Skocz do zawartości
IGNORED

Subiektywny ranking najwybitniejszych Polaków,Polek w historii.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

O przepraszam. Sam jestem z Warszawy, a ks. prof. Józefa Tischnera zawsze darzyłem najwyższym szacunkiem i podziwem jako Wielki Intelekt.

Czy z uwagi na moje miejsce zamieszkania zostałem zaliczony do hołoty?

:-)

Skoro była mowa o Starszych Panach, tak mi się skojarzyło:

"- Czy panowie wiecie, co moi sąsiedzi mówią o mnie gdy w mych oknach do późna się świeci?

To samo, gdy światła są wygaszone..."

(Z żarciku o erotologii porównawczej).

Starsi Panowie,Bardini,Tischner można by takich wspaniałych ludzi jeszcze wymieniać setkami.Ale to nie są przykłady tych wielkich.Przy całym szacunku do wielkości im trochę brakuje.

Ja bym rozważył jako kandydata do tego panteonu C.K.Norwida.Nie tylko dla jego poezji ale może nawet bardziej dla jego publicystyki.To był największy w XIX wieku znawca polskiej duszy,jej wszelkich ułomności i najnowocześniej myślący ówcześnie Polak.Jego myśli i spostrzeżenia są nadal aktualne.

Norwid - biorąc pod uwagę jego status zmory licealistów (przynajmniej w moich czasach - wylosowanie Norwida na ustnej maturze to było praktycznie pewne jej uwalenie) jest on bardzo mało znany. Do tego stopnia że sam po maturze z wielką ochotą zastąpiłem całą wiedzę na jego temat grepsem z "Tytusa, Romka i A'Tomka" - "Czytałeś Norwida? A kto go napisał?". Może szkoda.

Uprę sie przy misiomorowych spotrzeżeniach, Wojciechu:)

Wciąż ciężko się szarżuje poprzez wyraziska, pisane z poczuciem nieszczęścia, samotni i wina.

Dyktando, kurna...:-)))

Uprę sie przy misiomorowych spotrzeżeniach, Wojciechu:)

Wciąż ciężko się szarżuje poprzez wyraziska, pisane z poczuciem nieszczęścia, samotni i wina.

Dyktando, kurna...:-)))

Przepraszam za zająknięcie.

Bywa, gdy piszesz z ajhona (:) , w tunelu - a wszytkie jado do lotniczych swawoli:-)

Le Bourget - tam mieszkam, i te cholery piloty od tygodnia spać nie dają:)

Ja bym rozważył jako kandydata do tego panteonu C.K.Norwida.

Ja również głosuję na Norwida. A skoro o poetach mowa (w tym o współczesnych: Miłosz, Tischner, Przybora) to dokładam Zbigniewa Herberta

Kuzyn murzyna

A mnie tacy nawiedzeni wierszokleci jednak nie przekonują. Za długo próbują jechać na skompromitowanym romantycznym zabobonie wieszcza kierującego naród ku świetlanej przyszłości. Pyzdrzą sobie coś tam, czego nikt nie rozumie, nieliczni czytelnicy interpretują jak im się podoba.

To ja już wolę Fredrę bez takich egzaltowanych napinek. A jeżeli potrzebuję filozofii, to jest Józef Maria Bocheński chociażby.

Jeśli misiomor zna Bocheńskiego - copkę zdejmuję natychmiast.

Kto inny?

Miła Pani, z Krakowa...

Ubić i zapomnieć, nie?

Misiomor - "wierszokleci"?????:((((

Można się czasem zapomnieć, ale - aż tak?

Takie małe odreagowanie. Ilość klęsk w jakie wpędził nas romantyczny irracjonalizm, z pychą poetów - wieszczów jako wisienką na torcie, uzasadnia nieco zabiegi od-brązowiające.

Dwa błędy.

Przeszło!:-)))

Ktoś (dziękuję mocno), wspomniał Lema i niemożność przełożenia Jego dzieł na inne języki.

Nie da się.

Podobnie, jak nie uda się ze Starszymi...

