Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór monitorów

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem podzielić się moimi odczuciami w zakresie wyboru monitorów i tego co miałem okazję do tej pory odsłuchać. Może poniższe informacje pomogą komuś dokonać optymalnego wyboru.

Kilka miesięcy temu zakupiłem Hegel 100. Jednym z kryteriów było to, iż ta integra posiada wbudowany DAC a i opinie o niej są co najmniej dobre. Po zakupie przystąpiłem do wyboru monitorów, co okazało się poważnym wyzwaniem. Budżet jaki miałem to max do 7000 zł. Do testów zakupiłem podstawowy kabelek głośnikowy NORDOST FLATLINE. Poniżej podam jakie monitory testowałem i co o nich myślę.

Z produktów polskich:

1. CANTO GRAND - Studio 16 Hertz

2. ALIZE - Impuls Audio

3. TRITON 1 - ESA

4. CUMULUS - Impuls Audio (podłogowa)

5. NEREIDA II - RLS

Z produktów zagranicznych:

6. GX 100 - Monitor Audio

7. R 300 - KEF

8. LS 50 - KEF

9. XN 250 - XAVIAN

10. STUDIO 118 - PROAC

11. RESPONSE D2 - PROAC

12. DELPHINUS - Chario

13. JUNIOR - Guru

Zacznę od tych które podobały mi się najmniej a należą do nich:

LS 50 - nie wiem skąd się takie opinie wzięły w sieci na temat tych monitorów, ale jak dla mnie w połączeniu z H100 rewelacji nie było. Przestrzeń rzeczywiście fajna, ale bas strasznie krótki, momentami płaski i sprawiał wrażenie jakoś za bardzo krótkiego, wręcz urwanego.

DELPHINUS - po 10 minutach odsłuchu miałem dosyć głównie ze względu na brzmienie basu. strasznie rozlany, rozlazły i bez wyrazu.

GURU JUNIOR - monitorki fajnie wykonane, brzmienie środka i góry, ładne, ale dół cieniutki. zdecydowanie nie za cenę 4000 zł, bo za tą kaskę jest tu kilka propozycji które kasują je na starcie.

KEF R 300 - pierwsze wrażenie niesamowite, ale po dłuższym słuchaniu ilość generowanego basu jest nie do zniesienia, aż uszy wciska do środka i po dłuższym odsłuchu człowiek nie może się skupić na przyjemności słuchania bo bas dominuje nad muzyką.

Druga pula to monitory które mogłyby u mnie zagościć gdyby nie te inne:)...

MA GX 100 - piękne wykonanie, wygląd powala (choć to kwestia gustu) brzmienie powiedziałbym bardzo efektowne, bas mocny, punktowy, środek miałem wrażenie wypchnięty a góra szczegółowa. niestety po dłuższym słuchaniu góra była dla mnie za ostra - zapewne wina kabelka, ale wszystkie monitory testowałem na jednym kablu.

ESA TRITON 1 - piękne wykonanie, aż chce się je mieć. co do brzmienia, bas punktowy, mocny, środek lekko do przodu ale przestrzenny, góra wyraźna i jej jest dużo, ale jak dla mnie za ostro nieco. monitory zdecydowanie warte zakupu. myślę, że przy innym kablu mógłbym złagodzić górę i wtedy całość stanowiłaby piękną kompozycję.

I ostatnie, czyli te które uważam za wybór bardzo dobry (choć cenowo znacznie się między sobą różnią)

XAVIAN NX 250 - brzmieniowa masakra, piękne wykonanie i czysta klasa. te monitory dają tyle dźwięku i przestrzeni że aż się chce ich słuchać. niestety cenowo nie są dla mnie do osiągnięcia i nie jestem przekonany co tłumaczy ich tak wysoką cenę.

