Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do ok. 7 tys.

GrzeHa

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna jestem zadowolonym posiadaczem zestawu Cambridge: CXA80, CXN oraz CXC, gra to na razie z Dali Zenzor7 i nie jest żle ale chcę więcej :)

Mam możliwość odsłuchu w moim mieście lub w pobliskich Katowicach ale przed nimi chciałbym wiedzieć z czym to dobrze zagra, żeby trochę zawęzić krąg poszukiwań szukam nowych podłogówek do pokoju ok. 18 m2 w bloku, słucham głównie rocka i używam aplikacji Spotify Premium, od kolumn oczekuję dobrego basu i szczegółowej góry, dobrej sceny i stereofonii...słuchałem już jakiegoś modelu Heco, brzmiało dobrze, lecz dla mnie były one za duże, lecz zwrócę uwagę na jakiś mniejszy gabarytami model, czy ktoś mógłby polecić kolumny które dobrze zgrają z Cambridge ?

https://www.audiostereo.pl/topic/120943-kolumny-do-ok-7-tys/
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak jesteś z Katowic to weź sobie ode mnie na kilka dni do posłuchania Harpie Amstaffy Mk I, które mi się od paru lat poniewierają bezużytecznie. Bez żadnych zobowiązań, zobaczysz czy to granie Ci odpowiada. Może być faktycznie tak jak pisał Muda, że lepsze byłyby Mini Amstaffy, ale to trzeba sprawdzić. Harpia gra dźwięk dobrze poukładanym, przy czym ma dwa basowe woofery, oraz dwa bassrefleksy, które mogą huczeć w 18m.

Audio Physiki to bardzo dobre kolumny, przy czym stwarzają ciut większe wymagania co do towarzyszącej elektroniki, mam na myśli wydajność prądową. Amstaffy też wolą mocniejsze piece.

Jak jesteś z Katowic to weź sobie ode mnie na kilka dni do posłuchania Harpie Amstaffy Mk I, które mi się od paru lat poniewierają bezużytecznie. Bez żadnych zobowiązań, zobaczysz czy to granie Ci odpowiada. Może być faktycznie tak jak pisał Muda, że lepsze byłyby Mini Amstaffy, ale to trzeba sprawdzić. Harpia gra dźwięk dobrze poukładanym, przy czym ma dwa basowe woofery, oraz dwa bassrefleksy, które mogą huczeć w 18m.

Audio Physiki to bardzo dobre kolumny, przy czym stwarzają ciut większe wymagania co do towarzyszącej elektroniki, mam na myśli wydajność prądową. Amstaffy też wolą mocniejsze piece.

Mieszkam niestety w Bielsku-Białej

Witaj,

z mojej strony proponowałbym posłuchać dwóch ciekawych propozycji - Audio Academy Rhea oraz najnowszej konstrukcji Pylon Audio Diamond 28, której premiera odbędzie sie w naszym salonie 25 lipca. Obydwie konstrukcje możesz spokojnie u nas wypożyczyć i przesłuchać u siebie w domu (Pylon Audio w sprzedaży bedzie dopiero w sierpniu).

Zapraszam serdecznie

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja też, w Cygańskim Lesie;-)

Wow :) Fajnie, propozycja jest coraz ciekawsza, chętnie bym posłuchał Harpie to przecież legenda....mam nadzieję, że propozycja jest nadal aktualna :) Proszę o maila na [email protected] to podam nr telefonu.

Mnie w tej kategorii cenowej z tego co udało mi się słyszeć zauroczyły Vandesteeny 1Ci. Bardzo niedocenione głośniki, zapewne przez wygląd. Fakt, wyglądem nie błyszczą, ale grają tak, że noga sama chodzi i dają wiele radości. Do tego nie marudzą przy elektronice. Świetne paczki!

Myślałem o AP ale Clasic :) ale nie wiem czy nadają się do rocka ?

Miałem AP Sitara. Grały w 18 m2 z Sansui 911DG i z lampowym Amplifonem. Przestrzenność, detaliczność, szybkość ale brakowało mi fundamentu basowego szczególnie przy cichszym słuchaniu. Pewnie z AP lepsze byłyby Tempo albo jeszcze wyżej. Zastąpiłem Sitary starymi Warfedale;ami E-50 z 10' wooferem i było lepiej szczególnie w rocku. Teraz mam JBL L166 z 12' wooferem i nawet przy bardzo cichym słuchaniu kontrabas i stopa perkusji są takie jak należy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mnie w tej kategorii cenowej z tego co udało mi się słyszeć zauroczyły Vandesteeny 1Ci. Bardzo niedocenione głośniki

Mario, to jest chyba najlepsza na rynku kolumna z tej klasy cenowej, o ile oczywiście można dokonać takiego uproszczenia. Nie wiem czemu uważasz że jest niedoceniona;-) Znam dużo osób, które oceniają je dokładnie tak samo jak Ty i ja.

Pewnie z AP lepsze byłyby Tempo albo jeszcze wyżej

Słucham na wiekowych AP Avanti I mk2 i masz rację - stare modele to naprawdę klasa.

Sporo mi zajęło znalezienie dla nich odpowiedniego towarzystwa - potrzebują dużo prądu i to nie byle jakiego, ale jak już się uda to odwdzięczą się z nawiązką..

KIedyś przymierzałem się do Vandersteen'ów 1Ci i miałem okazję porównać je z ESA Ostinato2 . W rockowym graniu według mnie zagrały lepiej ESY, bardziej plastycznie i barwniej. Vandersteen'om brakowało wsparcia basowego. Przestrzeń stereofonia detaliczność świetnie ale było ciut za lekko moim zdaniem, jak na taką muzykę,Może model 2C byłby lepszy do takiego grania ale nie miałem możliwości posłuchać.

