basowiec który przy podaniu nieco większej mocy często wylatuje na zew.i rozpada się na kawałki. Sam nie mam doświadczeń z OB ale nurtowało mnie dlaczego tak mało firm oferuje takie kulumny. Dlatego wypytywałem o nie i trochę się dowiedziałem. I jeszcze jedno. Uprzedzał też, że promieniowanie dźwięku dodatkowo w tył powoduje duże zniekształcenia fazowe i tworzy sztuczne pozory większej przestrzeni.

Faktycznie , dlatego niektórzy producenci jak np. Legacy dążą do zawężenia promieniowania do przodu i do tylu i zmniejszenia odbić.

Zresztą dipoli nie da się wstawić do normalnego pomieszczenia bez DSP , poniewaź może być masakra ..:))

Dipole są taką odwrotnością tub , które mają bardzo wąskie promieniowanie kierunkowe .

Stąd taka ich popularność w ostatnim czasie , przy modzie na nowoczesny design typu szło , beton.

W takich warunkach OB bez DSP faktycznie nie zagra.

dobrym przykładem może byc wystawa Audio Show gdzie wiele systemów bardzo drogich gra przeciętnie żeby nie powiedzieć słabo

ale już domowych i dopieszczonych warunkach te ,,słabo,, grające sprzęty pokazują PIĘKNO....

....zgadzam się całkowicie z ostatnim zdaniem ,,że nie można definiować jednoznacznych stwierdzeń,, ....chociaż sam to wielokrotnie

robiłem i łapię się na tym że robię to nadal....ale to jest błąd

Zdecydowanie masz rację.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ależ ja nic nie foruje. Po prostu ciekawiły mnie i nadal ciekawią mnie inne opcje kolumn. Sam nie mam zdania o OB. Napisałem czego się dowiedziałem robiąc małe śledztwo. Argumenty dość wiarygodne z bardzo wiarygodnych ust.

Ja powyźszych nie neguję.

OB mają wady jak każde inne rozwiązania, są wyjątkowo trudne w ustawieniu , choć jak są ustawione poprawnie mają bardzo szeroki sweetspot.

U mnie ze względu na warunki akustyczne , niestety klasyczne głośniki nawet za ponad 100 tys. zł powodowały problemy , których nie mam przy dipolach.

Audio zawsze wymaga kompromisów...

Opowiadał mi, że do OB robi się jakiś wielki chyba 18 calowy basowiec który przy podaniu nieco większej mocy często wylatuje na zew.i rozpada się na kawałki.

No tak u Cybanta przynajmniej zgrany (Cybant+zona) team jest w czasie odsłuchu wypadły trzy 600watowe 18" ale team wymieniał je błyskawicznie jak w formule !

Mierzyliśmy czasy wymiany; mały włos a zeszli by poniżej minuty ;)

Ciekawie konfrontuje się informacje z forum i inne zasłyszane rozmawiając z fachowcami. Tu można się dowiedzieć różnych teorii, że np bass reflex jest do doopy, że kolumna dynamiczna jest kiepska, że najlepsza jest tuba, inni mówią, że tuba jest najgorsza bo najlepszy jest elektrostat czy inny dipol, że najlepsza jest lampa, inny powie, że dobry tranzystor. A po informacjach od kilku fachowców, ale takich z wieloletnim doświadczeniem, a nie forumowym otwierają się oczy i człowiek zaczyna rozumieć więcej.

Ciekawie konfrontuje się informacje z forum i inne zasłyszane rozmawiając z fachowcami. Tu można się dowiedzieć różnych teorii, że np bass reflex jest do doopy, że kolumna dynamiczna jest kiepska, że najlepsza jest tuba, inni mówią, że tuba jest najgorsza bo najlepszy jest elektrostat czy inny dipol, że najlepsza jest lampa, inny powie, że dobry tranzystor. A po informacjach od kilku fachowców, ale takich z wieloletnim doświadczeniem, a nie forumowym otwierają się oczy i człowiek zaczyna rozumieć więcej.

Bo najważniejsza jest aplikacja całości (system+pokój)

Nie pisz że tego nie wiesz :)

Dlatego lepiej słuchać samemu ...

Oj tam, oj tam; koledzy czasem pomogą :)

Ciekawe ...czy faktycznie płyta CD umiera?

Ciekawy artykuł poniżej

Ukryta Zawartość

Biada? Za słuchanie muzyki z CD będą palić na stosie? ;)

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

No tak u Cybanta przynajmniej zgrany (Cybant+zona) team jest w czasie odsłuchu wypadły trzy 600watowe 18" ale team wymieniał je błyskawicznie jak w formule !

Mierzyliśmy czasy wymiany; mały włos a zeszli by poniżej minuty ;)

Polecam , tak to u mnie wygląda..

Tylko ja podłączam 220 Volt do głośnika;))

"Poczynając od pierwszego a kończąc na ostatnim utworze cechą permanentną, natywną i bezdyskusyjną odsłuchiwanego zestawu był niesamowity timing połączony z wyśmienitą barwą i wiernym oddaniem nie tylko samej natychmiastowości poszczególnych dźwięków, ale i gabarytów instrumentów je generujących. Jednak nie to było najlepsze, gdyż wszystkie powyższe cechy stanowiły jedynie tło do ciśnienia akustycznego, fali dźwiękowej, jaką były w stanie stworzyć ..... Uderzenie stopy, gitara basowa, czy kontrabas było nie tylko doskonale słychać, ale i czuć. Usiedzenie w jednym miejscu w fotelu graniczyło z cudem, gdyż im bardziej energetyczny materiał lądował na talerzu gramofonu, tym entuzjastyczność podrygiwania mimowolnie narastała."

Gość jt211

(Konto usunięte)

Grzegorz ja tak tylko minichodem coś Ci powiem : świat OB istniał na długo przed DSP i o dziwo działał :)

Smutne, ze wszystkim kieruje zysk. Poza tym ilekroc wchodze do MM i chcialbym cos kupic, to na polkach brakuje wielu plyt, jest zwyczajna bieda, troche lepiej jest w Saturnie. Nie lubie plikow, dysk tez moze jebnac i z kolekcji zostanie....nic. Nie odnotowuje tez przewagi brzmienia z plikow, a jak z kumplem robimy testy, to wielokrotnie plyta zagrala nam lepiej. Wkurza mnie nagonka gazetek branzowych na odtwarzacze i to pisanie o niedoskonalosci napedow, ktore lubia sie psuc, tak jakby komputery i dyski sie nie psuly i byly wieczne. Dla mnie historia z plikami, to przedluzenie mechanizmu lenistwa, bo od czasow internetu ludzie sciagaja z internetu co sie da. Tak wiec jesli juz, cenie sobie cd z mozliwosci wyjscia na peceta, przeciez nie bede ripowal wszystkich swoich plyt, czy tez sciagal je od nowa z sieci. Zapewne jest wygodniej, ale ja lubie rytual, z ktorego pliki mnie odzieraja. Byc moze bedzie tak samo jak z czarno plyta, historia sie powtorzy. Daci tez musza sie sprzedawac, z pewnoscia zadzialaly pobudzajaco na branze.

pięknie napisane - zdecydownie popieram kolegę w tym co rzeczowo ujął - całe sedno mojej filozofii w tym temacie.

dzięki za mądry tekst!

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Od dawna światem kieruje chęć zysku tak jak kiedyś chęć władzy co w sumie sprowadzało się do tego samego. Ale co w związku z tym? Jakie sensowne wnioski? Nic nie kupować? Nie bawić się w żadne hobby?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.