CANTO GRAND - te monitory mają mocny, punktowy bas i to co producent opisuje na swojej stronie ma pokrycie w rzeczywistości. góra brzmi pięknie i łagodnie, środek przestrzenny, wyraźny. zdecydowana radość z ich słuchania. należy mieć na uwadze, że nie są to monitory do małego pokoju. u mnie na 15 m2 zdecydowanie za mocne. wykonanie przepiękne i muszę jeszcze dodać, że kontakt z p. Grzegorzem ze Studia 16 Hertz to pełna profeska:). Za cenę 4300 zł zdecydowanie jeden z lepszych wyborów.

NEREIDA II - pierwsze wrażenie - jak one lekko brzmią. w tych monitorach nie ma nic przesadzonego, moc, przestrzeń i delikatna góra, którą uwielbiam.

ALIZE - niesamowite monitory pod kątem brzmienia i wykonania. Z H100 jak dla mnie idealne połączenie. Bas mocny, punktowy, ale nie zagłuszający tego co dzieje się w średnicy. Środek mięsisty, dynamiczny, a góra delikatna. Do mojego pomieszczenia idealne. Nie brakuje im mocy i strasznie lekko brzmią (inaczej tego wyrazić nie umiem). Wyglądem przypominają nieco PROAC i można powiedzieć, że brzmią podobnie jak STUDIO 118. Są bardzo poukładane i naturalnie brzmiące. Dodam że kontakt z p. Sławkiem rewelacyjny - szczerze polecam. Myślę, że w cenie 3900 zł, nie ma tu konkurenta.

Miałem jeszcze możliwość testowania podłogówek CUMULUS i muszę powiedzieć, że było tylko lepiej. Wszystko to co w ALIZE ale z większą przestrzenią i dynamiką. Niesamowite produkty.

PROAC STUIO 118 i RESPONSE D2 - niesamowicie poukładane, neutralnie brzmiące monitory. D2 są nieco cieplejsze i mają więcej basu, ale w obu wokale, środek i góra aż pieszczą ucho. Dynamika i przestrzeń przepiękna i do tego bas, mocny, kontrolowany, mięsisty. Miałem wrażenie, że potrzebują trochę więcej mocy niż H100 im może dać, ale i tak był ogień:)

Powiem szczerze, że wybór jak dla mnie jest między PROAC a jednym z polskich produktów. Budżet chyba ograniczę do 5000, bo przy tych opcjach nie ma co więcej wydawać.

Co mi się podoba w polskich produktach to to, że są nasze:) i naprawdę mają i brzmienie i jakość wykonania na najwyższym poziomie. Zdecydowanie polecam odsłuchanie tych produktów bo warto.

To tyle i wiem, że to może nie jest opis do jakiego przywykliście ale ja tak to właśnie czułem i odebrałem. Pozdrawiam

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

https://www.audiostereo.pl/topic/119822-wyb%C3%B3r-monitor%C3%B3w/

LS 50 - nie wiem skąd się takie opinie wzięły w sieci na temat tych monitorów, ale jak dla mnie w połączeniu z H100 rewelacji nie było. Przestrzeń rzeczywiście fajna, ale bas strasznie krótki, momentami płaski i sprawiał wrażenie jakoś za bardzo krótkiego, wręcz urwanego.

Krótki, szybki, nieciągnący bas, to byłaby dla mnie zaleta.

Dla jednych zaleta dla innych wada, kwestia oczekiwań. Ja miałem wrażenie, że jest za krótki, wręcz ucięty momentami, co nie pozwalało aby w niektórych utworach niżej zszedł. Ja słucham głównie muzyki elektronicznej ambient, dub, d'n'b choć lubię sięgnąć do klasyki rocka. Szukam monitorów wszechstronnych i z tego co słuchałem to PROAC, IMPULS AUDIO, 16 HERTZ i RLS były najbliższe temu czego szukam (oczywiście w rozsądnym przedziale cenowym - PROAC nie są tanie, ale można kupić z dobrymi obniżkami:))

Ja miałem wrażenie, że jest za krótki, wręcz ucięty momentami, co nie pozwalało aby w niektórych utworach niżej zszedł.

