Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

ja mam tą obudowę, te śrubki są z jednej strony krótsze, tą krótsza częścią do dołu i wszystko się ładnie mieści.

Edytowane przez Rucia1

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponieważ mam dużo zapytań w kwestii uruchomienia TIDAL-a, Spotify jak również samego Max2play poniżej zrobiony na szybko tutek jak to wszystko ugryźć.

Zastrzegam jednocześnie, że nie zgadzam się na jego powielanie i rozpowszechnianie na innych forach i ogólnie w internecie.

Ważne. Najpierw przeczytaj całość, potem zrób, potem pytania. Powodzenia.

I. Zanim zaczniesz:

Zarejestruj się na stronie:

Ukryta Zawartość

Po pomyślnym zalogowaniu wejdź w Galeria aplikacji i zainstaluj TIDAL i Spotify

Po zainstalowaniu będą one widoczne w zakładce Moje aplikacje.

Następnie dodaj dane konta premium do Spotify i Tidala, lub tylko do tego, którego chcesz używać.

Pobieramy max2play z:

Ukryta Zawartość

Pobieramy np. Win32Disk-Imager i za jego pomocą wgrywamy pobrany obraz na kartę pamięci.

post-30297-0-59131300-1488541654_thumb.png

II. Uzyskanie dostępu do maliny z zainstalowanym systemem max2play

Sposób #1 – przy użyciu kabelka do sieci LAN

Wkładamy kartę do Maliny i podpinamy ją kabelkiem LAN do routera. Jest to o tyle ważne, że bez tego nie będzie łatwo się dostać do niej i ustawić np. połączenie WiFi

Włączamy malinę i po chwili w komputerze podpiętym do tej samej sieci co nasza malinka po wpisaniu w przeglądarce adresu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zobaczymy panel kontrolny.

i powinno otworzyć się okno z panelem konfiguracyjnym.

Jeśli się strona nie otworzyła, można wejść na nią po adresie IP. Można go ustalić wchodząc w ustawienia routera, lub za pomocą np. IPScannera:

Ukryta Zawartość

post-30297-0-66241900-1488542979_thumb.png

Sposób #2 - bez dostępu kablowego do sieci LAN - mamy tylko WiFi

Wkładamy kartę do Maliny, do wyjścia HDMI podłączamy monitor lub TV, do portów USB podłączyć należy klawiaturę i mysz.

Włączamy malinę i po chwili na ekranie monitora wyświetla się pulpit.

Teraz kliknij na Start (umownie ;) ale chodzi o lewy dolny róg) ->System Tools -> Midnight Commander

Odpali się niebieskie okienko, teraz w nim u góry wejdź w Options -> Configurations i wmiejscu Other options zaznacz ptaszka przy: Use internal edit

Teraz w oknie przy użyciu kursorów na klawiaturze wejdź do katalogu:

/etc/network/

W katalogu najedź na plik interfaces następnie użyj przycisku F4 (edycja) i skasuj # przy wpisach tak by to wyglądało:

allow-hotplug wlan0

auto wlan0

iface wlan0 inet dhcp

pre-up wpa_supplicant -B w -D wext -i wlan0 -c /opt/max2play/wpa_supplicant.conf

post-down killall -q wpa_supplicant

Po zakończeniu edycji wciskamy F2 (zapisz) i ESC (wyjdź), następnie przejdź do katalogu

/opt/max2play/

W nim na dole znajdź plik: wpa_supplicant.conf

Użyj przycisku F4 (edycja)

W pliku dopisujemy ustawienia swojego WiFi tak by wyglądało to jak poniżej:

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant

update_config=1

network={

ssid="SSID_twojej_sieci"

psk="haslo_do_wifi"

key_mgmt=WPA-PSK

}

Po zakończeniu edycji wciskamy F2 (zapisz) i ESC (wyjdź), następnie

Teraz restartujemy malinę (z prawej strony na dole przycisk POWER, hasło to max2play) i po restarcie malina powinna być podłączona do sieci.

