Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Kodi i Sqeezebox obsługują Tidala, oba powinno dać się uruchomić na Raspberry. Jak to działa praktycznie to nie wiem.

Linn Kazoo chyba potrzebuje protokołu OpenHome. Jak próbowałem go na Androidzie, to pokazywał tylko takie urządzenia. Nie wiem, czy OpenHome jest dostępne na Raspberry.

• Moderatorzy

Kodi i Sqeezebox obsługują Tidala, oba powinno dać się uruchomić na Raspberry. Jak to działa praktycznie to nie wiem.

Kodi działa bez problemu na raspberry i jest wtyczka Tidal. Moim zdaniem jakość dźwięku lepsza na rune lub moode. Tidal przez bubbleupnp działa bardzo dobrze.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Czy mając malinę z hifiberry digi pro zmiana zasilania na tomanka da poprawę jakości dźwięku?

Myślę, że tak. Z tym, że jeśli będziesz używał zewnetrznego zasilania do dogi+ pro to potrzebujesz 3,3V.

Rozumiem, że teraz korzystasz z zasilania maliny (5V) ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Hej,

Chcialbym zbudowac system na raspberry, po HDMI do amplitunera KD do ogladania filmow + DAC podlaczony do wzmaka stereo.

Z tego co czytalem bardzo polecany jest I-Sable v3 przy czym w oko wpadly mi tez produkty firmy Allo, które wygladają dość ciekawie, zwlaszcza Boss.

Szczerze mowiac to juz bylem przekonany na ISabre ale w ostatniej chwili doczytalem o Allo Boss, oprócz tego Sabre ma podobno opinie DAC'ow z dość jasną górą. Mam kolumny RP-260 Klipsha i one w sobie mają już sporo góry i nie chciałbym doświadczyć tego sławnego krwawienia :) wiec zależy mi raczej na cieplejszym graniu.

Ostatnią pozycją jest tez jakis nowy DAC na Sabre od audiophonics - chyba najnowsza no i najdrozsza zabawka (nie licząc zestawu z osobnym reclockerem) ale nie wiem czy to warte.

Czy ktos ma jakies typy, bezposrednie porownania tych DAC'ow. Który bedzie "cieplejszy", czy nie ma różnicy ? czy moze zupelnie inne propozycje ?

PS: jesli chodzi o muzyke to najbardziej zalezy mi na gitarach w rocku jak QOTSA, RATM ... wtedy inna muza zagra tez wystarczajaco dla mnie dobrze :)

Pozdrawiam,

dB

ALLO BOSS DAC PCM5122 32Bit / 384kHz with 2 clocks Master Clock I2S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ALLO KALI + PIANO 2.1 (lub 2.0)

Ukryta Zawartość

AUDIOPHONICS I-Sabre V3 DAC ES9023 TCXO Raspberry Pi 3 / Pi 2 A+ B+ / I2S

Ukryta Zawartość

ST4000 DAC ES9018K2M HDMI I2S TCXO 32Bit / 384kHz DSD256 for Raspberry Pi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez decybel

HDMI i stereo nie pójdzie razem.

Będziesz musiał w oprogramowaniu zmieniać w ustawieniach aby słuchać na jednym ze źródeł.

HDMI i stereo nie pójdzie razem.

Będziesz musiał w oprogramowaniu zmieniać w ustawieniach aby słuchać na jednym ze źródeł.

Moze tak byc, nie bedzie mi to bardzo przeszkadzać. Przed seansem filmowym moge wejsc w ustawienia i przestawic "karte dzwiekową", a defaultowo bedzie w stereo.

Osobiscie uzywam Kodi na kompie i planuje na poczatek go uzyc na raspberry. Jakis czas temu (nie pamietam źródła) gdzies czytalem, ze da sie Kodi ustawic tak, ze dzial Music leci przez DAC, a dział movies przez HDMI z rasp'a (chociaz nie wiem czy to nie było po formacie odtwarzanego pliku konfigurowane). Ale jeszcze nie mam, nie wiem, to nie dam sobie ręki uciąć, że tak sie da. (Tez Max2Play nie wiem czy nie ma jakiegos wsparcia wiekszego pod to)

Edytowane przez decybel

Pkt B artykułu, Recommended CRAAP™ configuration (Convoluted Rationalizations And Audiophile Perceptions)

Ukryta Zawartość

Całkiem bez echa przeszedł ten wpis; symptomatyczne, niestety.