Może sprecyzujmy:

- chodzi o charakterystykę impulsową ("szybkość")

czy

- chodzi o szerokość pasma (rozciągnięcie w dół)

Jak dla mnie H 100 to bardzo dobry wzmacniacz. Oczywiście nie wydałbym za nowy 10 000 zł PLN, ale używka połowę taniej już źle nie wygląda, zwłaszcza że ma DAC'a, co dla mnie było sprawą istotną. Ta integra jak dla mnie pięknie gra z PROAC oraz ALIZE, CANTO GRAND, oraz NX 250. Nie odniosłem wrażenia, że czegoś brakuje, może poza tym, że przy Xavianach i PROAC Response D2 nieco, ale odrobinę mogłyby mieć zapasu. Ale proszę mnie nie zrozumieć źle, H100 tak je napędzały, że aż miło. Nie bronię Hegla, to moja pierwsza integra i tak to oceniam, że jak na start to jest to dla mnie bardzo dobry wybór, na lata śmiem twierdzić.

Już mam Dynki aktywne i raczej uderzę w PROAC lub polski produkt.

Dynki aktywne to też inne granie ,napisałem o konkretnym modelu bo to jedne z najlepszych ich konstrukcji , ta tańsza seria dla mnie porażka

:)

To tyle i wiem, że to może nie jest opis do jakiego przywykliście ale ja tak to właśnie czułem i odebrałem

Wzruszające. Tyle kolega popisał. Liter, wyrazów, zdań całych nawet!

----------------------------------

Moderacja: Ostrzeżenie za zaczepki/atak personalny + trolling. W przypadku kontynuacji takiego zachowania będą kary regulaminowe.

Podstawa: Regulamin + Netykieta.

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

Wzruszające. Tyle kolega popisał. Liter, wyrazów, zdań całych nawet!

Ale skąd i po co ta ironia? Czy ja koledze karzę czytać ten post? Jak nie masz nic do powiedzenia to się nie wypowiadaj. Post jest moim spostrzeżeniem na to czego i z czym słuchałem i może posłuży komuś kto też szuka ciekawych produktów. Czy nie można napisać już niczego co nie zostanie okraszone ironią przez jakiegoś malkontenta?

Dynki aktywne to też inne granie ,napisałem o konkretnym modelu bo to jedne z najlepszych ich konstrukcji , ta tańsza seria dla mnie porażka

A to prawda, aktywne kupiłem do innych celów. Dziękuję za sugestie, ale ja już mam dosyć szukania, testowania i porównywania, uważam, że mam już jakiś pogląd na to czego szukam.

Rozumiem, że chciałeś się poczuć kimś ważnym. Tak ważnym jak kasjerka z supersamu, która cały dzień powtarza "polecam słoninę albo kreta do rur". Jeśli chodzi o same wrażenia ze słuchane ujęte w kwiecistą poezję, to jest to pisanina bez sensu i kompletnie nikomu niepotrzebna. To się nie przyda nawet psu na budę. Jeśli chciałbyś napisać coś sensownego, to musisz wyraźnie podać jak słuchałeś. Czyli system i pomieszczenie czy zawsze wszystko było takie same. Jeśli słuchałeś jednych głośników tu, a innych ówdzie, to takie wrażenia można wsadzić w buty.

Nie ma potrzeby czuć się ważnym, mam to codziennie ale widzę, że kolega ma więc proszę kwieciście pisać o niczym i dalej uważać się za kogoś lepszego niż jest się w rzeczywistości.

Miłego marudzenia marudo.:)

Czeczen ty masz jakiś problem ?? Nie jesteś zadowolony z zycia ze musisz kogoś krytykować ? Dla mnie fajnie poczytać takie rzeczy zawsze można coś się dowiedzieć ,oczywiście do każdego postu można się przyczepić Ale nie i to chodzi -nie dziwię ze dużo osób nie chce się udzielać na forum ,krytykować najłatwiej ,może napisz ty coś sensownego niż trolic

Nasze hobby to przecież zabawa. Nie trzeba się tak napinać jak Ty czeczen. Wyluzuj !

Uważam, że kolega spnmdm zrobił dobrą robotę. Jego porównania są subiektywne ale zawsze rzucają jakieś światło na sprawę. Przynajmniej nie są to same ochy i achy jak w naszych kolorowych pisemkach.