Teraz można wpisać w komputerze podłączonym do tej samej sieci, w dowolnej przeglądarce adres:

Ukryta Zawartość

i powinno otworzyć się okno z panelem konfiguracyjnym (jeśli się strona nie otworzyła, można wejść na nią po adresie IP. Można go ustalić wchodząc w ustawienia routera, lub za pomocą np. IPScannera:

Ukryta Zawartość

post-30297-0-66241900-1488542979_thumb.png

W poniższym oknie możemy kliknąć skip, albo już w tym momencie zdefiniować jaką kartę dźwiękową /DAC-a będziemy używać (do tutka użyłem DAC-a HiFiBerry DAC+ więc wybrałem sobie ją od razu.

post-30297-0-56287700-1488541951_thumb.png

III. W dalszym opisie, żeby nie wrzucać zbyt wielu fotek, posłużę się opisem tekstowym.

A więc pierwsza zakładka:

1. HiFiBerry

- wybrac DAC-a i kliknąć SAVE

- Settings for Digital Volume - ustawiam 100%

- Settings for Analogue Playback Boost - ustawiam 0

- Settings for Analogue Boost - ustawiam 100%

2. Audioplayer

- Status: Squeezelite powinien byc running

3. Settings / Reboot

- Ustaw playername - moze byc default

- podaj dane do licencji (nie jest to obowiązkowe, można korzystać z wersji darmowej, ale nie mamy dostępu do kilku przydatnych "ficzerów", pozatym za kawał dobrze zrobionej roboty też należy się zapłata.

- w przypadku opcji multiroon ustaw networ Lookup

- remove donate button - off

- Help on sidebar - off

Active Plugins - ja mam:

- HiFiberry

- Audioplayer

- Settings/reboot

- WiFi / LAN

- Filesystem Mount

- Squeezebox server

- Kodi

- Jivelite

- Raspberry settings

4. WiFi / LAN - w tej zakładce ustawienia sieciowe (mozna na sztywno w pliku interfaces oraz pliku wpa_supplicat.conf

5. Filesystem Mount – ja używam dysku sieciowego NAS, więc mój wpis wygląda tak:

post-30297-0-80109700-1488542077_thumb.png

Path: //192.168.1.17/Multimedia/Muzyka/

Mountpoint: /mnt/share

Type: cifs

Options: user=admin,password=Haslo123,sec=ntlm,iocharset=utf8

6. Squeezebox Server

- Autostart Squeezebox Server: On

- Squeezebox Server start installation - Nigtly 7.9

Parę minut trwa instalacja.

Po jej zakończeniu to jest dobry moment, żeby wrócić do zakładki Settings / Reboot i kliknąć Reboot, po około 1 minucie wrócić do zakładki Squeezebox Server

i klikamy:

Open Squeezebox Server Webadministration: (strona jest również dostępna pod adresem:

Ukryta Zawartość

- Bedziemy musieli podać mail i hasło, którego użyliśmy przy zakładaniu konta na stronie mysqueezebox, następnie po prawej stronie na dole przycisk Dalej,

- Wskazujemy lokalny folder muzyki, może to być np. dysk USB i wtedy wskazujemy katalog: /media/usb lub udział sieciowy, wtedy /mnt/share następnie katalog z playlistami (może być taki sam jak folder muzyki)

- Zakończ.

W tym momencie w LMS, w Moje aplikacje znajdujemy Tidal-a i Spotify.

I tyle

post-30297-0-94289100-1488542290_thumb.png

IV. KODI

Można w max2play oczywiście uruchomić multimedialny kombajn, czyli KODI. Ma to swoje zalety, bo sygnał audio z KODI leci po HDMI. Stereo z DAC-a

Do sterowania KODI polecam na Androida np. Yatsee

V. Aplikacje do sterowania na Androida to np:

- Orange Squeeze

- Squeezer

- Squeeze Commander

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ciechomir

Ciechomir kawał dobrej roboty thx. Teraz czuje się pewnjej...będę próbował ponownie...

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy

W wolnej chwili napewno spróbuję i porównam do rune i volumio :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Normalnie z nieba spadłeś. Na dniach wpadnie mi w ręce malinka i chcę sprawdzić jak się Tidal na niej sprawuje.