Przykład: jak wyłuszczyć, że czerwony paw to nie to samo, co - czerwony paź?:-)))

Angielski (amerykański) tłumacz Lema poradził sobie nawet ze sławnym "awruk". Tak więc w najważniejszym języku przynajmniej nie ma strzału w kolano.

misiomor

Gdybyś odrzucił licealną wiedzę( czy tę z bryków) o naszych romantykach opartą głównie na stereotypach ,półprawdach to byś wiedział,że to byli ludzie trzeźwo stąpający po ziemi.A sam Romantyzm jako kierunek literacki narodził się w tak racjonalnych społeczeństwach ja Niemcy i Anglia.To nie wina naszych Romantyków,że przyczepiono im "gębę" oderwanych od życia marzycieli i nieudaczników.A sam Norwid był przenikliwym obserwatorem i komentatorem rzeczywistości.Oczywiście w narodzie żyjącym mitami i nadziejami pozbawionymi szans powodzenia nie mógł znaleźć zrozumienia.

Grzechem pierworodnym romantyzmu jest pół-boski status wieszcza i zakaz jakiejkolwiek dyskusji z jego autorytetem. Więc może i wieszcz ma rację tu i ówdzie, może jego spostrzeżenia są wartościowe, ale nie ma jak ich dyskutować (i przy okazji lepiej zrozumieć ew. rozwinąć) czy poddać krytyce. Zamiast tego mamy przepychanki wśród kapciowych o to, który jest sługą nr.1 i może innych ustawiać "milcz jak do mnie mówisz". Wypisz wymaluj sytuacja po śmierci takiego np. Piłsudskiego.

To jest wyjątkowa ironia losu - takie jazdy w kraju z filozofią analityczną na światowym poziomie.

Trzeba oddzielać romantyków-pisarzy od kapciowych. Pisał o tym już Boy.

Przed II wojną był ostro zwalczany przez środowiska konserwatywne za głoszenie liberalnych poglądów i szarganie świętości narodowych, w szczególności za odbrązawianie Mickiewicza.

Gombrowicz - "bo Słowacki wielkim poetą był"

A sam Romantyzm jako kierunek literacki narodził się w tak racjonalnych społeczeństwach ja Niemcy i Anglia.

Tylko że był tam traktowany głównie jak zabawa, do czego nadawał się zresztą świetnie. Pamiętam zdziwienie jak polonistka powiedziała nam, że w Anglii Conrad jest o wiele szerzej omawiany w szkołach niż Byron. Polska wyróżniała się właśnie tym, że romantyzm stał się ideologią narodową również w sprawach poważnych. Vide choćby irracjonalny kult Bonapartego (który traktował zresztą Polskę jak prowincję do wydojenia, a Polaków jak mięso armatnie) ponad 100 lat po jego klęsce.

moze nie ale

Jak podaje Nonsensopedia, we współczesnym świecie „Efekt Wertera” polega na tym, że niektórzy uczniowie, zwłaszcza gimnazjaliści, dowiadując się, że muszą przebrnąć przez tę książkę, czują w sobie chęć skończenia ze sobą ;) #czarnyhumor

"Efekt Wertera" to rzeczywiście kupa śmichu i zabawy.

Tylko że nikt tam nie nawoływał aby tak zrobił cały naród czy państwo. Skończyło się na ówczesnych Beliebers.

Andrzej Pilipiuk uważa, że gdyby nie rewolucja, Polakom udałoby się prawdopodobnie wykupić Rosję od środka w ciągu 50 - 100 lat.

Toś ałtorytetem przyjebał.

Jeżeli wiedzę o Pilipiuku czerpiesz tylko z Wikipedii... Ja czytałem trochę jego esejów historycznych, pisanych na podstawie materiałów archiwalnych. Niezła odtrutka na popłuczyny po sanacyjnej propagandzie, serwowane jako wielka konspira za PRL-u.

A ja czytałem, że każda kobieta powinna umieć grać Modlitwę Dziewicy Moniuszki na fortepianie. Oraz, (powtórzę), że fantastyka jest dla niego średnia, bo ludzie wymyślają sobie z głowy jakieś technologie. I jeszcze esej o tym, jak będzie pięknie pod dojściu Korwina do władzy. A na sam koniec ostatnio trafiłem na wypowiedź, że trzeba bronić praw autorskich, bo jak nie będzie zarabiał z pisania, to polska utraci wielkiego literata. Bo pojedzie do Szwecji być drwalem.

Jak trwoga to do Szwecji xD

Skończyło się na ówczesnych Beliebers.

Czyli ta literatura miała wówczas potężną siłę oddziaływania.