Ostatnio na forum pojawiło się wiele nowych nicków z małym dorobkiem postowym, nic sensownego nie piszą a zachowują się jakby pozjadali wszystkie rozumy. Tylko krytykować i wyśmiewać potrafią.

Przynajmniej kolega spnmdm wniósł coś od siebie na forum. Tak trzymać !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam

Postanowiłem podzielić się moimi odczuciami w zakresie wyboru monitorów i tego co miałem okazję do tej pory odsłuchać. Może poniższe informacje pomogą komuś dokonać optymalnego wyboru.

Kilka miesięcy temu zakupiłem Hegel 100. Jednym z kryteriów było to, iż ta integra posiada wbudowany DAC a i opinie o niej są co najmniej dobre. Po zakupie przystąpiłem do wyboru monitorów, co okazało się poważnym wyzwaniem. Budżet jaki miałem to max do 7000 zł. Do testów zakupiłem podstawowy kabelek głośnikowy NORDOST FLATLINE. Poniżej podam jakie monitory testowałem i co o nich myślę.

Z produktów polskich:

1. CANTO GRAND - Studio 16 Hertz

2. ALIZE - Impuls Audio

3. TRITON 1 - ESA

4. CUMULUS - Impuls Audio (podłogowa)

5. NEREIDA II - RLS

Z produktów zagranicznych:

6. GX 100 - Monitor Audio

7. R 300 - KEF

8. LS 50 - KEF

9. XN 250 - XAVIAN

10. STUDIO 118 - PROAC

11. RESPONSE D2 - PROAC

12. DELPHINUS - Chario

13. JUNIOR - Guru

Zacznę od tych które podobały mi się najmniej a należą do nich:

DELPHINUS - po 10 minutach odsłuchu miałem dosyć głównie ze względu na brzmienie basu. strasznie rozlany, rozlazły i bez wyrazu.

GURU JUNIOR - monitorki fajnie wykonane, brzmienie środka i góry, ładne, ale dół cieniutki. zdecydowanie nie za cenę 4000 zł, bo za tą kaskę jest tu kilka propozycji które kasują je na starcie.

KEF R 300 - pierwsze wrażenie niesamowite, ale po dłuższym słuchaniu ilość generowanego basu jest nie do zniesienia, aż uszy wciska do środka i po dłuższym odsłuchu człowiek nie może się skupić na przyjemności słuchania bo bas dominuje nad muzyką.

Druga pula to monitory które mogłyby u mnie zagościć gdyby nie te inne:)...

MA GX 100 - piękne wykonanie, wygląd powala (choć to kwestia gustu) brzmienie powiedziałbym bardzo efektowne, bas mocny, punktowy, środek miałem wrażenie wypchnięty a góra szczegółowa. niestety po dłuższym słuchaniu góra była dla mnie za ostra - zapewne wina kabelka, ale wszystkie monitory testowałem na jednym kablu.

ESA TRITON 1 - piękne wykonanie, aż chce się je mieć. co do brzmienia, bas punktowy, mocny, środek lekko do przodu ale przestrzenny, góra wyraźna i jej jest dużo, ale jak dla mnie za ostro nieco. monitory zdecydowanie warte zakupu. myślę, że przy innym kablu mógłbym złagodzić górę i wtedy całość stanowiłaby piękną kompozycję.

I ostatnie, czyli te które uważam za wybór bardzo dobry (choć cenowo znacznie się między sobą różnią)

XAVIAN NX 250 - brzmieniowa masakra, piękne wykonanie i czysta klasa. te monitory dają tyle dźwięku i przestrzeni że aż się chce ich słuchać. niestety cenowo nie są dla mnie do osiągnięcia i nie jestem przekonany co tłumaczy ich tak wysoką cenę.