A luknij Panie kolego najpierw okiem, potem uchem w stronę polskich kolumn Studio 16 Hz na ten przykład model Minas Anor, czy ARIES. U forumowicza o nicku "Choina" grają w pokoju 16-17 m2. W polskich konstrukcjach dostaniesz więcej muzyki w muzyce za mniejsze pieniądze, a i obsługę też często lepszą. Do Tych gdzie produkuje kolumny Studio 16 Hz masz rzut beretem ;) a i z ceną w zakładanym budżecie pewnie też się dogadasz.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

KIedyś przymierzałem się do Vandersteen'ów 1Ci i miałem okazję porównać je z ESA Ostinato2 . W rockowym graniu według mnie zagrały lepiej ESY, bardziej plastycznie i barwniej. Vandersteen'om brakowało wsparcia basowego. Przestrzeń stereofonia detaliczność świetnie ale było ciut za lekko moim zdaniem, jak na taką muzykę,Może model 2C byłby lepszy do takiego grania ale nie miałem możliwości posłuchać.

Jako były posiadacz Esy Ostinato^2 i Vandersteen 1c, w tyn budżecie mamy uzywane kilku letnie vandersteeny 2ce signature albo i signature 2.

To moje typy

Mam pytanie o co chodzi z tymi kolumnami marki pylon, w każdym temacie nie ważne do jakiej ceny i jakie wymagania są stawiane przez danego forumowicza wszędzie przez branże są polecane kolumny właśnie tej marki. Nie ważne czego forumowicz oczekuję od kolumn i jaki budżet na nie przeznaczył to zawsze są one polecane. Są to jakiej cudowne kolumny, które brzmią każdą barwą dźwięku i podchodzą pod każdego klienta...;-) ?

Czytają kolejny temat na forum, mam chyba już deja vu z tymi pylonami...;-)

Jako były posiadacz Esy Ostinato^2 i Vandersteen 1c, w tyn budżecie mamy uzywane kilku letnie vandersteeny 2ce signature albo i signature 2.

To moje typy

Ale do 18 metrow kwadratowych 1Ci z powodzeniem wystarcza i beda nowe. 1Ci sa tez nieco poprawione w stosunku do 1C, bardziej detaliczne z ladniej doswiatlona gora. Dwojki okay, ale to juz bralbym do pokoju 20 metrow plus, ponizej sie troche udusza, podczas, gdy dla jedynek bedzie to odpowiedni biotop.

Ale do 18 metrow kwadratowych 1Ci z powodzeniem wystarcza i beda nowe. 1Ci sa tez nieco poprawione w stosunku do 1C, bardziej detaliczne z ladniej doswiatlona gora. Dwojki okay, ale to juz bralbym do pokoju 20 metrow plus, ponizej sie troche udusza, podczas, gdy dla jedynek bedzie to odpowiedni biotop.

Redaktor Mariusz Zwoliński z Hi-Fi muzyka w 20 metrach używał modelu 3A Signature z powodzeniem co nie zmienia faktu że model 1 też świetnie się nada.

Cena nowych 1Ci jest nieco wygórowana, za połowe tej kwoty mamy używane 1c.

Ja i moi koledzy tej poprawy w 1ci względem 1c nie usłyszeliśmy, dalej to ta sama kolumna z tymi samymi głośnikami. Trzeba by pewnie postawić obie pary modelu 1 obok siebie.

Model 2Ce jest o dwie klasy do przodu względem modelu 1, to słychać zawszę i z pewnością, ale tak jak piszesz, raczej od 20 metrów w górę.

Redaktor Mariusz Zwoliński z Hi-Fi muzyka w 20 metrach używał modelu 3A Signature z powodzeniem co nie zmienia faktu że model 1 też świetnie się nada.

Mozna i tak, ale w przypadku zbyt duzych glosnikow do pomieszczenia, pewne ich cechy trzeba tlamsic, podczas gdy przy dobrze dopasowanych tylko rozwijac. Trojki to juz smoki, choc faktycznie dosc czesto spotyka sie duze pudla w relatywnie malych pokojach i o dziwo jakos to gra. W gazetach tez czesto widze duze paczki i pokoj 16 metrowy. Jakkolwiek pytajacy sie zwinal i tyle go widzeli :)
Gość aqs

(Konto usunięte)

Mam pytanie o co chodzi z tymi kolumnami marki pylon, w każdym temacie nie ważne do jakiej ceny i jakie wymagania są stawiane przez danego forumowicza wszędzie przez branże są polecane kolumny właśnie tej marki. Nie ważne czego forumowicz oczekuję od kolumn i jaki budżet na nie przeznaczył to zawsze są one polecane. Są to jakiej cudowne kolumny, które brzmią każdą barwą dźwięku i podchodzą pod każdego klienta...;-) ?

Czytają kolejny temat na forum, mam chyba już deja vu z tymi pylonami...;-)

Widocznie mają na nie największą marże też o tym pisałem kiedyś dodał bym jeszcze kolumny AA

Leserstwo na wszystko

Pomyślałbym o takich kolumnach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

myslalem o poleceniu także tych, jednak chyba załozycielowi chodzi o nieco wiekszy bas. Skroo w Heco było ok. Z tym że stereofonia super to prawda!!

Mam pytanie o co chodzi z tymi kolumnami marki pylon

Problem polega na tym że jak ktoś szuka nowych kolumn do 2000 zł to jest jedyna marka. Są jeszcze Yamah 555, rothy, Melodiki itp jednak te sa bardzo chwalone. Dostały jakaś tam nagrode wystarczy zobaczy cna allegro że ida pieknie. Czy grają jak mowią hmmm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.