Zalecane zmiany parametrów pracy komputera w config.txt sprawdziłem dla:

- Moode Audio Player 3.1

- piCorePlayer 3.20

(RPi 3 B, przetwornik I2S 8xTDA1387)

Minuta pracy, kilka linijek tekstu i mamy całkiem nowe brzmienie.

W obu przypadkach nowe i zdecydowanie lepsze.

Oczywiście możliwość zdefiniowania własnych ustawień, dla dociekliwych.

uwaga: nie dublować tych samych parametrów, tak na wszelki wypadek

Ukryta Zawartość

Całkiem bez echa przeszedł ten wpis; symptomatyczne, niestety.

Zalecane zmiany parametrów pracy komputera w config.txt sprawdziłem dla:

- Moode Audio Player 3.1

- piCorePlayer 3.20

(RPi 3 B, przetwornik I2S 8xTDA1387)

Minuta pracy, kilka linijek tekstu i mamy całkiem nowe brzmienie.

W obu przypadkach nowe i zdecydowanie lepsze.

Oczywiście możliwość zdefiniowania własnych ustawień, dla dociekliwych.

uwaga: nie dublować tych samych parametrów, tak na wszelki wypadek

Ja sprawdziłem te ustawienia dla moode 3.6. Muszę powiedzieć, że jest mały bo mały ale jest progres :)

Nie potrafię połączyć się przez wbudowaną w malinę kartę wifi z siecią domową. Robię dokładnie tak jak piszą w setup guide do moode audio. Konfiguruję na kablu potem wyłączam, odpinam kabel i odpalam. Pomoże ktoś ?

Właśnie doczytałem że z digi +pro nie działa wbudowany adapter wifi/bluetooth.

Nie potrafię połączyć się przez wbudowaną w malinę kartę wifi z siecią domową. Robię dokładnie tak jak piszą w setup guide do moode audio. Konfiguruję na kablu potem wyłączam, odpinam kabel i odpalam. Pomoże ktoś ?Właśnie doczytałem że z digi +pro nie działa wbudowany adapter wifi/bluetooth.

Digi jest źle zaprojektowane tak że blokuje sygnał z anteny Wi-Fi, niestety, trzeba użyć zewnętrznej karty Wi-Fi.

• Moderatorzy

Mam digi+ i działa wbudowane WiFi

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Czy używa ktoś z malinką zewnętrznego DAC'a po USB? Chcę użyć samego Raspberry jako streamera ale wyjście po USB, a nie COAX/hdmi. Czy wyłapujecie różnice w brzmieniu na korzyść jednego lub drugiego rozwiązania?

System gra dobrze, albo nie....

• Moderatorzy
Czy używa ktoś z malinką zewnętrznego DAC'a po USB? Chcę użyć samego Raspberry jako streamera ale wyjście po USB, a nie COAX/hdmi. Czy wyłapujecie różnice w brzmieniu na korzyść jednego lub drugiego rozwiązania?

Różnica jest słyszalna na korzyść coaxiala

Różnica jest słyszalna na korzyść coaxiala

No ja bym się tak za bardzo nie rozpędzał z tym stwierdzeniem.

To wszystko zależy jaki masz interfejs usb w DACu. Amanero z osobnym zasilaniem słuchałaś ? Porównywałaś to z coaxem ?

• Moderatorzy

No ja bym się tak za bardzo nie rozpędzał z tym stwierdzeniem.

To wszystko zależy jaki masz interfejs usb w DACu. Amanero z osobnym zasilaniem słuchałaś ? Porównywałaś to z coaxem ?

pytanie jest o zewnętrzny dac.

pytanie jest o zewnętrzny dac.

No właśnie. O zewnętrzny DAC a nie HAT (nakładkę) do RPi. Samej maliny nie da się połączyć po coax tylko po usb do zewnętrznego DACa.