CANTO GRAND - te monitory mają mocny, punktowy bas i to co producent opisuje na swojej stronie ma pokrycie w rzeczywistości. góra brzmi pięknie i łagodnie, środek przestrzenny, wyraźny. zdecydowana radość z ich słuchania. należy mieć na uwadze, że nie są to monitory do małego pokoju. u mnie na 15 m2 zdecydowanie za mocne. wykonanie przepiękne i muszę jeszcze dodać, że kontakt z p. Grzegorzem ze Studia 16 Hertz to pełna profeska:). Za cenę 4300 zł zdecydowanie jeden z lepszych wyborów.

NEREIDA II - pierwsze wrażenie - jak one lekko brzmią. w tych monitorach nie ma nic przesadzonego, moc, przestrzeń i delikatna góra, którą uwielbiam.

ALIZE - niesamowite monitory pod kątem brzmienia i wykonania. Z H100 jak dla mnie idealne połączenie. Bas mocny, punktowy, ale nie zagłuszający tego co dzieje się w średnicy. Środek mięsisty, dynamiczny, a góra delikatna. Do mojego pomieszczenia idealne. Nie brakuje im mocy i strasznie lekko brzmią (inaczej tego wyrazić nie umiem). Wyglądem przypominają nieco PROAC i można powiedzieć, że brzmią podobnie jak STUDIO 118. Są bardzo poukładane i naturalnie brzmiące. Dodam że kontakt z p. Sławkiem rewelacyjny - szczerze polecam. Myślę, że w cenie 3900 zł, nie ma tu konkurenta.

Miałem jeszcze możliwość testowania podłogówek CUMULUS i muszę powiedzieć, że było tylko lepiej. Wszystko to co w ALIZE ale z większą przestrzenią i dynamiką. Niesamowite produkty.

PROAC STUIO 118 i RESPONSE D2 - niesamowicie poukładane, neutralnie brzmiące monitory. D2 są nieco cieplejsze i mają więcej basu, ale w obu wokale, środek i góra aż pieszczą ucho. Dynamika i przestrzeń przepiękna i do tego bas, mocny, kontrolowany, mięsisty. Miałem wrażenie, że potrzebują trochę więcej mocy niż H100 im może dać, ale i tak był ogień:)

Powiem szczerze, że wybór jak dla mnie jest między PROAC a jednym z polskich produktów. Budżet chyba ograniczę do 5000, bo przy tych opcjach nie ma co więcej wydawać.

Co mi się podoba w polskich produktach to to, że są nasze:) i naprawdę mają i brzmienie i jakość wykonania na najwyższym poziomie. Zdecydowanie polecam odsłuchanie tych produktów bo warto.

To tyle i wiem, że to może nie jest opis do jakiego przywykliście ale ja tak to właśnie czułem i odebrałem. Pozdrawiam

Użytkownik spnmdm edytował ten post dziś, 09:46

Lubię to

Burson Audio 160D + HD 650

sporo się napisałeś......a teraz weź rls calisto i po temacie

Dzieci, dzieci. A miał ktoś z war w rękach jakiś magazyn audio, taki z tych większych, zagranicznych? Poezji to tam jest maczkiem na kilka stron, a do tego cała masa różnych wykresów i tabelek pracowicie zrobionych w czasie pomiarów. A w pokoju testowym sprzętu mają na tony i to profesjonalnego, drogiego jak diabli. I to dotyczy każdego testowanego urządzenia, każdego głośnika itd. A to kolo wyskakuje z "testem" kilkunastu kolumn i wszystko w kilkunastu zdaniach. Bez ładu, składu, metody.

Pytanie ciśnie się na usta: z czym do ludzi?

A jak ktoś jeszcze nie załapał, to proszę. To zupełnie jakby koleś podjechał podrasowanym kaszlakiem pod salon Merca i zaczął z siebie robić eksperta o aut. Bardzo drogich aut. Najpierw trzeba mieć choćby kasę, żeby tankować do pełna, a nie za 20 zeta codziennie.