Ukryta Zawartość

V. Aplikacje do sterowania na Androida to np:

- Orange Squeeze

- Squeezer

- Squeeze Commander

Jakbyś jeszcze podał czym sterować z iOS byłby cud miód malina i orzeszki ;) Albo po jakich słowach kluczowych szukać w AppStorze?

Ukryta Zawartość

W wolnej chwili napewno spróbuję i porównam do rune i volumio :)

Póki nie spróbujesz to napisz jakie różnice dostrzegłaś między rune a volumio.

• Moderatorzy

Korzystam z rune głównie ze względu na jego stabilność i szybkość odświeżania biblioteki, jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś zawisło czy wyrzuciło z systemu. Moode mi się wysypywało, gdzieś wyczytałam, że to może być wina dysku HDD ponoć działa lepiej z NAS (póki co nie mam). Natomiast volumio bardzo długo odświeża mi bibliotekę jak tylko wgram jakieś nowe pliki. Na volumio jak przełączam (zmieniam) kawałek za każdym razem mój irdac delikatnie pyka. I jeszcze jedna rzecz która mi nie pasowała na volumio to mieszanie kolejności kawałków na płycie.

• Moderatorzy

Mam podobne spostrzeżenia, czy mogę Twój post skopiować do mojego wątku ?

tak spokojnie

Ponieważ mam dużo zapytań w kwestii uruchomienia TIDAL-a

Żeby wpis nie zaginął w gąszczu odpowiedzi, przeniosłem go do nowego wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Max2play jest naprawde swietny - warto mu dac szanse.

Najlepiej z daciem ktory ma wlasny oscylator np hifiberry pro albo jeden z dacow audiophonics na sabre z zegarem. Takie rozwiazanie pozwala wyeliminowac jitter wynikajacy ze slabosci zegara Maliny. Ewentualnie mozna zastosowac reclocker Kali ktory dziala w trybie master i dostarcza czestotliwosci taktowania Malinie.

Takie rozwiazanie pozwala wyeliminowac jitter wynikajacy ze slabosci zegara Maliny. Ewentualnie mozna zastosowac reclocker Kali ktory dziala w trybie master i dostarcza czestotliwosci taktowania Malinie.

Czy ten recklocker można stosować a zewnętrznym DAC-iem?

Edytowane przez szczemirek

Czy ten recklocker można stosować a zewnętrznym DAC-iem?

Ostatnio gdzies w sieci na ktoryms forum chyba diy.com napotkalem spory watek o kali - mozna stosowac z tym ze kali dziala w trybie master i dac musi miec mozliwosc dostosowania sie do reklockera czyli dzialac w trybie slave.

Jesli dac ma dobry zegar ktory dziala w trybie master to to powinno na Malinke wystarczyc - reklocker na pewno pomaga w polaczeniu z dacami ktore nie maja zegara (iqaudio, hifiberry dac itp). Z tym ze jedna uwaga - reklocker nie przenosi napiecia 3,3V i to w przypadku niektorych dacow np iqaudio sprawia ze trzeba mu to napiecie dostarczyc inaczej bo nie bedzie dzialal.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Od soboty malina z digi+pro gra z moim nowym systemem. Jakbyście mieli swoje typy na radiowe stacje z dobrą jakością dźwięku które można dodać do naszych playerów to byłbym wdzięczny. Założyłem nawet temat po temu ale cisza....

http://www.audiostereo.pl/flac-owe-stacje-radiowe-do-naszych-playerow_132057.html

I jeszcze jedno. Jakby komuś udało się dołożyć wyłącznik do maliny z kartą digi+ to byłoby fajnie. Wiem że może być niby cały czas włączona ale jakby można było ją bezkarnie jak każdy inny klocek kliknięciem włączyć-wyłączyć, byłoby ekstra.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Wyświetl postUżytkownik HQ150 dnia 06.03.2017 - 14:29 napisał

Jakby komuś udało się dołożyć wyłącznik do maliny

MI też tego brakuje.

Opisałem jeden ze sposoób w artykule o Media Pi EP8/16. Dowolny procesor z obsługa USB (HID) wysyła sekwencję Shutdown, a klucz Mosfet lub przekaźnik odłącza zasilanie.

