Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno?

Na 100 %

Na moode nie ma nic.

A co to ma za znaczenie. Przecież to Linux. Może ma gdzie indziej zlokalizowane pliki, ale żaden problem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

O.K.

To który skrypt z tych podanych należy wpisać i gdzie?

I dlaczego dla różnych systemów linuxowych podają różne skrypty?

Kto z Was ma Raspberry i dac soekris?

Bo chciałbym zdjęcia środka żeby wiedzieć co z czym i za ile kasy. Pionierem jest Awietek ale już mi wstyd tyłek zawracać

Na pewno?

Przecież w linku który podał awietek są te skrypty które należy wpisać podane osobno na OpenElec, osobno na Volumio , osobno na RuneAudioi osobno np. na OSMC.

Na moode nie ma nic.

Jesli moode jest oparte na standardowym raspbianie to skrypt od raspbiana bedzie dzialal. W razie w napisac maila do pomocy na stronie - na pewno chetnie doradza :)

Mam wrażenie, że w tej chwili nie rozwiązujemy żadnego problemu, tylko nabijamy wątek. Najpierw niech problem wystąpi, później się go rozwiąże.

Nie odwrotnie, bo to strata czasu.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Czy aby na pewno?

Uważacie, że mam kupić ten moduł on-off w ciemno i jakoś to będzie?

Jak w takim razie go podłączyć do karty Digi+pro?

Ustalić które piny GPIO wykorzystuje Digi a które switch i będzie wiadomo.

Jak się nic nie dubluje to moduł podłączasz sobie kabelkami latające je do maliny.

Ja mialem polaczony z iqaudio daciem. Poniewaz dac uzywa jednego z pinow ktore mial uzywac modul, jego konstruktor przewidzial to i na plytce modulu jest mozliwe przerwanie jedenj sciezki i dodania do konfiguracji gpio jednego overrida. Juz nie pamietam jak to bylo ale chyba chodzilo o Gpio 17 i 18. Na stronce jest wszystko opisane. Ja sobie chwale ten modulik - dziala niezawodnie i nigdy nie mialem z nim problemu.

Kto z Was ma Raspberry i dac soekris?

Bo chciałbym zdjęcia środka żeby wiedzieć co z czym i za ile kasy. Pionierem jest Awietek ale już mi wstyd tyłek zawracać

Hehehe

Spoko - soekris mam nadzieje przyjezdza w tym tygodniu i jak bede skladal do kupy zrobie killa fot.

Tak, ale sam z siebie ich nie zobaczy. Musisz mu wpisać ścieżkę i uprawnienia dostepowe.

Aha. Lepiej muzę wrzuć na dysk podpięty do routera i niech działa na stałe.

Dyski które udostepniasz z lapka jak są wyłączane to będą sprawiały kłopoty.

Dzięki. Wygląda na to, że wystarczy bubble upnp na smartfonie. Jeśli chodzi o dźwięk to jestem mile zaskoczony. Nawet mnie nie boli, że biorąc digi+pro w PL przepłaciłem :) Brałem z zamiarem dorobienia zewnętrznego zasilania. Ogólnie dłuższa historia. Wcześniej miałem Yamahe RN500, zepsuł mi się amplituner KD w sypialni i kupiłem Pioneera VSX 1011 za 450pln. Okazało się, że zniszczył Yamahe, 18,5kg nie to co obecnie produkowane sprzęty. W stereo robi piękna robotę w stosunku do RN. Zrobiłem biamping. Monitory kupione od używtkownika diyaudio.pl. Wcześniej sądziłem, że od wzmacniacza niewiele zależy. Muszę sobie zrobić tylko lepszy kabel coax niż z tesco. Na razie ciesze się dźwiękiem/

Edytowane przez Mateusz Wielgos
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Hehehe

Spoko - soekris mam nadzieje przyjezdza w tym tygodniu i jak bede skladal do kupy zrobie killa fot.

O.

@audiosynergia się uwinął?

Słyszałem, że Twój DAC kawał świata zwiedził:-)

O.

@audiosynergia się uwinął?

Słyszałem, że Twój DAC kawał świata zwiedził:-)

ha :)

gdzie to on nie byl:) - mam nadzieje ze jak juz przyjedzie to mi wszystko swietnie wyspiewa :)

Oby dojechal :)

Pozdrawiam

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Odnośnie włącznika do RPI można coś takiego zastosować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich!

Po przeczytaniu całego dość długiego wątku również zdecydowałem się zbudować swój "malinowy" system. Na początek zdecydowałem się na Iqaudio dac+, może w przyszłości przetestuję jeszcze Audiophonics. Czekam na zamówione części od zasilania więc skupiłem się na wyborze systemu. Jak większość osób korzystających z malinki chciałem mieć możliwość korzystania z różnych systemów i jednocześnie dedykowanego daca i2s. Nie znalazłem gotowego rozwiązania w tym wątku więc podzielę się swoim:

Założenia: Volumio 2, Openelec, Raspbian na jednej karcie SD i z działającym dac i2s.