W porównaniu ze zwykły amanero mimo wszystko hifiberry digi+ pro gra wg mnie i kilku moich kolegów gra lepiej. Np na bardzo przezroczystym zestawie tuby wysokosprawne i wzmacniacz lampowy w trybie SE na kt88 i dac z amanero na PCM1794, zauważalne to było najbardziej. U mnie na CA851A i Kef LS50 i CA SM6 też tą różnicę słuchać. Ale np na dac-u Audio GD 6.32 z PCM1704 i wejściem USB VIA i nie było już tak słyszalnej różnicy, wręcz ja sam nie widziałem różnicy.

Edytowane przez RobG1974
W porównaniu ze zwykły amanero mimo wszystko hifiberry digi+ pro gra wg mnie i kilku moich kolegów gra lepiej. Np na bardzo przezroczystym zestawie tuby wysokosprawne i wzmacniacz lampowy w trybie SE na kt88 i dac z amanero na PCM1794, zauważalne to było najbardziej. U mnie na CA851A i Kef LS50 i CA SM6 też tą różnicę słuchać. Ale np na dac-u Audio GD 6.32 z PCM1704 i wejściem USB VIA i nie było już tak słyszalnej różnicy, wręcz ja sam nie widziałem różnicy.

No tak. To jeszcze musisz sprawdzić zasilić osobnym zasilaczem amanero i sprawdzić. Ja osobiście jeszcze nie porównywałem do digi + pro ale wkrótce to zrobię.

Docelowo chciałbym połączyć digi + pro krótkim kabelkiem do wejścia I2S w moim DACu.

W tej chwili mam tak podłączoną samą malinę i jest zdecydowanie najlepiej chociaż z pewnymi wadami (gęste pliki się czasem tną).

Jednakże pliki 16/44 grają na tyle dobrze, że nie musiałbym w ogóle słuchać gęstych.

Mam digi+ i działa wbudowane WiFi

Czy mogłabyś dokładnie krok po kroku napisać jak to odpalić ?

• Moderatorzy

robie według tej instrukcji

Ukryta Zawartość

Po pierwszym uruchomieniu łącze się nie po kablu ale jako Access point (AP) SSID: Moode, password: moodeaudio, channel: 6, ipaddress: 172.24.1.1

Podaje MySSID i password później apply, reboot i działa.

Ukryta Zawartość

robie według tej instrukcji

Ukryta Zawartość

Po pierwszym uruchomieniu łącze się nie po kablu ale jako Access point (AP) SSID: Moode, password: moodeaudio, channel: 6, ipaddress: 172.24.1.1

Podaje MySSID i password później apply, reboot i działa.

Sprawdzę w domu ale wydaje mi się, że wczoraj to testowałem. Połączyłem się z AP ale nie mogłem dostać się do moode.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mateusz Wielgos
  • Moderatorzy

Sprawdzę w domu ale wydaje mi się, że wczoraj to testowałem. Połączyłem się z AP ale nie mogłem dostać się do moode.

hasło wpisywałeś ? password: moodeaudio

hasło wpisywałeś ? password: moodeaudio

Łączę się z moode przez AP. Wpisuję nazwe mojej sieci i hasło. Po restarcie nie mogę się połączyć z moode. Nie jest widoczna w sieci domowej ani w bubble upnp.

Jaki masz router, wejdź w konfigurację routera i przypisz malinie przyznawanie po wifi stałego IP (przypisując do MAC-a karty w RPI3). Czasami jest tak, że router nie zwalnia adresowania i masz konflikt IP i się nie połączysz.

Router to Asus RT-N18U. Jeśli chodzi o sprawy sieciowe to słabo sobie radzę. Po kablu działa znakomicie czy ten konflikt po kablu również by występował ?

Każde urządzenie sieciowe (karta) ma swój nr MAC i do niego jest przypisywany adres IP. Dlatego to moze być problem, standardowo powinien normalnie zadziałać i być wykryty. A nie robisz jakiegoś błędu w ustawieniach siec, zły SID lub hasło? może tu jest problem?

Ok. Jak poznać Mac adres maliny ? Czy w moode jest jakaś ukryta konsola gdzie można wpisywać linuxowe polecenia ?

• Pokaż nowe odpowiedzi