Skocz do zawartości
IGNORED

Subiektywny ranking najwybitniejszych Polaków,Polek w historii.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Albo publicznie wypowiadać takie insynuacje, jak Morozowski:

Coś tutaj koledzy pisali o mendach. To powiem tak: co za menda dziennikarska.

Czyli, według naszej mendy, gdyby Daniel poparł Dudę, toby go puścili?

Kuzyn murzyna

Bo oni nie byli pod zaborami. Kłaniają się tutaj tzw. uwarunkowania.

A może dlatego Polacy byli pod zaborami, że nie potrafili postawić na właściwego konia i ocenić jego rzeczywistej wartości.

Czyli ta literatura miała wówczas potężną siłę oddziaływania.

Ale nie taką żeby narody odnoszące sukcesy aplikowały "mądrości" z niej płynące do spraw państwowych.

A może dlatego Polacy byli pod zaborami, że nie potrafili postawić na właściwego konia i ocenić jego rzeczywistej wartości.

Bardzo być może. Tyle tylko, że ten właściwy kuń to niby jaki miałby być?

Kuzyn murzyna

Odejście od gospodarczej monokultury opartej na spławianiu (bo eksport robili już inni - głównie Holendrzy) zboża gdzieś tak koło roku 1650 - 1700, tak jak dziś Saudowie kombinują co zrobić jak się skończy ropa. Potem to już były tylko rozwiązania mniej lub bardziej złe. Jednak wykrwawienie się za Bonapartego i drenaż ekonomiczny na jego wojny na pewno należały do najgorszych z możliwych.

Aż tak źle nie jest. Tylko większość czyta nazwijmy to po imieniu - szajs.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Rozum .

Aż tak źle nie jest. Tylko większość czyta nazwijmy to po imieniu - szajs.

Czyli Co !

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Prosta sprawa - WSI i Stonoga z WSI.

Panie Lepper, przyszedłem zrobić Panu samobójstwo.

Subiektywny ranking najwybitniejszych Polaków,Polek w historii. - Najwybitniejszych, czy takich, którzy zmienili bieg historii?

Jadwiga Andegaweńska

Józef Piłsudski

Leopold Okulicki

Leopold Okulicki

Ale Powstanie Warszawskie nie zmieniło biegu historii. Co najwyżej spowolniło rozwój Polski po wojnie, bo wycięto takich umiejących czytać.

Okulicki???

A dlaczego nie Hipolit Cegielski czy Karol Marcinkowski?

Jako genetyczny antyklerykał przewrotnie zapytam - a gdzie w naszym katolickim narodzie pamięć o prawdziwych patriotach i przy okazji księżach - Piotrze Wawrzyniaku i Augustynie Szamarzewskim. Poza Wielkopolską pewnie nikt o nich nie pamięta :-(.

Jestem Europejczykiem.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

To powinno wisieć dłużej - nie dla Was, bo wiem, że znacie historię, Nie kwestionowaliście, pierwszych postaci? Jadwiga przez małżeństwo stworzyła potężne państwo, Piłsudski i Legiony,

OK. Mój dziadek był legionistą z Virtuti, w Powstaniu dostał KW, Matka w AK.

I po Kuchwalebożej, przeżyli. Moja jedna matka - to chyba miała wyjątkowe szczęście? Nawet jest słynna, z tego zdjęcia, gdy niosą rannego.

A Okulicki? Zdrajca, który zignorował rozkazy Wodza Naczelnego. Prawdopodobny agent NKWD.

Rzepecki, Monter, Bor-Komorowski - wszyscy zignorowali rozkaz Sosnkowskiegoi - nie ma powstania.

Jak nazwał byś oficerów/żołnieży, którzy nie wykonali rozkazu?

Brygada Świętokrzyska...

Obok Orła znak Pogoni, poszli nasi w bój bez broni...

Prawie 200000 ofiar. Zburzone miasto.

Czytałem dostępną w sieci (w postaci pdf) książkę o powstaniu powstałą m. innymi dzięki wysiłkowi uczestników.

Masakra, nie mogłem zasnąć. Skumulowane wszystkie nasze wady narodowe ( z całą świadomością schematyzmu tego zwrotu).

Mój osobisty stosunek był taki, że moja Mama była najbliższą koleżanką Marysi Pełczyńskiej, córki Tadeusza. Znała też Krzysztofa, syna Tadeusza i brata Marysi, według Mamy nadzwyczaj przystojnego młodzieńca. Kwiat narodu zginął przez kilku (tak, dosłownie kilku) przypadkowych ludzi. Grecka tragedia zmultiplikowana w XX wieku.

Jestem Europejczykiem.

A gdy to samo mówię od zawsze - tom, rzeczą niektórzy -niepatriota, niepolak i generalnie kawał sk***ysyna...

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

A gdy to samo mówię od zawsze - tom, rzeczą niektórzy -niepatriota, niepolak i generalnie kawał sk***ysyna...

W Powstaniu brało udział połowa mojej rodziny i połowa została zabita, nie zginąła z pieśnią na ustach, Matka z Babcią stała na Szucha przed plutonem egzekucyjnym, miała 16 lat. Trzeciego sierpnia. Póżniej zaliczyły Fiight Kazerne, ale miały to szczęście, że nie dopadli ich Dirlewangerowcy.

Jesteśmy mniej więcej w jednym wieku. W latach siedemdziesiątych, już można było mówić o Powstaniu.

Dużo rozmawiałem z Matką, ale Powstanie jakoś przedemną ukrywała, mimo, że była ranna na Alkazarze, do dziś ma kulkę w nodze

Proponuję zawiszenie - do jutra - OK?

Nie ma co zawieszać, Skyn.

Gdy nie chlejesz i nie obrażasz wszystkich wokoło - bardzo lubię Cię czytać.

Naprawdę.

A Powstanie?

Zaiste - kilku gości wysłało tysiące na rzeź...

Tym Tysiącom - czapki z głów.

Tym kilku - .....

Pozdrawiam Cię

Jacek.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

(...)

Leopold Okulicki

"Od 20 lat Leopold Okulicki (1898-1946) jest uznawany niemal za wzór cnót narodowych, ma ulice prawie w każdym mieście i niezliczoną ilość tablic i pomników." http://www.konserwatyzm.pl/artykul/4931/leopold-okulicki-i-lawrientij-beria

To i koniecznie Mewa, Jack Strong vel. Ryszard Kukliński bohater narodowy o podobnym stażu.

Pomniki Ognia - zawsze z pieczątką z igieł gramofonowych zrobioną.

W łapsku.

Dopiero będzie komu kwiaty nieść...

Do swojej listy dorzucam pierwszego na tej liście władcę.Mieszko I za decyzję o przyjęciu chrześcijaństwa i to w wersji zachodniej.Nie chodzi mi o aspekt religijny ale polityczno-społeczny i cywilizacyjny.Była to decyzja,która przesądziła o dalszych losach Polski i Europy wsch.

Ale Powstanie Warszawskie nie zmieniło biegu historii.

Czy aby na pewno? Podobnie jak Norman Davies skłaniam się ku opinii, że gdyby nie ten zryw, to bylibyśmy 17. republiką ZSRR. A wtedy Lechowi Wałęsie (nawet wraz z rodziną) nie byłoby tak łatwo obalić komunizmu.

Rozum .

Zasadniczo racja. Tylko spójrz na to forum. Wszyscy inteligentni, a każdy według swego rozumu ma inną receptę. A czasami nawet lepiej: gdzie nas dwóch (dwoje) tam trzy opinie.

Do swojej listy dorzucam pierwszego na tej liście władcę.Mieszko I

Może być. Ale i tak za chwilę Justas wyskoczy z tym, że on był Wikingiem.

Kuzyn murzyna

Czy aby na pewno? Podobnie jak Norman Davies skłaniam się ku opinii, że gdyby nie ten zryw, to bylibyśmy 17. republiką ZSRR. A wtedy Lechowi Wałęsie (nawet wraz z rodziną) nie byłoby tak łatwo obalić komunizmu.

Mnie chcesz trollować? Czasem odpowiadam do jakiegoś trollkonta, ale to bardziej w celu, żeby przeczytał ktoś inny. Daj sobie siana.

(i zaraz będzie ostrzeżenie za atak personalny xD)

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Do swojej listy dorzucam pierwszego na tej liście władcę.Mieszko I za decyzję o przyjęciu chrześcijaństwa i to w wersji zachodniej.Nie chodzi mi o aspekt religijny ale polityczno-społeczny i cywilizacyjny.Była to decyzja,która przesądziła o dalszych losach Polski i Europy wsch.

Właśnie. Była to wyjątkowo błędna decyzja. W tym czasie Polska była przecież narażona na zachodnia agresję. Niemców. Może lepsze byłoby jednak prawosławie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.