Polska wyróżniała się właśnie tym, że romantyzm stał się ideologią narodową również w sprawach poważnych.

Bo oni nie byli pod zaborami. Kłaniają się tutaj tzw. uwarunkowania.

Kuzyn murzyna

muls

Można powiedzieć,że historia zatoczyła koło.W czasach Goethego czytelnicy popełniali samobójstwa po lekturze "Cierpień młodego Wertera" a obecnie przed lekturą.

Czy Daniel jest, był wybitnym aktorem w historii naszego kina ?

Wydawałoby się, że to oczywiste, ale, no właśnie, śmiał pokazać swą sympatię dla PO i prezydenta Komorowskiego !

Oj, naiwny, naiwny, w naszym kraju to niedopuszczalne, PISlamiści wszystko zrobią by teraz udowodnić, że na tą wybitność Daniel nie zasłużył, a tak naprawdę to podrzędny i przeciętny aktorzyna a na dodatek pijak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba być wyjątkową mendą napisać taki tekst.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W czasach Goethego czytelnicy popełniali samobójstwa po lekturze "Cierpień młodego Wertera" a obecnie przed lekturą.

jakby ci to powiedziec delikatnie.Mnie to nudziło okropnie... te wyziewy uczuc.Ale jak kto lubi..

ja nie mam zludzen.Wyjatkowe mendy to domena wyjatkowej strony politycznej ktorej wyjatkowa mendowatosc powoduje ze musze glosowac tylko dlatego na tych innych ze sa normalnymi ludzmi.

co tez spowodowało ze normalny czlowiek jakim jest Komorowski przegrał z nawałnica mend i malych gnojkow.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Czy Daniel jest, był wybitnym aktorem w historii naszego kina ?

Wydawałoby się, że to oczywiste, ale, no właśnie, śmiał pokazać swą sympatię dla PO i prezydenta Komorowskiego !

Oj, naiwny, naiwny, w naszym kraju to niedopuszczalne, PISlamiści wszystko zrobią by teraz udowodnić, że na tą wybitność Daniel nie zasłużył, a tak naprawdę to podrzędny i przeciętny aktorzyna a na dodatek pijak.http://www.wsieci.pl/paskudna-prowokacja-policji-pnews-2219.html.

http://www.wsieci.pl/paskudna-prowokacja-policji-pnews-2219.html

Albo publicznie wypowiadać takie insynuacje, jak Morozowski: https://www.youtube.com/watch?v=eBns4vzvc94

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

(...)

ja nie mam zludzen.Wyjatkowe mendy to domena wyjatkowej strony politycznej ktorej wyjatkowa mendowatosc powoduje ze musze glosowac tylko dlatego na tych innych ze sa normalnymi ludzmi.

co tez spowodowało ze normalny czlowiek jakim jest Komorowski przegrał z nawałnica mend i malych gnojkow.

A to jest przykładowa wypowiedź normalnego głosującego. Z małym zastrzeżeniem, że jego ocena przyczyn porażki Komorowskiego jest nienormalna. No cóż we współczesnym świecie normalność ma różnorodne oblicza.

Komorowskiego jest nienormalna

nie bede sie upierał.Natomiast co do Komorowskiego bede.Malo mnie obchodzi twoja normalnosc.

gdyby Komorowski zaczął tak jak pajac duda, to by miał jak pajac duda.A ze jest normalnym powaznym czlowiekiem nieskorym do pajacowania to przegrał.I to jest NORMALNE.Wole jednak normalnego Komorowskiego od normalnego pajaca.

natomiast kogo ty wolisz mi ..powiewa.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

nie bede sie upierał.Natomiast co do Komorowskiego bede.Malo mnie obchodzi twoja normalnosc.

gdyby Komorowski zaczął tak jak pajac duda, to by miał jak pajac duda.A ze jest normalnym powaznym czlowiekiem nieskorym do pajacowania to przegrał.I to jest NORMALNE.Wole jednak normalnego Komorowskiego od normalnego pajaca.

natomiast kogo ty wolisz mi ..powiewa.

Komorowski pajacował jeszcze bardziej niż Duda próbując ratować własny stołek, a podobno jest poważnym politykiem. Jako prezydent prowadził politykę szkodliwą z polską racją stanu, zresztą nie był pierwszym i nie ostatnim prezydentem, który to robi i będzie robił.

Ha, a mi jeszcze ciągle sterczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.