Nie jest to sposób najprostszy, ale nie ingeruje w oprogramowanie maliny. (PS.Oprócz tego realizuje sterowanie podczerwienią RC5).

Materiały powinny byc już dosępne bez ograniczeń na ftp.

Edytowane przez traxman

Do instalacji BerryBoot potrezbt jest (jako drugi system przy unstalacji) plik w fromacie SquashFS.

Mam plik .img jak go skonwertować abym mógł go zainstalować?

Ale to da się pożenić z naszymi nakładkami Digi+ o systemem np. moode?

Tak - ja mialem z Iqdaciem i teraz mam z soekrisem.

Napisz proszę coś więcej laikowi co kupić i jak to podłączyć:-)

Ukryta Zawartość

Tak to wyglada - w zaleznosci czy masz Maline 3 lub 2 sa dwie wersje ktore tak naprawde roznia sie tylko pradem (do 3 kest troche wiekszy kondensator o ile pamietam)

Jakiej karty/daca uzywasz? To wazne ze wzgledu na to zy karta przenosi dalej piny GPIO do ktorych podpina sie modul.

Zasilanie podlacza sie przez ten modul, instaluje sie tylko skrypt zamykajacy system - chlopak bez problemu to ogarnie - podaj mu ten link i wszystko bedzie wiedzial. Do obslugi pilota -tez sobie mozna to skonfigurowac - potrzebne bedzie wgranie biblioteki lirc od danego modelu pilota ktorego chcialbys uzyc do taspberry. Ja nie konfigurowalem nic innego poza wlacz/wylacz na pilocie i nie sprawdzalem jak dziala i czy dziala sterowanie samymi funcjami streamera...

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tak to wyglada - w zaleznosci czy masz Maline 3 lub 2 sa dwie wersje ktore tak naprawde roznia sie tylko pradem (do 3 kest troche wiekszy kondensator o ile pamietam)

Jakiej karty/daca uzywasz? To wazne ze wzgledu na to zy karta przenosi dalej piny GPIO do ktorych podpina sie modul.

Mam 3-kę z Digi+Pro. Wiem o tych pinach dlatego właśnie pisałem o możliwości instalacji włącznika w przypadku nakładki Dipi+. Da się?

Syn mi mówił, że się da ale trzeba będzie coś do pinów raspberry przylutować.

No i druga kwestia, mały mówił, że problemu nie ma jakbym miał np. linuxa bo trzeba coś dodać do oprogramowania, ale nie wie jak w przypadku moodeaudio.

W linku który podałeś też o moode nic nie widzę.

Jak to syn nazwał ,, potrzebny jest skrypt linuxowy'' do moodeaudio.

Edytowane przez HQ150

Witam. Posiadam raspberry z digi plus pro. Udało mi się zainstalować Moode Audio. Na razie pograłem z dysku USB. Czy w Moode powinienem widzieć dyski udostępnione w sieci z laptopa WIN10 będz podpięte do routera ?

Tak, ale sam z siebie ich nie zobaczy. Musisz mu wpisać ścieżkę i uprawnienia dostepowe.

Aha. Lepiej muzę wrzuć na dysk podpięty do routera i niech działa na stałe.

Dyski które udostepniasz z lapka jak są wyłączane to będą sprawiały kłopoty.

Edytowane przez Ciechomir
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Moode to Linux. Nie będzie problemu

Na pewno?

Przecież w linku który podał awietek są te skrypty które należy wpisać podane osobno na OpenElec, osobno na Volumio , osobno na RuneAudioi osobno np. na OSMC.

Na moode nie ma nic.

Czy w Moode powinienem widzieć dyski udostępnione w sieci z laptopa WIN10 będz podpięte do routera ?

Tak jako samba. Podasz link, login, hasło i będzie działać bardzo stabilnie. Jest to opisane w instrukcji instalacji moode.

Na moode nie ma nic.

Możesz zapytać na computeraudiophile

Ukryta Zawartość

Tim odpowiada zazwyczaj w kilka godzin.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi