Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC na AK4490EQ

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

...ale na razie pga jest lepszy - dźwięk jest bogatszy, a przestrzeń głębsza ,, słuchać pogłosy i akustykę pomieszczenia...

Czekaj, zgubiłem się, pga jest lepszy niż akm? Coś mi umknęło? Czy chodzi Ci o PCMa a nie pga?

w primare na plytce dac z pcm1738 postanowiłem wymienić elektrolity na oscony sepc i efekt nie był dobry, więc przy opmapach wlutowalem elny silmic a sepc zostaly tylko przy zasilanu cyfrowki, a najwiekszą degradację zrobiły wlutowane w vcom DACa, szybko wrociłem do oryginalnych nichicon SME , rożnica była tak kolosalna, że nawet poziom sygnału się zmnieszył na SEPC - stanwczo odradzam je do VCOM przy dac

Gość

(Konto usunięte)

w primare na plytce dac z pcm1738 postanowiłem wymienić elektrolity na oscony sepc i efekt nie był dobry, więc przy opmapach wlutowalem elny silmic a sepc zostaly tylko przy zasilanu cyfrowki, a najwiekszą degradację zrobiły wlutowane w vcom DACa, szybko wrociłem do oryginalnych nichicon SME , rożnica była tak kolosalna, że nawet poziom sygnału się zmnieszył na SEPC - stanwczo odradzam je do VCOM przy dac

Bogdan na pewno nichicony SME czy raczej chemicony lub jak kto woli nippony ;) bo to zasadnicza różnica :)

a przy okazji oscony wg mnie są bardzo przereklamowane :)

Użytkownik pierote dnia 19.09.2016 - 10:37 napisał

Słuchajcie jakie najlepiej kondensatory 2200uF dokupić do tej pierwszej płytki?

Druga prośba jakie ogólnodostępne OPA dobrze się zgrają z nią.

To i ja się podczepię. Skoro zasilanie 5V jest na jednej linii, to lepiej zmienić jeden na 2200uF czy np dwa po 1000uF?

Skoro zasilanie 5V jest na jednej linii, to lepiej zmienić jeden na 2200uF czy np dwa po 1000uF?

Wrócę do tematu, bo dalej nie wymieniłem tych kondów. Jakieś konkretne poleceacie?

nippony SME są w oryginale i coś mi się wydaję , że grzecznie do nich wrócę :-) bo elna silmic przy opampach poluzaowała bas, a sepc których pozostawiłem jeszcze 3 chyba powodują syczenie wysokich tonów czego nie było dotychczas, dam im jeszcze chwilę , ale szału nie ma po zmianie

nippony SME są w oryginale i coś mi się wydaję , że grzecznie do nich wrócę :-) bo elna silmic przy opampach poluzaowała bas, a sepc których pozostawiłem jeszcze 3 chyba powodują syczenie wysokich tonów czego nie było dotychczas, dam im jeszcze chwilę , ale szału nie ma po zmianie

A jaka wartość, bo to też ważne?

a ja po doświadczeniu z ak4490 i pcm1738 zmówiłem sobie taki moduł na 2 x pcm 1794 za 50 dolców, zobaczymy jak zagra....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na razie przelutowałem opampy za pga1738 na 8920 do I/V i 8820 do filtra i nadal jest lepiej niz z Schitta, chociaż różnica się zmniejsza, ale to juz 17 dzień Schit się wygrzewa non stop.

czekam na opampy LT1364 i do I/V za pcm je wypróbuję z 8820 jako filtr , a jak jeszcze będę miał uwagi to w filtrze tez zastosuje LT, szukam bezwzględnej kontroli basu - z Schitta bas jest szczuplejszy ale lepiej kontrolowany - zastosowanie 8920 jako I/V chyba trochę nadmuchało i spowolniło bas, reszta jednak nadal na korzyść pcm1738 - sporo sobie obiecuje po opampach LT - zobaczymy,a Schitt niech nadal się wygrzewa - bo wyraźnie czas działa na jego korzyść - świeży był pierwszoplanowy bez tła i pogłosów, teraz już jest lepiej, więc może za następne dwa tygodnie będzie tak, jak trzeba - Schitt ma bardzo fajną cechę - "porządkuje" scenę, ale na razie brakuje mi takiego tła i głębi jak z pcma

acha, upolowałem sporą ilość oryginalnych Signeticsów NE5534 w metalowych obudowach i chcę je wypróbować w dac na pcm1794 , ciekawe jak będzie to grało....