Miałem mam i czytam , co z tego jak tam zawsze wszystko zachwalaja , także czasem nie jest to miarodajne bo czasem ma płacone żeby napisać dobrze

Tutaj jest opinia nie zależna więc bardziej wiarygodna , pozatym widzę lubisz trolic i się wymadrzacz ,jak nie lubisz takich wątków to nie zaglądaj , pisz o kablach i polityce jak to większość twoich postów -włącz sobie twojego bumboxa i wyluzyj chopie ,bo to hobby które na nam sprawiać przyjemność

spnmdm - świetny post. Jest subiektywny ale sporo wnosi do tego forum. Będę wracał do Twojego wpisu, choćby dlatego, żeby w niektórych przypadkach porównać swoje wrażenia z Twoimi.

Tylko na wrazenia ma wplyw pomieszczenie i elementy towarzyszace. Wiec pogladowo mozna ten watek traktowac slusznie. Choc nagle moze okazac sie ze np. LS50 maja lepszy i glebszy bas. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ten post nie miał na celu wymądrzanie się, bo moja przygoda z HI Fi dopiero się zaczęła, ale wiem jak ja szukałem informacji na temat interesujących mnie modeli to każda wzmianka była cenna, a zwłaszcza o polskich produktach, które jak się okazuje nie ustępują zachodnim. Może to nie jest kwiecisty opis pełny fachowych frazesów, bo też nim nie jestem ale to moje indywidualne odczucia. Większość z tych monitorów testowałem u siebie w domu, w normalnym pokoju z wykładziną i meblami, na Heglu 100 z w/w kablami. Natomiast wszystkie testowałem z Heglem bo woziłem po salonach integrę ze sobą.

Jedno chciałem jeszcze dodać, że podsumowaniem tych poszukiwań było to kiedy usłyszałem na tym zestawie z PROAC STUDIO 118 i IMPULS AUDIO CUMULUS utwór Roger'a Waters'a - Three Wishes, zwaliło mnie z nóg:) i o to właśnie mi chodzi..przyjemność z obcowania z muzyką i odkrywania nowych rzeczy.

O i teraz jest juz lepiej. Zeby nie bylo, odbieram Twoj temat na plus. Kazdy od czegos zaczyna. Radosci z sluchania muzyki.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ostatnio na forum pojawiło się wiele nowych nicków z małym dorobkiem postowym, nic sensownego nie piszą a zachowują się jakby pozjadali wszystkie rozumy.

Właśnie dlatego w największym stopniu to forum się stacza , strach nawet takiemu userowi zwrócić uwagę że wypisuje banialuki , kiedyś dostawał przysłowiowego kopniaka w d.... po kolei post pod postem od kilku bardziej obeznanych z audio i był spokój .

Teraz jest odwrotnie , zwracasz uwagę że pisze absurdy , to właśnie ty dostajesz te przysłowiowe kopniaki .

Taki przykład z zakładki analog , kolega > Yul < robił szybko porządek z takimi ekspertami / trollami z pomocą winylmaniaków .

Radzę userom z niewielkim dorobkiem więcej czytać / pytać / i pisać z rozwagą .

Sorry za off topic, ale przytoczę trochę poezji wybranej usera o nicku czeczen.

1) "Zapraszam do wzięcia udziału w przynajmniej kilku lekcja w szkole podstawowej. I proszę o zaprzestanie wymyślania na poczekaniu bredni, bo naprawdę czytają to czasem ludzie mający trochę wiedzy, a nie tylko żule ciemne jak tabaka w rogu."

2) "...cham pozostanie chamem na wieki wieków amen, co należy rozumieć w ten sposób, że skoro są ludzie, którzy wybrali ciemnotę i ignorancje, o znaczy, że im tak jest dobrze i należy im pozwolić być takimi, jak chcą. Co w konsekwencji oznacza, że będą oni na nas pracować i będziemy mogli ich oskubać w dowolny sposób na dowolną sumę, dowolną ilość razy."

3) "Jak chcesz się wymądrzać i szarogęsić, to najpierw bym radził trochę nadrobić zaległości lub wręcz czegoś się nauczyć. A jak już się czegoś dowiesz, to przestaniesz opowiadać durnoty, które sobie powtarza menelstwo w krzakach przy siarkopolu."

Co za styl, co za klasa...

A żeby nie być zupełnie off topic, wrzucam fotki monitorów rozważanych aktualnie przez autora.