Procedura, która zadziałała u mnie (po wielu próbach i wielu godzinach szukania w internecie ;)

1) Formatujemy kartę SD i kopiujemy pliki BerryBoot ściągnięte ze strony

Ukryta Zawartość

2) Ściągamy ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obrazy Openelec, volumio lub inne jakie chcemy i kopiujemy je na pendrive

3) Podłączamy pendrive do maliny

4) Uruchamiamy malinę podłączoną do monitora (bez monitora też można, ale trzeba użyć VNC - wszystko jest opisane na stronie berryboot)

5) Po wstępnej instalacji berryboot, podaniu danych sieci wifi itd., wybieramy "Advanced configuration" i edytujemy plik config.txt. Zastępujemy linie dotyczące audio poniższymi, które wyłączają wbudowaną kartę dźwiękową maliny i dodają daca. W moim przypadku jest to iquadio, ale pewnie dla innych procedura będzie podobna:

dtparam=audio=off

# audio interfaces

dtoverlay=iqaudio-dacplus

# optional hardware interfaces

dtparam=i2s=on

6) Teraz przyciskamy dłużej przycisk "Add OS" i wybieramy "copy OS from USB stick"

7) Najpierw wybieramy openelec, po dłuższej chwili openelec jest skopiowany na kartę i po reboot powinien działać z dac. Trzeba jeszcze wybrać w ustawieniach audio właściwe urządzenie.

8) W podobny sposób dodajemy Volumio.

9) Gdy Volumio uruchomi się uruchamiamy jak zwykle przeglądarkę i wpisujemy nr IP maliny. Powinniśmy zmienić ustawienia Volumio "Playback options" na i2s DAC jednak nie robimy tego, ponieważ gdy zapiszemy zmiany Volumio nadpisze plik config.txt i berryboot się nie uruchomi. Dlatego wykonujemy punkt 10.

10) Logujemy się do Volumio przez terminal ssh lub na monitorze podłączonym przez hdmi wpisujemy login volumio, password volumio

cd /

cd boot

cp config.txt config_iqaudio.txt

11) Teraz w ustawieniach Volumio (z poziomu przeglądarki) zmieniamy i2s dac na on i wybieramy iquadio dac plus. Zapisujemy zmiany.

12) Musimy teraz przywrócić poprzednią wersję pliku config txt więc wykonujemy:

cp config_iqaudio.txt config.txt. Dopiero teraz restartujemy.

Po restarcie pownniśmy mieć oba systemy do wyboru i działające z dac. Teraz możemy też dodać inne dowolne systemy.

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są jeszcze inne systemy jak moode, runeaudio, max2play. Z braku czasu przetetowałem działanie z berryboot tylko Volumio, gdyż posiada on znakomitą wtyczkę do obsługi Spotify.

Mam nadzieję, że komuś się to przyda!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znalazłem tego kawałka ze zmianami w volumio i się zastanawiałem czemu mi nie startuje bb po rebocie. Kopiowałem cała partycję systemową na sd.

Edytowane przez kw
  • Moderatorzy

czy ten punkt 10 wykonujemy też jak dodajemy moode lub runeaudio ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

czy ten punkt 10 wykonujemy też jak dodajemy moode lub runeaudio ?

Raczej nie, ale niestety nie zdążyłem jeszcze przetestować tego rozwiązania z innymi systemami jak moode lub runeaudio. Z testowanych przeze mnie systemów tylko Volumio nadpisywał plik config.txt.

A jakby ktos uzywal Squeezelite playera to mozna sobi epobrac apke musical fidelity na androida (pewnie na iphona tez) i uzywac jej do sterowania swoja Malinka :)

Właśnie uruchomiłem na testowej malince max2play. Aplikacja Encore widzi max2play, jesli leci jakaś muzyka to pokazuje okladkę itp, natomiast wyskakuje monit o potrzebie skonfigurowania Encore server do jej funkcjonowania i próbuje takowy wyszukać i aplikacja jest nieużywalna. Nie znam sposobu, by to ominąć. Tobie się to udało?

Właśnie uruchomiłem na testowej malince max2play. Aplikacja Encore widzi max2play, jesli leci jakaś muzyka to pokazuje okladkę itp, natomiast wyskakuje monit o potrzebie skonfigurowania Encore server do jej funkcjonowania i próbuje takowy wyszukać i aplikacja jest nieużywalna. Nie znam sposobu, by to ominąć. Tobie się to udało?

Iphone?

tak

70fa960fb98028eb9c06ad0885b03838.jpg

Ma to samo - ale cudowny android dziala :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez awietek

Ja mam problem z użyciem wbudowanej w raspberry karty wifi. Jestem połączony lanem, wpisuje hasło i login do wifi. Restartuje i wyciągam kabel. Po restarcie nie mam połączenia z siecią. Co robię nie tak ?

Ja mam problem z użyciem wbudowanej w raspberry karty wifi. Jestem połączony lanem, wpisuje hasło i login do wifi. Restartuje i wyciągam kabel. Po restarcie nie mam połączenia z siecią. Co robię nie tak ?

To w Max2play?

Ok. Powalczę. Czy ktoś posiada digi+pro z zewnętrznym zasilaniem i mógłby opisać różnice ? Zastanawiam się czy zostawić tak jak jest czy pakować w większą obudowę z zasilaniem.

Wygląda na to że Spotify podniesie poprzeczkę konkurencji :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok. Powalczę. Czy ktoś posiada digi+pro z zewnętrznym zasilaniem i mógłby opisać różnice ? Zastanawiam się czy zostawić tak jak jest czy pakować w większą obudowę z zasilaniem.

Obawiam się, że wkład finansowy w lepsze zasilanie w przypadku Digi nie wniesie zbyt wiele.

• Pokaż nowe odpowiedzi