na koniec chcę jeszcze wypróbować coś takiego na trafkach monacor LTR110 , czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi jaką wartość rezystora powinienem zastosować do pcm1738 i pcm1794 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogdan, w temacie lampucera dac jest pare wpisów jak te trafka dopasować do wyjść PCM,generalnie traci się troche na dźwięku,to nie trafa neutrik czy sowter.

właśnie dostałem LT1364 i pozostałe i na razie zastosuje tego LT do I/V a do filtra musesa8820 i zobaczymy - może nie będzie juz potrzeby grzebać w primare spa , a osobno jeszcze potestuję jak przyjdzie płyteczka z 2 x pcm1794 - to może być fajny dac....

Gość

(Konto usunięte)

Bogdan, w temacie lampucera dac jest pare wpisów jak te trafka dopasować do wyjść PCM,generalnie traci się troche na dźwięku,to nie trafa neutrik czy sowter.

Nie trochę, przerabiałem te LTR110 i zdecydowanie gorzej niż na zwykłych opach. Dźwięk strasznie suchy, wyprany z emocji.

szkoda, bo leżą ltr110 i warto by było je wykorzystać, taki tandem dac-trafko wydaje sie być dobrym rozwiązaniem, bo trafko stanowi naturalny filt dla "śmieci: w.cz.

już wlutowałem LT1364 w uklad konwersji I/V i nawet zupełnie "świeży" opampek robi masakrę, tak jak przewidywalem to 8920 poluzował bas , teraz basu jest słyszalnie mniej, ale za to jego jakość , to ekstra klasa, ściana dzwięku odsuneła sie od sluchacza i głębia jest bardziej słyszalna, jak by w tyłu ktoś włączył światło. we filtrze mam musesa 8820 i on raczej już zostanie, bo ogólnie dzwięk jest superrrr, teraz znów ze dwa tygodnie wygrzewania LTków , jednak dotychczas żadna konfiguracja nie grala tak dobrze , ad8022 bylo bardzo podobne , ale ostrzejsze

już wlutowałem LT1364 w uklad konwersji I/V i nawet zupełnie "świeży" opampek robi masakrę, tak jak przewidywalem to 8920 poluzował bas , teraz basu jest słyszalnie mniej, ale za to jego jakość , to ekstra klasa, ściana dzwięku odsuneła sie od sluchacza i głębia jest bardziej słyszalna, jak by w tyłu ktoś włączył światło. we filtrze mam musesa 8820 i on raczej już zostanie, bo ogólnie dzwięk jest superrrr, teraz znów ze dwa tygodnie wygrzewania LTków , jednak dotychczas żadna konfiguracja nie grala tak dobrze , ad8022 bylo bardzo podobne , ale ostrzejsze

To może zrób na rezystortze i lampizację j będziesz miał pełne porównanie ;)

nie wytrzymałem z musesem 8820 i dziś zamieniłem go na opa1612, jednak było o włos za ostro w najwyższym paśmie, za dużo tego miodu na dłuższą metę

Mam i ja. W końcu chińska paczka z gratami przyszła chyba po 1,5 miesięcznej podróży.

Pany pomóżcie z trafem. Zamawiam z toroidach 2x15v i 1x9v. W opisie jest że:

Basic parameters:

Voltage: AC15V-0-AC15V (15W)

AC9V 10W

Czy trafo ma być 15W czy jednak 30W (bo 2x po 15W)?

Druga sprawa to chinole ale i nasi na forach często stosują chińskie R, takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niemniej jest opinia o ich słabej jakości tej słyszalnej i ponoć lepiej użyć z Toroidów i IE np. Indela. Z racji że projekt budżetowy zamówię raczej w Toroidach za 50 zeta na początek.

post-16359-0-50286100-1479813913_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Gość

(Konto usunięte)

Zapomnij o Indelu, to najgorsze trafa jakie w życiu miałem. Nie tylko buczały ale dopiero po zakupie porządnych traf audio odetkał się dźwięk zwłaszcza bas.

a co do trafka polecam jednak 2x15W i jeszcze jeden odczep 9v do konwertrera spdif o ile go uwzględniasz.

Chińska płytka potrzebuje 15-0-15v plus 9v. Ponoć zasilanie nie jest jednak symetryczne. A więc 2*15v i 2*9v wystarczy?

Konwerter to forumowy JarkaC z separacją.

Ktoś testował i paroletni Indel IE na sieciowy był u niego lepszy niż te chińskie z linków co dałem, ale dał też drugi toroid.

Pany a w jakim sklepie polecicie kupić kondensatory? Jak będę mniał chwile to się pobawie tą płytką.

ciągłe zmiany ...

Gość

(Konto usunięte)

Chińska płytka potrzebuje 15-0-15v plus 9v. Ponoć zasilanie nie jest jednak symetryczne. A więc 2*15v i 2*9v wystarczy?

Konwerter to forumowy JarkaC z separacją.

Ktoś testował i paroletni Indel IE na sieciowy był u niego lepszy niż te chińskie z linków co dałem, ale dał też drugi toroid.

Pany a w jakim sklepie polecicie kupić kondensatory? Jak będę miał chwile to się pobawię tą płytką.

a jakie kondensatory chcesz kupić?

Trochę ich tam siedzi. Te philipsy osiowe są ogólnie sprawdzone i występują w wielu klockach już nie tylko budżetowych.

Do zasilania możesz dać fine goldy, choć potrzebują trochę czasu by się ułożyć. (np. allegro)

Wymieniłbym też te malutkie foliowce na coś lepszego, u mnie siedzą philipsy mkp.

Co do traf ja mam wszystkie już z toroidów i nie mam powodów do narzekań.

Miałem trafa z trafbetu, noratela, indela i jakichś innych wynalazków ale te z toroidy.pl są wg mnie najlepsze w stosunku do ceny.

a jakie kondensatory chcesz kupić?

Trochę ich tam siedzi.

Panie a jakie trzeba :) tylko straszny laik jestem z elektroniki. Pierwsze to te które trzeba wywalić na 2200uf (ewentualnie 1000 - tu forum). Reszte co polecicie. Co do małych osconów jedni polecają, inni ganią, ehh.

ciągłe zmiany ...

Gość

(Konto usunięte)

Pytanie pierwsze czy słuchałeś daca bez grzebnięcia? Bo jak nie, to polecam to najpierw zrobić, żeby mieć punkt odniesienia.

Potem zostaje szukać kondów pod swoje brzmienie. Co się jednemu podoba drugiemu nie. (patrz oscony). Najlepiej wstawić podstawki precyzyjne pod kondy, kupić garść albo dwie różnych i szuflować.

Ta wartość 2200uf jest mocno przereklamowana, u mnie gra teraz 47uf i jest bardzo dobrze.

• 1 miesiąc później...

Ma ktoś tytułowego DACa i chce się pozbyć?

Przygarnę działającą wersję samej płytki DACa AK4490EQ. Może być oryginał, lub trochę grzebnięta.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Myślałem że masz tą wersję, wygląda że ma bardziej rozbudowane zasilanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• 4 tygodnie później...

Panie a jakie trzeba :) tylko straszny laik jestem z elektroniki. Pierwsze to te które trzeba wywalić na 2200uf (ewentualnie 1000 - tu forum). Reszte co polecicie. Co do małych osconów jedni polecają, inni ganią, ehh.

No i jak tam płytka - żyje?

• Pokaż nowe odpowiedzi