W różnych, przypadkowo wybranych okleinach.

Niestety żadnych z ww. nie słuchałem, więc wypowiem się subiektywnie co do wyglądu. Od najlepszych do mniej fajnych IMO:

1) RLS Nereida II - po prostu klasa

2) Studio 16Hz Canto Grand - siła prostoty

3) Xavian XN250 Evoluzione - włoski sznyt prosto zza południowej granicy, ale mi by się chyba znudziły na dłuższą metę (czytaj: lekko przekombinowany design)

4) ProAc Response d2 - gdyby nie bass refleks z przodu byłyby na drugim miejscu, po prostu nie lubię głośników z dmuchawą z przodu i tyle

5) ProAc Studio 118 - oldschoolowy wygląd (to nie zawsze znaczy, że źle) ale w tym przypadku wyglądają po prostu gorzej niż ww. paczki

6) Impuls Audio Alize II - tak, jak ProAc Studio 118, tylko w jeszcze większym nasileniu...

Od lewej:

1) Impuls Audio Alize II

2) Studio 16Hz Canto Grand

3) RLS Nereida II

4) ProAc Studio 118

5) Xavian XN250 Evoluzione

6) ProAc Response d2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5598-0-17800000-1430246216_thumb.jpg

post-5598-0-91096200-1430246255_thumb.jpg

post-5598-0-14988700-1430246256_thumb.jpg

post-5598-0-38164600-1430246256_thumb.jpg

post-5598-0-55416700-1430246256_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Krótki, szybki, nieciągnący bas, to byłaby dla mnie zaleta.

dla mnie też, u mnie z naimem xs2 kapitalnie się połączyły, jedynie w 28m2 nie wypełniają basem pomieszczenia , i rel t5 im pomaga, ale kontrola przestrzeń rozdzielczość detaliczność kapitalne

Focal + Naim

Za 7k zl mozna jeszcze posluchac PMC DB1i czy Neat Motive 3. Mysle ze autor sie nie zawiedzie, a moze i zmieni zdanie.

Sorry za off topic, ale przytoczę trochę poezji wybranej usera o nicku czeczen.

1) "Zapraszam do wzięcia udziału w przynajmniej kilku lekcja w szkole podstawowej. I proszę o zaprzestanie wymyślania na poczekaniu bredni, bo naprawdę czytają to czasem ludzie mający trochę wiedzy, a nie tylko żule ciemne jak tabaka w rogu."

2) "...cham pozostanie chamem na wieki wieków amen, co należy rozumieć w ten sposób, że skoro są ludzie, którzy wybrali ciemnotę i ignorancje, o znaczy, że im tak jest dobrze i należy im pozwolić być takimi, jak chcą. Co w konsekwencji oznacza, że będą oni na nas pracować i będziemy mogli ich oskubać w dowolny sposób na dowolną sumę, dowolną ilość razy."

3) "Jak chcesz się wymądrzać i szarogęsić, to najpierw bym radził trochę nadrobić zaległości lub wręcz czegoś się nauczyć. A jak już się czegoś dowiesz, to przestaniesz opowiadać durnoty, które sobie powtarza menelstwo w krzakach przy siarkopolu."

Co za styl, co za klasa...

Dziękuję za wyrazy uznania. Te moje zdanka nawet wyjęte z kontekstu brzmią ładnie. Szkoda tylko, że trudno się będzie dokopać zainteresowanym skąd są te cytaty i czego dotyczą

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

Dziękuję za wyrazy uznania. Te moje zdanka nawet wyjęte z kontekstu brzmią ładnie. Szkoda tylko, że trudno się będzie dokopać zainteresowanym skąd są te cytaty i czego dotyczą

Ech, co tu gadać, dałeś już popis w tym wątku...

Poza tym porównywanie kogoś do "menelstwa w krzakach" i "żuli"...

Nie trzeba kontekstu, żeby odkryć Twój styl dyskusji.

Mimo wszystko wciąż jednak znajdą się osoby na tym forum, które takiego stylu nie trawią.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.